Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Plaats hier nieuwsberichten over Brazilie!
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2238
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » do feb 04, 2016 00:08

Zikavirus: VS en Brazilië willen nauwer samenwerken

30-01-16, 04.34u - Bron: Belga
LEES LATER

1
Wegens de snelle uitbreiding van het zikavirus, dat bij zwangere vrouwen een baby met te kleine schedel kan veroorzaken, willen de Verenigde Staten en Brazilië meer samenwerken in de strijd tegen het virus. Beide landen richten een expertengroep op, die de kennis over het virus en het onderzoek naar een vaccin en andere technologieën zal delen. Dat spraken de presidenten Barack Obama en Dilma Rousseff gisteren telefonisch af.

Enkel in Brazilië zouden 1,5 miljoen mensen met het virus besmet zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest voor 3 à 4 miljoen gevallen dit jaar. Het aantal misvormde baby's in Brazilië bedraagt al meer dan 4.100.

"We zullen deze oorlog winnen", aldus Rousseff in een videoconferentie met de gouverneurs van de getroffen deelstaten. Op 13 februari zullen er in heel Brazilië maar liefst 220.000 soldaten ingezet worden om de mug die mensen besmet, de Aedes aegypti, te bestrijden.

Volgende week wordt in Brazilië carnaval gevierd en in augustus vinden er de Olympische Spelen plaats.
http://www.demorgen.be/wetenschap/zikav ... -bb222f2f/Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2238
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » do feb 04, 2016 00:09

Kan een 'mild' virus hersenafwijkingen veroorzaken?
Marga van Zundert − 01/02/16, 08:41

© ap. Een klaslokaal in El Salvador wordt ontsmet in de strijd tegen het zikavirus.
Tot een paar maanden geleden was het zikavirus alleen onder tropenartsen bekend en stond het te boek als 'mild'. Vier op de vijf geïnfecteerden merken niets van het virus. Eén op de vijf krijgt koorts, huiduitslag, oogontsteking of pijnlijke gewrichten. Maar het zikavirus had niet één geregistreerd sterfgeval op zijn naam staan tot de uitbraak in Brazilië. Alle bekende patiënten knapten binnen een week op.


Ook het westnijlvirus leek relatief onschuldig totdat bij grote epidemieën één op de vijftig patiënten hersenvliesontsteking bleek te krijgen
Maar in oktober sloegen Braziliaanse artsen alarm. Ze zagen opeens een stijging in het aantal pasgeborenen met te kleine schedels (microcefalie) en hersenafwijkingen. Sommigen stierven hierdoor of werden veel te vroeg geboren. Het gaat om ruim vierduizend baby's in 2015, twintig maal meer dan in 2014. Vrijwel alle moeders herinneren zich ziek te zijn geweest tijdens hun zwangerschap. Artsen in Frans-Polynesië, waar het zikavirus eerder opdook, bekeken de cijfers ook nog eens en rapporteerden zeventien baby's met microcefalie in plaats van de gebruikelijke één of twee per jaar.

Tot nu toe is bij veertien Braziliaanse baby's met microcefalie het zikavirus gevonden in vruchtwater, bloed of (hersen)weefsel. Het virus kan dus door de placenta de foetus bereiken. Dat was al bekend van proeven met muizen. Maar schade in hersenweefsel is niet eerder gezien bij dierexperimenten.

Agressiever
Het samenvallen van de zika-epidemie en microcefalie kan toeval zijn, maar het zikavirus kan op zijn wereldreis ook agressiever zijn geworden. Het DNA van de Braziliaanse virusvariant is inmiddels geanalyseerd. "We zien enkele genetische wijzigingen", zegt hoogleraar virologie Marion Koopmans van het Erasmus MC. "Maar wat die wijzigingen precies betekenen, moet nog worden uitgezocht."

De hersenafwijkingen zouden ook een zeldzame complicatie kunnen zijn van het zikavirus. Een complicatie die nu pas aan het licht komt omdat miljoenen mensen zijn besmet. Ook het westnijlvirus leek relatief onschuldig totdat bij grote epidemieën één op de vijftig patiënten hersenvliesontsteking bleek te krijgen. Maar voor een zeldzame complicatie zijn de gevonden aantallen microcefalie erg groot.

Al stelt de Latijns-Amerikaanse organisatie ECLAMC, gespecialiseerd in hersenafwijkingen, dat de aantallen microcefalie zijn opgeblazen. De extra aandacht voor de aandoening en onduidelijke criteria zouden veel onterechte meldingen hebben opgeleverd. Eén van de ECLAMC-artsen stelt zelfs dat er wellicht helemaal geen sprake is van meer microcefalie in Brazilië.


Sinds de ebola-uitbraak is iedereen ervan overtuigd dat de wereld beter voorbereid moet zijn op nieuwe virussen. En dat had ook hier gekund
Zwangerschap uitstellen
Tot nu toe zijn 700 van de baby's extra gecontroleerd. Bij ongeveer twee op de drie gevallen van microcefalie bleek het hoofd toch niet afwijkend. Is deze groep representatief dan zou dit circa 1500 in plaats van meer dan 4000 baby's met microcefalie betekenen. Maar dat is toch nog altijd zeker driemaal meer dan bij de bevolkingsomvang van Brazilië past.

Genoeg aanwijzingen voor de Wereldgezondheidsorganisatie om zwangere vrouwen op te roepen zich goed te beschermen tegen de muggen die het virus overbrengen. Brazilië roept vrouwen bovendien op hun zwangerschap uit te stellen. En ook het Europese ECDC vraagt zwangere vrouwen een reis naar zikagebieden te heroverwegen.

Overigens is microcefalie niet het enige mogelijke gevaar van zika. Ook het aantal meldingen van het Guillian-Barrésyndroom is verhoogd. Dat is een ernstige spierziekte veroorzaakt door een auto-immuunreactie.

"Iedereen wil natuurlijk zo snel mogelijk weten welke gevolgen een zika-infectie precies heeft, maar hard bewijs verzamelen kost tijd", zegt Koopmans. "Sinds de ebola-uitbraak is iedereen ervan overtuigd dat de wereld beter voorbereid moet zijn op nieuwe virussen. En dat had ook hier gekund. In 2007 was er een eerste grote zika-epidemie buiten Afrika en Azië, op het eiland Yap in het Stille Oceaan-gebied. Een waarschuwing dat het zich wereldwijd kon verspreiden. Met meer onderzoek had er nu al een goede, snelle test kunnen zijn, een begin van een vaccin en meer kennis over dit virus."

In 1947 ontdekt bij apen in Afrika

Het zikavirus is in 1947 ontdekt bij apen in het Oegandese Zikabos en behoort tot de flavivirussen. Daar vallen ook de virussen onder die dengue, gele koorts en westnijlkoorts veroorzaken. Dezelfde muggen brengen al deze ziektes over: Aedes aegypti (gelekoortsmug) en Aedes albopictus (Aziatische tijgermug). En juist die twee muggen zijn bezig met een indrukwekkende, wereldwijde opmars. Het zikavirus bereikte in de jaren tachtig Azië. In 2007 was er een epidemie op het eiland Yap in de Stille Oceaan, waarna het virus verder oostwaarts trok en via Paaseiland in 2014 het vaste land van Zuid-Amerika bereikte.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondhe ... aken.dhtml

Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2238
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » do feb 04, 2016 00:10

1 februari 2016 05:49, in: Zikavirus rukt op
'Meer illegale abortussen door zikavirus'
'Meer illegale abortussen door zikavirus'
© Getty Images
Het aantal abortussen in Brazilië stijgt door de uitbreiding van het zikavirus. Met name hoogopgeleide vrouwen met voldoende geld kiezen voor een (dure) abortus uit angst voor aangeboren afwijkingen bij hun kindje.

Dat zeggen artsen tegen een Braziliaanse krant. Abortus is illegaal in het streng katholieke Brazilië en kan zelfs gevangenisstraf opleveren. Maar de schrik zit er goed in, nu het steeds duidelijker lijkt dat er een verband is tussen het zikavirus en microcefalie.

Meer kans op hersenafwijkingen
Muggen brengen het virus over, dat voor de meeste mensen niet echt gevaarlijk is. Maar besmette zwangere vrouwen lopen een groter risico dat hun kind bij de geboorte een hersenafwijking heeft. Kinderen met microcefalie hebben vaak een verstandelijke beperking.

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt vandaag in spoedberaad bijeen over de toename van besmettingen met het zika-virus. Ze vergaderen over de vraag of er sprake is van een pandemie en welke stappen dan genomen moeten worden. Een vaccin tegen het virus laat nog minstens een jaar op zich wachten.
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenla ... -zikavirus

Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2238
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » do feb 04, 2016 00:11

Wereldwijde noodtoestand uitgeroepen om zika-virus
Facebook Twitter Google+
Geplaatst op
01 februari 2016
Laatste update
02 februari, 08:58
Foto's 1
Professor David L. Heyman en directeur van WHO Margaret Chan roepen de wereldwijde noodtoestand uit.
Professor David L. Heyman en directeur van WHO Margaret Chan roepen de wereldwijde noodtoestand uit. REUTERS
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de uitbraak van het zika-virus maandag bestempeld als een wereldwijde noodtoestand voor de volksgezondheid. Experts zijn bang dat het virus zich veelvuldig en razendsnel verspreidt, met verwoestende gevolgen.
WHO-directeur Margaret Chan liet weten dat een internationaal gecoördineerde reactie nodig is, hoewel er geen beperkingen nodig zijn voor reizigers en de handel. Door de verspreiding van het virus te bestempelen als noodsituatie wil de Wereldgezondheidsorganisatie de internationale actie tegen het zika-virus versnellen.

De World Health Organization (WHO) kwam maandag in spoedberaad bijeen. De WHO voorziet drie tot vier miljoen besmettingsgevallen op het continent, vooral in Brazilië. Er bestaat geen vaccin tegen het zika-virus en volgens deskundigen komt die er dit jaar ook niet meer. De enige manier is voorkomen dat je gebeten wordt door de zogenoemde Aedes-muggen, die de besmetting overbrengen.

Meer dan twintig landen
Het zika-virus wordt in dezelfde categorie geplaatst als de internationale bezorgdheid rond Ebola vorig jaar. Inmiddels is het zika-virus in 21 landen vastgesteld, vrijwel allemaal in Latijns-Amerika. De meeste infecties zijn mild en veroorzaken weinig of geen symptomen, hoewel er enkele gevallen zijn van een zeldzame verlammingsaandoening: genaamd het Guillain-Barre syndroom.

Ook de Braziliaanse minister van volksgezondheid Marcelo Castro zei maandag in een interview dat de uitbraak van het zika-virus ernstiger is dan gedacht, omdat in 80 procent van de gevallen mensen geen symptomen vertonen. Castro zegt dat Brazilië volgende week begint met het verplicht laten rapporteren van het zika-virus door lokale overheden. Op de meeste plekken zijn dan laboratoria in staat om te kunnen testen op het virus, dat wordt verspreid door muggen.

Van koorts tot microcefalie
Wie het zika-virus oploopt, kampt met koorts, huiduitslag, oogontsteking, gewrichtspijn en hoofdpijn. Er bestaat geen behandeling voor, maar patiënten zijn meestal binnen een week vanzelf van hun klachten af. ,,Sommige mensen ontwikkelen niet eens klachten,’’ zegt muggenexpert Bart Knols. ,,Dat is tegelijk het probleem. Als je op het terras een cappuccino zit te drinken en door een mug wordt gestoken kun je onbewust het virus overbrengen.’’

Het virus is gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Het vermoeden bestaat dat het microcefalie veroorzaakt. Baby’s worden met een abnormaal kleine schedel geboren en lopen een hersenbeschadiging op. Alleen al in Brazilië zijn inmiddels meer dan vierduizend verdachte gevallen van microcefalie geconstateerd.

Hersenafwijkingen
Het zika-virus kan bij ongeboren kinderen leiden tot hersenafwijkingen als microcefalie. De schedel is dan te klein waardoor de hersenen zich niet goed ontwikkelen en het kind gehandicapt kan zijn. Volgens minister Castro zijn er inmiddels 3700 bevestigde en vermoedelijke gevallen van pasgeborenen met hersenafwijkingen in Brazilië.

Uit angst voor schedelafwijkingen bij hun baby beëindigen tal van besmette vrouwen de zwangerschap, melden artsen in Brazilië. In Colombia is het al officieel toegestaan dat zwangere vrouwen die het virus hebben een abortus ondergaan. Colombia adviseert vrouwen die een kindje willen om de zwangerschap uit te stellen. Er worden in het land tot 700.000 besmettingen verwacht.

De Nederlandse actiegroep Woman on Web heeft zwangere vrouwen uit Latijns-Amerika die het zika-virus hebben een gratis abortus aangeboden. Als vrouwen medisch kunnen aantonen dat ze geïnfecteerd zijn met het virus, krijgen ze een pakketje met abortuspillen toegestuurd.

http://www.bd.nl/algemeen/buitenland/we ... -1.5683016

Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2238
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » do feb 04, 2016 00:12

Brazilië raadt zwangere vrouwen af om naar Olympische Spelen te komen

02-02-16, 00.09u - Bron: Belga
LEES LATER

1 ©thinkstock
De Braziliaanse overheid heeft gisteren zwangere vrouwen afgeraden om naar de Olympische Spelen te komen in augustus, vanwege het risico op besmetting met het zikavirus. Dat virus, dat wordt verspreid via de tijgermug, is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat het virus hersenaandoeningen kan veroorzaken bij foetussen.

"Het risico voor de zwangere vrouwen is groot", aldus de kabinetschef van de overheid, Jacques Wagner. "Daarom is het niet aangeraden om naar Brazilië te komen, omdat we geen risico's willen nemen."

De verklaringen van Wagner volgen enkele uren na de beslissing van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om wereldwijd de noodtoestand uit te roepen vanwege het virus. Volgens Wagner reageerde president Dilma Rousseff positief op de WHO-beslissing, omdat zo "iedereen, ook de wetenschappelijke wereld, gewaarschuwd wordt voor de gevaren van het nieuwe virus".

Wagner pleit er nog voor om een campagne te lanceren om duidelijk te maken dat "een steek van een mug die het virus verspreidt dramatischer kan zijn voor zwangere vrouwen". "Ik denk dat alle andere mensen niet bang zullen zijn", zegt hij nog.

De Olympische Spelen vinden dit jaar plaats van 5 tot 21 augustus in Rio de Janeiro.

http://www.demorgen.be/sport/brazilie-r ... -b58a6026/

Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2238
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » do feb 04, 2016 00:13

Politiek
Buitenland
Economie
Video
Fotoseries
Kerk & Religie
Christenvervolging
Beroepingswerk
Afscheid en intrede
Kerktijden
Specials
Opinie
Boeken
Muziek
Koninklijk huis
Dossiers
Service
Abonneevoordeel
Banen

BUITENLAND
„Brazilië kan eerdere uitroeiing zikamug niet herhalen”
02-02-2016 11:50 | Mario Osava (IPS)
„Brazilië kan eerdere uitroeiing zikamug niet herhalen” - Zikamug. beeld EPA
Zikamug. beeld EPA
Meer dan zestig jaar geleden heeft Brazilië al eens de mug uitgeroeid die vandaag het zikavirus verspreidt. Dat nog eens herhalen is onmogelijk, zeggen experts.

Brazilië heeft de zogenoemde Aedes aegypti al eens uitgeroeid in 1954. Toen gebeurde dat in de strijd tegen de gele koorts, een ziekte die deze mug verspreidde en die voor een deel van de patiënten dodelijk was.

Sindsdien is de mug, die zich in tropische en subtropische gebieden ophoudt, met tussenpozen teruggekeerd in Brazilië. Daarbij verspreidt ze vooral dengue of knokkelkoorts. En nu dus ook het zikavirus.

De mug opnieuw uitroeien is vandaag onmogelijk, zelfs niet met de 220.000 soldaten die Brazilië nu inzet, zegt epidemioloog Eduardo Costa, die op het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid verantwoordelijk is voor onderzoek en technologie.

Stilstaand water

Het aantal virussen is toegenomen en de steden tellen veel meer inwoners en zijn veel dichter bevolkt. In armere gebieden en regio’s ontbreken bovendien vaak sanitaire voorzieningen en vind je overal vuilnis en voorwerpen waarin regenwater kan blijven stilstaan, zoals potten en afgedankte autobanden. De mug plant zich voort in waterreservoirs.

Volgens epidemiologen zijn er nog te weinig gegevens over de ziektes die de Aedes aegypti overdraagt, omdat melding niet verplicht is en daardoor veel informatie verloren gaat.

Bij dengue, een van de andere ziektes die de Aedes aegypti verspreidt, vertoont de patiënt hoge koorts, hevige hoofdpijn, een verlies van eetlust, huiduitslag op borst en benen, misselijkheid en braken. Een klein percentage van de besmette mensen krijgt uiteindelijk hemorragische denguekoorts (dengue hemorrhagic fever of DHF), een variant die dodelijk kan zijn.

Gele koorts

Bij gele koorts zijn de symptomen gelijkaardig. Ook daar kan een dodelijke hemorragische koorts optreden.

In Zuid-Amerika komen nog 20.000 gevallen van gele koorts per jaar voor. De meeste gevallen doen zich voor in Afrika ten zuiden van de Sahara: 180.000 gevallen per jaar.

http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/ ... bled=false

Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2238
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » do feb 04, 2016 00:15

Atoomagentschap wil zikamuggen met bestraling steriliseren
BEWAAR ARTIKEL
REACTIES1
Bewerkt door: LB
3/02/16 - 12u16 Bron: Reuters, RT
Een aedes aegyptimug, verantwoordelijk voor de verspreiding van het zikavirus, op een menselijke hand. © reuters.
Om de verdere verspreiding van het zikavirus in Brazilië tegen te gaan, kunnen mannelijke muggen aan X- of Gammastralen blootgesteld worden om hun sperma te steriliseren. Dat kondigt het atoomagentschap van de Verenigde Naties aan.
Het International Atomic Energy Agency (IAEA) stelt dat de zogenaamde 'Steriele Insect Technologie' (SIT) de uitbraak kan tegengaan van het virus dat door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) als een wereldwijde noodtoestand wordt bestempeld. Op 16 februari plannen IAEA-experts overleg met de Braziliaanse autoriteiten.

Naast Brazilië zijn onder meer ook Mexico, Guatemala en El Salvador van plan de technologie van het atoomagentschap toe te passen.

"Mocht Brazilië een groot aantal steriele mannetjesmuggen verspreiden, zou de populatie na enkele maanden fors afnemen", stelt vice directeur-generaal van het IAEA. Hij voegt eraan toe dat andere maniern om de gevaarlijke insecten te bestrijden niet van tafel geveegd moeten worden.
Lees ook
Twee gevallen van zikavirus in Ierland
Zika: "BOIC voorziet muggenmelk"
Gratis abortus voor vrouwen met zikavirus
De SIT-methode bestaat erin dat in een laboratorium gekweekte muggen worden blootgesteld aan nucleaire bestraling, waardoor hun sperma steriel wordt. Die muggen worden dan vrijgelaten om te paren. De muggeneitjes die daar uit voortvloeien broeden nooit uit, waardoor de populatie van het insect wordt ingedijkt.

"Zie het als gezinsplanning voor insecten", stelt hoofd van de afdeling ongediertebestrijding van de IAEA Jorge Hendrichs.

De SIT-methode is al in verscheidene landen getest. In Italië zijn muggenpopulaties op die manier binnen enkele maanden met 80 procent teruggeschroefd, in China werden muggenpopulaties totaal uitgeroeid. Dat stelt Konstantinos Bourtzus van het labo ongediertebestrijding van het IAEA.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland ... eren.dhtml

Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2238
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » do feb 04, 2016 00:17

Farmaceuten storten zich op vaccin zikavirus
Facebook Twitter Google+
Geplaatst op
03 februari 2016
Laatste update
03 februari, 22:31
Foto's 4
Het zika-virus kan bij ongeboren kinderen leiden tot hersenafwijkingen als microcefalie. De schedel is dan te klein waardoor de hersenen zich niet goed ontwikkelen en het kind gehandicapt kan zijn.
Het zika-virus kan bij ongeboren kinderen leiden tot hersenafwijkingen als microcefalie. De schedel is dan te klein waardoor de hersenen zich niet goed ontwikkelen en het kind gehandicapt kan zijn. AP
De Braziliaanse minister van volksgezondheid Marcelo Castro zegt dat de uitbraak van het zika-virus ernstiger is dan gedacht, omdat in 80 procent van de gevallen mensen geen symptomen vertonen.
De Braziliaanse minister van volksgezondheid Marcelo Castro zegt dat de uitbraak van het zika-virus ernstiger is dan gedacht, omdat in 80 procent van de gevallen mensen geen symptomen vertonen. AP
Al dagen proberen de autoriteiten in de getroffen landen de muggen met wolken pesticiden een kopje kleiner te maken.
Al dagen proberen de autoriteiten in de getroffen landen de muggen met wolken pesticiden een kopje kleiner te maken. REUTERS
Het zika-virus kan bij ongeboren kinderen leiden tot hersenafwijkingen als microcefalie. De schedel is dan te klein waardoor de hersenen zich niet goed ontwikkelen en het kind gehandicapt kan zijn.
Het zika-virus kan bij ongeboren kinderen leiden tot hersenafwijkingen als microcefalie. De schedel is dan te klein waardoor de hersenen zich niet goed ontwikkelen en het kind gehandicapt kan zijn. AP
1 van 4
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De geneesmiddelenfabrikanten Pfizer, Johnson & Johnson en Merck hebben woensdag de aanval op het zikavirus geopend. De Franse farmaceut Sanofi Pasteur kondigde een dag eerder al aan te beginnen met het ontwikkelen van een vaccin.
De vaccinmakers lichten hun bestaande vaccins door om te zien of middelen tegen verwante ziektes aanknopingspunten bieden voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het oprukkende zikavirus. Sanofi denkt dat zijn middel tegen dengue misschien gebruikt kan worden voor een zikavaccin.

Maandag bestempelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het door muggen overgedragen zikavirus tot wereldwijde bedreiging voor de volksgezondheid. Het virus leidt tot koorts, uitslag, hoofd- en gewrichtspijn, maar wordt ook in verband gebracht met hersenafwijkingen bij ongeboren kinderen. WHO vreest voor miljoenen besmettingen en 'verwoestende gevolgen'.

Johnson & Johnson en Sanofi benadrukten dat het wel enige tijd kan duren voor er een werkend vaccin is. Er bestaat vooralsnog geen vaccin tegen het zika-virus. De enige manier is voorkomen dat je gebeten wordt door de zogenoemde Aedes-muggen, die de besmetting overbrengen.

Bezorgdheid
Het zika-virus wordt in dezelfde categorie geplaatst als de internationale bezorgdheid rond Ebola vorig jaar. Inmiddels is het zika-virus in 21 landen vastgesteld, vrijwel allemaal in Latijns-Amerika. De meeste infecties zijn mild en veroorzaken weinig of geen symptomen, hoewel er enkele gevallen zijn van een zeldzame verlammingsaandoening: het Guillain-Barre syndroom.

Ook de Braziliaanse minister van volksgezondheid Marcelo Castro zei maandag in een interview dat de uitbraak van het zika-virus ernstiger is dan gedacht, omdat in 80 procent van de gevallen mensen geen symptomen vertonen.

Hersenafwijkingen
Het zika-virus kan bij ongeboren kinderen leiden tot hersenafwijkingen als microcefalie. De schedel is dan te klein waardoor de hersenen zich niet goed ontwikkelen en het kind gehandicapt kan zijn. Volgens minister Castro zijn er inmiddels 3700 bevestigde en vermoedelijke gevallen van pasgeborenen met hersenafwijkingen in Brazilië.
http://www.gelderlander.nl/algemeen/spe ... -1.5689687

Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2238
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » vr feb 05, 2016 23:42

'Wetenschappers vinden zikavirus in speeksel en urine'
Foto: AFP
Gepubliceerd: 05 februari 2016 16:22
Laatste update: 05 februari 2016 16:55

Braziliaanse wetenschappers die onderzoek verrichten naar het zikavirus, hebben het virus aangetroffen in speeksel en urine. Zij gaan bekijken of het virus ook via deze wegen kan worden overgedragen.
Dat heeft het hoofd van het onderzoeksteam volgens persbureau AP vrijdag gemeld tijdens een persconferentie in Rio de Janeiro.

Het zikavirus wordt overgebracht van mens op mens door een beet van een geïnfecteerde Aedes-muskiet. ​

Ook blijkt het virus seksueel overdraagbaar. Van zeker van één persoon in de Verenigde Staten is bekend dat die het opliep via seksueel contact met een door het zikavirus besmet persoon uit een van de landen waar het virus heerst. Het virus was al eerder aangetroffen in menselijk sperma.

Maar de vondst in urine en speeksel is nieuw. Deze vondst kan mogelijk aantonen dat kinderen van besmette vrouwen gevaar lopen. Zij lijken in sommige gevallen geboren te worden met een te kleine schedel en onvolgroeide hersenen. Wetenschappelijk bewijs voor deze aanname is er echter nog niet.

http://www.nu.nl/algemeen/4210061/weten ... urine.html

Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2238
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » vr feb 05, 2016 23:43

Een experiment met onbekende effecten
Zika Nabij São Paulo staat een moordmachine: het lab dat genmuggen uitzet in de strijd tegen het zika- en andere virussen. Maar niet iedereen is enthousiast.
Nina Jurna 5 februari 2016

In het Braziliaanse lab van Oxitec worden gemodificeerde Aedes aegypti-muggen geselecteerd.
Foto Paulo Whitaker/Reuters
Meer dan duizend muggen verdringen zich in een plastic emmertje, terwijl onderzoeker Cecília Kosmann in het bestelbusje de deksel er voorzichtig af haalt. Haastig plaatst ze het emmertje voor een koker die aan een open raam van het busje hangt. De massa muggen vliegt razendsnel de openlucht in.

Een buurtbewoner, die zijn hond uitlaat, kijkt op, slaat een zwerm muskieten weg en zwaait dan vrolijk naar het voertuig. „De bewoners zijn er al aan gewend dat we hier iedere dag rondrijden en muggen vrijlaten, bovendien zijn het alleen mannetjes en die steken niet”, zegt Kosmann. Kosmann is onderzoeker bij de Braziliaanse vestiging van het Britse Oxitec. Sinds vorig jaar april heeft het bedrijf al 23 miljoen genetisch gemanipuleerde mannetjes-Aedes aegypti-muggen losgelaten in de arbeiderswijk Cecap in Piracicaba, een provinciestadje buiten São Paulo.

De truc van het Britse bedrijf Oxitec is dat het muggenmannetjes uitrust met een genetische tijdbom. Die zal uiteindelijk niet alleen henzelf, maar ook het nageslacht vernietigen. In het DNA van de mug is een ‘schakelaar’ ingebouwd die wordt onderdrukt door de stof tetracycline. Achter de schakelaar zit een dodelijk gen.

Tijdens de kweek in het laboratorium voegt Oxitec tetracycline toe en functioneert de mug normaal. Als de muggen worden losgelaten, valt dat weg. De bom begint te tikken. De muggen maken dan een eiwit (tTA) dat aan andere eiwitten bindt. Dat brengt de celmachinerie in de hele mug tot stilstand. Maar het duurt lang genoeg om mannetjes nog de kans te geven vrouwtjes te bevruchten. In de eitjes die dat oplevert wordt het tTA-eiwit echter ook actief, waardoor de eitjes al voordat ze uitkomen doodgaan.
De laboratoriummuggen dragen een dodelijk gen in zich en de bedoeling is dat ze in de wijk ‘gewone’ vrouwtjesmuggen ontmoeten waar ze mee kruisen. Daardoor wordt hun genetische afwijking aan hun nageslacht doorgegeven. Zo moeten virusmuggen uitsterven, is de gedachte. „Wij denken dat dit een sterk wapen is in de strijd tegen het zika-virus”, vertelt Kosmann, terwijl ze wat achtergebleven muggen uit de emmer de lucht in blaast.


Het bestelbusje stopt bij supermarkt Delta. Daar beginnen de voorbereidingen voor een volgende ronde. Een winkelende vrouw is tevreden over het project. „Vorig jaar hadden veel mensen in de buurt dengue. De laatste maanden hoor je niemand meer klagen. Over zika hoor je nauwelijks iets. Het hele land is in rep en roer, behalve wij”, zegt ze.


Onderzoeker Kosmann bevestigt dit. „We hebben al 80 procent minder denguegevallen in deze wijk. We zien dat het werkt.”

Experimentale fase

Maar daar is ecoloog en bioloog José Gusman Ferraz, werkzaam aan de universiteit van Campinas, niet van overtuigd. De positieve resultaten die Oxitec voorspiegelt, worden volgens hem niet onderbouwd.

Ferraz pakt zijn laptop erbij en toont een gepubliceerde grafiek. „Ik zie slechts een afname van denguebesmettingen van 30 procent. Maar dat kan ook komen doordat mensen zorgvuldiger zijn en geen bakken water laten staan”, oppert hij. Wat hem zorgen baart is de snelheid waarmee het project is gelanceerd terwijl het nog in de experimentele fase zit. „Je kunt een hele woonwijk in een testfase toch niet blootstellen aan genetisch gemanipuleerde muggen? Er is nauwelijks grondig onderzoek gedaan. We weten nog veel te weinig. Misschien gaat er iets mis en ontstaat er wel een hele nieuwe gemodificeerde mug, of een veel erger virus. Het is allemaal te haastig gegaan.”

Ferraz heeft deze week nog een gesprek met de gemeente Piracicaba. Samen met een milieuorganisatie hoopt hij de burgemeester ervan te overtuigen het project, dat over een paar maanden afloopt, niet te verlengen. „De gemeente kan het geld dat nu aan dit Engelse bedrijf wordt betaald, beter investeren in het schoonspuiten van wijken en voorlichting”, zegt hij.

Maar burgemeester Gabriel Ferrato heeft al aangekondigd het project juist te willen uitbreiden naar meer wijken. Ook wil hij dat er een laboratorium in Piracicaba komt. Nu is het lab waar de vermenigvuldiging van de transgene muskieten plaatsvindt in de nabijgelegen stad Campinas.

Biologe Karla Tepedino, die er de leiding heeft, knijpt haar neus dicht als ze de bak opentrekt waar honderden larven op een laagje water voortbewegen. „Sorry voor de stank maar dat is het vissenvoer dat de larven eten om sneller te groeien”, zegt ze.

Met behulp van een vergrootglas en een reageerbuisje scheidt een medewerker de mannetjeslarven van de vrouwtjes. „De mannetjes verpoppen zich en belanden als muggen in de wijk, de vrouwtjes worden vernietigd. We zijn in feite één grote moordmachine, maar voor het goede doel”, lacht Tepedino. Ze erkent dat het project nog experimenteel is en dat het niet te voorkomen is dat soms ook vrouwtjesmuggen overleven. „Maar dat is niet meer dan 2 procent.”

„De kans dat we in het laboratorium met een virus in aanraking komen is uitgesloten. Als er in deze tijd van zikabesmetting een plek is die veilig is, dan is het wel hier, in dit lab.”
http://www.nrc.nl/next/2016/02/05/een-e ... en-1583993

Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2238
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » zo feb 14, 2016 21:23

13 februari 2016 11:48
Zikavirus gevonden in baby met microcefalie: is het verband nu aangetoond?
Zikavirus gevonden in baby met microcefalie: is het verband nu aangetoond?
Het verband tussen zika en microcefalie wordt steeds waarschijnlijker. © Getty Images
Voor het eerst hebben onderzoekers het zikavirus gevonden in de hersenen van een geaborteerde baby met microcefalie. Betekent dit dat er daadwerkelijk een verband is tussen het virus en de aangeboren hersenafwijking, zoals al langer wordt aangenomen?

Sloveense onderzoekers publiceerden deze week in The New England Journal of Medicine over de link tussen zika en microcefalie. Wetenschappers brengen het virus in verband met een toename van het aantal baby's met de hersenafwijking, maar dat verband is tot nu toe niet onomstotelijk aangetoond. Met dit nieuwe onderzoek wordt de link wel waarschijnlijker.

Ernstige afwijkingen
Een Europese vrouw die sinds een aantal jaar in Brazilië woonde, raakte daar eind februari van dit jaar zwanger. In de dertiende week van haar zwangerschap had ze klachten die op het zikavirus zouden kunnen duiden, maar daar werd geen onderzoek naar gedaan.

Echo's tot 20 weken lieten geen afwijkingen zien. Na week 29 waren er wél afwijkingen zichtbaar bij het ongeboren kind. Die bleken later zo ernstig dat de vrouw besloot om de zwangerschap te beëindigen.

Zikavirus in hersenen
De geaborteerde foetus werd vervolgens onderzocht. Het kindje bleek uitgesproken microcefalie en ernstige afwijkingen van de hersenen te hebben.

Bovendien zat het zikavirus in de hersenen van de baby. De onderzoekers vonden geen andere virussen of genetische oorzaken, wat het waarschijnlijk maakt dat het zikavirus de hersenafwijking heeft veroorzaakt.


Belangrijke ontdekking
Wat zegt deze ontdekking? Volgens gynaecoloog Sander Galjaard van het Erasmus Medisch Centrum is het nog te vroeg om te concluderen dat het zikavirus aangeboren hersenafwijkingen veroorzaakt, al is dit onderzoek zeker van belang.

"Voor het eerst is het zikavirus alleen in hersenweefsel en in de moederkoek teruggevonden en is voor de geboorte een afwijkende omtrek van het hoofdje gezien. Niet eerder is het virus zo specifiek gedocumenteerd in hersenweefsel en de placenta."

'Kan incident zijn'
Maar daarmee is niet gezegd dat elke zwangere vrouw die het zikavirus oploopt ook daadwerkelijk een kind met microcefalie baart. "Het kan een incident zijn. Het is ook mogelijk dat vrouwen het virus bij zich dragen en kinderen krijgen zonder afwijkingen. Het bewijst dat het virus inderdaad de afwijkingen kán veroorzaken, maar het zegt nog niets over de grote groep."

Moeilijk aan te tonen
Waarom is het zo lastig om dat verband aan te tonen? "Bij kinderen met kleine hoofdjes is moeilijk in kaart te brengen of en wanneer er een virus bij betrokken is geweest", zegt Galjaard. "Eerder zijn we nooit beducht geweest op het mogelijke verband tussen zika en microcefalie, nu wordt ieder kleiner hoofdje geassocieerd met het virus. Het moet allemaal nog geregistreerd en onderzocht worden om harde conclusies te kunnen trekken."
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenla ... aangetoond

Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2238
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » zo feb 14, 2016 21:24

Aantal gevallen van microcefalie in Brazilië neemt opnieuw snel toe
Gisteren om 18:14 | Bron: BELGA
Print

Foto: REUTERS>
Vorige afbeelding 1 / 2 Volgende afbeelding
Delen
Tweet
Google+
Mail
shares
Het aantal gevallen van microcefalie dat mogelijk door het zikavirus werd veroorzaakt, is in Brazilië meer dan verdubbeld. Er werden afgelopen week 41 baby’s met een te kleine schedel geboren, nadat de moeder tijdens haar zwangerschap een besmetting met het virus had opgelopen. Een week eerder ging het nog om 17 gevallen, zo deelde het ministerie van Volksgezondheid zaterdag mee.
Sinds oktober 2015 zijn er in totaal al 462 bevestigde gevallen van microcefalie geregistreerd, op de in totaal 3.852 verdachte gevallen. Van zodra een baby met een schedelomtrek van 32 centimeter of minder op de wereld komt, is er mogelijk sprake van microcefalie.

Microcefalie is een aandoening waarbij kinderen met een te kleine schedel op de wereld worden gebracht. Als gevolg daarvan lijden de kinderen ook aan een verstandelijke beperking. Er wordt aangenomen dat de aandoening veroorzaakt wordt door het zikavirus, al is dat voorlopig nog niet bewezen.

Het ministerie benadrukt ook dat het toenemende aantal gekende gevallen van microcefalie deels ook verklaard kan worden door de meldingsplicht die in oktober werd ingevoerd.

In de strijd tegen de Aedes aegypti, de mug die het zikavirus overbrengt, is Brazilië intussen ook begonnen met het inzetten van militairen. Sinds zaterdag delen zowat 220.000 soldaten samen met duizenden medewerkers van de gezondheidsdiensten brochures uit in zowat drie miljoen woningen. Op die manier wordt aan de burgers onder meer uitgelegd dat zelfs de kleinste waterplassen vermeden moeten worden, aangezien de muggen daar hun eitjes leggen.

Vooral de Braziliaanse sloppenwijken tellen heel wat potentiële broedplaatsen, aangezien er in die ‘favela’s’ vaak geen modern riolerings- en afwateringssysteem is. Maar net in de favela’s zullen de soldaten zich niet wagen, uit angst voor gewelddadige confrontaties met drugsbendes.
http://www.gva.be/cnt/dmf20160213_02126 ... w-snel-toe

Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2238
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » zo feb 14, 2016 21:25

Zwanger in het epicentrum van de zika-epidemie
GISTEREN, 20:52BUITENLAND

Gleyce Kelly en haar dochter van vier maanden oud MARC BESSEMS / NOS
GESCHREVEN DOOR

Marc Bessems
Correspondent Latijns-Amerika
Wat mij betreft is mijn dochter perfect", zegt Gleyce Kelly over haar baby van vier maanden. Een lekker mollig kindje. Maar Maria Giovanna is niet als andere pasgeborenen. Ze is een van de honderden kinderen die de afgelopen maanden werden geboren met een zeldzame hersenafwijking, microcefalie.

Volgens de artsen is er waarschijnlijk een verband met het zika-virus. "Wat mij betreft is die microcefalie een detail. Ik vond haar vanaf het eerste moment prachtig", straalt Gleyce.
Ze heeft al drie kinderen, allemaal jongens. De jongste is bijna anderhalf. "Als ik Maria Giovanna vergelijk met haar broertjes merk ik nog niet veel verschil." Maar er is wel degelijk een groot onderscheid: Maria Giovanna moet meerdere malen per week naar de dokter in het centrum, een lange en dure busrit voor Gleyce. Haar dochter krijgt therapie. "Ik moest mijn werk opzeggen, want er is nauwelijks tijd, maar ik wil echt zelf met haar mee."

Gleyce werkte in een tolhuisje op de snelweg. Haar man zoekt werk, het maakt niet uit wat. Het leven is niet gemakkelijk voor de familie.
Zika en microcefalie

Er zijn sterke aanwijzingen dat het zika-virus microcefalie kan veroorzaken, een vrij zeldzame afwijking van het centrale zenuwstelsel waarbij de hersenen zich tijdens de zwangerschap niet volledig ontwikkelen en de schedel te klein blijft.

Maria Giovann werd geboren met de zeldzame hersenafwijking, microcefalie MARC BESSEMS / NOS
De meeste moeders van microcefaliekindjes in het noordoosten van Brazilië hebben het niet breed. Het is de armste regio van het land. De armste wijken van steden zoals Recife, het epicentrum van de zika-epidemie, zijn ideaal terrein voor de Aedes Aegypti, de mug die onder meer het zika-virus kan verspreiden.

Potentieel gevaar

De insecten leggen eitjes in stilstaand water en daaraan is geen gebrek in de krottenwijken. Het vuilnis wordt er zelden afgehaald en al het zwerfafval is een potentieel gevaar. Een eierdopje of een dekseltje vormt na een regenbui al snel een broedplaats.

Veel mensen hebben geen aansluiting op de waterleiding en gebruiken watertanks. Als je die niet goed afsluit, heb je een aantrekkelijke bestemming voor muggeneitjes.

Ook bij Bruna in de tuin staat zo'n tank, het deksel is geopend. Voor de bezoekende cameraploeg schuift ze het deksel dicht. Voor haar huis ligt een hoop afval. Het stikt er van de muggen, maar Bruna loopt op slippers en draagt een zomerjurkje. “Ik smeer me goed in met anti-muggencrème” zegt ze.

Bruna is drie maanden zwanger MARC BESSEMS / NOS
Bruna is drie maanden zwanger, van haar tweede kindje. En dat terwijl ze pas zestien is. In deze streken zijn veel tienerzwangerschappen.

"Ik weet eigenlijk niet zo goed wat zika is", bekent Bruna. "Mijn dokter heeft er in ieder geval nooit iets van gezegd en ik ben toch echt naar alle consulten gegaan sinds ik zwanger ben. Ik ken alleen chikungunya", een ziekte die eveneens door de Aedes Aegypti wordt verspreid.

Zo'n beetje alle buren van Bruna hebben het gehad, het heerst. Net als dengue, waar de mensen hier - en in de rest van het land - al jaren last van hebben. Vergeleken daarmee zijn de symptomen van Zika bij de meeste mensen vrij licht.

Maar ook Bruna kent de verhalen, ze heeft op televisie de beelden gezien van de kindjes met de kleine hoofdjes. Ze moet er niet aan denken dat haar baby zoiets krijgt. "Dan kan ze misschien nooit lopen, praten, of zien. Dat is echt zwaar."

In een andere wijk vraag ik Andresa, die ook zwanger is, of zij weet wat zika is. "Zika? Ja volgens mij zijn dat die larven van de mug." Ze is zeven maanden in verwachting van een dochter. Ook Andresa loopt in zomerse kleren. "Ik weet wel dat je eigenlijk kleren met lange mouwen moet dragen, maar het is zo heet."

Andresa is zeven maanden zwanger MARC BESSEMS / NOS
In haar huisje is het inderdaad ondraaglijk warm. Een geul loopt langs haar voordeur, het open riool van de buurt. Een paar meter verderop ligt een berg vuilnis, het lijkt wel een stortbelt. Kindertjes spelen tussen de blikjes, flessen en kapotte televisietoestellen.

Ook hier stikt het van de muggen. "In het begin was ik heel erg bang dat mijn kindje ook zo’n klein hoofdje zou krijgen, maar op alle echo’s ziet het er goed uit, ik ben gerustgesteld." Andresa smeert zich goed in, de muggencrème is sinds kort gratis beschikbaar.

Gleyce met twee van haar zonen en haar dochter MARC BESSEMS / NOS
"Het is het enige wat je kan doen", zegt Gleyce. "Insmeren. Dat zou ik alle zwangere vrouwen aanraden. En nog iets: microcefalie klinkt heel eng, maar mijn Maria Giovanna is een prachtig meisje. Iedereen houdt van haar. Ik geloof in haar, ik hoop echt dat ze straks gewoon vrienden heeft, dat ze kan lopen, zien, horen..."

Haar kind ligt aan de borst. Maria Giovanna weigert vooralsnog uit een flesje te drinken en is eigenlijk alleen rustig zolang ze bij haar moeder is. Gleyces hele leven wordt beheerst door de microcefalie van haar dochter.

Maar ze kan zich niet voorstellen dat sommige vrouwen abortus willen plegen zodra ze horen dat hun kindje dezelfde afwijking heeft. "Ik ben daar zo op tegen. Abortus zou niet mogen bestaan."
Als het aan mij ligt kent mijn dochter straks geen enkele beperking. Aan liefde geen gebrek.
Bruna, vier maanden zwanger
Ook Bruna vindt het niks: "Het is wreed. En Andresa: "Alleen God gaat over leven en dood". Veel krottenwijkbewoners in deze contreien zijn erg religieus. Abortus is bovendien illegaal in Brazilië.

De moeders van Recife accepteren het lot. Met liefde, benadrukt Gleyce, als we afscheid nemen. "Als het aan mij ligt kent mijn dochter straks geen enkele beperking. Aan liefde geen gebrek", zegt ze, met de kleine Maria Giovanna op de arm. "Daar zal het niet aan liggen."
http://nos.nl/artikel/2086776-zwanger-i ... demie.html

Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2238
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » zo feb 14, 2016 21:26

Argentijnse en Braziliaanse artsen: “Niet zikavirus maar insecticide oorzaak van misvorming baby’s”
ArtikelenComplottenGezondheidfeb 13, 2016 0 2362Er hebben zich vorig jaar in Brazilië een stuk minder gevallen van microcefalie voorgedaan dan aanvankelijk werd aangenomen. Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid laat weten dat er 4783 gevallen zijn gemeld.

Microcefalie is een aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij de hersenen zich niet volledig ontwikkelen en de schedel te klein blijft.

Er zijn ruim 1100 meldingen nader onderzocht. In 404 gevallen ging het daadwerkelijk om microcefalie of een andere ernstige aandoening. Bij slechts 17 baby’s met microcefalie is het zikavirus aangetroffen, schreef de New York Times recentelijk. Bij 709 baby’s is die afwijking uitgesloten. Met die kinderen is niets aan de hand. De resterende meldingen worden nog onderzocht.

Monsanto

Nieuw onderzoek in Argentinië richt zich nu op een mogelijke link met een insecticide die sinds 2014 wordt gebruikt om de mug die het zikavirus doorgeeft, te bestrijden. Een Argentijnse artsenorganisatieheeft geconcludeerd dat microcefalie vooral voorkomt in gebieden waar de insecticide pyriproxyfen veelvuldig wordt gebruikt.

Pyriproxyfen wordt sinds 2014 aan het drinkwater toegevoegd in het gebied waar de meeste zieke mensen leven, aldus de organisatie. De insecticide blokkeert de groei van larven en voorkomt zo dat de muggen de voortplantingsfase bereiken. De artsen wijzen erop dat het tevens een hormoonverstoorder is die geboorteafwijkingen kan veroorzaken.

Het middel wordt gemaakt door Sumitomo Chemical, een Japanse partner van chemiereus Monsanto. Volgens de artsen is het geen toeval dat met name in de gebieden waar pyriproxyfen werd gebruikt veel misvormde baby’s ter wereld zijn gekomen.

Volledig mislukt

De artsen benadrukken dat het zikavirus lange tijd werd gezien als een relatief goedaardig virus en nooit is geassocieerd met geboorteafwijkingen, zelfs niet in gebieden waar 75 procent van de bevolking besmet was.

De uitspraken van de organisatie sluiten aan op de bevindingen van de Braziliaanse artsenvereniging Abrasco, die pyriproxyfen ook ziet als de waarschijnlijke oorzaak van microcefalie.

Volgens Abrasco verdraait het Britse biotechbedrijf Oxitec de feiten over het zikavirus om gezichtsverlies te voorkomen. Het bedrijf ontwikkelde een genetisch gemodificeerde mug die het virus moest bestrijden, maar die strategie is – zo zeggen de Argentijnse artsen – volledig mislukt.

[GMWatch]

http://time2wakeup.me/?p=2769

Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2238
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » do feb 18, 2016 01:30

Que?
Gisteren om 11:00 door Koen VANMECHELEN, kunstenaar
Print
shares

Delen
Tweet
Google+
Mail
Een virus brengt altijd een virale storm mee. Bij elke nieuwe ziekte wordt er een blik verhalen, betekenissen en geruchten opengetrokken. Sinds de beelden van misvormde Braziliaanse baby’s ronddobberen op de wereldinformatiestroom, duikt er geregeld merkwaardige informatie over het zikavirus op. Nieuwe ziektes baren naast ellende ook een pak menselijke creativiteit.
Zopas leerden we nog dat niet zozeer zika de schuldige zou zijn van microcefalie (te kleine schedel) bij duizenden Braziliaanse baby’s, zoals Sloveense wetenschappers onlangs beweerden. Nu zeggen Argentijnse en Braziliaanse onderzoekers dat pyriproxyfen de grote schuldige zou zijn. Deze insecticide tegen muggen verstoort de groei en wordt sinds vorig jaar in het drinkwater gekieperd in de Braziliaanse regio’s waar zo veel misvormde baby’s geboren worden. Moraal van het verhaal: chemische bedrijven zoals Monsanto hebben boter op het hoofd maar proberen de schuld in de schoenen van een mug te schuiven. Mug wordt dolle olifant.

Een ander verhaal wil dat de Engelse firma Oxitec genetisch gemanipuleerde muggen op de Braziliaanse bevolking zou losgelaten hebben ter bestrijding van dengue. Waarna het DNA van deze steekbeesten het zikavirus muteerden en de poppen aan het dansen gingen. Ook aan Russische kant werd er onlangs een duit in de zak gedaan door Bill Gates te beschuldigen. Bill zou met zika als biowapen de wereldbevolking willen indammen.

Feit of verzinsel, wat mij vooral bijblijft, is Oxitecs paardenmiddel tegen dengue. Genetisch gemodificeerde organismen zijn al jarenlang een meer dan heet hangijzer. Maar gelinkt aan volksgezondheid, dan kan er blijkbaar mee geëxperimenteerd worden zonder dat er ergens alarmbellen afgaan. Plots wordt er opvallend flexibel omgesprongen met ethische normen die tot dan als een meerpaal boven de kade uitstaken. Blijkbaar vormen principes een heel dunne lijn die snel uitgegomd kan worden als de context dat vraagt.

De asielcrisis veranderde in enkele maanden tijd de manier waarop onze maatschappij met privacy omspringt. In het Verenigd Koninkrijk kreeg het Francis Crick Institute toestemming van de Britse Human Fertilisation and Embryology Authority om menselijke embryo’s genetisch te veranderen. Nog geen 15 jaar geleden werd hier nog moord en brand om geschreeuwd. Worden we bedreigd, of voelen we ons zo, dan kan heel veel van en onder tafel. Zo snel als principes komen, kunnen ze gaan. Deels begrijp ik dat, maar toch voel ik mezelf vragen stellen.

Que?

http://www.hbvl.be/cnt/dmf20160216_02133025/que

Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2238
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » di feb 23, 2016 16:21

Brazilië steriliseert muggen met gammastraling
BEWAAR ARTIKEL
REACTIES5
Door: Carst Vrakking
23-2-16 - 07:06 bron: ANP
De Braziliaanse minister van Volksgezondheid Marcelo Castro tijdens een bijeenkomst over het zikavirus. © afp.
Het Internationaal Atoomenergieagentschap gaat Brazilië helpen bij het bestrijden van het zikavirus. De VN-organisatie maakte maandagavond bekend dat zij betaalt voor het verschepen van een apparaat waarmee muggen kunnen worden gesteriliseerd.

Een pasgeboren baby met microcefalie. © epa.
Brazilië gaat miljoenen mannetjesmuggen kweken en bestralen zodat ze onvruchtbaar worden. De muggen worden vervolgens uitgezet, zodat ze paren met hun vrouwelijke soortgenoten zonder dat ze die kunnen bevruchten. Zo moet het virus dat vooral Midden- en Zuid-Amerika in z'n greep heeft, worden bestreden.

Het stralingsapparaat staat nu nog in Portugal en wordt naar Brazilië gehaald zodra de regering toestemming geeft. Naast gammastraling kijken onderzoekers ook naar genetisch gemanipuleerde muggen. Die gaan dood voordat ze zich voortplanten.

Misvorming
De Braziliaanse minister van volksgezondheid is ervan overtuigd dat het zikavirus microcefalie veroorzaakt bij ongeboren baby's. Dat is een aandoening waarbij het kind een te kleine schedel en hersenen heeft. Deskundigen zijn er echter nog niet helemaal zeker van dat het zikavirus zorgt voor de misvorming. Dat wordt nog onderzocht.

Vanwege de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in augustus zijn de autoriteiten druk op zoek naar een oplossing voor het virus. Er is nog geen vaccin voor, waardoor het virus alleen bestreden kan worden door de muggenpopulatie te verminderen.

http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/arti ... ling.dhtml

Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2238
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » di mar 01, 2016 21:17

Zikavirus gelinkt aan syndroom dat spieren verlamt
Zikavirus gelinkt aan syndroom dat spieren verlamt
Deze vrouw zou een gezichtsverlamming hebben opgelopen door zika © Skynews
Franse wetenschappers zeggen een verband te hebben gevonden tussen het zikavirus en de spierziekte GBS. Bij deze zeldzame ziekte functioneren de spieren niet of nauwelijks.

Patiënten in landen waar het zikavirus heerst, hebben volgens de onderzoekers een verhoogde kans op het krijgen van GBS. Resultaten van het onderzoek staan vandaag in het gerenommeerde vakblad The Lancet.

Zeldzame aandoening
Het Guillain-Barré Syndroom is een zeldzame aandoening waarbij een deel van de zenuwen wordt aangetast door het immuunsysteem. Meestal gebeurt dit een vlak nadat een patiënt ziek is geworden door een virus, bacterie of parasiet.

"De afweer raakt zo ontregeld dat het de eigen zenuwen gaat aanvallen. Dat veroorzaakt verlammingsverschijnselen", vertelt infectioloog Eric van Gorp van het Erasmus MC. "Sommige patiënten hebben last van verlamming van de ledematen. In het ergste geval raken de ademhalingsspieren verlamd. Dan moet een patiënt aan de beademing." De meeste patiënten herstellen wel weer van Guillain-Barré, maar dit kan maanden duren.


Eerder geïnfecteerd met zikavirus
De Franse wetenschappers analyseerden data van een uitbraak van het zikavirus in Frans Polynesië in 2013 en 2014. Bij vrijwel alle 42 mensen die GBS hadden, bleek dat ze eerder geïnfecteerd waren met het zikavirus. In 93 procent van de gevallen ontwikkelde de ziekte zich drie maanden na de zikabesmetting. Onderzoeksleider Arnaud Fontanet verwacht in landen waar nu het zikavirus heerst een aanzienlijke toename van mensen met GBS.

Van Gorp noemt het een belangrijk onderzoek. "Het is niet helemaal nieuw, maar onderstreept de vermoedens die er al waren." Hij sluit zich aan bij de verwachting van Fontanet. "Percentueel gezien krijgen weinig mensen die het zikavirus oplopen ook Guillain-Barré. Uit het onderzoek bleek dat per 10.000 mensen die het virus bij zich droegen, er 2,4 de kans liepen GBS te krijgen. Als je dat omrekent, kan het aantal mensen met Guillain-Barré in Zuid-Amerika flink kan oplopen."

Mensen die naar Zuid-Amerika reizen, hoeven zich niet direct zorgen te maken. "Guillain-Barré komt sowieso meer voor in de tropen. De gemiddelde reiziger is zich daar niet van bewust. De bevindingen die nu zijn gedaan zijn belangrijk, maar we weten niet of mensen met een andere genetische achtergrond even gevoelig zijn voor het ontwikkelen van Guillain-Barré."

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenla ... en-verlamt

Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2238
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika.

Bericht door quasimodo » di mar 01, 2016 21:20

Eerste Europese zika-besmetting door seksueel contact

Gezondheidsdiensten in Frankrijk hebben een zika-besmetting vastgesteld waarbij het virus seksueel is overgedragen. Het is de eerste Europese registratie van een zika-besmetting die voortkomt uit seksueel contact. Het virus werd aangetroffen bij een vrouw wier man eerder naar Brazilië was gereisd.

Door: Redactie 27 februari 2016, 19:34 - Bron: AP
Volg de Volkskrant

Elke avond om 20.30 het laatste nieuws en alvast zes artikelen uit de krant van morgen in uw mailbox? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


uwnaam@email.nl
OK
Dat heeft het Franse Rijksinstituut voor Volksgezondheid zaterdag laten weten. Het gaat om een vrouw die nog nooit zelf had gereisd. Zij is niet zwanger. Beide patiënten maken het goed, aldus Marisol Touraine, de Franse minister van Sociale Zaken. Er is volgens haar weinig risico op complicaties, omdat die zich voornamelijk bij zwangerschappen voordoen.

Paralympische Spelen
De Franse minister van Sociale Zaken en Gezondheid Marisol Touraine bezoekt in het kader van Zika-preventie een ziekenhuis in Guadeloupe, een Frans overzees departement in de Caribische Zee.
De Franse minister van Sociale Zaken en Gezondheid Marisol Touraine bezoekt in het kader van Zika-preventie een ziekenhuis in Guadeloupe, een Frans overzees departement in de Caribische Zee. © AFP
Lees ook

Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) wil helpen door een machine naar het land te verschepen die mannetjesmuggen door middel van straling steriliseert.

Het zikavirus heeft ook Suriname bereikt. Een Surinaams-Nederlands team van experts probeert antwoorden te vinden op de grote vragen over de mysterieuze muggenziekte. Mogen vrouwen nog zwanger worden?

Zika wordt via muggen verspreid, maar de gezondheidsdienst van de Verenigde Staten waarschuwt ook voor onbeschermde seks. In de VS zijn al een aantal gevallen geregistreerd waarbij het virus op deze manier is overgedragen. De Amerikaanse gezondheidsdienst (CDC) adviseert zwangere vrouwen condooms te gebruiken of af te zien van seksueel contact. Ook raadt de CDC mensen af om naar de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro af te reizen, aankomende september. Het is de grootste waarschuwing tot nu toe, die mogelijk zeer nadelig kan zijn voor de Braziliaanse toeristenindustrie.

Ondertussen stijgt in Brazilië nog altijd het aantal kinderen dat wordt geboren met de neurologische afwijking microcefalie, die met Zika in verband wordt gebracht. Dat maakte het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid eerder deze week bekend. Dinsdag stond de teller op 4690.

Overigens is er tot nu toe alleen bewijs dat mannen vrouwen kunnen besmetten. Andersom is het nog niet voorgekomen.

http://www.volkskrant.nl/wetenschap/eer ... ~a4253233/

Plaats reactie