Amerikaanse den als metafoor van hegemonie

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Plaats reactie
Luc Vankrunkelsven
Artikels: 10
Berichten: 11
Lid geworden op: zo okt 22, 2017 14:00
Locatie: Brazilië
Contacteer:

Amerikaanse den als metafoor van hegemonie

Bericht door Luc Vankrunkelsven » di nov 21, 2017 00:19

Amerikaanse den als metafoor van hegemonie
door LUC VANKRUNKELSVEN

Eucalyptus en Pinus werden de laatste decennia massaal in Brazilië geïntroduceerd.

De Amerikaanse den zaait zich spontaan verder en overklast de inheemse flora. Te vergelijken met de Amerikaanse ‘cultuur’ die wereldwijd wordt opgelegd? De laatste decennia werd in Brazilië veel Amerikaanse den...
Lees meer...



Felix
Artikels: 0
Berichten: 4632
Lid geworden op: di mar 08, 2016 14:08

Re: Amerikaanse den als metafoor van hegemonie

Bericht door Felix » di nov 21, 2017 03:20

Hoe erg de aanwezigheid van de Amerikaanse den is zou ik wel eens van iemand willen horen die er echt verstand van heeft.

Op de Nederlandse Veluwe staat het vol met Amerikaanse dennen enz. De zaden zijn meegekomen in de rupsbanden van tanks in de 2e Wereldoorlog.

Wat wrang is het dat Europese vervuilers carbon tegoeden kopen in eucaliptenplantages, dat zijn steriele en kortdurende wouden die de bodem helemaal verpesten.



Progresso
Artikels: 54
Berichten: 7214
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 01:56
Contacteer:

Re: Amerikaanse den als metafoor van hegemonie

Bericht door Progresso » di nov 21, 2017 16:51

Felix schreef:
di nov 21, 2017 03:20
Wat wrang is het dat Europese vervuilers carbon tegoeden kopen in eucaliptenplantages, dat zijn steriele en kortdurende wouden die de bodem helemaal verpesten.
Die hele carbon tegoeden handel is natuurlijk farce. Het is volgens mij de moderne vorm van aflaat. Ja, we blijven lekker veel naar Brazilië vliegen, maar we kopen onze zonde af. Gelukkig doorzag Luther dit een paar eeuwen geleden. Ik ben benieuwd wanneer er eens iemand opstaat die al die prietpraat rondom de opwarming van de aarde en de menselijke invloed daarop eens doorprikt. Ik zie alleen maar één groot businessmodel waar extreme hoeveelheden belastinggeld in worden gepompt om een minimaal resultaat te halen.

Het mooiste voorbeeld vind ik altijd het project biodiesel in Brazilië. Ik ben daar een jaar of tien geleden dicht bij betrokken geweest. In Fortaleza zat wijlen professor Parente, die het eerste patent van biodiesel uit mamona op zijn naam had staan. Ik heb met Parente een uitgebreide discussie gehad over het nut van biodiesel voor een reductie van CO2. Puntje bij paaltje komt het erop neer dat er zoveel fossiele brandstof in de productie van de biodiesel uit mamona ging zitten (fertilizers, traktoren, transport, omzetting mamono-olie naar biodiesel dat als je dat alles bij elkaar optelde dat er meer energie in moest als er ooit uit zou komen.



Felix
Artikels: 0
Berichten: 4632
Lid geworden op: di mar 08, 2016 14:08

Re: Amerikaanse den als metafoor van hegemonie

Bericht door Felix » wo dec 13, 2017 03:13

In Lula's tijd was biodiesel en alcohol uit suikerriet en in de zeer nabije toekomst uit hout (eucalipten schilfers - mét carbon?), een zeer hot item, dat zou toen gaan doorbreken en er zou een deal met de EU gesloten worden. Iedereen was er heel hoopvol en enthousiast over. Opeens is project echter water gaan maken,
Europa leverde binnen heel kort tijdsbestek funeste kritiek: het suikerriet zou de veeboeren naar de Amazonas verdrijven en die kapten daar dan het woud om er grasland van te maken. Hezelfde gold overigens voor de sojaboeren die door het suikerriet verdreven zouden worden en op hun beurt de veeboeren noordwaards joegen.

Het hele project is bijna ongemerkt als een kaars uitgegaan en je hoort er niets meer over.

Wat de opwarming van de aarde betreft, stel dat de mens daar wel invloed op heeft, hoe erg is dat dan? Volgens de ijstijdencyclus zouden we weer dichtbij of zelfs in een nieuwe ijstijd zitten, dan zou de opwarming misschien positief voor ons zijn.



Gebruikersavatar
Martinho
Artikels: 0
Berichten: 820
Lid geworden op: di okt 24, 2017 23:19

Re: Amerikaanse den als metafoor van hegemonie

Bericht door Martinho » vr dec 15, 2017 16:17

Het hele gebeuren is natuurlijk verpolitiekt, en daardoor gebeuren er zeer betreurenswaardige dingen.

Om een voorbeeld te geven: Donald Trump laat Amerika uit de Parijs-accoorden stappen, want hij gelooft in samenzweringstheorieen en niet in wetenschappelijke consensus. Maar de opwarming is helaas geen bedenksel van links, het is iets waar je aandacht moet schenken als je belangstelling ietsje verder gaat dan je eigen ikje.

En er wordt natuurlijk veel onzin verkocht door lieden die het niet zo nauw nemen met de waarheid, maar liever zorgen voor een goed gevulde portemonnee. Ofwel door verregaande domheid, ofwel door politiek extremisme ofwel door gewoon platte hebzucht.

Natuurlijk moeten we kijken naar alternatieven voor fossiele grondstoffen. Beter nu dan later, als ze echt gaan opraken. Onderzoeken op dat gebied zijn nog lang niet over, die lopen nog en op grote schaal. De nu bestaande alternatieven zijn verre van afdoende.

Grappig trouwens: ik zag gisteren het programma "De keuringsdienst van waarde" over suiker. KIjk het maar, het gaat ook over de zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis wb de slavernij in Brazilie op de suikerplantages. Redelijk goed gedaan, al denk ik dat de Portugese bijdrage wat onderbelicht is, we zijn daar tenslotte maar drie decennia de baas geweest. Wat blijkt? Tien a twintig procent van de suiker komt niet van de bieten uit Nederland, maar van het riet uit Brazilie. Want dat is veel goedkoper. Dan moet je ook niet zeuren over de onderbetaalde en kansloze werkers daar. Of over het kappen van de Amazone, ook zo´n hobby.

Dan de windmolens. Tot in Brazilie waren de juichkreten te horen hoe groen de Nederlandse Spoorwegen wel niet zijn, door geheel over te gaan op windenergie. Op papier dan, en moeten wat trucjes worden uitgehaald, want het waait nou eenmaal lang niet altijd. Het KAN gewoonweg niet, maar zelfs dan: er wordt nooit bijverteld hoeveel energie het oprichten en bouwen van die turbines kost, en hoeveel zeldzame aarde voor de hoog renderende magneten etc.
Op kleinere schaal is het nog erger. Ik was me weer even aan het orienteren op een prive-turbine voor 2 of 3 kW om de zonnepanelen wat te helpen. Een hybride systeem dus, het summum van het summum. Nou vergeet het: het wemelt naast de enthousiaste verhalen en beloftes van de leveranciers van teleurgestelde ervaringen van gebruikers. Metingen door een onafhankelijke organisatie toonden aan dat de meeste, zo niet alle, van die kleinschalige windmolens (onafhankelijk van het ontwerp) niet of nauwelijks de investering terugverdienen. Een enkele levert zelfs net iets meer dan om de eigen elektronica te voeden.

Dan de zonnepanelen: niemand realiseert zich kennelijk dat het maken van die dingen ook ontzettend veel energie vergt. Maar in ieder geval hebben ze een beter rendement. Alleen: wie betaalt de rekening?

En dan te bedenken, dat Brazilie al vele jaren een goed en behoorlijk efficient werkend alternatief HEEFT: hydro. En natuurlijk Angra, maar in bepaalde kringen is het woord kerncentrale taboe. Dus praten we er niet over. Net alsof dat geen alternatief is, dat is het dus wel. Overigens heeft Brazilie zijn eigen opwekkingsfabriek, de ultracentrifuge van Kistemaker, gestolen door een Irakees (geloof ik) en via Gadaffi in Brazilie terechtgekomen. Wie wist dat?
Hydro-energie is natuurlijk ook al bijna taboe, in sommige kringen, want de reservoirs eisen veel gebied. Dat is zo. Maar waarom verzwegen dat 80% van de elektra van Brazilie (en Paraquai) van water komt en bijna geen CO2 toevoegt? Wel hele verhalen over windolens, die ook behoorlijk vervuilend zijn (lawaai, dooie vogels) maar slechts enkele procenten bijdragen?

Terug naar de biodiesel.
Ik heb het verhaal meerdere malen verteld, maar ik zal het nog maar eens herhalen. Ik woonde al een paar jaar in Brazilie, had mijn dieseltje gekocht en tankte biodiesel. Wie schetst mijn verbazing toen een Nederlandse ex-politicus hierheen kwam om biodiesel te promoten en te maken. Uiteindelijk bleek het onzin: ze zouden een gigantische subsidie krijgen voor een proeffabriek, maar die is nooit gebouwd. Het was fake, voor een verblijfsvergunning voor hem en zijn gezin. Die kreeg hij wel, maar zijn vrouw had het al snel gezien: er was niks voor haar en de kinderen.
Dat krijg je als een advocaat zonder enige kennis technische dingen meent te moeten laten doen.

Maar hij trad dus (in naam?) wel op als adviseur van de agrarische industrie in Ceara. Allemaal gebakken lucht. Daar schiet het milieu echt niet mee op hoor.



louis
Artikels: 0
Berichten: 113
Lid geworden op: wo nov 22, 2017 22:03

Re: Amerikaanse den als metafoor van hegemonie

Bericht door louis » za dec 16, 2017 16:02

LUC VANKRUNKELSVEN schreef:
di nov 21, 2017 00:19
De Amerikaanse den zaait zich spontaan verder en overklast de inheemse flora. Te vergelijken met de
Amerikaanse ‘cultuur’ die wereldwijd wordt opgelegd?
@Luc,
Indirect schuif je de opkomst van exoten als de eucalyptus in de schoenen van de amerikanen.
Een belangrijke oorzaak van die populariteit van de eucalyptus noem je echter niet, te weten de CItes-wet,
die als we ons even beperken tot Brazilie, verbiedt zgn. uitstervende bomen als Jacaranda da Bahia/rio palissander (dalbergia Nigra) en
Pau Brasil in hun eigen omgeving (Mata Atlantica) te kappen, dit om het beetje Mata atlantica dat er nog is te beschermen.
Een mooi streven met een averechtse uitwerking.
Zo weet ik van een bosbouwfazenda (1500ha) in Bahia met zo'n 1000 ha aan Mata atlantica; daarvan mag de eigenaar van de
Ibamama mat geen vinger aan mag zitten, terwijl het exploiteren van die 1000ha zeer lucratief kan zijn, zelfs zo
lucratief dat het herplanten van die overige 500ha met inheemse "mata atlantica"beplanting zonder meer het overwegen
waard is en op termijn aanzienlijk lucratiever zou zijn dan beplanting met eucalyptus.
Zo deed bijv. Jacaranda da Bahia/rio palissander 10 jaar geleden nog bij de houthandel in Nederland 45.000euro ex BTW per kuub
(nu niet meer te krijgen). Pau Brasil/Pernambuco deed iets van 30.000 euro en zo waren er nog wat van die soorten
in die prijsklasse (santos palissander o.a.) en wat goedkopere soorten (6000-15.000euro/m2) als ipe, pau d'arco, Gonçalo alves.
Op termijn een zeer lucratieve onderneming dus, ware het niet, dat het kappen van die bomen bijna zonder
uitzondering verboden is en dus niemand gaat herbeplanten met inheemse soorten en om elke vergissing/probleem
met de ibama te voorkomen kiest voor beplanting met exoten als eucalyptus en pinus en teak(mato grosso).
Gebied de eerlijkheid mij nog wel te vermelden dat iemand van Ibama mij in het verleden wel eens verteld heeft,
dat kap na herbeplanting wel is toegestaan als bij de aanplant van de stek Ibama aanwezig is , die dan per stek met GPS
vaststelt waar die staat en op basis daarvan een kapvergunning voor in de toekomst (praktijk over 25-45 jaar) afgeeft.
In de praktijk uiteraard een ondoenlijke zaak als je bijv. 500ha wilt herbeplanten, waardoor zeker i.c.m.
een onbetrouwbare overheid niemand kiest voor die mogelijkheid, omdat de mogelijkheid blijft bestaan dat die
kapvergunning in de toekomst per wet weer ongeldig kan worden verklaard.
Kortom cites-wetgeving frustreert herbeplanting met inheemse soorten en bevordert beplanting met exoten; zie
hier een belangrijke oorzaak van de opkomst van exoten.



Felix
Artikels: 0
Berichten: 4632
Lid geworden op: di mar 08, 2016 14:08

Re: Amerikaanse den als metafoor van hegemonie

Bericht door Felix » za dec 16, 2017 16:18

Het probleem bij herbeplanting is wel dat al die hardhoutsoorten maar heel langzaam groeien. Je plant dan voor je kinderen of kleinkinderen, niet voor je eigen winst. Met herplanten krijg je ook de fauna niet meer terug.

Wat goed was voor het woud, was toen daar nog cacau geplant werd. Die stond dan in de schaduw van de bomen in het bos. De cacauplanters lieten het bos staan.



louis
Artikels: 0
Berichten: 113
Lid geworden op: wo nov 22, 2017 22:03

Re: Amerikaanse den als metafoor van hegemonie

Bericht door louis » za dec 16, 2017 16:41

Felix schreef:
za dec 16, 2017 16:18
Het probleem bij herbeplanting is wel dat al die hardhoutsoorten maar heel langzaam groeien. Je plant dan voor je kinderen of kleinkinderen, niet voor je eigen winst. Met herplanten krijg je ook de fauna niet meer terug.
klopt gedeeltelijk, jacaranda bijv. 45 jaar, mogno bijv. 25 jaar, echter genoeg bedrijven die de gegarandeerde afname al bij gedeeltelijke
vooruitbetaling zullen willen voldoen, of het project in eigen hand willen nemen.
Die fauna kan natuurlijk wel voor een flink deel terug komen zeker als een gebied aansluit op een nog bestaand gebied, en natuurlijk door het uitzetten van dieren in een nieuw gebied. vogels vliegen.



Felix
Artikels: 0
Berichten: 4632
Lid geworden op: di mar 08, 2016 14:08

Re: Amerikaanse den als metafoor van hegemonie

Bericht door Felix » za dec 16, 2017 20:20

Het herintroduceren van de fauna is erg moeilijk. Je kunt niet zomaar een jaguar of een groep apen in een bos loslaten, daar komt echt veel meer bij kijken en het is ook erg kostbaar want je moet dieren heropvoeden om zich in het wild aan te kunnen passen en in een groep te socialiseren. Het is een enorme omweg. Vliegend wild kan over het algemeen terugkomen alhoewel je dat bv. bij insecten, die ook fundamenteel zijn in de hele kringloop, niet altijd weet. Bovendien blijft een herpbossing maar een herplanting, ze zal in vorm en inhoud altijd minder rijk zijn dan de vrije natuur.



louis
Artikels: 0
Berichten: 113
Lid geworden op: wo nov 22, 2017 22:03

Re: Amerikaanse den als metafoor van hegemonie

Bericht door louis » zo dec 24, 2017 01:37

Martinho schreef:
vr dec 15, 2017 16:17
het gaat ook over de zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis wb de slavernij in Brazilie op de suikerplantages.
Redelijk goed gedaan, al denk ik dat de Portugese bijdrage wat onderbelicht is, we zijn daar tenslotte maar drie decennia
de baas geweest.
Meest onderbelicht in de noordatlantische slavenhandel is toch wel bij uitstek het afrikaanse aandeel hierin. Zeker 90% van de
slaven die o.a. de engelsen, nederlanders spanjaarden en portugezen naar noord en zuid amerika hebben verscheept, hebben
deze aangeleverd gekregen en gekocht van Afrikanen zelf.
Slavernij was in afrika al wijdverbreid ver voor de portugezen ergens in begin 1500 de eerste slaven als ruilwaar voor hun
handelswaar kregen aangeboden.
In grote delen van afrika werd men o.a.slaaf gemaakt als je tot de verliezende partij behoorde in een
stammenstrijd, maar ook binnen een eigen stam als je bijv. je schulden niet kon betalen. Veelal werden deze slaven
van ver uit het binnenland aangevoerd naar forten als Elmina, tochten te voet door de jungle van soms weken, waarbij
vele, vele slaven al omkwamen voor dat de groep de kust bereikte.
De europeanen zaten in hun forten aan de kust slechts te wachten op aanlevering. Zo ook de nederlanders in Elmina dat
door Maurits van Nassau in 1637 was veroverd op de portugezen. Dat fort werd zelfs in de hoofdtijdagen bevolkt door niet
meer dan 300 man/vrouw/personeel en wat slaven. Het binnenland gingen ze nooit in; hoefde ook niet want , vooral de ashanti,
ook nu nog een belangrijke stam/volk in Ghana leverde de meeste slaven aan voor de Nederlanders.
Deze werden in het fort gevangen gezet tot de slavenschepen zich aandienden. De engelsen die onze buren waren, dacht
in Benin, deden daar weer zaken met een andere stam (naam ben ik even kwijt) Zij zaten ook in nigeria en deden daar veel
zaken met de Yoruba, wat niet wegneemt dat er evengoed veel slaven in de USA zitten met yoruba roots. Al met al kun je de
conclusie trekken dat noord atlantische slaven handel vrijwel onmogelijk zou zijn geweest zonder de aanvoer van slaven
door de afrikanen zelf. Ook wordt het plausibel dat veel afstammelingen van slaven redelijkerwijs tevens afstammelingen
zijn van slavenhouders en handelaren, daar hun voorouders eens vrij zijn geweest en toen redelijkerwijs zelf slaven hebben gehouden.
Begrijp me niet verkeerd, ik wil niets van het nederlandse aandeel in de slavenhandel goed praten, zeker niet, maar ben
wel voorstander van een volledig verhaal.
En voor wie geinterresseerd is; Lees het boek, "het kasteel van Elmina" van Marcel van Engelen.
en hier nog een link met meer : http://www.scaruffi.com/politics/slavetra.html



Plaats reactie