Meer geld verdienen? Verhuis naar Brazilië.

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 5038
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Meer geld verdienen? Verhuis naar Brazilië.

Bericht door quasimodo » zo okt 12, 2014 23:03

Meer geld verdienen? Verhuis naar Brazilië of India

Door Anna Vossers op maandag 6 oktober 2014

Ben jij actief op zoek naar een nieuwe baan? Waarschijnlijk niet. En áls je al de moeite neemt, dan heb je maar één motivatie: meer verdienen. NRC Q analyseerde de gegevens voor Nederlanders uit de wereldwijde werk-enquête - onder 17.838 mensen - door adviesbureau CEB. Drie opvallende conclusies:

1. Nederlanders en Belgen doen weinig moeite voor een nieuwe baan…
Ze overwegen zelden een nieuwe werkgever te zoeken, updaten hun cv minder en zijn minder vaak actief op zoek naar een baan.


Op een schaal van 0 (niet op zoek) tot 100 (heel actief op zoek) scoren Nederlanders 32,8 - gemiddeld is dat 41,8. Waar mensen wel moeite doen voor nieuw werk? India (59,3), Indonesië (52,2), Maleisië en de Filippijnen (51,6) en Zuid-Afrika (50,8). Motivaction-onderzoeker Ester Koot:

“Relatief veel werknemers in Nederland hebben nu nog een vast contract. Maar bij een nieuwe baan is het maar de vraag of ze dat krijgen. Veel Nederlanders zijn daarom bereid te accepteren dat hun salaris stilstaat, als ze die zekerheid maar houden.”

Bijna de helft van de mensen met een vaste aanstelling staat zelfs helemaal niet open voor een nieuwe baan met een tijdelijk contract, blijkt uit onderzoek van Randstad, zegt directeur Arbeidsmarkt Marjolein ten Hoonte. Wie er nog wel van baan wisselen?

“Jongeren. Zij hebben minder keuze: starten doe je met tijdelijke contracten. Zij zijn zich bewust ook dat persoonlijke ontwikkeling nu meer oplevert dan louter een lange verblijfsduur.”

Het Nederlands arbeidsrecht speelt ook mee, zegt Ten Hoonte: “Hoe langer je voor een werkgever werkt, hoe langer je recht hebt op ww en hoe beter je vertrekregeling bij ontslag.” Dus dan wordt van baan wisselen minder gunstig.

2. …maar ze verwachten weinig loonsverhoging…
Van rustig afwachten word je niet rijk. Nederlanders en Belgen verwachten er komend jaar gemiddeld 1,9 procent op vooruit te gaan in salaris. Daarmee lopen we ver achter op onder meer de BRIC-landen. Ook als je de inflatie meerekent. In Brazilië verwachten ze een loonstijging van 13,9 procent, in India van 13,2 procent, in China van 5,3 procent.


3. …terwijl Nederlanders salaris het belangrijkst vinden
En dat is gek. Want als je werkenden vraagt een top-5 te maken van factoren die zij belangrijk vinden in een nieuwe baan, dan blijken Nederlanders in tweederde van de gevallen toch het salaris te noemen, tegenover in de helft van de gevallen wereldwijd. Martijn Lampert van Motivaction:

“In opkomende economieën stellen werknemers de salariseis eerder uit. Daar zie je dat mensen in vergelijking met Europa een sterkere drive hebben om hogerop te komen en er heel veel voor over hebben om dat te bereiken. Daar verwacht men ook vaker dat lonen in ieder geval stijgen en is de salariseis minder prominent. In Europa vrezen werknemers juist dat het financieel minder wordt en willen mensen liever direct de zekerheid van een hoger loon.”

Wat vinden mensen het belangrijkst in hun baan?
Meestgenoemde factoren bij de keuze van een nieuwe baan. Ondervraagden moesten een top-5 opstellen, in de grafiek zie je het percentage dat deze factor daarin opnam.

http://www.nrcq.nl/2014/10/06/meer-geld ... e-of-india

Tabellen zie link.



Plaats reactie