Zwemploeg mijdt Brazilië in aanloop naar 'Rio'

Plaats hier nieuwsberichten over Brazilie!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2237
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Zwemploeg mijdt Brazilië in aanloop naar 'Rio'

Bericht door quasimodo » wo feb 17, 2016 00:48

Zwemploeg mijdt Brazilië in aanloop naar 'Rio'

De Nederlandse zwemploeg mijdt Brazilië in de directe voorbereiding op de Olympische Spelen van Rio. Het geplande trainingskamp in de Braziliaanse badplaats Florianopolis, in de tweede helft van juli, is door de top van de nationale zwembond (KNZB) geschrapt. Er wordt naar een vervangende stage in Zuid-Europa gekeken.

Door: John Volkers 15 februari 2016, 21:47
Volgens technisch directeur Joop Alberda is al in een eerder stadium besloten het kamp in Florianopolis te 'skippen'. De uitbraak van het ziekmakende zika-virus in Zuid-Amerika kwam in een later stadium en telt nu zeker mee in de rechtvaardiging van het besluit. Volgens Alberda is het schrappen van Florianopolis vooral een uitvloeisel van opgelegde bezuinigingen en tegenvallende ervaringen.

De Duitsers gaan er wel zitten, maar die brengen zelfs een eigen kok mee

Joop Alberda, technisch directeur KNZB
De directeur bezocht vorig jaar met teammanager Aad van Groningen het zwembad en het hotel in 'de stad van de 42 stranden'. Zij vonden het niet voldoen aan de Europese standaard die zij in het hoofd hadden. 'Het hotel stond op een industrieterrein. Niet erg inspirerend. De Duitsers gaan er wel zitten, maar die brengen zelfs een eigen kok mee', aldus Alberda.

De technisch directeur heeft, zoals een fors deel van de Nederlandse olympische topsport, met kortingen te maken. De ondersteuning door het nationaal olympisch comité NOC*NSF is volgens Alberda in de periode 2013-2016 'met drieënhalf à vier ton' gezakt. Het bedraagt nu 1,2 miljoen per jaar. De KNZB heeft de staf van de zwemploeg telkens ontzien.

De zwembond wil wel voorzien in een vervangend trainingskamp in de tweede helft van juli. Woensdag valt daarover een besluit. Ervaren zwemmers, zoals olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo, hebben om zo'n kamp verzocht.

Haar trainer Patrick Pearson zegt dat het een noodzaak is. 'Zo'n trainingskamp is de enige manier om zonder afleiding je volledig te concentreren en in de olympische flow te komen. Thuis worden zwemmers te veel afgeleid door hun omgeving.'

Pearson zegt te weten dat meerdere Europese zwemploegen voor de finale olympische voorbereiding het Zuid-Amerikaanse continent mijden. Dat heeft met de angst voor het besmettingsgevaar van zika te maken. De Australiërs, onder leiding van hoofdcoach Jacco Verhaeren, reizen via het Noord-Amerikaanse Auburn.

Zij beschikken volgens Pearson over een speciaal geprepareerd, bacillenvrij vliegtuig. Andere passagiers dan zwemmers worden niet toegelaten.

Zo'n trainingskamp is de enige manier om zonder afleiding je volledig te concentreren en in de olympische flow te komen. Thuis worden zwemmers te veel afgeleid door hun omgeving

Patrick Pearson, trainer van Ranomi Kromowidjojo
De Nederlandse zwemploeg vliegt op zaterdag 30 juli van Schiphol naar Rio de Janeiro. De Olympische Zomerspelen vangen aan op vrijdag 5 augustus. Een dag later begint het zwemprogramma, met voor Nederland die avond de belangrijke 4 x 100 meter vrije slag bij de vrouwen. De nationale ploeg veroverde bij de WK van 2015 op dat onderdeel zilver.

De zwemfinales in Rio beginnen, op verzoek van de Amerikaanse televisiezender NBC, om tien uur 's avonds. Ze eindigen rond middernacht. De Nederlandse olympische kwalificatiewedstrijd, de Swim Cup van begin april in Eindhoven, krijgt daarom zijn finales om negen uur 's avonds.

Alberda: 'Wij wilden de tien uur aanvang van Rio kopiëren, maar voor de publiciteit lag dat heel lastig. Daarvoor zijn we gezwicht.'

http://www.volkskrant.nl/sport/zwemploe ... ~a4245326/Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2237
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Zwemploeg mijdt Brazilië in aanloop naar 'Rio'

Bericht door quasimodo » di mar 01, 2016 21:22

Op het parcours van de olympische en paralympische zeilwedstrijden is een menselijke arm gevonden. Het water in de baai van Guanabara, waar Evi Van Acker in moet ploeteren, is zo sterk vervuild dat het een risico vormt voor de gezondheid van de atleten.

Een man die anoniem wenst te blijven, bezorgde de foto’s van de drijvende arm aan de Braziliaanse krant O Globo. Op het beeld was duidelijk een losgerukte menselijke arm te zien, omringd door dode vissen een soort van schuim. Die leverde ook nog foto’s van dode honden en allerhande gedumpt afval dat in de baai drijft.

Volgens insiders zou de baai van Guanabara onder andere dienen als dumpplaats voor mensen die omgebracht werden door de Braziliaanse maffia. Er werd al herhaaldelijk melding gemaakt van drijvende lichamen in het olympische water.

Vorig jaar belandde de Duitse zeiler Erik Heil nog in het ziekenhuis nadat hij in het water ging zeilen. Hij liep meerdere infecties op over zijn hele lichaam en werd enkele keren geopereerd. Toen beloofde de voorzitter van het Braziliaans Olympisch Comité dat het water proper zal zijn tegen de Olympische Spelen.

http://nl.metrotime.be/2016/02/28/must- ... lparcours/

Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2237
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Zwemploeg mijdt Brazilië in aanloop naar 'Rio'

Bericht door quasimodo » di mar 01, 2016 21:23

De ontdekking van een menselijke arm in Olympisch zeilwater, ruim vijf maanden voor het begin van de Zomerspelen van de XXXIe Olympiade, belooft weinig goeds. In deze bewolkte tijden moet je toch wel een wezenloze optimist zijn om te geloven dat alles wel in zijn plooi zal vallen bij de start van de Olympische spelen in augustus.

Als deeltijds misantropen denken wij bij “stukken van mensen” aldoor aan de gevolgen van misdaad, drugs, geld, hebzucht en wat dies meer zij.
En net zoals bij de jaarlijkse formule 1 race en het afgelopen WK voetbal vinden wij dat het toch maar een hypocriete bedoening is daar in Brazilië. Gigantische sportcomplexen in de schaduw van sloppenwijken en daarbovenop nog eens extreme vervuiling, (de keerzijde van de enorme economische groei het laatste decennium). Misdaadorganisaties die welig tieren en corruptie alom. Enfin, Brazilië lijkt ons niet de vakantiebestemming waar wìj vrijwillig geboren hadden willen worden.

Volgens insiders is de baai van Guanabara dè dumpplaats van de misdaadscène van Rio de Janeiro.

Ziehier de omstandigheden waarin onze Evi Van Acker (en ook alle andere atleten) hun ding moeten komen doen.

Hoe is het mogelijk dat het Belgische Olympische Bestuur (en dat van andere landen) er nog maar aan dénkt om te vertrekken? Mogen onze kampioenen zomaar blootgesteld worden aan de risico’s die zulke open riolen met zich meebrengen?
Eind augustus van vorig jaar liep de Duitse zeiler Erik Heil na het Olympic Test Event meerdere zware infecties op over zijn lichaam na contact met het vervuilde water.

Als alléén tot elke prijs winnen telt, zouden wij zeggen: Ga vooràl door want, wat stelt zo’n kans op infectie met de één of andere vleesetende bacterie nou voor in vergelijking met de overwinning? We kunnen het zelfs niet laten om dit een romantisch-heroïsche gedachte te vinden. Wij hòuden immers van drama en we wèten hoe het werkt. Maarrrr…

We vragen ons toch ook af hoe een land als Brazilië zijn eigen bevolking in deze erbarmelijke omstandigheden laat (over) leven. Een echte schande! Ethiek is vér te zoeken. Het toont toch maar weer eens aan dat alles alleen om geld draait.

Bron: http://goo.gl/ZZOqrX

http://www.clubracer.be/2016/2/29/arm-brazilie

Plaats reactie