Brazilië start onderzoek naar goedkope Europese frieten.

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4950
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Brazilië start onderzoek naar goedkope Europese frieten.

Bericht door quasimodo » za jan 09, 2016 01:42

Brazilië is een antidumping onderzoek gestart naar diepgevroren frieten uit België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Dat gebeurt na een klacht van Bem Brasil Alimentados, een lokale aardappelverwerker. Volgens dit bedrijf werden er enorme volumes goedkope diepgevroren aardappelproducten vanuit West-Europa ingevoerd in het land in de periode van juli 2014 tot juni 2015. Dit onderzoek kan belangrijke economische gevolgen hebben voor de Europese aardappelverwerkende industrie want Brazilië is de tweede belangrijkste afzetmarkt ter wereld.
Het is de Wereldhandelsorganisatie (WTO) die voorziet in de antidumping procedure. Deze procedure kan ingesteld worden door de overheid van een bepaald land wanneer het bedrijven ervan verdenkt dat de verkoopprijs van de producten in dat land lager liggen dan de verkoopprijs die de bedrijven hanteren in hun land van oorsprong. In dit geval gaat de Braziliaanse overheid er, na een klacht van een lokale frietproducent, van uit dat Belgische, Nederlandse, Duitse en Franse aardappelverwerkers hun producten in Brazilië goedkoper hebben verkocht dan dat ze dit op hun thuismarkt hebben gedaan.

Volgens Brazilië zijn de prijzen die de Europese aardappelverwerkers hanteren in het land 18 tot 41 procent lager dan de prijzen waaraan ze producten naar Groot-Brittannië hebben verkocht in de referentieperiode. Voor België zou het gaan om 24,8 procent. De Braziliaanse overheid baseert zich daarvoor op Eurostat-cijfers. Bijna alle frietproducenten in de vier landen zijn betrokken in het antidumping onderzoek.

“De betrokken bedrijven moeten in eerste instantie een heel ingewikkelde vragenlijst invullen. Nadien selecteert men een aantal bedrijven die een Braziliaanse delegatie over de vloer krijgen. Daarbij wordt de hele boekhouding over meerdere jaren uitgespit”, aldus Romain Cools van Belgapom, de belangenorganisatie van de aardappelverwerkende bedrijven. Volgens hem gaat het om een ontzettend tijdrovende en dure procedure. “Die is gemaakt op maat van multinationals en niet op maat van KMO’s en familiebedrijven, de gangbare bedrijfsstructuur van de meeste aardappelverwerkende bedrijven in ons land.”

Hij acht de kans dan ook groot dat Brazilië zal kunnen bewijzen wat het wil bewijzen. “Enerzijds wordt er voor de Belgische producenten enkel gekeken naar de Belgische markt, terwijl wij leven in een eengemaakte Europese markt. België heeft bijvoorbeeld een vrij duur distributiesysteem. En een friet lijkt een friet, maar dat is zeker niet het geval. Elk land heeft bepaalde voorkeuren die ook de kostprijs bepalen. Daar zal wellicht geen of onvoldoende rekening mee gehouden worden door de Braziliaanse delegatie”, stelt Cools.

Bedrijven kunnen weigeren om aan het onderzoek deel te nemen, maar die zullen zich dan ‘gestraft’ zien door de zwaarste importheffingen. “Brazilië kan bedrijven immers individueel een importheffing gaan opleggen. Meer nog, na afloop van de procedure kan het land zelfs beslissen om alles bij het oude te laten hoewel er officieel dumping werd vastgesteld. Dat kan het bijvoorbeeld doen omdat de voedselprijzen voor de Brazilianen te sterk zouden stijgen waardoor inflatie optreedt”, vertelt Romain Cools. In België nemen de meeste bedrijven volgens hem deel aan het antidumping onderzoek, al zijn er wel een paar kleinere met beperkte afzet naar Brazilië die er door de hoge kostprijs van af zien.

Aangezien Brazilië een zeer belangrijk exportland is voor de Europese aardappelverwerkende industrie, kan het antidumping onderzoek grote gevolgen hebben. Nederland is de grootste exporteur van aardappelproducten naar Brazilië vanuit Europa en de tweede grootste ter wereld, na Argentinië. Het gaat om een volume van ruim 83.000 ton in de periode van december 2014 tot november 2015. Omgerekend naar tonnen aardappelen gaat het over 166.000 ton aardappelen. België volgt met ruim 71.000 ton aardappelproducten of 142.000 ton aardappelen in 2014.

Bron: Eigen verslaggeving/Boerenbusiness

http://www.vilt.be/brazilie-start-onder ... se-frieten



Plaats reactie