Gouden tijden

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4950
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Gouden tijden

Bericht door quasimodo » do feb 04, 2016 00:38

Gouden tijden
Alex Sassen van Elsloo
Het borrelt weer in de goudhoek. De jarenlange prijsdaling lijkt gestopt en voorzichtig wordt er een weg omhoog gebaand. Vraag is nu of goud weer koopwaardig is.
Verzekering
Allereerst heb ik consistent gevonden dat goud koopwaardig was, op $600 en ook op $1800 en nu dus op $1100. De reden hiervoor is dat ik goud als een verzekering zie voor een beleggingsportefeuille. Meestal wordt goud als verzekering tegen inflatie gepresenteerd, maar die claim klopt niet helemaal.
Goud is met name nuttig als er grote vertrouwenscrises uitbreken. Of het nu een faillerende overheid is, devaluaties, of geopolitieke spanningen, goud levert in deze situaties vaak een goede bescherming. De link met inflatie is er wel, maar dan moet er gekeken worden naar de oorzaak van de inflatie. Bij sommige oorzaken daar werkt goud als een tegenhanger, en bij andere weer niet.
Valutaoorlog
Een devaluatie (in één klap de koers van een munt lager zetten) en/of depreciatie (gestage ontwaarding van een valuta) zijn gevallen waar goud het uiteindelijk goed zou moeten doen. Als een land, zoals Brazilië bijvoorbeeld, steeds haar wisselkoers laat afglijden (achterliggende oorzaken zijn vaak een mix van hoge overheidstekorten en ruim monetair beleid), dan neemt het vertrouwen in de munt af.
De Braziliaan is echter nog steeds op zoek naar een manier om veilig op te potten. Het is in deze situatie dat goud haar waarde bewijst. Terwijl de Braziliaanse real door het putje ging, had de Braziliaanse spaarder in goud daar absoluut geen last van.
Negatieve rente
Nu heb ik het hier over Brazilië, maar iedere grote jongen zit nu in de valuta oorlog. De Japanse centrale bank, bijvoorbeeld, heeft net een negatieve rente aangekondigd. Zweden, Zwitserland, de eurozone en Denemarken hadden al vormen van negatieve rente en bij de Fed is het onderwerp al eens ter tafel gebracht. Voor de oudere lezer zijn de parallellen met de Grote Depressie van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw onmiskenbaar.
Het lijkt er dan ook op dat beleidsmakers erop gebrand zijn om de geschiedenis te herhalen. Tegen deze achtergrond is het sowieso geen slecht idee om goud te bezitten naar mijn mening.
De rendementen per jaar kunnen weliswaar enorm verschillen, maar als bovenstaand scenario zich zou ontvouwen, dan komt de waarde van goud echt naar voren. Precies zoals een brandverzekering; het kost geld, maar bij brand bewijst het zijn waarde.
Economische tegenwind
De drijvende krachten achter de valutaoorlog zijn torenhoge schulden en de haperende economische groei. Een teveel aan schulden zorgt uiteindelijk voor een haperende economie en er zijn maar twee mogelijke oplossingen.
De eerste is te zorgen voor hoger (nominaal) inkomen/groei. Met meer inkomen (bbp) zijn de schulden namelijk beter te dragen. Het huidige beleid om rentestanden te onderdrukken, valt ook onder deze noemer (maakt schulden beter te dragen).
De andere oplossing betreft het toegeven dat het fout is gegaan en om vervolgens de slechte schulden af te schrijven en op de juiste manier opnieuw te beginnen. Nu geldt voor veel beleidsmakers dat meer pijn later altijd te verkiezen is boven pijn nu.
Dus is er gekozen voor een valutaoorlog, het onderdrukken van rentestanden, het stimuleren van de kredietgroei en het omhoog jagen van de prijs van bepaalde bezittingen (aandelen, obligaties, kunst, vastgoed, en zo verder). Allemaal noodgrepen die geen echte oplossing bieden voor het probleem (teveel aan slechte schulden) en uiteindelijk erger zullen blijken te zijn dan de kwaal. Dit is dus een perfecte omgeving voor goud; al zesduizend jaar een bewezen vorm van waardeopslag.
Bonus
Dan zijn er nog wat ontwikkelingen die de goudbelegger in de kaart kunnen spelen. Zo rommelt het weer in Griekenland en zijn hernieuwde verhalen over Grexit dan wel Grexpulsion zo goed als zeker. Intussen zakken zowat alle Italiaanse banken door de hoeven (weer die slechte schulden!) en de oplossingen die worden bedacht zijn pure symptoombestrijding.
Portugal begint ook een beetje op te spelen en in Spanje wil Catalonië een onafhankelijke staat worden. In Groot Brittannië begint het Brexit kamp (EU exit van het VK) een meerderheid achter zich te krijgen.
Over de plas neemt de kans op een polariserende verkiezing alleen maar toe. Mocht Hillary of Sanders aan de macht komen, dan is het meer gratis geld voor iedereen (dus goed voor goud). Wie kijkt naar het Republikeinse kamp, hoort de roep om een goudstandaard steeds luider worden (ook goed voor goud natuurlijk).
Enige nadeel van goud, is dat de papieren goudmarkt (synthetisch, dus alleen gelinked aan prijs van goud) de fysieke markt overstemt wat betreft prijsvorming. Echter, mochten de voornoemde scenario’s uitkomen, dan zou een prijsstijging van goud niet meer tegen te houden zijn.

http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/ale ... den__.html



Plaats reactie