200 miljard USD geïnvesteerd zonder gewenst resultaat.

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 5101
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

200 miljard USD geïnvesteerd zonder gewenst resultaat.

Bericht door quasimodo » ma sep 22, 2014 13:56

Grootste olieproducent van Brazilië wordt terug gezond als president Roussef de verkiezingen verliest

By Robert Guss on 03/09/2014
Wat zijn onze favoriete beleggingen? Klik hier & krijg onze gratis beurstips in je mailbox
Oil Refinery
Het is nog lang niet over voor de Braziliaanse president Dilma Roussef. Volgens Reuters heeft ze niets verwezenlijkt van haar vorige verkiezingsbelofte om het enorme oliepotentieel om te zetten in maatschappelijke voordelen: beter en meer onderwijs, betere ziekenverzorging of meer jobs. Meer nog, sinds 2009 heeft Brazilië 200 miljard USD geïnvesteerd in de petroleumindustrie maar de vierde grootste olieproducent ter wereld Petrobas is er nog altijd niet in geslaagd om de productie op peil te houden.

Dat bedrijf is verantwoordelijk voor 80% van de productie maar de laatste twee jaar is de output gezakt en in de drie jaar daarvoor kende Brazilië een stagnatie in de olielevering. Intussen houdt Roussef vol dat al de investeringen zich op termijn zullen terugverdienen: volgens haar werken zowel de regering als Petrobas aan een plan om kosten en vertragingen in de sector weg te werken.

Daar zijn ze dan te laat mee. Al in 2009 – toen Roussef voorzitter was van de oliemaatschappij – heeft Petrobas een vijfjarenplan opgesteld. Daarin werden beloftes gemaakt, zoals een gemiddelde output van 3,9 miljoen vaten olie en een dagelijks equivalente productie aan gas (boepd). Momenteel komt de onderneming iets meer dan 33% tekort om de verbintenis na te komen en blijft ze steken op 2.6 miljoen boepd.

Het gevolg is dat Brazilië 13 miljoen USD per dag verliest. Op jaarbasis maakt dat net geen 5 miljard USD, of 4,745 miljard USD om precies te zijn.

Om dat te counteren heeft Roussef aanpassingen gemaakt aan een wet uit 2007. In dat jaar is een dikke onderzeese zoutlaag ontdekt dat naar schatting 50 miljard vaten olie bevat, of 4 biljoen USD. De wetswijziging zou dan vooral in het voordeel spelen van de Braziliaanse regering: door de overheid meer zeggenschap te geven over alle ontdekte en niet-ontdekte olievelden en -lagen moet de olie-inkomsten drastisch verhogen, meer nog dan onder het huidige concessiesysteem, volgens de Braziliaanse president.

Een onafhankelijke onderzoeker denkt er anders over. Volgens Paula Cesar Ribeiro Lima – of, Lima voor de vrienden – van het parlementair onderzoeksbureau komen de toekomstige winsten niet hoger uit dan het huidige niveau. Meer nog, volgens Lima bedraagt het winstaandeel van de overheid maar 70% van het Libra-veld dat in november wordt verkocht.

Dat is 2% minder dat Brazilië heeft gekregen van Lula, de eerste ontdekte oliehoudende zoutlaag en dat momenteel wordt beheerd door het oude concessiesysteem. “Naast de Braziliaanse bevolking in het algmeen, gaan vooral gezondheid en onderwijs rake klappen krijgen”, heeft Lima geschreven in een studierapport.

Het grote punt van kritiek is dat Roussef opzettelijk verkeerde gegevens lijkt te hebben gebruikt om alles rooskleuriger voor te stellen. De productie uit de zoutlagen is van 41 000 vaten in 2010 gestegen naar 520 000 vaten per dag in 2014. De totale productie daarentegen is zowel in 2012 als in 2013 flink gezakt.

“Olie verkrijgen uit de zoutlaag is ongelofelijk duur”, zegt Cleveland Jones van de staatsuniversiteit in Rio de Janeiro,”al die dingen maken dat Petrobas niet ziet waar de meeste olie te produceren valt. Er is heel wat in gang gezet om de bevolking te verwarren en ze niets te moeten vertellen over wat er echt aan de hand is.”

En dat is dat Brazilië, de vroegere olie-exportreus, nu verworden is tot een olie-importeur. Tegenwoordig zijn de Verenigde Staten de grootste petroleumleverancier van Brazilië. Petrobas zelf slaagt er niet in om de pas te houden met de vraag naar ruwe olie. Dat maakt dat prijzen overal zijn gestegen.

Of, dat zouden ze zijn geweest als Roussef Petrobas heeft verboden om de olieprijzen marktconform te maken (lees: te doen stijgen). Het gevolg is een groeiende olie-import en verlies op elke olievat dat wordt verkocht.

Naast de maatschappelijke diensten is Petrobas een zoveelste slachtoffer van het gefaalde beleid van Roussef: de financiën van Petrobas zijn minder roos- dan wel roodkleurig. Door Roussef en haar regering heeft het oliebedrijf zoveel schulden opgestapeld dat het nu de minst winstgevende oliemaatschappij ter wereld met de meeste schulden.

De koers van Petrobas is met 50% gezakt sinds maart maar kent een heropleving sinds er berichten zijn verschenen dat Roussef de verkiezingen gaat verliezen.

Eind goed, al goed?

(RG)

bron: Reuters.com

http://www.beurs.com/2014/09/03/200-mil ... rliezen-op



Plaats reactie