Belg neemt Braziliaanse president te grazen.

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 5053
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Belg neemt Braziliaanse president te grazen.

Bericht door quasimodo » za mar 22, 2014 02:14

Exclusief – Hoe Albert Frère de Braziliaanse president te grazen nam
In Brazilië deint de zaak stilaan uit tot een mega-schandaal: het overheidsbedrijf PetroBras, dat wordt bestuurd door president Dilma Roussef, is in de maling genomen door Transcor Astra. Dat bedrijf blijkt in handen te zijn van de miljardair Albert Frère uit Charleroi, die zijn fortuin voor een groot deel dankt aan overheidsfinanciën, vooral van België.

Marco Van Hees

Mijn medewerker heeft in 2006 nagelaten mij essentiële informaties te bezorgen, zo voert ze nog aan, Dilma Roussef, de president van Brazilië, nu ze dreigt betrokken te geraken in een enorm financieel schandaal.
Dat jaar 2006 sloot het overheidsbedrijf PetroBras, dat zij leidt, een partneriaat met Astra Holding USA, een dochter van Transcor Astra Group, op zijn beurt voor 80 % in handen van de Nationale Portefeuillemaatschappij, een van de belangrijkste holdings van Albert Frère. PetroBras krijgt, voor 360 miljoen dollar, 50 % van het kapitaal van Pasadena Refining System, Inc. (PRSI), in handen, een Amerikaans petroleumbedrijf gevestigd in Pasadena, in Texas.
Transcor Astra bezit de andere helft, maar volgens de overeenkomst van 2006, kan het bedrijf van Albert Frère een verkoopoptie op PetroBras uitoefenen, wat het in 2008 effectief doet. En volgens een vermoedelijke clausule van de overeenkomst, die wel erg twijfelachtig is, ligt de prijs van deze transactie op 820,5 miljoen dollar. Dat is meer dan tweemaal de waarde van 2006.
Bovendien blijkt uit het jaarverslag van 2005 van de Nationale Portefeuillemaatschappij dat Transcor het Texaanse bedrijf had opgekocht voor amper… 42,5 miljoen euro.
President Roussef werpt vandaag daarom op dat het rapport van haar toenmalige medewerker, M. Cervero, zou hebben nagelaten die fameuze clausule ter sprake te brengen op het moment van de ondertekening van de overeenkomst. Wat er ook van zij, dat de twijfelachtige deal Albert Frère enorm heeft verrijkt ten nadele van de overheid, zal niemand verwonderen die de baron van Gerpinnes een beetje kent. Je kan veeleer zeggen dat hij hiermee zijn visitekaartje achterlaat.
Een van de beslissende fazen in de verrijking van Frère is de verkoop van het staal aan de staat, meer in het bijzonder zijn commercieel staalbedrijf dat hij in 1983 aan de staat verpatste voor een gouden prijs. Het gebeurde in een tijd toen minister van Economie, Willy Claes, voor scheidsrechter speelde bij de tenniswedstrijden op de villa van Albert Frère in Saint-Tropez.
In de andere richting is er de fameuze Operatie Ark van Noë, waarmee Frère de Belgische en Zwitserse filialen weghaalt bij Paribas, dat de socialistisch-communistische regering van Pierre Mauroy in 1981 besliste te nationaliseren. En passant realiseerde de financier uit Charleroi een mooie winst.
Meer recent, in 2008, ging Frère bij minister van Financiën Didier Reynders pleiten voor de verkoop van Fortis aan BNP-Paribas. Belangrijk om te weten is dat Frère en Paribas al sinds 1968 partners zijn. Welnu, BNP-Paribas heeft Fortis “gratis” gekregen, zo staat het in een rapport opgemaakt door Stanley Morgan.
Ander voorbeeld: de verkoop van Quick in 2006 aan de Deposito- en Consignatiekas, de financiële arm van de Franse staat, voor een abnormaal hoge prijs. De zaak ligt vandaag nog altijd in onderzoek bij de Bijzondere Belastinginspectie.
Kortom, de man die de Belgische overheden tot baron hebben geslagen en die door sommigen als een model wordt opgevoerd, heeft zich in werkelijkheid verrijkt door een hele reeks mensen en bedrijven te bedotten, vooral in overheidskringen.
Nog erger is dat Albert Frère en zijn maatschappijen erin slagen om in België totaal geen belastingen te betalen. De studiedienst van de PVDA heeft bijvoorbeeld onthuld dat de twee grootste holdings van de groep Frère, GBL en NPM, precies 152 euro belastingen betaalden op een winst van 3,3 miljard euro. Vooral omdat al de financiële meerwaarden die Frère – eerlijk of anderszins - heeft weten te realiseren volgens onze fiscale wetten niet belastbaar zijn.
Voor de PVDA is het dan ook hoogtijd voor een politiek die ermee ophoudt fabuleuze cadeaus toe te kennen aan de superrijken, zoals de notionele-intrestaftrek of het niet belasten van meerwaarden. De linkse partij wil een andere weg op en een miljonairstaks invoeren op de vermogens van meer dan 1,5 miljoen euro.
http://www.solidair.org/index.php?id=13 ... 5948249153



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 5053
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Belg neemt Braziliaanse president te grazen.

Bericht door quasimodo » ma mar 24, 2014 20:29

Brazilië in ban van sluwe Frère-deal
24/03/2014 | nta
De Braziliaanse presidente heeft zich als voorzitter van staatsbedrijf Petrobras zwaar in de luren laten leggen door een bedrijf van ... Albert Frère. Een politiek schandaal dreigt.
De Braziliaanse kranten stonden dit weekend vol van een zakenschandaal dat zware politieke schade kan toebrengen aan Dilma Rousseff, de huidige presidente van het land.

Rousseff zou in 2008, toen ze nog voorzitter was van het staatsoliebedrijf Petrobras, veel te veel betaald hebben voor de overname van een belang van 50 procent in het Amerikaanse oliebedrijf Pasadena Refining System. En dat in een transactie waarvan de Waalse miljardair Frère, via zijn dochter Transcor Astra, de lachende derde was.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20140323_01037146



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 5053
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Belg neemt Braziliaanse president te grazen.

Bericht door quasimodo » di nov 17, 2015 00:49

Frère verstrikt in Braziliaanse corruptiezaak

Volgens Braziliaanse aanklagers zou een bedrijf van Albert Frères holding NPM 15 miljoen dollar steekpenningen betaald hebben aan de oliereus Petrobras.


Het gerechtelijke onderzoek naar corruptie bij het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras blijft steeds grotere proporties aannemen. Tijdens deze 'Operatie Carwash' werden al meerdere bedrijfsleiders en politici in het vizier genomen. Maar nu blijken de onderzoekers hun pijlen te richten op ondernemingen die gecontroleerd worden door de Belgische miljardair Albert Frère.
Vorig jaar was in Brazilië opschudding ontstaan over de verkoop van de Texaanse raffinaderij Pasadena Refining Systems aan Petrobras. Pasadena maakte jarenlang deel uit van NPM, een holding van Albert Frère die in 2011 van de beurs werd gehaald.
Albert Fère besloot in 2011 om samen met partner BNP Paribas zijn holding NPM van de beurs te halen. © ISOPIXAlbert Fère besloot in 2011 om samen met partner BNP Paribas zijn holding NPM van de beurs te halen. © ISOPIX
NPM had de Pasadena-raffinaderij in 2005 gekocht via een dochter van zijn energiepoot Transcor Astra. Die betaalde daar toen 42,5 miljoen dollar (39,7 miljoen euro) voor. Een jaar later kocht het Braziliaanse Petrobras 50 procent van de Texaanse raffinaderij voor 360 miljoen dollar (336 miljoen euro).
In een latere fase besloot NPM ook gebruik te maken van zijn verkooprecht en ook zijn resterende belang in Pasadena van de hand te doen aan Petrobras. De Brazilianen betaalden daar 820,5 miljoen dollar (767 miljoen euro) voor.
ADVERTENTIE

Tot nog toe werd steeds aangenomen dat die verkopen het gevolg waren van een lang conflict tussen Transcor Astra en Petrobras over hoe ze de weinig renderende raffinaderij in Texas moesten ontwikkelen.
Steekpenningen

Maar tijdens een persconferentie gaf de Braziliaanse aanklager Carlos Lima maandag aan dat Transcor Astra steekpenningen zou hebben betaald aan medewerkers van Petrobras. Volgens het financiële persagentschap Bloomberg zou de NPM-dochter 15 miljoen dollar hebben overhandigd om zeker te zijn dat de raffinaderij zou worden verkocht. 'Er zijn duidelijk onvolkomenheden in deze transactie, en wij kunnen dus de annulering van de verkooop of schadevergoedingen eisen,' citeert Bloomberg aanklager Carlos Lima.
NPM antwoordde tot dusver niet op onze vraag om een reactie.

http://www.tijd.be/ondernemen/financiel ... 1447713753



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 5053
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Belg neemt Braziliaanse president te grazen.

Bericht door quasimodo » do nov 19, 2015 01:13

Betaalde NPM (Nationale Portefeuille Maatschappij), de sleutelholding uit de groep van Albert Frère, in Brazilië 15 miljoen dollar steekpenningen om op die manier 1 miljard euro te verdienen op de verkoop van een olieraffinaderij? Het Braziliaanse parket zegt over de bewijzen te beschikken dat dit zo is. NPM doet er momenteel het zwijgen toe.

Transcor Astra, een bedrijf dat voor 80 % wordt gecontroleerd door NPM, kocht in 2005 de raffinaderij Pasadena in de Verenigde Staten. Transcor Astra betaalde er amper 42,5 miljoen dollar voor omdat de installatie erg verouderd was. Het Braziliaanse gerecht noemt het dossier dan ook niet toevallig “Operação Corrosão” wat zoveel wil zeggen als “Operatie Roest”. In 2006, één jaar na de aankoop, verkoopt NPM 50 % van de raffinaderij aan de Braziliaanse oliegigant Petrobras voor 360 miljoen dollar of 336 miljoen euro. De Brazilianen waren naar eigen zeggen op zoek naar een Amerikaanse raffinaderij om hun eigen olie te raffineren. Voorzitter van de raad van bestuur van Petrobras op dat moment is de Braziliaanse minister van Energie, Dilma Roussef, nu president van Brazilië.

NPM en Petrobras raakten het in de joint venture niet eens over plannen om de raffinaderij te moderniseren en uit te breiden. Beide groepen zouden elk 250 miljoen euro moeten investeren in de raffinaderij. NPM kon na veel discussie zijn put-optie uitoefenen. De Brazilianen betaalden 820,5 miljoen dollar of 767 miljoen euro voor de tweede 50 % van de raffinaderij. NPM incasseerde in deze deal dus een aanzienlijke meerwaarde. Nu stelt de openbare aanklager in Brazilië dat hij bewijzen heeft dat Transcor Astra in Brazilië 15 miljoen dollar smeergeld zou hebben betaald.

De lijnen in het dossier lopen voor een stuk over de Franse groep GDF Suez waarvan Albert Frère na de Franse staat de tweede grootste aandeelhouder is. De Belgische GDF-dochter Tractebel financierde in het verleden, zowel de kiescampagnes van Dilma Roussef als van haar voorganger Lula. In beide gevallen goed voor een half miljoen euro. Tractebel financierde wat dat betreft ook de oppositie, zij het voor een minder bedrag. Alle betalingen waren trouwens volledig legaal in Brazilië.

Het Braziliaanse openbaar ministerie is al lange tijd actief in de “Operatie Roest”. Er werden ter zake al een aantal politieke verantwoordelijken aangeduid. Met haar pijlen te richten naar NPM worden nu ook de privé-financiers in het zicht gebracht. Tractebel is één van de sterspelers in het Jirau-project, één van de meest prestigieuze projecten in Brazilië waarbij een dam wordt gebouw over de Amazone-rivier. Volgens het Braziliaans openbaar ministerie loopt de huidige corruptielijn over het Nederlandse bedrijf SBM Offshore uit Maastricht, via Astra Oil een onderdeel van NPM-dochter Transcor.

http://derijkstebelgen.be/nieuws/is-alb ... e-corrupt/



Plaats reactie