Skol binnenkort een Belgisch biertje.

Plaats hier nieuwsberichten over Brazilie!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2234
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Skol binnenkort een Belgisch biertje.

Bericht door quasimodo » do sep 17, 2015 19:09
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2234
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Skol binnenkort een Belgisch biertje.

Bericht door quasimodo » wo okt 28, 2015 01:52

Na vijf keer bieden is een monsterovername in de biermarkt dan toch rond

Heiko Jessayan
dinsdag 13 oktober 2015, 21:33
Update: woensdag 14 oktober 2015, 17:12
Nummers 1 en 2 in mondiale biermarkt bundelen krachten (PDF)
SABMiller, de eigenaar van onder meer Grolsch, heeft ingestemd met de overname door zijn grotere Belgisch-Braziliaanse branchegenoot Anheuser-Busch InBev, de brouwer van Jupiler en Dommelsch. De twee bierbrouwers hebben daartoe een principeakkoord bereikt, zo maakten de nummers en en twee van de mondiale biermarkt dinsdag in een gezamenlijke verklaring bekend.

Vier eerdere overnamebiedingen uit België sinds medio september, waarvan de laatste afgelopen maandag, werden door de Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer als te mager afgewezen. Als de fusie slaagt, ontstaat een bierconcern dat met een gezamenlijke jaaromzet van $ 64 mrd ongeveer 30% van de wereldmarkt beslaat. Samen zijn de twee brouwers goed voor een jaarlijkse productie van 780 miljoen hectoliter bier per jaar. Dat is circa 65 keer de totale jaarlijkse bierconsumptie in Nederland, ofwel negen keer de Duitse bierconsumptie in één jaar.

Met de overname is een bedrag gemoeid van $ 104 mrd. Dat maakt de transactie tot een van de grootste acquisities die ooit in het bedrijfsleven zijn gedaan. Opmerkelijk is de ‘break fee’ van $ 3 mrd, de boeteclausule die in het principeakkoord is opgenomen voor het geval mededingingsautoriteiten hun goedkeuring onthouden. Kennelijk houden de dealmakers serieus rekening met de mogelijkheid dat de overname toch afketst. Volgens marktwaarnemers is de angst dat de deal wegens te grote marktmacht wordt geblokkeerd de reden dat de koers van het aandeel SABMiller dinsdag 11% lager stond dan het overnamebod van £ 44 (omgerekend €58) per aandeel.

De relatief lange overnameperiode — AB InBev moet volgens Britse mededingingsregels voor 28 oktober een formeel bod uitbrengen en uiterlijk 31 maart 2016 de overname hebben afgewikkeld — leidt eveneens tot onzekerheid in de markt. ‘In die tussentijd kan nog van alles gebeuren’, zegt Gerard Rijk, analist bij SNS Securities.

Rijk acht de kans dan ook groot dat AB InBev en SABMiller in landen als China en de Verenigde Staten onderdelen moeten afstoten om de fusie goedgekeurd te krijgen. Zo zal SABMiller zijn belang van 49% in de Chinese joint venture CR Snow met China Resources (51%) moeten opgeven. In de VS heeft InBev een marktaandeel van 48%, terwijl SABMiller een meerderheidsbelang (58%) heeft in MillerCoors, dat in de VS een marktaandeel van 27%. Verwacht wordt dat SABMiller dat belang moet verkopen. Vooral Molson Coors en ook Heineken worden als mogelijke kopers genoemd.

Ook in Nederland kan de overname op mededingingsbezwaren stuiten omdat Heineken en de combinatie AB InBev-SABMIller samen te dominant worden. 'Dat los je op door Dommelsch te verkopen', zegt Rijk. Bijvoorbeeld aan Bavaria van de familie Swinkels.

Sigarettenfabrikant Altria Group (Marlboro) en BevCo, houdstermaatschappij van, onder anderen, de Amerikaans-Colombiaanse zakenman Alejandro Santo Domingo Dávila, hebben samen een belang van 41% in SABMiller. Bij de overname krijgen zij het grootste deel in speciale, nieuwe aandelen uitgekeerd en een klein deel van de overnamesom in contanten.

AB InBev wordt gecontroleerd door de Braziliaanse miljardair Jorge Paulo Lemann en de Belgische families Van Damme en Van der Straten Ponthoz.De brouwersgroep is eigenaar van bekende biermerken als Budweiser, Corona, Stella Artois en het Nederlandse Hertog Jan. SABMiller voert merken als Pilsner Urquell, Peroni en Miller.

Marktkenners beschouwen de nieuwe biercombinatie als het sluitstuk in de consolidatie van de biermarkt. Volgens Rijk is er slechts ruimte voor vier grote spelers: AB InBev-SABMiller, Heineken, Carlsberg en Molson Coors dat door de overname van Miller Coors groter wordt.

‘Een dolende ridder is nog Guinness van Diageo', zegt Rijk. Het Britse biermerk is eigendom van het Britse drankenconcern Diageo dat zijn geld vooral verdient met sterke drankmerken als Johnnie Walker en Smirnoff.
http://fd.nl/ondernemen/1122628/na-vijf ... -toch-rond

Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2234
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Skol binnenkort een Belgisch biertje.

Bericht door quasimodo » vr jan 01, 2016 17:16

Rijkste AB Inbev Brazilianen scoren opnieuw
Jorge Paulo Lemann
De Rijkste Braziliaan, Jorge Paulo Lemann, is meteen ook collega van de Rijkste Belg.
De Rijkste Braziliaan Jorge Paulo Lemann, mede-oprichter van het New Yorkse fonds 3G, zag zijn vermogen dit jaar met 2,2 miljard dollar stijgen. Zijn partners Marcel Telles en Carlos Sicupira zagen hun vermogen stijgen met 1,7 miljard dollar mee als gevolg van de fusie tussen Kraft Foods Group en H.J. Heinz. Deze drie Brazilianen zijn meteen ook samen met de Rijkste Belgische families sleutelaandeelhouders van Anheuser-Busch InBev NV, de biergigant die concurrent SABMiller overneemt in een deal van 110 miljard dollar. De Braziliaanse AB Inbev aandeelhouders overtroeven daarmee hun collega miljardairs. De 400 rijkste miljardairs zijn er dit jaar immers 19 miljard dollar armer op geworden, zo berekende het financieel agentschap Bloomberg. Het gaat om de eerste terugval in vermogen sinds begin 2012. Oorzaak zijn de dalende grondstofprijzen en de minder snel groeiende Chinese economie.


Jorge Paulo Lemann, Marcel Herrmann Telles en Carlos Alberto Sicupira waren de Brazilianen die de brouwer AmBev in handen hadden. Na de fusie van AmBev met het Belgische Interbrew werden ze aandeelhouder van AB InBev. Nu investeren ze met hun vehikel 3G vooral in de voedings- en drankensector, zoals in de Amerikaanse hamburgerketen Burger King en in Heinz. De Rijkste Belg Alexandre van Damme zit mee in hun raad van bestuur en volgt ook hun investeringen. Het vermogen van Lemann, Telles en Sicupira bedraagt respectievelijk 28, 13 en 11 miljard dollar. Ter vergelijking, de Rijkste Belgische families van Damme, de Spoelberch en de Mevius bezitten samen om en bij 50 miljard euro.

De grootste verliezer onder de miljardairs in 2015 is de Mexicaan Carlos Slim. Hij zag zijn vermogen met liefst 20 miljard dollar terugvallen. De belangrijkste oorzaak daarvoor is het feit dat de Mexicaanse regering zijn telecom bedrijf America Movil wil openbreken en opsplitsen in verschillende kleinere eenheden. Slim is nu de vijfde rijkste mens ter wereld met 52,9 miljard euro.

Amerika’s belangrijkste investeerder Warren Buffet ging er 11,3 miljard dollar op achteruit nadat zijn bedrijf Hathaway Inc. voor het eerst sinds 2011 een negatieve return had. Met 62,7 miljard dollar is Buffet nummer drie op de lijst. Microsoft-oprichter Biull Gates blijft op nummer één staan met 84,1 miljard dollar, een positie die hij onafgebroken bekleedt sedert mei 2013. Gates verloor het voorbije jaar wel 3 miljard dollar.

De rijkste Europeaan is is de Spaanse ondernemer Amancio Ortega die eigenaar is van de ‘s werelds grootste kledingdistributeur Inditex. Ortega groeide met 10 miljard dollar tot 73,2 miljard dollar goed voor de tweede plaats.

De winst van 20 procent voor Ortega kan toch nog niet tippen aan het succes van Amazon.com oprichter Jeff Bezos. Die zag zijn vermogen meer dan verdubbelen tot 59 miljard dollar. In 2014 ging Bezos er nog met 7 miljard dollar op achteruit. Nu springt de grootste online verkoper van de 16de naar de 4 plaats op de Bloomberg index.

Internet en technologie waren de beste sectoren voor de miljardairs

Volgens de index controleren de 400 rijkste mensen samen 3.900 miljard dollar, meer dan het bruto binnenlands product van elk land met uitzondering van de VS, China en Japan. Hun hoogtepunt dateert van mei dit jaar toen ze samen 4.300 miljard dollar controleerden. In augustus keerde het tij echter en verloren ze in één week tijd 182 miljard dollar.

Corruptie en technologie
49 miljonairs zagen hun vermogen zakken onder de grens van één miljard dollar. Onder hen de Chinese telecom ondernemer Wang Jing die persoonlijk 500 miljoen dollar investeerde in de bouw van een alternatief Panama-kanaal in Nicaragua. Wang verloor zowat 86 procent van zijn vermogen.

De Braziliaanse bankier Andre Esteves, die ooit aan het hoofd stond van de grootste private Braziliaanse bank, zakte nog dieper. Nadat hij in november werd opgepakt door de politie op verdenking van corruptie verloor hij 1,5 miljard dollar aan vermogen. Na zijn aanhouding nam hij ontslag als voorzitter en CEO van Banco BTG Pactual waarop het aandeel van de bank in waarde halveerde. Het vermogen van Esteves viel terug van 4,9 naar 1,8 miljard dollar. Volgens zijn advocaten werd hij opgepakt alleen maar omdat hij rijk is. Na drie weken hechtenis werd hij onder huisarrest geplaatst. Esteves is het jongste slachtoffer van het grootste anti-corruptie onderzoek dat ooit werd gevoerd in Brazilië.

De grootste schokken werden genoteerd in China. De eerste helft van 2015 was goed voor de komst van 50 nieuwe Chinese miljardairs. Maar in juli barstte de bubbel. Slechts 19 van de 50 nieuwkomers bleven op de lijst staan. Ook de Russische miljardairs hadden het niet onder de markt. Nadat hun president Poetin binnenviel in Oekraïne zagen ze hun vermogen globaal terugvallen met 55 miljard dollar.

Technologie was de beste sector voor de miljardairs. De 44 technologie gebonden miljardairs zagen hun globaal vermogen stijgen met 81 miljard dollar. Jeff Bezos van Amazon.com ging er 31 miljard dollar op vooruit. Het vermogen van Mark Zuckerberg van Facebook groeide met 12 miljard dollar.
http://derijkstebelgen.be/nieuws/rijkst ... n-opnieuw/

Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2234
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Skol binnenkort een Belgisch biertje.

Bericht door quasimodo » do jan 14, 2016 22:07

AB InBev geeft voor 46 miljard dollar obligaties uit
Vandaag om 02:30 door dgs | Bron: BELGA
Tweet Delen
Mail
Print
AB InBev geeft voor 46 miljard dollar obligaties uit
Foto: REUTERS
De Belgisch-Braziliaanse brouwer AB InBev heeft woensdag voor 46 miljard dollar (ruim 42 miljard euro) aan obligaties uitgegeven, zo maakte het bedrijf in een persbericht bekend. Het geld moet dienen om de overname van SABMiller te financieren.

Volgens de krant De Tijd is het een bijna-recordbedrag, na dat van telecombedrijf Verizon, dat twee jaar geleden voor 49 miljard dollar aan obligaties uitgaf voor de overname van Vodafone.

Analisten verwachten dat AB InBev later nog obligaties in andere munten dan de dollar zal uitgeven.

AB InBev legt 92 miljard euro op tafel voor zijn Zuid-Afrikaanse sectorgenoot, meteen ook een van de grootste bedrijfsovernames ooit.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160114_02066756

Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2234
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Skol binnenkort een Belgisch biertje.

Bericht door quasimodo » do feb 04, 2016 00:26

Tekst Krant
PROFIEL
Belgische bierbaron maakt met investering in Fortis forse misrekening

Frits Conijn
Gisteren, 17:00
Update: gisteren, 22:03
Krantentitel: ‘Onzichtbaar meesterbrein verliest rechtszaak’
Recepties mijdt hij als de pest, maar Alexandre Van Damme heeft wel connecties tot in de hoogste kringen. Hij is een van de rijkste mensen van België, maar wordt zelden gefotografeerd. En hoewel hij grote invloed heeft bij voetbalclub Anderlecht, geeft hij nooit interviews. Door de kenners wordt de 53-jarige Van Damme gezien als het meesterbrein achter de uitbouw van bierbrouwer Interbrew tot wereldspeler AB Inbev. 'Hij is een visionair', zegt een vroegere medewerker in 2012 tegen dagblad De Tijd. 'Acht jaar voor de fusie van Interbrew met AmBev zei hij al dat we Zuid-Amerika moesten veroveren vanuit Brazilië, niet vanuit Mexico, waar we toen een samenwerking hadden met Femsa.'


Alexandre Van Damme
Dochter van de brouwer

Toch leed de 53-jarige visionair Van Damme deze week een gevoelige nederlaag. Hij had een schadeclaim van € 150 mln ingediend tegen verzekeraar Aegas omdat zijn holding Patripart veel geld verloor bij de ondergang van Fortis, de voorganger van Aegas. Volgens Van Damme had Fortis de aandeelhouders slecht geïnformeerd bij de kapitaalsverhoging in de herfst van 2007. Maar de rechter was van mening dat zij wel degelijk 'correct en volledig' op de hoogte waren gebracht van de risico's. Ondanks dit verlies wordt het vermogen van Van Damme geschat op € 1,6 mrd.

Alexandre werd in 1962 geboren, volgde zijn middelbare school aan een jezuïetencollege en studeerde later bedrijfseconomie aan de Solvay Business School in Brussel. Hij is de kleinzoon van Albert Van Damme, de man die trouwde met de dochter van de brouwer van Jupiler. Grootvader kreeg geleidelijk de meerderheid van de aandelen in handen en bouwde het bedrijf uit tot een nationale speler, vooral dankzij de fusie in 1988 met Stella Artois van de adellijke familie De Spoelberch. Jupiler en Stella Artois worden Interbrew en het fundament voor de latere groei is gelegd.

Uitpluizen

Eind jaren tachtig gaat Van Damme aan de slag bij de afdeling fusies en overnames van Interbrew. Na het overlijden van zijn vader in 1994 en van zijn grootvader een jaar later, staat de dan 33-jarige Alexandre aan het hoofd van de familie. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid niet licht. Voordat Interbrew in 1995 met het Canadese Labatt zijn eerste internationale megadeal sluit, verblijft Van Damme wekenlang in Toronto waar hij de boeken uitpluist, de brouwerijen bezoekt en een belangrijke rol speelt bij de onderhandelingen.

'De Gelukkige Olifant'

Van het begin af aan toont Van Damme zich een meester in het netwerken. Zo stuurt hij ver voor de fusie met het Braziliaanse AmBev al een vertegenwoordiger naar Brazilië om daar contacten te leggen. Ook zorgt hij voor goede relaties met Arnoud de Pret Roose de Calesberg, een vertegenwoordiger van een andere machtige familie bij Interbrew dat tegenwoordig AB Inbev heet. En dankzij zijn eerbetoon aan de grafelijke familie Van der Straten-Ponthoz krijgt hij die als stille vennoot in zijn kamp waardoor zijn machtspositie aanzienlijk wordt verstevigd.

In 2011 kocht Van Damme voor € 13 mln 'De Gelukkige Olifant', de Italiaanse vakantievilla van de Nederlandse Koninklijke familie. Maar verder is hij vooral een man voor wie de eenvoud telt. Hij woont niet in een kasteel, houdt van pizza en kleedt zich bij voorkeur in een oud jagersvest.

Misrekening

Bovendien speelt hij geen cricket of polo, maar houdt hij van voetbal. Sinds 2010 is hij een van de toonaangevende figuren bij het Anderlecht. In 2013 stond hij aan het hoofd van een speciale commissie die de financiën moest doorlichten en vanaf dat moment ging de hand op de knip. De nadruk kwam te liggen op de eigen jeugd en er werden geen middelmatige spelers meer gehaald uit het buitenland. Met als gevolg dat de totale loonsom in het seizoen 2014-2015 daalde met ongeveer € 8 mln.

In België wordt Van Damme vooral geprezen als een scherpe denker die ingewikkelde kwesties kan terugbrengen tot de essentie en daar vervolgens een strategie op baseert. Hoewel hij op die manier meestal successen boekt, liep hij met zijn investering in Fortis forse averij op. Kennelijk maakt ook een Belgisch meesterbrein weleens een misrekening.
http://fd.nl/profiel/1137877/onzichtbaa ... rechtszaak

Plaats reactie