Tienduizenden Brazilianen op de vlucht voor water.

Plaats hier nieuwsberichten over Brazilie!
Post Reply
User avatar
Veger & Blik
Articles: 0
Posts: 729
Joined: Tue Mar 06, 2007 23:48

Tienduizenden Brazilianen op de vlucht voor water.

Post by Veger & Blik » Sat Jan 07, 2012 00:18

http://www.hln.be/hln/nl/9080/Waterover ... ater.dhtml

Tienduizenden Brazilianen op de vlucht voor water.

In Brazilië hebben tienduizenden mensen hun huizen en woningen verlaten uit schrik voor overstromingen en grondverschuivingen. In de deelstaat Minas Gerais stierven sinds het begin van het jaar zes mensen aan de gevolgen van de zware regenval, en in de deelstaat Rio de Janeiro twee.

Wegens de druk van het water brak vandaag een dijk in de stad Campos de Goytacazes, waar 4.000 inwoners van de wijk Três Vendas in allerijl in veiligheid werden gebracht. De dijk begaf het ook al eens in 2008.

Noodtoestand
In Minas Gerais, na São Paulo de op een na grootste deelstaat van Brazilië, overstroomde het overtollige water deels hele dorpen, steden en landstreken. In meer dan 70 steden werd volgens officiële verklaringen inmiddels de noodtoestand uitgeroepen. Luchtfoto's herinneren aan de natuurramp van een jaar geleden, toen in het hinterland van Rio de Janeiro ongeveer 900 mensen om het leven kwamen. Net als toen zijn ook vandaag verschillende plaatsen van de buitenwereld afgesneden, die enkel vanuit de lucht kunnen bevoorraad worden.

Ravage
Op vele plaatsen traden rivieren buiten hun oevers. Wegen raakten door aardverschuivingen volledig geblokkeerd of stonden compleet blank. In Minas Gerais moesten zo'n 10.000 mensen hun huizen verlaten. Voor de deelstaat Rio werd dat aantal geschat op circa 20.000. In Brasília onderbraken verschillende ministers de Braziliaanse zomervakantie om aan een crisisoverleg deel te nemen. (dpa/sam)
05/01/12 20u24

:-(

V&BPost Reply