Brazilië wil weten: 'Waar is Amarildo?'

Plaats hier nieuwsberichten over Brazilie!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2234
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Brazilië wil weten: 'Waar is Amarildo?'

Bericht door quasimodo » ma aug 12, 2013 08:48

BRAZILIË/POLITIEGEWELD
Brazilië wil weten: 'Waar is Amarildo?'

10 augustus 2013 ( MO* ) — In Brazilië verdween de 42-jarige favelabewoner en bouwvakker Amarildo de Souza nadat hij ondervraagd werd door de UPP-politiemacht. Zijn familie eist een verklaring van de politie en de overheid. De vraag weerklinkt sterk in een land waar politiegeweld endemisch is.
Mediaviewer

Ook de Braziliaanse cartoonist Carlos Latuff stelt zich de vraag: 'Waar is Amarildo?' Latuff kwam deze week zelf in het nieuws nadat hij doodsbedreigingen kreeg van politieagenten na enkele controversiële uitspraken over de dood van twee agenten. © cc Carlos Latuff
Waar is Amarildo de Souza? De vraag brandt op de lippen van vele Brazilianen. De 42-jarige bouwvakker werd op 14 juli ingerekend voor ondervraging door de Braziliaanse politie tijdens operatie Gewapende Vrede – een politieactie tegen de drugsdealers in de Rocinhafavela in Rio De Janeiro, in voorbereiding op het bezoek van paus Franciscus aan Brazilië. Toen verdween Amarildo. Dat was bijna een maand geleden, maar nog steeds is er geen spoor van de man. De familie van Amarildo trok aan de alarmbel. De Braziliaanse bevolking, die nog steeds op straat komt voor betere leefomstandigheden, ziet de zaak als het zoveelste geval van politiegeweld en eisen duidelijkheid.

Waar is Amarildo?

Amarildo werd benaderd door een Pacificatiepolitieagent om acht uur en moest ondanks het tonen van zijn papieren zich melden op het politiebureau. Zijn vrouw, Elisabete Gomes, trok ook naar het politiebureau en zag Amarildo nog net voor hij binnenging. ‘Hij zei dat de politie zijn papieren had,’ vertelt ze in een interview met de krant O Globo, ‘Er werd ons verteld dat Amarildo later naar huis zou mogen gaan, maar we mochten niet in het politiebureau wachten.’ De familie ging naar huis en wachtte de hele nacht. De volgende dag ging Amarildo’s zoon naar de commandant. Volgens hem werd Amarildo reeds vrijgelaten – hetgeen hij niet kon bevestigen met beelden van de veiligheidscamera’s bij het politiekantoor. Deze werkten immers die dag niet. Ook de GPS baken van de patrouillewagen waarmee Amarildo naar het politiebureau gevoerd werd, stond die dag tegen het protocol in af.

Sindsdien werd niks meer van de Souza gehoord. De vraag van de familie om een verklaring werd opgepikt door de Azijnbeweging die al sinds juni op straat komt voor een betere levensstandaard en tegen politiegeweld. Ondertussen is de zaak rond Amarildo een nationaal fenomeen. Politiegeweld ligt gevoelig in Brazilië. De Braziliaanse politie staat bekend voor haar harde aanpak en buitengerechtelijke executies. Tijdens de betogingen van de Azijnbeweging werd hardhandig opgetreden tegen vreedzame protesten. De betogers werden bekogeld met traangas en rubberen kogels.

Politiegeweld in Brazilië

Het ergste geweld speelt zich echter af in de armere buurten. Daar gebruiken de agenten echte kogels. De politie in São Paolo zou zo elk jaar één persoon doden voor elke 229 die ze arresteren. In Rio De Janeiro ligt dit getal vier maal hoger. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten is dit één voor elke 31.575 gearresteerden. Hiermee heeft Brazilië één van de meest gewelddadige politiemachten ter wereld. Amnesty International, Human Rights Watch en de VN gaven al kritiek op de gewelddadige praktijken van de politiemacht van het Zuid-Amerikaanse land. Vooral de militarisering van de politiemacht baart zorgen. De komst van het WK 2014 en de Olympische Spelen van 2016 zorgen voor deze militarisering. Kort na de beslissing de sportevenementen te organiseren in het Zuid-Amerikaanse land, begon een campagne om de drugsbendes en de criminaliteit in de favela’s te bestrijden. Hierop volgde een reeks hardhandige optredens, inclusief de gewapende bezetting van favela’s.

De zaak Amarildo is niet de enige controverse waarin de Braziliaanse politiemacht verwikkeld is. Zo werden op vrijdag achttien personen, inclusief elf leden van de Militaire Politie, opgepakt op verdenking van lidmaatschap van een doodseskader. De groep wordt beschuldigd van 22 moorden en vijf pogingen tot moord in Natal, de hoofdstad van de noordoostelijke staat Rio Grande do Norte. De slachtoffers van het eskader waren onder andere drugsdealers, maar ook getuigen werden geviseerd. Doodseskaders met politieleden komen zo vaak voor in het land, dat in 2011 een speciale eenheid opgericht werd om deze te bestrijden.

Straffeloosheid

In de voorbije maanden verschenen ook verschillende filmpjes waarin duidelijk zichtbaar was hoe politieagenten ongewapende en gewonde personen executeerden en dit probeerden te verbergen. Ondanks de schokkende beelden, lijken vele Brazilianen – de misdaad in hun land beu – de agenten te steunen. Bijgevolg zijn jury’s zeer mild voor verdachten in buitengerechtelijke moorden en zijn er vaak maar lichte gevolgen voor dergelijke moorden. Zelfs videomateriaal is al onvoldoende gebleken om een veroordeling te verzekeren.

Om te weten te komen waarom agenten moorden plegen, ondervroeg Adilson Paes, een dertigjarige veteraan van de politie, anoniem agenten die betrokken waren in buitengerechtelijke moorden. Veelal gaat het om een combinatie van oorzaken. De politieagenten komen uit de politieacademie zonder klaar te zijn voor de niveaus van geweld die ze zullen tegenkomen. Vaak geven ze toe aan groepsdruk en doden ze om hun status bij hun mede agenten hoog te houden. Anderen arresteren steeds opnieuw dezelfde verdachten. Het moorden geeft de agenten ook een gevoel van macht.
http://www.mo.be/artikel/brazilie-wil-w ... r-amarildo.Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2234
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Brazilië wil weten: 'Waar is Amarildo?'

Bericht door quasimodo » ma aug 19, 2013 18:17

Waar is Amarildo? Brazilië zoekt verdwenen bouwvakker

Familie Amarildo de SouzaFAMILIE AMARILDO DE SOUZAYOUTUBE
Waar is Amarildo? Dat is al een maand lang dé vraag in Brazilië. Iedereen zoekt hem - ook de politie, ook al zou die hem hebben kwijtgemaakt.

Amarildo de Souza is een bouwvakker van 42, getrouwd, vader van zes kinderen en wonend in de favela Rocinha - waar hij bijzonder populair is. Op 14 juli werd hij thuis door de politie om z'n identiteitspapieren gevraagd. Die liet hij zien, maar toch werd hij meegenomen naar het bureau. Zijn vrouw zag hem het bureau binnengaan. Belangrijk, want beelden van zijn vertrek zijn er niet, de beveiligingscamera's waren stuk. En niemand weet waar hij is.

Dit zijn de laatste beelden van Amarildo:


De politie zegt dat ze hem vrij snel na de ondervraging hebben laten gaan, via de achteruitgang. Maar thuis is hij niet meer geweest en niemand heeft Amarildo nog gezien. De militaire politie is Amarildo´s verdwijning aan het onderzoeken, maar z´n familie heeft niet de hoop dat ze hem levend terugzien. Ze denken dat de politie hem heeft vermoord.

Symbool
Dat denken meer Brazilianen. En omdat het niet de eerste keer zou zijn dat zoiets gebeurd is, is Amarildo uitgegroeid tot een symbool in Brazilië. In de staat Rio zijn tussen 1991 en mei 2013 tienduizenden mensen verdwenen: 91.807 om precies te zijn. In eerdere zaken worden nu ook agenten vervolgd.

"De politie hier is niet je beste vriend, maar eerder iemand om bang voor te zijn", zegt correspondent Marc Bessems. "Elke dag staan mensen te protesteren in Rio."
http://nos.nl/op3/artikel/542010-waar-i ... elaar.html


Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2234
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Brazilië wil weten: 'Waar is Amarildo?'

Bericht door quasimodo » vr okt 04, 2013 13:50

'Agenten martelden en vermoordden man'
Een tiental agenten uit Brazilië wordt ervan verdacht een man te hebben gemarteld en vermoord. Ook zouden ze zijn lichaam vervolgens hebben verstopt. Dat schrijft CNN.

De man was meenomen naar het bureau om te worden ondervraagd. Daarna was hij volgens de politie weer vrijgelaten. Maar van de man, een 47-jarige stratenmaker, werd nooit meer iets vernomen. Op de camerabeelden is ook niet te zien dat de man het bureau verlaat. De aanklagers denken dat hij is gemarteld en vermoord.

Het incident vond plaats in juli. De agenten maakten deel uit van een politie-eenheid die in het leven geroepen is om de criminaliteit in de sloppenwijken van Brazilië terug te dringen, met het oog op het WK Voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016 die in het land losbarsten.
http://www.spitsnieuws.nl/archives/buit ... oorden-man

Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 2234
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Brazilië wil weten: 'Waar is Amarildo?'

Bericht door quasimodo » wo feb 10, 2016 19:55

Brazilië: twaalf agenten veroordeeld wegens moord
Deel:
Zwaarbewapende politieagenten patrouilleren in de straten van een van de favela'
09 FEB
2016
Op 1 februari 2016 veroordeelde het Braziliaanse Strafhof twaalf leden van de militaire politie in Rio de Janeiro. Ze werden schuldig bevonden aan de marteling, daarop volgende dood en verdwijning van Amarildo de Souza.

De 42-jarige De Souza was in juli 2013 opgepakt omdat hij voor een drugsdealer werd aangezien. Hij werd naar het politiebureau gebracht, wat door bewakingscamera’s is bevestigd. De politieagenten beweerden dat zij hem weer hadden vrijgelaten, nadat zijn gegevens waren gecontroleerd. Hij is daarna echter nooit meer gezien.

Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat De Souza in de sloppenwijk achter het politiebureau is gemarteld. Van de 25 politieagenten die in deze zaak werden vervolgd, zijn er twaalf schuldig bevonden. Ze kregen gevangenisstraffen opgelegd variërend van negen tot dertien jaar. Alle veroordeelden zijn uit hun functie gezet.

Het lichaam van De Souza is nog niet gevonden. Er wordt verder onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van een andere politiedienst, het Speciale Bataljon Operatie BOPE.

Wereldwijd heeft Amnesty International actiegevoerd om duidelijkheid te krijgen over het lot van Amarildo de Souza.

http://www.amnesty.nl/over-amnesty/resu ... gens-moord

Plaats reactie