Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » za okt 26, 2013 15:56

Een agressieve vorm van de ziekte dengue (knokkelkoorts) heeft dit jaar al meer dan duizend mensen het leven gekost in Latijns-Amerika. Dat meldt de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (OPS).

Brazilië is met 456 fatale besmettingen tot nog toe het zwaarst getroffen, gevolgd door Paraguay (233 doden), Colombia (124) en Mexico (47).

Landen waar veel slachtoffers zijn gevallen maken zich zorgen, maar kunnen niet veel meer doen dan patiënten een ondersteunende behandeling geven. Een vaccin of specifiek medicijn bestaat niet.

Dengue is een virusziekte die wordt overgebracht door muggen. Over het algemeen zijn de symptomen mild. De meeste mensen merken zelfs helemaal niet dat ze besmet zijn. Wie er iets ernstiger aan toe is krijgt koorts, hoofdpijn, pijnlijke gewrichten en spieren en soms huiduitslag.

In een paar procent van de gevallen zijn de gevolgen van dengue zo ernstig dat ze fataal kunnen zijn. Patiënten krijgen bloedingen of raken in shock en overlijden.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nie ... rika.dhtml



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » za apr 26, 2014 14:09

Brazilië wil knokkelkoorts bestrijden met genmuggen

Brazilië staat volgens de Franse krant Le Monde op het punt miljoenen genetisch gemanipuleerde, steriele muggen te verspreiden in een poging de steeds meer voorkomende knokkelkoorts tegen te gaan. Knokkelkoorts of dengue is een ziekte veroorzaakt door een virus die wordt overgedragen door muggen. Het inzetten van genetisch gemanipuleerde planten of dieren in onze leefomgeving wordt al tientallen jaren heftig bekritiseerd. Inmiddels meldt het Britse blad New Scientist dat de Braziliaanse overheid toestemming gegeven heeft voor het inzetten van de genetische verminkte mannetjes.

Knokkelkoorts gaat meestal gepaard met koorts, overgeven en soms bloedingen die kunnen leiden tot het overlijden van de patiënt. De ziekte komt voor in (sub)tropische gebieden. In Brazilië heerst momenteel een epidemie met meer dan 1,4 miljoen zieken en 545 sterfgevallen in 2013, tegen 120 000 zieken in 2008. De autoriteiten maken zich zorgen, omdat het er op lijkt dat de ziekte zijn ‘hoogtepunt’ zal bereiken tijdens de wk komende zomer ( in Brazilië is het dan winter). Er is geen medicijn of behandeling voor de ziekte, al zijn er diverse klinische proeven gaande waar ‘kandidaten’ worden beproefd zoals in het Sanofi Pasteur-lab in Frankrijk. De bestrijding komt vooral neer op omgevingsmaatregelen, zoals het tegengaan van stilstaand water en het spuiten met insecticiden.
Het Britse bedrijf Oxitec, onderdeel van Syngenta, heeft mannelijke muggen (de denguemug oftewel Aedes aegypti) genetische gemanipuleerd zodat die afhankelijk zijn van het antibioticum tetracycline. Zonder dat middel sterven de muggen. Mannetjesmuggen prikken niet en kunnen de knokkelkoorts niet overdragen. Vervolgens worden die transgene mannetjes de natuur in gestuurd waar ze, is de opzet, de aantallen daar levende mannetjes twee maal overtreffen. Daar geven ze het ‘tetracycline-gen’ door aan hun nageslacht, dat al ras sterft bij gebrek aan het antibioticum.

Oxitec heeft al eerder in 2009 proeven genomen met de transgene muggen op de Kaaimaneilanden, In Maleisië (2010) en Brazilië (2011 en 2012). Volgens Oxitec hebben de proeven op de Kaaiman-eilanden geleid tot een reductie van de muggen met 80% aan het eind van een proefperiode van 11 weken met in het totaal 3 miljoen transgene muggen. Probleem is dat er geen onafhankelijk onderzoek is gedaan naar het effect van de transgene muggenmannetjes. Er zou geen enkel bewijs zijn dat de methode geen gevaar oplevert voor de mens, voor huisdieren en wilde dieren, stelt de Engelse organisatie GeneWatch. Niet alle ‘tetracycline-muggen’ zouden doodgaan (3% zou overleven) en in vervuilde omgevingen waar het antibioticum voorkomt stijgt de overlevingskans naar 15%. De Franse etnoloog Yvon Perrin van het CNEV gelooft er niets van dat de losgelaten transgene muggen zich over de hele muggenpopulatie verspreiden. Hij vindt dat precies gevolgd zou moeten worden wat er gebeurt, om te bekijken of het middel wel zo effectief is als Oxitec beweert. De Braziliaanse gezondheidsinspectie ziet nog een gevaar. De uitroeiing van de Aedes aegypti zou wel eens kunnen leiden tot de opbloei van een gevaarlijke concurrent de tijgermug (Aedes Albopictus) die de ziekte ook kan overbrengen. Overigens wordt daarbij ogemerkt dat dat ook bij andere bestrijdingswijzen geldt. Wordt vervolgd.

Bron: Le Monde
http://synbio.arnoschrauwers.nl/24/04/2 ... genmuggen/



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » ma sep 29, 2014 13:13

do 25 sep 2014, 11:33
Brazilianen verspreiden mug met dengueblokker

RIO DE JANEIRO -
Braziliaanse onderzoekers hebben duizenden muggen vrijgelaten die zijn behandeld om de verspreiding van knokkelkoorts (dengue) tegen te gaan.
De muggen zijn expres geïnfecteerd met bacteriën die kokkelkoorts onderdrukken. De hoop is dat de 'Braziliaanse' muggen zich gaan vermenigvuldigen en de bacterie doorgeven aan de volgende generaties zodat muggen het virus uiteindelijk niet meer kunnen krijgen.
Knokkelkoorts veroorzaakt symptomen zoals koorts, diarree, (ernstige) spierpijn en hoofdpijn. Er is geen behandeling. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lopen wereldwijd jaarlijks zo'n vijftig tot honderd miljoen mensen de ziekte op.
http://www.telegraaf.nl/gezondheid/2312 ... ker__.html



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » do dec 18, 2014 01:49

Genetisch gemanipuleerde muggen worden op de mensheid losgelaten
door John Diks op dec.16, 2014, onder Gezondheid
Share on facebookShare on twitterShare on emailShare on pinterest_shareMore Sharing Services
110
‘Bestrijding’ van knokkelkoorts
gmo mugBent u er zich van bewust dat genetisch gemanipuleerde muggen op het punt staan om losgelaten te worden op de mensheid? De reden voor de ontwikkeling van deze genetisch gemanipuleerde mug wordt door de bio-industrie omschreven als zijnde voor de “Bestrijding van knokkelkoorts”.
Direct nadat de muggen tijdens een test in Brazilië werden losgelaten op de Braziliaanse bevolking, ontstond er een piek in het aantal gevallen van knokkelkoorts. Nu dreigen een aantal eilanden voor de kust van Florida geconfronteerd te worden met eenzelfde lot.
“Oxitech”
De muggen zijn nog niet eens officieel goedgekeurd, maar “Oxitech”, het Britse bedrijf dat de muggen geschapen heeft, heeft ze al verscheept naar Florida. De enige hoop die nog rest is een krachtig protest richting de gouverneur van Florida, door hem erop te wijzen dat deze GM-mug het toerisme zal ruïneren en het natuurlijke ecosysteem op zijn kop zal zetten.
De GM-muggen kunnen januari of februari volgend jaar worden losgelaten op de Keys eilanden, hoewel het proces van goedkeuring nog in volle gang is. Oxitech is er zeker van dat ze goedkeuring zullen krijgen, vandaar dat ze muggen alvast verscheept hebben.
Stijging van het aantal knokkelkoorts gevallen in Brazilië door GM-mug
Tot nu toe zijn er dit jaar geen gevallen van knokkelkoorts gemeld in Florida, dus de vraag rijst: “Waarom moeten er GM-muggen worden ingezet om deze ziekte te voorkomen?” Toen ze werden ingezet in Brazilië steeg het aantal gevallen knokkelkoorts schrikbarend, terwijl het ecologisch evenwicht in het gebied werd verstoord. De GM-muggen hadden niet de weg vrijgemaakt voor bescherming tegen knokkelkoorts, zoals Oxitech had gepropageerd. Erger nog, eigenlijk had de noodtoestand moeten worden uitgeroepen in het gebied waar de gemanipuleerde muggen werden vrijgelaten.
Directeur van het “Florida Keys Mosquito Control District (FKMCD), Michael Doyle, is verantwoordelijk voor het bijhouden van 44 bewoonde eilanden van de in totaal 1.200 die verspreid liggen over de Straat van Florida. Hij gelooft dat de vrijlating van gemanipuleerde mannelijke muggen die speciaal zijn ontworpen om zelfmoord door te geven aan hun kroost in het wild, de dengue-dragende muggenpopulatie zal doden om zodoende nieuwe uitbraken van knokkelkoorts te voorkomen.
http://www.gewoon-nieuws.nl/2014/12/gen ... osgelaten/



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » wo mei 06, 2015 00:41

Al 229 doden door knokkelkoorts in Brazilië dit jaar

In Brazilië zijn sinds begin dit jaar al 229 mensen overleden aan dengue of knokkelkoorts, een tropische ziekte die wordt overgedragen door een mug. De epidemie maakte vooral slachtoffers in de staat Sao Paulo. Volgens het ministerie van Gezondheid werden tijdens de eerste vijftien weken van het jaar zeker 745.900 Brazilianen met de ziekte besmet. Dat is een stijging met 234 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2014. Alleen al in de staat Sao Paulo werden 401.564 gevallen van knokkelkoorts vastgesteld.
Het aantal mensen dat aan de ziekte overleed is in vergelijking met vorig jaar met 44,9 procent gestegen. Van de in totaal 229 slachtoffers, stierven er 169 in de staat Sao Paulo. Het is voor het eerst sinds 1990 dat die ziekte nog zoveel mensen in Sao Paulo het leven heeft gekost.
De stad Piracicaba, op 160 kilometer van Sao Paulo, heeft intussen 100.000 genetisch gemanipuleerde denguemuggen ingezet om de ziekte te bestrijden. De bedoeling is dat de muggen met hun vrouwelijke soortgenoten gaan paren. Als gevolg van de genetische aanpassingen, zal hun nageslacht echter nooit de volwassen leeftijd bereiken, waardoor de populatie van de overbrenger van de ziekte sterk zal afnemen.

Bron: Belga
http://nl.metrotime.be/2015/05/04/news/ ... -dit-jaar/



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » di dec 29, 2015 17:18

Brazilië gaat de strijd aan met dodelijk virus
Gisteren om 18:18 | Bron: BELGA
Print
Brazilië gaat de strijd aan met dodelijk virus
Foto: AFP
Delen
Tweet
Google+
Mail
shares
Meer dan 800 mensen zijn dit jaar in Brazilië aan het denguevirus gestorven. Een vaccin met de naam Dengvaxia zou hulp moeten bieden.
Brazilië, dat meer dan een miljoen mensen telt die besmet zijn met het denguevirus, heeft als tot nog toe grootste land een vaccin tegen de verraderlijke knokkelkoorts toegelaten. De inenting met het middel Dengvaxia is bedoeld voor mensen van negen tot vijfenveertig jaar en moet bescherming bieden tegen vier nauw verwante varianten van de knokkelkoorts. De nationale gezondheidszorg van het land (Anvisa) zette maandag na jarenlang wetenschappelijk onderzoek het licht op groen voor de verkoop van het denguevaccin.

Het Franse farmaconcern Sanofi Pasteur, dat het middel produceert, meldde dat na Mexico en de Filipijnen wereldwijd Brazilië het derde land is dat de entstof toelaat. Alleen al dit jaar werden in het op vier na grootste land ter wereld 1,4 miljoen gevallen van dengue of knokkelkoorts geregistreerd. Ongeveer 70 procent van de patiënten is ouder dan negen.

In Brazilië stierven tot december van dit jaar 839 mensen aan het denguevirus. Volgens Sanofi namen aan het klinisch testonderzoek wereldwijd 40.000 mensen deel. Het vaccin zou twee derde van alle dengue-infecties en 93 procent van de zware infecties voorkomen. De ziekte kan onder andere de gewrichten aantasten, hoge koorts veroorzaken en tot de dood leiden.

Dengue-koorts, een griepachtige ziekte, wordt door de muggensoort Aedes aegypti veroorzaakt en breidt zich mondiaal uit. Hoe duurzaam de tegenwerking van het vaccin is, moet nog aangetoond worden. Na de toelating van het product twee weken geleden in Mexico liet de Duitse viroloog Jonas Schmidt-Chanasit van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Hamburg zich eerder sceptisch uit. “Het middel moet driemaal toegediend worden, en het is erg duur. De vraag is of arme landen zich dat kunnen permitteren”. Bovendien is nog niet uitgemaakt of de entstof werkzaam is tegen alle vier afzonderlijke, maar nauw verwante virussen die dengue veroorzaken.

http://www.gva.be/cnt/dmf20151228_02040 ... lijk-virus



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » za jan 09, 2016 01:32

Op vakantie naar Brazilië? Pas op voor het Zika virus
Door Lianne van Veen op 7 januari 2016 om 21:00, in de categorie Beste reistijd, Brazilie en Reisnieuws.
brazilianflag

Ga je binnenkort op vakantie naar Brazilië? Dan is het volgende misschien wel handig om te weten. In Midden- en Zuid Amerika is het Zika virus uitgebroken. Buitenlandse Zaken adviseert reizigers, die naar Brazilië gaan, nu om voorzorgmaatregelen te nemen.

Sinds 2014 is er een uitbraak van zika virus in Zuid- en Midden-Amerika. Vanuit Paaseiland (Chili) verspreidde het virus zich naar deze gebieden. Ook Kaapverdië en een aantal Caribische eilanden melden zikavirus-infecties. Het virus wordt overgedragen via een besmette mug. Het aantal gevallen van zikavirus in Latijns-Amerika neemt toe. Enkele Nederlanders kwamen onlangs terug uit Suriname met deze infectie.

Het virus is voor het eerst ontdekt in 1952 in Oeganda en Tanzania. Wereldwijd zijn er een aantal uitbraken gerapporteerd in Afrika en Zuidoost Azië. Eind 2013 startte een grote epidemie in Frans-Polynesië met ongeveer 10.000 beschreven patiënten. In het voorjaar van 2015 stelden artsen de eerste patiënten in Brazilië vast.

Een zika virus infectie verloopt waarschijnlijk in driekwart van de gevallen zonder symptomen. Krijgt iemand wel klachten dan lijkt dat griepachtig. Denk aan iets verhoogde temperatuur, spierpijn, malaise en hoofdpijn, maar het kan ook ergere klachten geven. Er is geen behandeling mogelijk. De symptomen gaan vanzelf over. Het lijkt op een dengue infectie. De klachten kunnen 2-7 dagen duren. De tijd tussen besmet worden en ziek worden varieert van 3-12 dagen.

Het zikavirus wordt overgebracht door zogenaamde Aedes-muggen die veel in en rondom huis voorkomen en die zich ook voornamelijk met menselijk bloed voeden (o.a. Aedes aegypti). Er zijn geen medicijnen die het zikavirus doden, de behandeling bestaat uit het bestrijden van symptomen en preventieve maatregelen. Het is belangrijk om overdag zorgvuldig antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar zikavirus voorkomt.

Er zijn aanwijzingen dat een zikavirusinfectie die is opgelopen tijdens de zwangerschap, mogelijk een verhoogde kans geeft op afwijkingen bij het ongeboren kind. Dit wordt nu onderzocht door de WHO. Ben je zwanger en ga je nog naar Brazilië? Het RIVM geeft het advies mee om extra antimuggenmaatregelen toe te passen.

Bron: RIVM/LCR/Buitenlandse Zaken

http://travel.blog.nl/nieuws/2016/01/07 ... zika-virus



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » do jan 21, 2016 21:22

Ook Nederlanders geïnfecteerd met zika-virus uit Zuid-Amerika

Grote delen van Zuid- en Midden-Amerika kampen met een uitbraak van het zikavirus, dat ervan wordt verdacht de hersenen van ongeboren baby's aan te tasten. De ziekte wordt verspreid door muggen. Ook in Nederland is het zika-virus inmiddels opgedoken. Tien mensen pikten het virus op bij een reis in Suriname en werden bij terugkomst in Nederland gediagnosticeerd, zo meldt het RIVM.

Door: Tonie Mudde 21 januari 2016, 12:06
Ook Nederlanders geïnfecteerd met zika-virus uit Zuid-Amerika
© AFP
Overheden doen veel te weinig om het oprukken te bestrijden. Preventie is blijkbaar niet sexy genoeg voor politici

Een infectie met het zika-virus wordt ook wel knokkelkoorts light genoemd, omdat symptomen als koorts, gewrichtspijn en uitslag milder zijn dan bij deze bekende tropische ziekte die door dezelfde muggen wordt verspreid. Gevaar van zika is wel dat het mogelijk de foetus van zwangere vrouwen aantast. Onder de tien Nederlandse patiënten bevinden zich geen zwangere vrouwen, maar in Zuid- en Midden-Amerika zijn wel veel zwangere vrouwen besmet.
Bart Knols, muggenexpert
Een infectie met het zika-virus wordt ook wel knokkelkoorts light genoemd, omdat symptomen als koorts, gewrichtspijn en uitslag milder zijn dan bij deze bekende tropische ziekte die door dezelfde muggen wordt verspreid. Gevaar van zika is wel dat het mogelijk de foetus van zwangere vrouwen aantast. Onder de tien Nederlandse patiënten bevinden zich geen zwangere vrouwen, maar in Zuid- en Midden-Amerika zijn wel veel zwangere vrouwen besmet.

In een van de voornaamste brandhaarden, Brazilië, registreerden de autoriteiten sinds oktober vorig jaar meer bijna 3900 nieuwe verdenkingen van microcefalie, een afwijking waarbij de schedel van baby's slecht groeit en het kind met verstandelijke beperkingen kampt. Normaal komt die aandoening in Brazilië jaarlijks voor bij rond de 150 baby's.

'Er zijn ook andere oorzaken denkbaar voor die stijging, maar het is aannemelijk dat het zika-virus de schuldige is', zegt Bram Goorhuis , internist en expert tropische ziektes bij het AMC. 'Het virus werd aangetoond in het vruchtwater van vrouwen die zwanger waren van een kind met microcefalie.'

Bestrijding van muggen in Lima naar aanleiding van het zika-virus.
Bestrijding van muggen in Lima naar aanleiding van het zika-virus. © AFP
Reëel scenario
De Braziliaanse overheid raadt vrouwen in risicogebieden aan om een arts te raadplegen als ze plannen hebben zwanger te worden, de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC raadt zwangere vrouwen af om naar getroffen gebieden in Latijns-Amerika te reizen. Het Nederlandse LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering) adviseert zwangere vrouwen extra maatregelen te nemen tegen muggen.

Het virus verspreidt zich via muggen van het geslacht Aedes, die zich thuis voelen rond de evenaar, maar waarvan familieleden ook al voor kleine uitbraken zorgden van tropische virusziekten in Madeira, Zuid-Frankrijk en Italië.

Het zika-virus is in Europa voorlopig nog niet doorgegeven door muggen, maar dat is volgens Goorhuis in de zomer wel een reëel scenario als de problemen in Zuid- en Midden-Amerika aanhouden: 'Iemand komt geïnfecteerd terug uit Brazilië, wordt in Italië geprikt door een Aedes-mug, en die mug besmet de volgende. Een grote uitbraak is in Europa echter niet waarschijnlijk.'

Niet sexy genoeg
Bart Knols, muggenexpert bij het Wageningse onderzoeksbedrijf In2Care, stelt zelfs: 'Het is niet de vraag óf Zika ook in Zuid-Europa zal toeslaan, maar slechts wanneer. Overheden doen veel te weinig om het oprukken van de Aedes te bestrijden. Preventie is blijkbaar niet sexy genoeg voor politici.'

Knols en zijn collega's ontwikkelden een biologische muggenval speciaal voor de Aedes aegypti die nu Brazilië teistert. De val bestaat uit een half afgesloten plastic pot met een laagje water. Geurstoffen lokken de vrouwtjesmug naar een vlotter in de val, om vanaf daar eitjes te leggen in het water. Op de vlotter wordt ze besmet met een mix van een schimmel en een larvendodend middel dat ze meeneemt naar andere broedplaatsen en daar larven doodt. Na een aantal dagen doodt de schimmel bovendien de vrouwtjesmug, nog voordat ze mensen kan infecteren met een virus. In acht landen in de Cariben en Zuid-Amerika zijn de vallen al in gebruik. De Braziliaanse overheid moet deze nieuwe vallen echter nog goedkeuren.

Knols: 'Ondanks deze noodtoestand is de Braziliaanse bureaucratie erg stroperig. Wellicht wil men de binnenlandse markt beschermen en daarom geen hulp van buiten inkopen. Hopelijk komt er een ontheffing.'
http://www.volkskrant.nl/binnenland/ook ... ~a4229585/



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » do jan 21, 2016 21:24

BRAZILIË STELT EXTRA GELD BESCHIKBAAR VOOR BESTRIJDING MUGGENVIRUSSEN
Gezondheid 21 januari, 2016
https://flic.kr/p/9u7aKB© Aedes Aegypti mosquito by James Gathany
Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid heeft nieuwe tests ontwikkeld om de besmetting met virussen, die worden overgedragen door muggen, eerder te kunnen vaststellen. Dat meldt de BBC. Met de test kunnen knokkelkoorts, zika en chikungunya eerder worden gediagnosticeerd. Brazilië kampt momenteel met de grootste uitbraak van zika ooit, een virus dat tot geboorteafwijkingen kan leiden. De Braziliaanse overheid heeft extra geld beschikbaar gesteld om een vaccin tegen het zikavirus te ontwikkelen.

Lees meer via de BBC

Brazil Zika outbreak: New test kits for mosquito-borne viruses
17 January 2016
From the section Latin America & Caribbean
Aedes aegypti mosquitoes are seen in containers at a lab of the Institute of Biomedical Sciences of the Sao Paulo University, on January 8, 2016 in Sao Paulo, Brazil.Image copyrightReuters
Image caption
The Aedes Aegypti mosquitoes are the transmitters of all three viruses
The Brazilian Health ministry says it's developed new testing kits to rapidly identify the presence of three viruses - Dengue, Zika and Chikungunya - all carried by the same mosquito.
Health Minister Marcelo Castro said priority for testing would be given to pregnant women.
Brazil has the largest known outbreak of Zika, which has been linked to a sharp spike in birth defects.
Mr Castro also announced extra funds to speed up finding a vaccine for Zika.
He said that the goal was to develop a vaccine "in record time".
At the moment the only way to fight Zika is to clear standing water where mosquitoes breed.
The aim is that the tests will speed up diagnosis and ensure patients get correct medical treatment fast.
In this Dec. 23, 2015 photo, 10-year-old Elison nurses his two-month-old brother Jose Wesley at their house in Poco Fundo, Pernambuco state, Brazil born with microencephalyImage copyrightAP
Image caption
Most of the cases of microencephaly in Brazil have been in the poorer north-eastern states
Since October around 3,530 babies have been born with microencephaly, which can lead to small heads and under-developed brains.
Fewer than 150 cases of microencephaly were seen in Brazil throughout 2014.
The US State Department confirmed its first case of a baby born with brain damage because of infection by the Zika virus.
The baby was born in a hospital in Oahu, Hawaii.
The Hawaii State Department of Health said the mother was believed to have contracted Zika while living in Brazil in May 2015 and that the baby was most likely infected in the womb.
The US Center for Disease Control and Prevention issued an alert on Friday advising pregnant women to avoid travelling to Brazil and other Latin American and Caribbean countries where outbreaks of Zika have been registered.
The travel alert applies to Brazil, Colombia, El Salvador, French Guiana, Guatemala, Haiti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Suriname, Venezuela and Puerto Rico.
Zika virus is transmitted by the Aedes species mosquito.

http://www.bbc.com/news/world-latin-america-35336618

http://hetnieuwsvandevooruitgang.nl/201 ... nvirussen/



borsjea
Artikels: 0
Berichten: 4092
Lid geworden op: di jan 20, 2015 19:25
Locatie: Curitiba - PR

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door borsjea » ma jan 25, 2016 14:33

Je zou zeggen dat een dengue vacin in Brazilië een prio 1 zou hebben.
Vreemd eigenlijk dat de verstrekking van een vergunning aan Butatan om met de 3e en laatste tesfase te beginnen ruim 8 maanden heeft stil gelegen, gelukkig lopen de onderzoeken nu weer verder



borsjea
Artikels: 0
Berichten: 4092
Lid geworden op: di jan 20, 2015 19:25
Locatie: Curitiba - PR

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door borsjea » ma jan 25, 2016 18:02

Nogmaals kijkende naar de denque cijfers gepost op 29/12 13:18 vroeg ik me af of de angst wel terecht was.
Was benieuwd hoe het nu bij griep zat, op wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Griep wat cijfertjes gevonden. Alleen in Nederland waar ruim 4 miljoen mensen jaarlijks tegen griep worden ingeënt hebben we jaarlijks zo´n 820.000 griep gevallen waarbij er jaarlijks zo´n 250 tot 2000 doden vallen.

Kijk ik naar Brazilie met meer dan 200 miljoen inwoners en 1,4 miljoen geregistreerde denque gevallen met daaronder zo´n 800 doden kan je alleen maar tot de conclusie komen dat de kans om besmet en om het leven te komen via een griep virus vele male hoger is dan een denque besmetting. De griepcijfers zouden bij het ontbreken van aan vacinatie programma wellicht nog veel slechter zijn.



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » di jan 26, 2016 18:14

Zikavirus lijkt niet te stuiten

Henk Snyders
Vandaag, 13:22
Update: vandaag, 16:33
De gele koortsmug die het zikavirus overbrengt zal zich vanuit Zuid- en Midden-Amerika op termijn ook verspreiden naar Noord-Amerika, met uitzondering van Canada. Die voorspelling doet Wereldorganisatie WHO maandag.

Bij 1 op de 4 besmette mensen veroorzaakt het zikavirus milde symptomen zoals koorts, hoofdpijn, gevoelloosheid en spier en gewrichtspijn. De meeste patiënten herstellen zonder ernstige problemen. Wel zijn er epidemiologische en virologische aanwijzingen dat het zikavirus bij zwangerschap verhoogde kans geeft op afwijkingen van de schedelgrootte bij foetussen, vooral in het eerste trimester van de zangerschap.


Directeur-generaal van de WHO Margaret Chan. (Foto: Reuters)
RIVM

‘Of die kinderen ook hersenafwijkingen hebben, moet blijken. Evenals een causaal verband tussen schedelafwijkingen en het zikavirus’, aldus een woordvoerder van het Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat ook denkt dat de koortsmug Noord-Amerika zal bereiken.

Het virus is ‘niet of nauwelijks van mens op mens besmettelijk’, aldus de RIVM-woordvoerder. In hoeverre ook de gevreesde tijgermug, die wel voorkomt in Europa, het zikavirus overbrengt, is onbekend. In de LCI-richtlijn zikavirus (Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding, onderdeel van het RIVM) voor professionals, wordt over de tijgermug gesteld: ‘Hoewel Aedes albopictus het virus in principe wel kan overdragen, is van de praktische rol van deze muggensoort in de transmissie nog weinig bekend’. De Latijnse naam van de gele koortsmug is Aedes aegypti.

Oeganda

De naam zikavirus is ontleend aan het Zika Forest in Oeganda waar bij resusmakaken, een apensoort, in Oeganda voor het eerst het virus werd gevonden. Na uitbraken in 2007 in tropisch Afrika en Zuidoost-Azië en recenter in 2013 onder meer in Frans-Polynesië, dook het virus in mei 2015 op in Brazilië en in andere landen in Zuid-Amerika. Ook Midden-Amerika werd getroffen, onder meer in Suriname en Venezuela . De mug verspreidt zich waarschijnlijk door intensief reisverkeer van personen en goederen.

Knokkelkoorts

Volgens het RIVM lift ook de tijgermug, veroorzaker van onder meer knokkelkoorts, mee met wereldreizigers. De mug verspreidt zich bovendien via de handel in gebruikte banden. Zo werden in augustus vorig jaar tijgermuggen aangetroffen bij een bandenhandel in Assen.

‘Vanuit Zuid-Europa komen ze af en toe mee naar Noord-Europa, niet alleen in banden maar ook treffen we ze aan in Lucky bamboo, een populaire sierplant’, aldus de woordvoerder. ‘Zodra we ze aantreffen, worden ze uitgeroeid.’

http://fd.nl/economie-politiek/1136660/ ... te-stuiten



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » di jan 26, 2016 18:15

Hoe Brazilië de Spelen wil vrijwaren van het gevreesde zikavirus
BEWAAR ARTIKEL
REAGEER
Door: Peter Luysterborg
25/01/16 - 10u20 Bron: CNN
Het zikavirus wordt verspreid door muggen. © Kos.
OS 2016 Ruim een half jaar voor de start van de Olympische Spelen in Rio bindt Brazilië de strijd aan met het gevreesde zikavirus. Het virus zorgt ervoor dat zwangere vrouwen die besmet zijn, kinderen baren met onderontwikkelde hersenen. Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid wil echter absoluut vermijden dat ook atleten zouden getroffen worden door het virus, dat wordt verspreid door muggen. Wie in Rio ziek wordt, mag een topprestatie immers vergeten.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft om die reden zijn plannen aangekondigd waarmee het het virus wil te lijf gaan. Vier maanden voor de start van de Spelen wordt gestart met het controleren van de muggenpopulatie. Tijdens de Spelen zullen de olympische sites op dagelijkse basis een schoonmaakoperatie ondergaan. Het uitroken van een muggenzwerm zal enkel in noodgevallen gebeuren, om gezondheidsproblemen bij atleten en toeschouwers te voorkomen.

Lange mouwen
Om muggenbeten te vermijden, geeft de overheid het advies om kledij te dragen met lange mouwen. Mensen krijgen ook de raad mee om een afweermiddel tegen insecten te gebruiken. De overheid legt er wel de nadruk op dat het zikavirus een milde ziektevorm is die slechts enkele dagen tot een week in het lichaam blijft. In zeldzame gevallen kan het virus aanleiding geven tot het syndroom van Guillain-Barré, dat tot verlamming en de dood kan leiden. De voornaamste zorg van de overheid blijven echter zwangere vrouwen, al is een verband tussen het zikavirus en de geboorte van baby's met een onderontwikkelde schedel nog niet bewezen.

http://www.hln.be/hln/nl/1306/Olympisch ... irus.dhtml



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » wo jan 27, 2016 00:36

Brazilië zet 220.000 militairen in tegen zika-mug

26-01-16, 17.46u - Bewerkt door: LB - Bron: AP
LEES LATER

2 Gezondheidswerkers spuiten insectenafweermiddel in de buurt van de Sambadroom in Rio de Janeiro. ©AP
Brazilië gaat 220.000 militairen mobiliseren om de mug te bestrijden die verantwoordelijk is voor de verspreiding van het zikavirus. Dat kan ernstige misvormingen van de foetus veroorzaken. De gezondheidsminister van Brazilië stelt dat het land de strijd tegen de mug aan het verliezen is. Op 5 februari begint het carnaval in Rio.

Marcelo Castro verklaarde dat 220.000 militairen van deur tot deur zullen gaan om de mug uit te roeien. Dit met het oog op de carnavalsvieringen, zo stelt de krant O Globo. Die krant stelt tevens dat Castro belooft dat de overheid insectenafweermiddel zal uitdelen aan naar schatting 400.000 zwangere vrouwen die een uitkering krijgen.

Aedes aegypti
Alle grote Braziliaanse kranten citeren Castro, die zegt dat het land de strijd tegen de Aedes aegypti-mug aan het verliezen is. Die mug verspreidt naast het zikavirus ook denguekoorts, gele koorts en het chikungunya-virus.

"De mug is al drie decennia in het land en we verliezen de strijd", verklaarde Castro. Vandaag vindt in de hoofdstad Brasilia crisisoverleg omtrent het zikavirus plaats.

Een grote uitroeioperatie verjoeg de mug in de jaren 1950 uit het land, maar het dier kwam in de daaropvolgende decennia terug vanuit de buurlanden, zo stellen gezondheidsexperts. Dat resulteerde in opeenvolgende uitbraken van het denguevirus, dat vorig jaar lelijk huishield in Brazilië.


De 2 maanden oude baby Ludmilla Dias is geboren met microcefalie, een te kleine schedel. Dat leidt tot aanhoudende ontwikkelingsproblemen. ©Getty Images
Baby's met te kleine schedel
De komst van het zikavirus baarde vorig jaar aanvankelijk weinig zorgen, gezien de symptomen milder zijn dan die van dengue. Maar het werd een crisisituatie toen onderzoekers eind vorig jaar een verband legden met een enorme toename van het aantal gevallen van microcefalie, een afwijking bij de geboorte waarbij kinderen een te kleine schedel hebben. Dat leidt tot aanhoudende ontwikkelingsproblemen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde gisteren dat het virus zich verder zal verspreiden naar het hele Amerikaanse continent, met uitzondering van Canada en Chili. De regeringen van El Salvador, Colombia en Brazilië raden vrouwen af zwanger te raken tot de crisis voorbij is. De VS raden zwangere vrouwen af naar Brazilië te reizen. Volgens specialisten zal het virus zo goed als zeker ook Europa bereiken.

http://www.demorgen.be/wetenschap/brazi ... -bc7a10d4/



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » wo feb 03, 2016 23:59

Brazilië test bijzonder wapen in de strijd tegen het zikavirus
DONDERDAG, 14:45BUITENLAND

Ouders met een baby die mogelijk getroffen is door het zika-virus AFP
GESCHREVEN DOOR

Marc Bessems
Correspondent Latijns-Amerika
Het is het nieuwste wapen in de strijd tegen de mug die het zikavirus verspreidt: het loslaten van miljoenen genetisch gemodificeerde exemplaren.

In een wijk van het provinciestadje Piracicaba in de Braziliaanse deelstaat São Paulo, zijn de afgelopen zeven maanden ruim 23 miljoen transgene muggen van deze soort uitgezet.

Alleen mannetjes worden losgelaten, is de bedoeling. Die prikken niet en kunnen dus geen ziektes overbrengen. De laboratoriummuggen hebben een fatale genetische afwijking meegekregen. Als de transgene muggen kruisen met 'wilde' muggenvrouwtjes, geven ze het dodelijke gen door aan hun nageslacht.

De populatie Aedes Aegypti, de muggensoort waar het omgaat, is in de wijk met 82 procent verminderd, zegt Cecilia Kosmann van Oxitec, het Britse bedrijf dat de mug ontwikkelde. Met een bestelwagen rijdt ze door de wijk. Achterin staan kratten met elk een stuk of tien doorzichtige emmertjes.

MARC BESSEMS / NOS
In elke emmer zitten duizend transgene muggen. "Vandaag zetten we er 290.000 uit", zegt ze. Om de 150 meter opent ze een emmertje en leegt die in een buis die door het open raam steekt. De transgene muggen vliegen weg en het verdelgingsproces is begonnen.

Professor Carlos Andrade van de Universiteit van Campinas vindt het niet erg efficiënt. Wat mij betreft is het hele experiment onzin", zegt hij. "Hoe weten ze eigenlijk dat de afname van het aantal muggen komt door de uitgezette muggen? De gemeente heeft ook ouderwetse maatregelen genomen, waarvan we weten dat ze effectief zijn. Huisbezoeken om te inspecteren op broedplaatsen, bijvoorbeeld."
Oxitec heeft geen geduld. Ze willen zo snel mogelijk een product op de markt brengen.
Professor Carlos Andrade
Het gaat Andrade veel te snel met het experiment. "Voor je zulke ingrijpende maatregelen neemt, moet je jarenlang onderzoek doen naar de gevolgen voor het ecosysteem. Maar Oxitec heeft geen geduld. Ze willen zo snel mogelijk een product op de markt brengen."

Hoofdverantwoordelijke voor de productie van de mug bij Oxitec is Karla Tepedino. Ze wijst op een collega die mannetjes en vrouwtjes scheidt. "Dat kan alleen in de ontpoppingsfase. De mannetjes ontpoppen vaak iets eerder en zijn dan kleiner. We zeven ze, alleen de kleinste exemplaren, de mannetjes dus, komen door de zeef. Die zetten we uit."

Klachten

Helemaal waterdicht is die methode niet, geeft ze toe. Naar schatting 2 procent van de uitgezette muggen zijn de prikgevaarlijke vrouwtjes. "Dat lijkt misschien niet zo veel", zegt Andrade, "maar op een paar miljoen zijn dat verontrustende aantallen. Ze kunnen het zikavirus overbrengen en ook dengue, chikungunya en gele koorts."

Tepedino wuift die kritiek weg. "De kans dat de muggen in het lab iemand prikken die ziek is, is minimaal. We sturen werknemers met de geringste klachten naar huis. En we weten dat onze muggen buiten het laboratorium niet lang overleven. Daarvoor zijn ze te zwak. Na een dag of vier zijn ze dood, dat is te kort om ziektes te kunnen overbrengen."

MARC BESSEMS / NOS
In de wijk waar de transgene muggen rondzwermen, zijn bewoners overwegend positief. "Vorig jaar zaten kinderen geregeld onder de muggenbulten, de afgelopen maanden niet meer", zegt een man die met zijn kleinkind op straat is. "Volgens mij komt dat door de uitgezette muggen." Een bareigenaar is ook tevreden. Er zijn dit jaar veel minder gevallen van dengue dan vorig jaar, beweert hij. "Dat kan geen toeval zijn."

Professor Andrade ziet het anders. "Het zou best wél eens toeval kunnen zijn. We weten vrijwel niets over de risico’s en gevolgen van deze transgene mug."

Voorlopig mag het uitzetten van de muggen alleen op kleine schaal, de Braziliaanse toezichthouder heeft nog geen toestemming gegeven om de genetisch gemodificeerde muggen verder te verspreiden in Brazilië.

http://nos.nl/artikel/2083402-brazilie- ... virus.html



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » do feb 04, 2016 00:00

Rio met Spelen niet mugvrij
zikavirus Voor muggen zijn de omstandigheden in Brazilië ideaal. Het zikavirus is nu staatsvijand nummer één.
Nina Jurna 29 januari 2016

Bestrijders in Rio de Janeiro zijn bezig met het spuiten van insecticiden in en rondom de Sambadrome met het oog op carnaval dat over ruim een week begint.
Foto’s Dado Galdieri/Bloomberg
Is het veilig om af te reizen naar Brazilië voor de Olympische Spelen? Is het zorgwekkende zikavirus dat het land in zijn greep houdt dan onder controle? Een prangende vraag die de honderdduizenden atleten en bezoekers die van plan zijn af te reizen naar het internationale sportevenement bezighoudt.

Het Internationaal Olympisch Comité kondigde donderdag aan nog deze week een advies te sturen aan alle nationale comités over hoe ze moeten omgaan met de zikadreiging.

Brazilië lanceerde een noodplan met maatregelen om de Aedes aegypti-muskiet die het zikavirus verspreidt, verder uit te bannen, maar specialisten zijn sceptisch. Nancy Bellei, coördinator van het Braziliaanse instituut voor infectieziekten uitte in de Braziliaanse media haar twijfels. „Grote sportevenementen zijn risicovol als er een epidemie of een virus in een land heerst, zeker als het een virus is waar we eigenlijk nog heel weinig over weten. Dit zikavirus is nieuw voor ons.”

Het zikavirus kwam waarschijnlijk naar Brazilië tijdens het WK in 2014

„Natuurlijk probeert de overheid de bevolking bewust te maken en de strijd tegen het virus aan te gaan, dat is ook goed, maar onder de huidige omstandigheden is de kans erg klein dat we tegen de tijd dat de Olympische Spelen van start gaan het virus onder controle hebben.”

De Braziliaanse autoriteiten noemden het zikavirus eerder deze week ‘staatsvijand nummer één’ maar kondigden aan dat de Olympische Spelen in augustus hoe dan ook doorgaan. De strijd tegen het virus wordt intussen opgevoerd. Vanaf half februari gaat het Braziliaanse leger met 220.000 militairen, brandweer- en politiemannen intensief spuiten.

Alle Olympische locaties worden nauwkeurig gecontroleerd en schoongemaakt en in april wordt gestart met intensieve bestrijdingsmethodes zoals het spuiten met zware verdelgingsmiddelen en het 'uitroken' van sportcomplexen.

Perfecte broedplaats voor de mug

Het is geen makkelijke klus de Olympische sportcomplexen muskietvrij te krijgen, gaf Marcus Vinicius Ferreira, coördinator Milieu bij het secretariaat van Sport in Rio de Janeiro, deze week toe tegenover journalisten.


Vooral bij het noordelijk gelegen sportcomplex Deodoro, waar elf Olympische sporten worden gehouden, waaronder paardensport en BMX, zijn de omstandigheden ideaal voor muggen. „Er wordt op veel plekken nog gebouwd, het regent momenteel veel in Rio waardoor op bouwplekken plassen water ontstaan”, aldus Ferreira, „een perfecte broedplaats voor deze virus dragende mug. Daarbij is het Deodoro sportcomplex een openluchtpark, omringd door natuur. Via de bakken met schoon drinkwater voor de paarden kan de muskiet zich snel vermenigvuldigen.”



Volgens Ferreira is de situatie in het westelijk gelegen Barra da Tijuca, waar het Olympisch dorp wordt gebouwd, stukken beter omdat die plek overdekt is.

Internationale infectiologen en medische specialisten maken zich ook grote zorgen dat juist door de Spelen het virus verder mondiaal wordt verspreid. Het zikavirus kwam vermoedelijk naar Brazilië tijdens het vorige grote evenement, het WK in 2014, meegebracht door een bezoeker of sporter.

Coördinator infectieziekten Nancy Bellei waarschuwt in de Braziliaanse media voor een herhaling van dit scenario tijdens de Spelen. „Het virus kan makkelijk verspreid worden naar andere landen door geïnfecteerde bezoekers, en zo terechtkomen op een plaats waar het nog niet voorkwam.”

http://www.nrc.nl/next/2016/01/29/rio-m ... ij-1585500



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » do feb 04, 2016 00:02

Leidt zika-virus tot legaliseren van abortus in Brazilië?
Leidt zika-virus tot legaliseren van abortus in Brazilië?
Door Chantal Caes - vrijdag 29 januari 2016, 13:16 in categorie: Samenleving
Braziliaanse artsen, juristen en activisten pleiten voor het legaliseren van abortus om het aantal kinderen met ernstige geboorteafwijkingen ten gevolge van het zika-virus in te dammen. Als een zwangere vrouw tijdens de eerste drie maanden van haar zwangerschap besmet wordt met het virus, is de kans groot dat het kind geboren wordt met hersenbeschadigingen en verstandelijke beperkingen ten gevolge van microcefalie (een veel te kleine schedel). In Brazilië werden al 4.000 baby’s met deze afwijking geboren.
Abortus is nu nog illegaal in Brazilië. Het is alleen toegestaan bij specifieke afwijkingen – met name anencefalie (het ontbreken van de grote of alle hersenen) waardoor het kind niet levensvatbaar is – of als een vrouw verkracht is. Binnen de Zuid-Amerikaanse katholieke cultuur rust er een groot taboe op. Veel abortussen worden dan ook illegaal uitgevoerd met alle risico’s van dien. Als een vrouw zich tot een arts wendt om de complicaties na een dergelijke ingreep te laten behandelen, kan deze zich beroepen op zijn ‘gewetensnood’ en de vrouw alsnog aangeven bij de politie. De vrouw riskeert dan een gevangenisstraf van 4 jaar. Het gevolg is dat vrouwen na een abortus bijna niet meer naar een arts durven gaan en dus geen adequate behandeling krijgen.
De voorstanders van het legaliseren van abortus als een zwangere vrouw met het zika-virus besmet is, hebben nu een petitie gestart die binnen twee maanden aan het hooggerechtshof zal worden aangeboden. De groep stelt dat ‘de Braziliaanse overheid verantwoordelijk is voor de verspreiding van het virus’, omdat ze onvoldoende maatregelen heeft getroffen om de zika-mug uit te roeien.
Voorlopig is er nog geen vaccin tegen het zika-virus. Volgens sommige wetenschappers kan het nog vijf tot tien jaar duren voor dat er komt. Anderen zijn optimistischer en hopen dat er aan een eind van dit jaar een vaccin zal zijn.
http://www.welingelichtekringen.nl/same ... zilie.html



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » do feb 04, 2016 00:04

Al 4.074 baby's in Brazilië hebben hersenafwijking

03-02-16, 04.21u - Bron: ANP
LEES LATER

1 Een kinderarts meet het hoofd van een twee maanden oude baby met neurologische afwijkingen door het zika-virus. ©Getty Images
Het aantal pasgeborenen in Brazilië met een abnormaal klein hoofd als gevolg van het zikavirus is gestegen naar 4.074 gevallen. Dat maakte het Braziliaanse ministerie van Gezondheid gisteren bekend. Het gaat zowel om gevallen waarin de relatie met het virus wordt vermoed, als zaken die zijn bevestigd. Een week eerder ging het nog om 3.718 baby's.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelde de uitbraak van het zikavirus maandag als een wereldwijde noodsituatie voor de volksgezondheid. Het door muggen overgebrachte virus verspreidt zich ontzettend snel en zou bij ongeboren kinderen kunnen leiden tot hersenafwijkingen. Door de snelle verspreiding zouden in totaal vier miljoen mensen in Noord- en Zuid-Amerika het virus kunnen oplopen.

Bloeddonaties
Het Amerikaanse Rode Kruis heeft donoren die gebieden hebben bezocht waar het zikavirus is uitgebroken, opgeroepen ten minste 28 dagen te wachten met het geven van bloed. Overigens maakt de organisatie de kanttekening dat het risico om het virus via bloeddonaties door te geven, op het vasteland van de Verenigde Staten 'extreem' klein is.

Het advies geldt voor mensen die de afgelopen vier weken in Mexico, op de Caraïben of in Centraal- of Zuid-Amerika zijn geweest, zo meldde het Rode Kruis gisteren in een verklaring.

Ook vraagt de organisatie donoren die veertien dagen na de donatie symptomen van het zikavirus ontwikkelen, dat direct aan het Rode Kruis te laten weten zodat het bloed in quarantaine kan worden gezet.

De oproep volgt op het bericht van een besmetting met het zikavirus in de Texaanse stad Dallas. Het is het eerste besmettingsgeval op het vasteland van de VS. Het regionale centrum voor de volksgezondheid in Dallas denkt dat het virus is overgebracht door seksueel contact.
http://www.demorgen.be/wetenschap/reeds ... -bb435cb0/



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » do feb 04, 2016 00:05

Brazilië ontplooit 522.000 agenten tegen zikamug
BEWAAR ARTIKEL
REAGEER
Door: redactie
3/02/16 - 15u46 Bron: Belga
Een gemeentewerker sproeit pesticide tegen de zikamug in Recife. © reuters.
ZIKAVIRUS Brazilië heeft 522.000 mensen uitgestuurd ter bestrijding van de mug Aedes aegypti, die het zikavirus overdraagt. Dat heeft de Braziliaanse Gezondheidsminister Marcelo Castro bekendgemaakt in Montevideo, waar hij collega's zal ontmoeten uit de regio waar de epidemie om zich heen grijpt.
"Wij zijn aan de grootste inspanning uit de Braziliaanse geschiedenis bezig", zei Castro tegen de pers. Met meer dan 1,5 miljoen besmettingen is Brazilië het meest getroffen land."

Er trekken 46.000 "gevechtsagenten" van deur tot deur. Zij krijgen versterking van 266.000 gemeentelijke gezondheidsagenten en 210.000 soldaten, aldus de bewindsman.
http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland ... amug.dhtml



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » do feb 04, 2016 00:06

Risico van Zika kan zwaar overroepen zijn
29/01/2016 om 12:35 door Pieter Van Dooren
Print
Corrigeer

Foto: REUTERS
Vorige afbeelding 1 / 2 Volgende afbeelding
Delen
Tweet
Google+
Mail
shares
Het verband tussen het Zika-virus en zwaar misvormde baby’s, die aan microcefalie lijden, is nog niet helemaal hard gemaakt.
De heersende angst rond het Zika-virus komt doordat, tegelijk met de uitbraak van het virus in Brazilië, het aantal gevallen van de geboorte-afwijking microcefalie een te klein hoofdje in de noordelijke staat Pernambuco zesentwintigvoudig is gestegen.

Dat is een statistisch verband, en daarom nog geen oorzakelijk verband, zegt ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Maar die roept wel een crisiscomité samen, een uitzonderlijke maatregel.

Hoofden tellen

Maar de organisatie die in Zuid-Amerika de geboorte-afwijkingen bestudeert, de Collaborative Study of Congenital Malformations, zegt in een (Portugeestalig) rapport dat die hoge cijfers niet zozeer te wijten zijn aan meer gevallen, maar voor het grootste deel aan meer getelde gevallen.

Gewoon door de grotere aandacht sedert men een verband dacht te zien, en door de onvermijdelijke misdiagnoses vanaf wanneer is een hoofdje ‘te klein’? die door de verhoogde aandacht eveneens gestegen zullen zijn. De redactie van Nature ontdekte het bestaan van het rapport, en liet het vertalen.

Maar, zeggen andere onderzoekers, het aantal gevallen steeg ook al vóór er alarm werd geslagen.

Overrapportering

Er is inderdaad overrapportering: het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid onderwierp recent zevenhonderd van de 4.180 intussen gerapporteerde gevallen van microcefalie aan een grondiger onderzoek; het bevestigde er 270 en verwierp er 462.

In 2014 rapporteerde Brazilië slechts 150 gevallen. Maar dat is opvallend weinig voor een land met drie miljoen geboorten per jaar, zei Margaret Honein, epidemioloog bij de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC, aan Associated Press. De Verenigde Staten, met vier miljoen geboorten, tellen zo’n 2.500 gevallen van microcefalie per jaar. Het ziet er dus naar uit dat men een overschat aantal gevallen sedert Zika vergelijkt met een onderschat aantal vóór Zika.

Maar tot men een duidelijker zicht krijgt op hoe sterk het verband tussen Zika en microcefalie nu echt is, blijft het zowel volgens de CDC als de WGO beter om voorzichtig te zijn.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160129_02097346



Plaats reactie