Brazilië treft sancties tegen belastingparadijs Nederland

Plaats hier nieuwsberichten over Brazilie!
Post Reply
User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Brazilië treft sancties tegen belastingparadijs Nederland

Post by quasimodo » Tue Dec 29, 2015 17:20

Brazilië treft sancties tegen belastingparadijs Nederland

29 DECEMBER 2015 OM 12:56


Braziliaanse bedrijven mogen niet langer gebruik maken van een Nederlandse brievenbus-bv. Die regel was al ingevoerd in 2010, maar onder diplomatieke druk van Den Haag opgeschort. Tot nu.
Brasilia had Nederland de mogelijkheid geboden aan te tonen dat brievenbus-bv's wel in overeenstemming waren met Braziliaanse wetgeving, maar daar is Den Haag niet in geslaagd. Het ministerie van Financiën bevestigt de Braziliaanse maatregelen tegen Nederlandse holdingstructuren. 'Het ministerie van Financiën bestudeert de gevolgen en kijkt welke acties Nederland kan en wil ondernemen', mailt de woordvoerder aan Quote.

Nederland staat niet op de Braziliaanse 'zwarte lijst' van belastingparadijzen, maar Hollandse 'holdingstructuren' zijn op een 'grijze lijst' gezet. De Braziliaanse fiscus grijpt in met strafheffingen en -regels wanneer een Nederlandse holding van een Braziliaans bedrijf geen substantiële activiteiten ontplooit in Nederland (wat typisch is voor brievenbus-bv's) en zeer lage belastingtarieven rekent over buitenlands geld. Ook is het met Nederlandse holdings nog steeds mogelijk geheim te houden wie de beneficiair eigenaar is, wat ook is verboden in Brazilië.

http://www.quotenet.nl/Nieuws/Brazilie- ... and-171295User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: Brazilië treft sancties tegen belastingparadijs Nederlan

Post by quasimodo » Tue Jan 26, 2016 18:19

Wiebes boos om Braziliaanse belastingactie tegen Nederland

Van onze correspondent
Vandaag, 20:51
Update: vandaag, 21:14
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën wil dat Brazilië een vijandige actie tegen Nederlandse belastingfaciliteiten voor bedrijven ongedaan maakt. In december werd Nederland definitief op een 'grijze lijst' geplaatst van landen die bedrijven in staat stellen belasting in Brazilië te omzeilen.

Nederland hoort volgens Wiebes niet thuis op deze lijst. Den Haag slaagde er in 2010 nog in om de plaatsing op de lijst op te schorten en probeerde sindsdien aan te tonen dat Nederland geen speciaal regime kent voor houdstervennootschappen zonder substantiële economische activiteiten.

De door de Brazilianen gewraakte 'deelnemingsvrijstelling' die Nederland toekent op dividenden werd, tot vorig jaar succesvol, nog verdedigd als 'een internationaal geaccepteerd middel om dubbele belastingheffing te voorkomen'.

Verscherpte controle

Maar in december besloten de Braziliaanse autoriteiten onverhoeds om Nederland alsnog in het verdachtenbankje te plaatsen. Dat betekent dat Nederlandse bedrijven die zakendoen in Brazilië te maken krijgen met verscherpte controle en zwaardere eisen aan de transferprijzen die binnen de onderneming worden gehanteerd.

Ook Braziliaanse bedrijven die in of via Nederland investeren kunnen als gevolg van de plaatsing op de grijze lijst worden ontmoedigd, omdat ze voor deelnemingen die via een Nederlandse houdstervennootschap worden gehouden, mogelijk meer belasting moeten betalen.

Vergelijkbaar

Wiebes wijst er in een mededeling aan de Kamer over de Braziliaanse strafactie op dat de Nederlandse regels vergelijkbaar zijn met die in landen die niet op de lijst zijn geplaatst, zoals België, Ierland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk.

Nederland dringt er bij de Braziliaanse regering al sinds 2002 op aan om het bestaande belastingverdrag te moderniseren en 'specifieke problemen te adresseren en gezamenlijk op te lossen'. Maar dat is tot nu toe aan dovemansoren gericht.

http://fd.nl/economie-politiek/1136710/ ... -nederland

Post Reply