cacao duurder door nieuwe Braziliaanse wet.

Plaats hier nieuwsberichten over Brazilie!
Post Reply
User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2246
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

cacao duurder door nieuwe Braziliaanse wet.

Post by quasimodo » Wed Apr 29, 2015 17:02

Deze grondstof krijgt boost van nieuwe Braziliaanse wet
29/04/2015
Jonas Vets

download
Dat overheden de economie niet kunnen plannen weten we al langer. Desalniettemin hebben wetten een grote invloed op economische transacties. Met één wet kan een hele markt vernietigd worden, zoals bij de sancties tegen Rusland. Maar het tegenovergestelde gebeurt ook: met één besluit een bepaalde markt de wind in de zeilen geven.

Dat laatste gaat nu waarschijnlijk gebeuren in Brazilië. En als in dit grondstofrijk land een wet gestemd wordt over een bepaalde grondstof let je beter op. Zeker omdat het ook 202 miljoen consumenten telt. De grondstof in kwestie is cacao en Brazilië is hiervan de zesde grootste producent wereldwijd.

Iedereen die al eens naar Brazilië heeft gereisd en er chocolade heeft geproefd weet dat Braziliaanse chocolade amper die naam waardig is. Ook de politiekers zijn zich daar nu eindelijk bewust van geworden. Met een nieuwe wet wil men daar nu verandering in brengen.

Het wetsontwerp verhoogt het minimum cacaogehalte in chocolade geproduceerd of verkocht in Brazilië tot 35%. Nu is dat amper 25%.

“In het algemeen is de chocolade die door Brazilianen geconsumeerd wordt van erg lage kwaliteit.”, aldus Henrique Salles Pinto, een medewerker in de senaat. “Opdat een product chocolade mag heten moet het in Noord-Amerika en Europa gemiddeld 35% cacao bevatten.”

Producten die minder dan 35% cacaoderivaten bevatten moeten op hun verpakking het volgende vermelden: “Dit product wordt niet als chocolade beschouwd door de Braziliaanse wetgeving.” Ook wordt het verplicht het percentage cacaoderivaten te vermelden op de verpakking.

Uiteraard schaart de cacao-industrie zich volledig achter deze nieuwe wet. Het kan een enorme boost geven aan de consumptie van cacao en dus ook leiden tot hogere prijzen voor cacaotelers.

Hoewel de wet nog geen feit is, is de kans groot dat ze er komt. Van een gemiddelde chocoladereep die in Brazilië verkocht wordt gaat 5% naar de overheid. Dat is meer dan de 3% die naar de cacaoboeren gaat. Chocoladeproducenten houden 20% en het grootste deel gaat naar supermarkten die 43% van de opbrengst krijgen.

Bron: Confectionary News

http://beurs.com/2015/04/29/braziliaans ... agen/61139Post Reply