Vluchtelingenploeg mag deelnemen aan Olympische Spelen in Ri

Plaats hier nieuwsberichten over Brazilie!
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2234
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Vluchtelingenploeg mag deelnemen aan Olympische Spelen in Ri

Bericht door quasimodo » do feb 04, 2016 00:39

Vluchtelingenploeg mag deelnemen aan Olympische Spelen in Rio

Een vluchtelingenploeg mag komende zomer deelnemen aan de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Tijdens de openingsceremonie van 5 augustus in het Maracanastadion zal de vluchtelingenploeg achter de olympische vlag lopen. Dat bevestigde Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), vandaag tijdens een bezoek aan een vluchtelingenkamp in de Griekse hoofdstad Athene.

Volgens Bach zal de delegatie bestaan uit vijf à tien atleten. Vorige maand maakte het IOC al de namen van drie atleten bekend die eventueel met een vluchtelingenploeg alsnog naar Rio kunnen. "Het gaat hierbij om een Syrische zwemster die traint in Duitsland, een judoka uit de Democratische Republiek Congo die momenteel in Brazilië verblijft en een Iraanse taekwondoka die traint in België", liet het IOC toen weten.

Vlaamse topsportploeg
Die taekwondoka is de 26-jarige Raheleh Asemani. Zij zit in de Vlaamse topsportploeg, maar beschikt als erkend politiek vluchtelinge uit Iran nog niet over de Belgische nationaliteit. Hierdoor vecht ze voorlopig onder de olympische vlag als atlete zonder land. Bijna twee weken geleden dwong Asemani de kwalificatie voor Rio af door een Europees kwalificatietoernooi in het Turkse Istanboel te winnen.©photo_news
Eerder haalden Si Mohamed Ketbi en Jaouad Achab al twee quotaplaatsen voor België voor het olympische taekwondotoernooi. Als Asemani haar naturalisatiedossier in orde komt, zullen er drie Belgische taekwondoka's aan de slag zijn in Rio. Morgenvoormiddag organiseert het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) alvast een persmoment op de hoofdzetel in Brussel.

Solidariteit
Bach maakte ook bekend dat in april een vluchteling mag meelopen in de optocht bij het ontsteken van de olympische vlam in Olympia, de plek waar de eerste Spelen plaatsvonden. Nadien passeert de vlam ook in het vluchtelingenkamp van Eleonas, vooraleer de oversteek naar Brazilië te maken. "We willen hiermee onze solidariteit tonen aan de vluchtelingen. Het moet een boodschap van hoop en vertrouwen worden. De aandacht van de wereld moet gericht zijn op het lot en de problemen van de in totaal zestig miljoen vluchtelingen", besloot de IOC-voorzitter.

http://www.demorgen.be/sport/vluchtelin ... -b50d08b0/Plaats reactie