Shell word grootste buitenlandse speler in Brazilië.

Plaats hier nieuwsberichten over Brazilie!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2234
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Shell word grootste buitenlandse speler in Brazilië.

Bericht door quasimodo » di apr 14, 2015 23:12

Shell is koopwaardig
Tags: Royal Dutch Shell, Shell
Door ER Capital | 14 april 2015 | in Fondsen | Geen reacties » | 132 keer gelezen


Het is er eindelijk van gekomen. Koninklijke Shell heeft bekend gemaakt dat het het Britse BG Group gaat overnemen voor het lieve sommetje van GBP 47 miljard. Er deden al meer dan 20 jaar geruchten de ronde dat de Koninklijke en GB voor elkaar bestemd waren. Dat het nooit eerder tot een huwelijk is gekomen, heeft alles te maken met de prijs. Die was te hoog. Dat veranderde, toen in de loop van 2014 de olieprijs omlaag dook. Daardoor gingen de waarderingen omlaag en kwam BG Group eindelijk binnen handbereik. Daar komt nog bij dat het met BG Group sinds 2012 langzaam maar zeker bergafwaarts gaat. Er waren winstwaarschuwingen, tegenslagen in de bedrijfsvoering en er heerste onrust binnen het topmanagement. Een sterke schouder was zeer zeker gewenst.

Shell betaalt voor de overname een premie van 50% op laatste koers van 7 april. Daardoor ontvangt de aandeelhouder een bedrag van 1367 pence per aandeel. Dat bedrag wordt deels in cash en deels in aandelen Shell uitgekeerd. Wat mag de Koninklijke hiervoor terug verwachten?Dankzij de overname bereikt Shell in een klap enkele zeer gekoesterde doelstellingen. Het bedrijf gaat ervan uit dat de vraag naar gas de komende jaren alleen maar zal gaan toenemen. Daarom heeft het bedrijf veel in zijn capaciteit geïnvesteerd en is het nu al markleider op het gebied van LNG. Door de overname van BG Group zal de marktdominantie alleen maar toenemen en uitkomen op 16% – 18% van de totale markt. De nieuwe combinatie zal grote belangen hebben in Noord Amerika, in het Atlantisch Basin, in Australië en in Tanzania. In 2018, als de overname eenmaal goed afgerond is, zal de nieuwe combinatie op LNG gebied tweemaal zo groot zijn als de naaste concurrent Exxon Mobile.Figuur 1 Aandeelhouders Shell voorzichtig en terughoudend

De overname stelt Shell eveneens in staat om zijn portfolio aan zogeheten deepwater assets op het gewenste niveau te brengen. De nieuwe ceo van de Koninklijke, Ben van Beurden, is ervan overtuigd dat de vraag naar conventionele olie in de nabije toekomst onverminderd groot zal zijn. Dankzij de overname sleept Shell wel een heel vette buit binnen en wel Brazilië. Daar wordt het bedrijf nu de grootste buitenlandse speler. Dankzij vooral die vette buit stijgen de bewezen reserves van Shell van de een op de andere dag met 25% en de productie met maar liefst 20%. Daar blijft het niet bij. Dankzij zijn sterke positie in het olierijke Brazilië kan het bedrijf zijn productie tot aan het einde van dit decennium nagenoeg verviervoudigen van 130 000 vaten per dag naar 550 000.De overname stelt Shell bovendien in staat zijn huidige initiatieven om een portfolio aan deepwater assets op te bouwen eens kritisch tegen het licht te houden. Kostbare projecten, zoals de teervelden in Canada of in de Noordelijke IJszee kunnen getemporiseerd worden of van de hand gedaan. Dat geldt ook voor projecten in politiek instabiele landen. Ook die kunnen nu van de hand gedaan worden. Tijdens de analistenbijeenkomst gewijd aan de overname sprak Van Beurden de verwachting uit dat de komende jaren onderdelen verkocht gaan worden ter waarde van $ 30 miljard.

Winst per Aandeel en Dividend

Na het bekend worden van de overeenkomst ging de koers van het aandeel Shell onderuit. Beleggers vonden de premie blijkbaar aan de hoge kant. Ze vrezen enerzijds voor een behoorlijke verwatering van de winst per aandeel (WpA). Door de overname komen er 1,532 miljard aandelen bij. Volgens de heer Van Beurden hoeven beleggers zich niet zoveel zorgen te maken. Al vanaf 2017 zal de overname al resulteren in een positieve bijdrage aan de WpA, maar vanaf 2017 zal dat pas echt goed merkbaar zijn. Volgens sommige analisten is Shell hier iets te optimistisch. Ze voorzien de komende jaren een verwatering, zij het dat de effecten van de verwatering snel minder worden.Ze onderschrijven wel de toezegging dat door de overname de hoogte van het dividend niet in gevaar zal komen. Dat blijft in 2015 en in 2016 gehandhaafd op $ 1,88 per aandeel.

Na 2017 zal er waarschijnlijk een geheel nieuwe situatie ontstaan. De nieuwe combinatie gelooft dat de kasstromen sterk zullen gaan groeien en in 2020 uitkomen op een bedrag tussen $ 55 – $ 70 miljard. Daar staat tegenover dat dankzij de overname de voornaamste bedrijfsinvesteringen gedaan zullen zijn. Die zullen voorlopig niet meer boven een bedrag van $ 40 miljard per jaar uitkomen. Dat betekent dat de vrije kasstromen de komende jaren alleen maar zullen aanzwellen. Ceo Van Beurden heeft al aangegeven dat een deel van deze vrijvallende middelen ingezet gaan worden om tussen 2017 – 2020 voor een bedrag van $ 25 miljard aan eigen aandelen te gaan inkopen. Daarmee verdwijnen de laatste resten van de verwatering.Figuur 2 Die van BG Group zijn positiever

Ook het bedrag van $ 30 miljard dat vrijvalt door het afstoten van onderdelen, kan deels ten goede komen aan de belegger. Een deel kan gebruikt worden om de balans te versterken. Door de overname stijgt de schuld tot boven $ 60 miljard. Daardoor stijgt de net debt/capital ratio naar 21%. Dat is overigens nog steeds in lijn met het sectorgemiddelde.Koninklijke Shell heeft toegezegd dat koste wat kost het dividend gehandhaafd zal blijven op $ 1,88 per aandeel. Dat betekent bij een olieprijs van minder dan $ 70 per vat een rendement van meer dan 6%. Dat is voor elke belegger aantrekkelijk. Daar komt nog bij dat vanaf 2017/2018 de vruchten van de overname steeds zoeter gaan smaken in de vorm van inkoop van aandelen, een stijgende winst per aandeel en een hogere dividenduitkering per aandeel. Het aandeel Koninklijke is geschikt voor elke portefeuille!

Shell en BG zijn voor elkaar bestemd

• Het aandeel Koninklijke Shell is geschikt voor zowel de defensieve, de gebalanceerde als voor de offensieve beleggingsportefeuille

• Koers Koninklijke: € 28,35; BG Group: 1177pGratis nieuwsbrief

ER Capital biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van ER Capital en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

http://www.dekritischebelegger.nl/aande ... opwaardig/Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2234
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Shell word grootste buitenlandse speler in Brazilië.

Bericht door quasimodo » do jul 09, 2015 20:48

Shell krijgt Braziliaans akkoord voor koop BG
Foto: ANP
Gepubliceerd: 08 juli 2015 13:18
Laatste update: 08 juli 2015 13:18

De Braziliaanse mededingingsautoriteit CADE heeft woensdag onvoorwaardelijk zijn zegen gegeven aan de voorgenomen overname van gasproducent BG door energieconcern Shell.
De overname, ter waarde van ruim 64 miljard euro, werd in april aangekondigd en werd sindsdien al goedgekeurd door de Amerikaanse kartelwaakhond FTC.

Volgens CADE heeft Shell momenteel een marktaandeel van minder dan 2 procent in de Braziliaanse oliemarkt. Het Britse BG is daar met 3,1 procent wat groter. ''In de gasmarkt zijn de posities vergelijkbaar'', aldus de toezichthouder.

De positie van BG in het land was een van de voornaamste redenen voor Shell om een bod op het bedrijf uit te brengen. Brazilië is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot het voornaamste wingebied, met de vondst van talloze velden voor de kust van het land. Ook levert BG een versterking op van de positie van Shell in Australië.

Door: AFN

http://www.nu.nl/beurs/4084286/shell-kr ... op-bg.html

Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2234
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Shell word grootste buitenlandse speler in Brazilië.

Bericht door quasimodo » di aug 11, 2015 19:17

Shell overweegt miljardeninvestering Brazilië

Van onze redacteur
zondag 9 augustus 2015, 15:05
Update: gisteren, 07:39
Boorplatform van Shell
Boorplatform van Shell Bloomberg
Shell overweegt investering Brazilië (PDF)
Olie- en gasconcern Shell heeft $5 mrd beschikbaar gemaakt voor overnames, vooral in Brazilië, waar staatsoliebedrijf Petrobras, dat in een omvangrijk corruptieschandaal is verwikkeld, bezig is activiteiten met een totale waarde van bijna $14 mrd te verkopen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen.

Door de lage olieprijs heeft Shell investeringsplannen teruggeschroefd en onderdelen in de etalage gezet om de balans te versterken, maar volgens de bronnen van Reuters zou Shell wel in Braziliaanse activiteiten willen investeren.

Grootste buitenlandse investeerder

Dat land is een belangrijke pijler onder de toekomstige strategie van Shell, dat bezig is met de overname van het Britse BG Group. Dat bedrijf heeft grote belangen in olie- en gasprojecten voor de kust van Brazilië. Met de overname van BG wordt Shell de grootste buitenlandse investeerder in de diepzeeolievelden voor de kust van Brazilië.

Hoewel Shell zich nu schrap zet voor ‘een wereld waarin olieprijzen enige jaren laag kunnen blijven', verwacht het bedrijf wel dat de olieprijs uiteindelijk weer zal gaan aantrekken. Het Brits-Nederlandse concern zou ook kijken naar overnamemogelijkheden in andere regio’s, waaronder Oost-Afrika, aldus de bronnen tegenover Reuters. Ook daar is BG actief, met de ontwikkeling van enkele grote gasvelden in Tanzania.

Prioriteiten

De ontwikkeling van nieuwe olie- en gasvelden is belangrijk voor Shell om de productie op termijn op peil te houden en voldoende inkomsten te genereren. De afgelopen tien jaar is de olie- en gasproductie bij de grote olieconcerns, waaronder ExxonMobil, Shell en Chevron, afgenomen. Het op peil houden van de kasstroom door kostenbesparingen en uitgavereductie had de afgelopen jaren prioriteit boven productie-uitbreiding.

Een woordvoerder van Shell wilde tegenover Reuters niet reageren.
http://fd.nl/ondernemen/1114241/shell-o ... g-brazilie

Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2234
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Shell word grootste buitenlandse speler in Brazilië.

Bericht door quasimodo » vr nov 20, 2015 00:22

Shell stap dichterbij overname BG Group - Update
Donderdag 19 november 2015 15:13
(Update van eerder gepubliceerd bericht 'Shell stap dichterbij overname BG Group', om extra informatie toe te voegen.)

AMSTERDAM (Dow Jones)--Royal Dutch Shell plc (RSA) heeft donderdag van de Australische mededingingsautoriteit toestemming gekregen voor de overname van BG Group plc (BG.LN), waarmee de organisatie zijn eerdere zorgen over een mogelijke vermindering van de levering aan aardgas aan de dichtbevolkte oostkust van Australie naast zich neerlegt.
Het besluit verwijdert e e n van de laatste - en meer omstreden - wettelijke barrieres voor de fusie tussen de twee bedrijven, waardoor de deal, zoals verwacht, begin 2016 kan worden afgerond.
De koersen van beide aandelen stegen na het nieuws. Shell won 2,1% en BG steeg 2,5%.
De deal is een cruciaal onderdeel van de strategie van het Brits-Nederlandse energieconcern om zich te concentreren op zijn aardgas- en diepwater-olie-activiteiten, maar kon niet altijd op positieve reactie rekenen bij beleggers.
Volgens sommigen onder hen betaalt Shell te veel voor BG, een kleiner Brits bedrijf met een sterke positie in LNG en offshore olievelden in Brazilie. Een tweede punt van kritiek is dat de deal te veel steunt op een herstel van de olieprijs om succesvol te kunnen zijn.
De deal werd in april gewaardeerd op $70 miljard. Shell functionarissen argumenteren dat de overnameprijs meeschommelt met de fluctuaties van de aandelen van de twee bedrijven, aangezien het een overname betreft in contanten en aandelen. Volgens hen zal de deal waarde toevoegen aan het bedrijf, zelfs als de olieprijzen zwak blijven.
De verklaring van de Australische mededingingsautoriteit niet van mening te zijn dat de geplande overname de concurrentie op de groothandelsmarkt voor gas zou verminderen volgt na een langdurig onderzoek. In september stelde de commissie een besluit uit in afwachting van meer informatie, nadat een aantal bedrijven hadden aangeven te vrezen dat Shell de voorkeur zou geven aan de meer lucratieve export naar Azie in plaats van levering aan de lokale markt.
De overname moet nu nog worden goedgekeurd door het Australische Foreign Investment Review Board en het Chinese ministerie van handel. Eerder werd de overname al goedgekeurd door de Europese Unie en door Brazilie.
Shell topman Ben van Beurden zei dat in China vooruitgang wordt geboekt en dat nog steeds de verwachting is dat de deal begin 2016 wordt afgerond.
De overname kan Shell helpen om winstgevender en veerkrachtiger te worden, ondanks het gevaar van aanhoudend lagere olieprijzen.

Door Robb M. Stewart en Sarah Kent; Vertaald en bewerkt door Levien de Feijter en Patrick Buis; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

(END) Dow Jones Newswires
November 19, 2015 09:13 ET (14:13 GMT)

http://www.beurs.nl/nieuws/binnenland/3 ... oup-update

Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2234
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Shell word grootste buitenlandse speler in Brazilië.

Bericht door quasimodo » wo feb 17, 2016 00:43

Shell voltooit BG overname
Maandag 15 februari 2016 14:59
AMSTERDAM (Dow Jones)--Royal Dutch Shell PLC heeft maandag zijn grofweg $50 miljard bedragende overname van BG Groep PLC afgerond, waarmee de Brits-Nederlandse oliegigant een dominante positie verkrijgt in offshore Brazilie, e e n van de hoogst gewaardeerde oliegebieden in de wereld, maar ook e e n die een aantal uitdagingen vormt voor buitenlandse oliepartijen.
Het is het hoogtepunt na bijna een jaar van zorgvuldig toewerken naar de deal, waarvoor Shell executives de wereld overvlogen om investeerders van de levensvatbaarheid van de overname te overtuigen, terwijl de wereldwijde aandacht lag op een aanhoudende daling van de olieprijzen.
Op maandag spreekt Shell Chief Executive Ben van Beurden vanuit Brazilie van een "gedenkwaardige dag". De gecombineerde onderneming zal "aantrekkelijker zijn voor de aandeelhouders", "weerbaarder" voor fluctuerende olieprijzen en "meer voorspelbaar" voor beleggers.
De acquisitie van het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde BG versterkt Shell's reeds aanzienlijke positie in de snelgroeiende markt voor vloeibaar aardgas, en maakt Shell daarnaast het grootste buitenlandse oliebedrijf in Brazilie.
Brazilie is een "top drie" land voor Shell, zegt Van Beurden, en in termen van olie-exploratie en -productie zal Brazilie "het meest waardevolle land in ons portfolio zijn", waaraan hij toevoegt dat in ieder geval het komende decennia veel investeringen richting Brazilie gaan.
De belangrijkste partner van Shell in Brazilie is het door de staat beheerde Petroleo Brasileiro SA, ofwel Petrobras, 's werelds sterkst met schulden beladen oliemaatschappij. Petrobras heeft ook nog steeds te maken met de gevolgen van een enorm corruptieschandaal waarin verschillende senior executives werden gearresteerd.

Door Will Connors en Sarah Kent; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200;
http://www.beurs.nl/nieuws/buitenland/3 ... g-overname

Plaats reactie