Jumbo knoeit met etiketten

Praat hier over alles wat NIETS met Fortaleza te maken heeft.
Gebruikersavatar
amsterdammer
Artikels: 0
Berichten: 122
Lid geworden op: vr sep 28, 2012 18:04
Locatie: Fortaleza ceara

Jumbo knoeit met etiketten

Bericht door amsterdammer » wo jun 19, 2013 15:23

Veghel -
Supermarktketen Jumbo knoeit met zijn etiketten op vleesproducten. Door de handmatige invoering van de herkomstinformatie op de etiketten liggen blunders voor de hand. Consumenten zijn niet zeker wat ze bij de keten kopen, aldus voedselexpert Dick Veerman van branchewaakhond Foodlog.
Met het paardenvleesschandaal in het achterhoofd, waarbij rundvlees gemixt werd met paardenvlees en verkocht als honderd procent rundvlees, komt Jumbo in opspraak door etiketten met onwaarheden.

Uitgerekend bij Jumbo gaat het ook om rundvlees uit het buitenland. De karkassen zouden in ons land zijn uitgesneden. Zo wordt er in een aantal winkels Iers rundvlees van het nieuwe merk Vlees Met Oorsprong verkocht, door de Dierenbescherming voorzien van een Beter Leven-keurmerk. Vlees met dat keurmerk moet aan strenge eisen voldoen.

Maar volgens het Jumbo-etiket komt het rundvlees helemaal niet uit Ierland, maar uit Polen of Italië. En dat niet alleen: tot overmaat van ramp wordt op alle etiketten dezelfde Nederlandse vleesuitsnijder vermeld die handelt onder EG-code 9103. Maar dat bedrijf kon de Nederlandse Voedselen Warenautoriteit, die voor alle bedrijven de betreffende nummers verstrekt, gisteren niet achterhalen.

Volgens bronnen is het een code die toebehoorde aan een Nederlands bedrijf dat sinds 2003 niet meer bestaat.

„Het etiketteringsysteem is dus duidelijk niet onder controle. Dat betekent dat je bij Jumbo niet weet wat je koopt”, reageert voedseldeskundige Veerman. „De winkels maken er een rotzooitje van. Juist informatie voor consumenten moet gewoon kloppen.”Plaats reactie