Brazilië werkt aan 'supervoedsel' om ondervoeding bestrijden

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4950
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Brazilië werkt aan 'supervoedsel' om ondervoeding bestrijden

Bericht door quasimodo » do jul 18, 2013 15:47

Binnen de volgende tien jaar moeten Brazilianen toegang hebben tot 'supervoedsel'. Dat is althans de hoop van wetenschappers. Zij proberen het aandeel micronutriënten in voedsel te verhogen. Een tekort daaraan leidt bijvoorbeeld tot blindheid, een vertraagde groei of een verzwakt immuunsysteem.

Volgens het voedselagentschap van de Verenigde Naties hebben momenteel zo'n twee miljard mensen te maken met ondervoeding van micronutriënten. Dat zijn voedselbestandsdelen waar we over het algemeen minder dan 100 milligram per dag van nodig hebben. Het gaat dan over voedingsstoffen als ijzer, zink en vitaminen. Ondervoeding van die elementen kan grote gevolgen hebben. Het kan leiden tot blindheid, een vertraagde ontwikkeling, bloedarmoede of een verzwakt immuunsysteem.

Het onderzoeksproces naar supervoedsel begon zo'n tien jaar geleden in Brazilië. Daarvoor werden acht voedselelementen gekozen waarop het Braziliaanse dieet steunt: rijst, bonen, cassave, zoete aardappelen, maïs, tarwe, zwarte-oog bonen en kalebas. Daarbij proberen de wetenschappers om het aandeel ijzer, zink en provitamine A te verhogen. Dat zijn namelijk de voedingsstoffen waar de meeste Brazilianen een tekort aan hebben.

Geen transgenetica
De wetenschappers gebruiken traditionele groeimethodes in combinatie met nieuwe technieken uit laboratoria, zonder de genen van een plantensoort te veranderen. "Dit is geen transgenetica", aldus coördinator Marília Nutti. Het proces wordt biofortificatie genoemd, wat inhoudt dat enkele de sterkste zaadjes met de grootste inhoud micronutriënten nog worden gebruikt.

Het proces wordt momenteel in 15 Braziliaanse gemeenten toegepast bij de teelt. De ijzerconcentratie van bonen steeg er zo al van 50 naar 90 milligram per kilogram. De cassave, die normaal geen bètacaroteen bevat, heeft nu negen microgram per gram van dit vitamine A-onderdeel. Dat onderdeel steeg in zoete aardappelen zelfs van 10 naar 115 microgram/gram. De zinkconcentratie van rijst steeg dan weer van 12 naar 18 milligram per kilo.

Enkele duizenden schoolkinderen in arme regio's krijgen dat voedsel nu al dagelijks op hun bord. Binnen enkele jaren moet het project uitgebreid worden tot miljoenen kinderen.
http://www.demorgen.be/dm/nl/5397/Milie ... jden.dhtml



Plaats reactie