SBM Offshore.

Plaats hier nieuwsberichten over Brazilie!
User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Mon Dec 01, 2014 21:02

QUOTE 10:39 01-12-2014 DOSSIER BEURSBENGELS / DOSSIER BIZ / DOSSIER QUOTE 500 | 3 REACTIES
DE 12 MEEST GÊNANTE GEBEURTENISSEN ROND HET OMKOOPSCHANDAAL VAN SBM OFFSHORE
Desinformeren voor gevorderen, zo kunnen we de communicatie van de heren en dames van het Schiedams/Monegaskische miljardenbedrijf SBM Offshore wel noemen. Het bedrijf weet in het grootste omkoopschandaal in het Nederlandse bedrijfsleven ooit of de zielige kaart te spelen, of probeert beleggers wijs te maken dat het allemaal koek en ei is. Hoe zit dat?
Door
Henk Willem Smits
Deel dit artikel

Lees meer over
familie van der vorm martijn van der vorm petrobras sbm offshore

1 Hoe 'Nederlands' is dat miljardenbedrijf SBM Offshore eigenlijk?

Goeie: SBM opereert inderdaad al jaren vanuit fiscaal vriendelijk Monaco, net als grootaandeelhouder HAL van de Nederlandse miljardairsfamilie Van der Vorm. Maar het is nog steeds beursgenoteerd in Nederland en heeft nog een kantoor en een werf in Schiedam. Het draait een omzet van €3,5 miljard. IHC Caland zegt u wellicht meer, zo heette het bedrijf tot juli 2005. Het bouwt en verhuurt grote olieplatformen, en past dus in die typisch Nederlandse branche van grootwaterverkeer, net als onze bekende baggerbedrijven. De voorlopers meegeteld, zou het bedrijf wortelen in de Gouden Eeuw en zelfs afstammen van de VOC.


2 Dus gezegend met de VOC-mentaliteit!

Terwijl elk serieus bedrijf vertrok uit Birma, bleef IHC Calland gewoon door handelen in de militaire dictatuur. Eenmaal omgedoopt in SBM, doken al snel verhalen op over grootschalige omkoping. De top werd daarop deels vervangen en er werd een intern onderzoek gestart. Daarna moest het bedrijf zelf toegeven dat het dictators of hun zoontjes had omgekocht in Angola en Equatoriaal Guinee. Een klokkenluider lekte op internet gegevens uit een intern onderzoek dat ook in Brazilië mensen zijn omgekocht (dat lek is onthuld door Quote). Vervelend, want het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras is de grootste klant van SBM.


3 Kortom: vooral dáár kocht SBM mensen om?

Nou, hier wordt het verhaal wat merkwaardig. Petrobras beweerde donderdag nog geen bewijs voor omkoping te hebben gevonden. SBM zelf houdt dat ook nog altijd vol. Terwijl het Openbaar Ministerie (OM) er bij de schikking geen twijfel over liet bestaan dat SBM wel degelijk miljoenen aan smeergeld betaalde.


4 Ah dus daar trapt niemand meer in.

Toch wel. De koers van SBM steeg op dit bericht. Rabobank verhoogde het koersdoel met een volle knaak.


5 Goh… Maar SBM zelf gaat wel door het stof, toch?

Nee, SBM kwam woensdagavond ook al met een merkwaardig persbericht waarin het wederom stelt dat het zelf nooit 'credible evidence' heeft gevonden voor omkoping daar. Enkel waren er wat 'red flags' aangetroffen in het interne onderzoek. Maar als je die red flags onder elkaar zet, kan het bijna niet missen dan dat sprake is van omkoping. SBM betaalde miljoenen via Zwitserland aan vennootschappen op de Maagdeneilanden van hun Braziliaanse tussenpersoon. Die vennootschappen stonden op naam van de tussenpersoon, maar er waren ook ‘bearer bonds’, ‘aandelen aan toonder’. Wie met deze fysieke documenten naar de Maagdeneilanden afreist, kan daar geld ophalen, zonder dat dit ergens wordt geregistreerd.

Op deze manier zijn door de Afrikaanse tussenpersoon van SBM, Hanny Tagher, mensen in Angola en Equatoriaal Guinee omgekocht. Oftewel: omkoping uit het boekje. Op basis van de beschikbare informatie, lag het meer voor de hand wél omkoping te vermoeden dan niet. Dat het OM wel bewijs voor omkoping vond, kon niemand nog verbazen op het moment dat de schikking bekend werd gemaakt.


6 Wat een merkwaardig gedraai!

En dat niet voor het eerst. Alhoewel het interne onderzoek zich al snel op Brazilië richtte, hield het bedrijf zelf vol dat het onderzoek zich richtte op Afrika. In de eerste instantie werd iedereen in de waan gelaten dat het ging om één land in Afrika. Pas in een laat stadium, in februari dit jaar, meldde SBM dat het om twee landen in Afrika ging en 'een derde land buiten Afrika'. Terwijl het onderzoek zich al vrij snel ook op Brazilië richtte.


7 Hoe weten we dit?

Quote wist de hand te leggen op een gespreksverslagen tussen SBM-bestuurder Sietze Hepkema en een onderzoekscommissie van Petrobras (de dikgedrukte vragen in de afbeeldingen 5, 6, 7, 8, 9, 10 en 11 zijn die van Petrobras aan Hepkema). In die verslagen staan de ‘red flags’ genoemd, het gegeven dat de Afrikaanse agent Hanny Tagher zegt dat de problematiek ook in Brazilië speelde, en wordt gewag gemaakt dat Petrobras in 2012 op de hoogte was gebracht van het interne onderzoek van SBM in Brazilië. Petrobras ontkent ten stelligste al in 2012 te zijn ingelicht. Ook de gemiddelde belegger in SBM zal dit in 2012 niet direct door hebben gehad.


8 Wat kreeg SBM nou precies in ruil voor dat smeergeld?

Inside informatie van Petrobras. Alhoewel hij het bagatelliseerde, kwam Hepkema daar zelf mee aanzetten in de gesprekken met onderzoekers van het grootste bedrijf van Zuid-Amerika. Petrobras had lucht gekregen van interne bedrijfsinformatie die bij SBM terecht zou zijn gekomen. Hepkema bevestigde dat, hij had een e-mail bij SBM met interne bedrijfsinformatie gevonden van een Petrobras-medewerker. Maar die e-mail deed hij tegenover Petrobras af als 'niets wezenlijks'.


9 Ondertussen weten we dus beter. Om hoeveel smeergeld gaat het eigenlijk?

In totaal om $240 miljoen in de drie landen. Het betreft een van de grootste smeergeldschandalen ter wereld van de laatste jaren.


10 Zo zo. Dus het bedrijf komt binnenkort voor het hekje.

Nee, het heeft een schikking weten te treffen met het OM. Dat vindt dat SBM zijn leven heeft gebeterd door een nieuw bestuur te vormen en door de zaak zelf te hebben aangemeld en onderzocht.


11 Dat zal heel wat miljarden hebben gekost.

Nee, die schikking was – tadaa! - $240 miljoen. Exact het bedrag dat SBM in voorgaande jaren al had gereserveerd.


Sietze Hepkema. Foto: HH
12 Wat? Complot!

Dat zouden ze in Brazilië ook vinden, toezichthouders daar zouden die schikking te laag vinden, maar SBM stelt in het persbericht van woensdag van geen nader onderzoek in het Zuid-Amerikaanse land te weten. SBM zelf vindt dat met de schikking in Nederland ‘dit hoofdstuk is afgerond’, aldus het persbericht. Wishful thinking, vermoedelijk. (Meer details leest u hier (€) via Blendle in onze reconstructie uit het novembernummer van Quote).
http://www.quotenet.nl/Nieuws/De-12-mee ... ore-138883User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Mon Dec 08, 2014 20:53

`Ook Maersk betrokken bij Braziliaans omkoopschandaal`
Redactie ABM Financial News - 6 december 2014, 14:13
Deense containerbedrijf betaalde steekpenningen aan bestuurders Petrobras.
Het omkoopschandaal rondom het Braziliaanse Petrobras breidt zich mogelijk ook uit naar het Deense A.P. Møller-Mærsk Group. Dat meldde persbureau Bloomberg dit weekend op basis van bronnen.

Mærsk zou zich schuldig hebben gemaakt aan het omkopen van bestuurders van staatsoliemaatschappij Petrobras in ruil voor contracten. Het containerbedrijf liet weten dat het betalen van steekpenningen door eigen personeel of derden "strikt verboden" is en dat de betaalde commissies binnen de normen van de industrie vielen.

Via agenten zouden internationale toeleveranciers steekpenningen hebben betaald aan voormalig Petrobras-bestuurder Paulo Roberto Costa, die momenteel in ruil voor strafvermindering meewerkt met de autoriteiten. De hoofdaanklager van het onderzoek liet tegenover Bloomberg weten dat momenteel enkele onderzoeken lopen naar de aantijgingen, met sterke aanwijzingen die onder meer naar de tanker-divisie van Mærsk wijzen.

Het Deense containerbedrijf gaf aan na actief zoekwerk geen aanwijzingen te hebben gevonden van enige betrokkenheid bij ongepaste of illegale activiteiten. Daarbij zei Mærsk toe om naast het reeds ingediende papierwerk open te staan om samen te werken met de autoriteiten.

SBM Offshore
Ook tegen het Nederlandse SBM Offshore is mogelijk betrokken bij het omkoopschandaal rondom Petrobras. Voormalig directeur Pedro Barusco van de Brazilianen zou onder meer van SBM miljoenen dollars hebben ontvangen in ruil voor opdrachten.

De Braziliaanse toezichthouder doet momenteel onderzoek naar SBM Offshore betreffende eventuele omkoping van werknemers van Petrobras door de Nederlanders, om via deze weg nieuwe opdrachten binnen te halen. De oliedienstverlener benadrukte onlangs nog het belang van zijn activiteiten in Brazilië, waar het 4.000 man in dienst heeft en verantwoordelijk is voor een significant deel van de olieproductie van staatsoliemaatschappij Petrobras.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78
http://www.deaandeelhouder.nl/news/2014 ... omkoopsch/

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Wed Dec 10, 2014 18:05

Petrobras gedaagd in Amerika
Redactie ABM Financial News - 10 december 2014, 14:57
Belegger klaagt Braziliaanse oliemaatschappij aan.
Petrobras is door een Amerikaanse belegger aangeklaagd via een class action procedure. Dit maakte de Braziliaanse staatsoliemaatschappij woensdag bekend.

Peter Kaltman stelde dat aandeelhouders van Petrobras in de periode tussen 20 mei 2010 en 21 november 2014 schade hebben geleden doordat de oliereus misleidende verklaringen de markt instuurde.

Petrobras wordt op de beurs van New York verhandeld via zogenoemde American Depository Shares.

Op dit moment vindt er een onderzoek naar Petrobras plaats in verband met corruptie. De oliereus herhaalde de bereidwilligheid om aan dit onderzoek mee te werken.

Recent schikte het Nederlandse SBM Offshore voor 240 miljoen dollar een smeergeld affaire in onder meer Brazilië, waar Petrobras de grootste klant van de oliedienstverlener is. In Brazilië is deze kwestie evenwel nog niet van tafel.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78
http://www.deaandeelhouder.nl/news/2014 ... n_amerika/

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Thu Dec 11, 2014 23:38

Zes Braziliaanse ingenieursbureaus aangeklaagd voor omkoping

Van onze redacteur
donderdag 11 december 2014, 20:38
update: donderdag 11 december 2014, 22:18
In Brazilië zijn leidinggevenden van zes ingenieursbureaus aangeklaagd op verdenking van het vormen van een kartel. Via dit kartel zouden de bedrijven smeergeld betalen aan de regerende politieke partij en haar bondgenoten.

Dat meldt persbureau Reuters. Het gaat om 22 leidinggevenden van OAS, Camargo Correa, UTC Engenharia, Galvao Engenharia, Mendes Junior en Engevix. De ingenieurs die zijn aangeklaagd worden ook verdacht van corruptie, het witwassen van geld en georganiseerde misdaad.

Corruptieschandaal

De aanklacht maakt onderdeel uit van een onderzoek naar een groot corruptieschandaal waarbij bedrijven miljarden dollars aan smeergeld zouden hebben betaald om contracten van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras te winnen. Door het onderzoek liggen veel projecten in de infrastructuur stil. Ook de Nederlandse oliedienstverlener SBM Offshore, die 4000 medewerkers heeft in Brazilië, wordt door de Braziliaanse toezichthouder onderzocht. Het bedrijf uit Schiedam is verantwoordelijk voor een significant deel van de olieproductie van Petrobras.

Nu de topmensen van zes ingenieursbureaus zijn aangeklaagd, komen waarschijnlijk ook namen van politici die het smeergeld hebben aangenomen naar buiten. Dit kan de positie van president Dilma Rousseff, die 1 januari met een tweede termijn begint, verzwakken.

Straffeloosheid

'We strijden tegen straffeloosheid en corruptie', zo zei openbaar aanklager Deltan Dallagnol tijdens een persconferentie. 'Petrobras was slachtoffer van het complot.'

Dallagnal heeft in totaal 35 mensen aangeklaagd. Een aantal van deze mensen zit al bijna een maand vast in de gevangenis in de Braziliaanse stad Curitiba. Zij kunnen meer dan twintig jaar gevangenisstraf krijgen.

Pedro Barusco, voormalig topman van Petrobras, verklaarde eerder deze maand dat hij $22 mln heeft ontvangen van SBM Offshore in ruil voor het verlenen van opdrachten. Dit zou slechts een deel zijn van de ruim $100 mln die hij aan steekpenningen heeft ontvangen.

Schikking

SBM Offshore, bouwer van oliewinnings- en opslagschepen, trof in november een schikking van $240 mln met het Nederlandse Openbaar Ministerie voor corruptie van SBM in Angola, Equatoriaal Guinea en Brazilië. Bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers zei bestuursvoorzitter Bruno Chabas dat het nog onzeker is hoe de situatie in het Zuid-Amerikaanse land de bedrijfsvoering van SBM verder zal raken.

Petrobras heeft de publicatie van de resultaten van het derde kwartaal eerder uitgesteld naar 12 december.
http://fd.nl/ondernemen/1084645/zes-bra ... r-omkoping

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Wed Dec 17, 2014 16:26

QUOTE 17:07 14-12-2014 DOSSIER BIZ | 1 REACTIE
GAAT EEN NEDERLANDSE TOPBESTUURDER OOIT VEROORDEELD WORDEN VOOR CORRUPTIE?
Mooi interview met SBM Offshore-bestuurder Sietze Hepkema dit weekend in het NRC. Hij zegt bereid te zijn oud-topbestuurders van de onderneming voor de rechter te dagen als blijkt dat ze betrokken zijn bij de grootschalige omkoping die SBM in het verleden bedreef.
SBM heeft op grote schaal mensen omgekocht in Brazilië, Angola en Equatoriaal Guinea. SBM heeft inmiddels schoon schip gemaakt, zegt Hepkema in NRC. Hepkema is de bestuurder die in 2012 is ingevlogen als compliance-man en belast met de nasleep van de jarenlange omkooppraktijken van het Schiedammer miljardenconcern.

'De Braziliaanse kranten hebben het nu uitsluitend over ons als de bad guy, over die andere 78 miljoen hebben ze het niet.'

Zou?

'Het zou kunnen. We hebben daar best veel commissie betaald, 139 miljoen in totaal. Het OM zegt dat het via de agent is gegaan. Ik weet het niet, ik heb geen bewijzen gezien. Maar wij willen wel onze reputatie verdedigen. De zaak is nu afgehandeld met het Nederlandse OM. We gaan in Brazilië niet het stinkende Gerritje zijn van de hele markt terwijl wij al sinds 2012 een aantoonbaar transparant bedrijf zijn.'

Wat kunt u doen?

'We zijn daar terughoudend, maar hebben wel op onze website gezet dat we ons niet kunnen voorstellen dat juist wij nu uitgesloten worden van tenders. Want ik vind ons de witte zwaan in een gitzwarte vijver.'

Nou dat is prachtig. En Hepkema wil degenen die verantwoordelijk zijn voor de troep die tot 2012 is gemaakt het liefst ook ter verantwoording roepen.

'Ik sluit niet uit dat als we straks bewijzen krijgen van zaken die we nu niet weten, en die betrekking hebben op oud-bestuursleden, wij ook aangifte zullen doen.'

Hier zien we, we zijn het inmiddels gewend van SBM, wel een paar rare tegenstrijdigheden. Hepkema zegt geen aangifte te kunnen doen tegen oud-bestuurders, omdat hij geen bewijs heeft gezien van hun betrokkenheid. Terwijl het bedrijf wel zelf bewijs heeft voor omkoping in twee landen in Afrika. De agent hiervoor verantwoordelijk in Afrika, had direct contact met het topmanagement. Hoe moeilijk kan het bewijs van betrokkenheid dan nog te vinden zijn? Hepkema kan best aangifte gaan doen wat betreft Afrika.

Dus hoe serieus die bereid van SBM is de oude top na te gaan jagen, of dat die intentie louter voor de bühne is uitgesproken, is maar de vraag. De betrokkenheid van topbestuurders bij grootschalige corruptie is overigens volkomen normaal, bleek uit onderzoek van de Oeso die onlangs is verschenen.
http://www.quotenet.nl/Nieuws/Gaat-een- ... tie-140553

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Wed Dec 17, 2014 17:22

Heel goed nieuws van SBM Offshore
Door Nico Inberg op 17 dec 2014 om 14:45 | Views: 2.928 | Categorie: Beurs vandaag
ArtikelReacties (9)Gerelateerde instrumentenHeel goed nieuws van SBM Offshore
SBM Offshore heeft het zwaar te verduren. Er was even lucht toen de deal met het Nederlandse (en Amerikaanse) OM bekend werd, maar de Brazilianen blijven met tegenstrijdige berichten naar buiten komen en daar komt nog eens een scherp dalende olieprijs overheen.
Heel goed nieuws dus dat de kredietfaciliteiten verlengd en verhoogd zijn. SBM realiseert zich dat er zware jaren aan staan te komen. De investeringen in de olie- en gassector liggen flink onder druk nu de olieprijs in een half jaar tijd gehalveerd is.
Hoewel de prijsontwikkeling van de laatste weken een behoorlijke overdrijving laat zien, wellicht gedreven door de val van de Russische roebel, moet het bedrijf toch rekening houden met een significant lagere olieprijs de komende jaren.
Financieringsruimte
Volgens CEO Chabas is 90% van de huidige backlog van 21,5 miljard dollar niet afhankelijk van die olieprijs, de toekomstige investeringen in de olie- en gassector zijn dat natuurlijk wel. Daarom is het belangrijk dat SBM zich verzekert van voldoende financieringsruimte.
Het haalt de kou uit de lucht voor de komende jaren. De huidige kredietfaciliteit die medio 2015 afliep is nu verlengd tot 2020 en zelfs met 250 miljoen dollar verhoogd.
Die eventuele Braziliaanse boete kan dus meteen afgetikt worden, mocht het zover komen. Ondertussen heeft SBM ook een procedure opgestart om toegang te krijgen tot de Amerikaanse MLP-markt.
MLP-markt
Vorig jaar rond deze tijd werd dat nog honend afgewezen, die markt zou te "rigide" zijn, en niet geschikt voor SBM’s manier van werken. MLP staat voor Master Limited Partnership en is in de jaren tachtig opgezet door de Amerikaanse regering om investeringen in de energiesector aantrekkelijker te maken.
Het werkt ongeveer zo: een bedrijf dat een goed renderend onderdeel heeft (bijvoorbeeld een pijpleiding met stabiele inkomsten) brengt dat onderdeel in in een apart bedrijf, de MLP. De inkomsten van dat bedrijf (en dat moet voor 90% uit de energiesector komen) worden zo goed als geheel ter beschikking gesteld aan de investeerders in de MLP.
De Amerikaanse regering draagt haar steentje bij door de investeerders een belastingvoordeel te gunnen. Wel moet een bedrijf wat een MLP wil opzetten eerst goedkeuring hebben van de Amerikaanse toezichthouder.
Stabiele inkomsten
SBM heeft nu dus die goedkeuring aangevraagd en verwacht eind 2015 de eerste MLP in de markt te zetten. SBM zou bijvoorbeeld de net operationeel zijnde FPSO Cidade de Ilhabela in een MLP kunnen plaatsen. Deze FPSO is voor twintig jaar verhuurd aan Petrobras en genereert stabiele inkomsten.
Door deze inkomsten rechtstreeks uit te betalen aan investeerders in deze MLP kan SBM vers geld aantrekken waarmee andere projecten weer gefinancierd kunnen worden. Er is één ander Nederlands bedrijf wat al gebruik maakt van de MLP-markt en dat is OCI.
OCI heeft twee MLP’s uitstaan, waarin zij onder andere haar methanol- en ammoniafabriek in Texas heeft ondergebracht.
Bloedbad op MLP-markt
Helaas voor SBM ligt de markt voor MLP’s sinds de daling van de olieprijs volledig op zijn gat. De energiebedrijven die gebruikmogen maken van deze financieringsconstructie (er zijn ruim 130 MLP’s uitgegeven in de Verenigde Staten) ondervinden logischerwijs veel last van de gedaalde olieprijs.
Hoewel niet alle MLP-uitgevers er evenveel last van hebben zijn de financiële markten in dit soort gevallen genadeloos: alles wat riekt naar olie of gas gaat rücksichtslos in de verkoop en dat geldt ook voor de MLP-markt.
Eerder al zag het Belgische Exmar, dat transporten uitvoert voor de olie- en gassector, af van uitgifte van een MLP wegens "ongunstige omstandigheden op de kapitaalmarkt". Dat was drie weken geleden, en toen kostte een vaatje olie nog 75 dollar.
Armslag
Het geeft maar aan hoe belangrijk het is dat bedrijven die in een moeilijke periode zitten kunnen beschikken over voldoende financieringsruimte. De nu afgesloten deal geeft SBM de nodige armslag voor de komende jaren.
Met de wetenschap op zak dat de financiering de komende jaren gewaarborgd is kan de koers van SBM weleens een meerjarig dieptepunt hebben neergezet. En dan gaan we het komende jaar er maar vanuit dat de zaak met Brazilië snel gesettled kan worden.
Nico Inberg is oprichter en eigenaar van Inberg Financial Content en levert hiermee financieel-economische content aan diverse media. Inberg schrijft zijn columns en artikelen op persoonlijke titel en is volstrekt onafhankelijk. De informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
http://www.iex.nl/Column/145445/Heel-go ... shore.aspx

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Tue Dec 30, 2014 22:14

Cijfers Petrobras zonder accountantscontrole
Redactie ABM Financial News - 30 december 2014, 14:22
Plannen voor 2015 herzien.
Petrobras zal de cijfers over het derde kwartaal pas in januari 2015 bekend maken, zonder dat deze door externe accountant PricewaterhouseCoopers zijn gecontroleerd. Dit maakte de Braziliaanse staatsoliemaatschappij dinsdag bekend.

Petrobras ligt op dit moment onder vuur vanwege een onderzoek naar corruptie, reden dat de kwartaalcijfers al vaker werden uitgesteld. Verder voelt de oliereus de hete adem van verschillende schuldeisers in de nek.

Vandaag maakte de Braziliaanse onderneming tevens bekend dat ook het pensioenfonds Petros onderdeel zal uitmaken van het corruptieonderzoek door de ingehuurde externe advocatenkantoren Trench, Rossi e Watanabe Advogados en Gibson, Dunn & Crutcher.

Daarnaast herhaalde Petrobras de plannen voor 2015 te herzien, mede vanwege de dalende olieprijs. De oliemaatschappij zal onder meer de investeringen terugschroeven en de operationele kosten verlagen.

Medio december liet de oliereus al weten in het derde kwartaal 14 procent meer omzet te hebben geboekt bij een bijna 9 procent hogere productie. Daarbij liep de nettoschuld flink op naar ruim 261 miljard reaal, zo'n 79 miljard euro.

Door: ABM Financial News.
http://www.deaandeelhouder.nl/news/2014 ... scontrole/

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Tue Sep 29, 2015 17:08

SBM doet weer mee in Brazilië

Beleggers hebben maandag verheugd gereageerd op het bericht dat het geplaagde SBM Offshore weer in de race is voor twee grote miljardenorders in Brazilië. Het aandeel steeg bijna 15 procent in de Midkap-index.

Door: Lucas Akerboom 29 september 2015, 02:00
Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras heeft twee varende productie- en opslagplatforms (FPSO's) nodig en SBM is kandidaat om die te leveren. Eerder mocht het bedrijf zich niet met deze orders bemoeien vanwege het corruptieschandaal bij Petrobras. SBM zou daarin een rol hebben gespeeld.

In 2014 stond SBM in een negatief daglicht vanwege smeergeldaffaires die werden onderzocht. Om opdachten binnen te slepen in Afrika en Brazilië zou SBM jarenlang steekpenningen hebben betaald. Het kwam SBM op een dubieus record te staan: voor 240 miljoen euro kwam het een schikking overeen met de Nederlandse staat.

Ook de Braziliaanse overheid begon een juridisch onderzoek en Petrobras plaatste SBM op de zwarte lijst. Maar daar is het nu dus weer vanaf, waardoor de orders weer in beeld zijn.

FPSO's zijn schepen annex drijvende platforms waarmee op zee olie kan worden gewonnen

Floating Production and Storing Offloading systems
Een FPSO kost al gauw een miljard dollar, dus zo'n order is niet niks

Beursanalist Joost van Beek van private bank Theodoor Gilissen
FPSO's (Floating Production and Storing Offloading systems) zijn schepen annex drijvende platforms waarmee op zee olie kan worden gewonnen. 'Een FPSO kost al gauw een miljard dollar, dus zo'n order is niet niks', zegt beursanalist Joost van Beek van private bank Theodoor Gilissen. In totaal heeft SBM een kleine twintig van dit soort schepen opgeleverd. Enkele zijn nog in aanbouw. Een deel is verkocht, een ander deel wordt verhuurd.

Hoewel de orders nog niet binnen zijn, maakt SBM een goede kans ze in de wacht te slepen, zegt Van Beek. Het bedrijf levert technisch zeer hoogwaardige producten en is bijna de enige partij die FPSO's kan bouwen voor het winnen van olie in dieper water. 'Als Petrobras SBM negeert, is er veel minder concurrentie en dat drijft de prijs op.'

Dat SBM niet meer op de zwarte lijst van Petrobras staat, betekent niet dat hiermee de kous af is. Het onderzoek van de Braziliaanse overheid loopt nog en zou op kunnen uitdraaien op een schikking, zoals in Nederland is gebeurd. Afgelopen maart werd de weg daarvoor vrijgemaakt via een afspraak met de Braziliaanse toezichthouder CGU.

Maar Brazilië heeft SBM ook gewoon nodig, denkt Van Beek, ondanks de misstanden van de afgelopen jaren. De lage olieprijzen maken de winning met FPSO's juist nu rendabel, omdat het een relatief goedkope manier van oliewinning is. De economie van het land draait beroerd, 'en als het staatsoliebedrijf te lang niet investeert, legt dat de hele economie lam'.

SBM heeft mede door de hele affaire wel een heleboel leergeld betaald

Beursanalist Joost van Beek van private bank Theodoor Gilissen
Leergeld
Nu is SBM als het ware bij zijn leest teruggekeerd

Beursanalist Joost van Beek
SBM heeft mede door de hele affaire wel een heleboel leergeld betaald, zegt Van Beek. Vanaf 2012 werd onder andere de topman van het bedrijf vervangen en verdwenen 1.500 banen. Een aantal niet-kernactiviteiten werd afgestoten, bijvoorbeeld de tak die gereedschap levert voor de constructie van FPSO's. Ook een debacle als de bouw van het Yme-productieplatform bij Noorwegen wil SBM voortaan voorkomen. In 2006 begon het bedrijf dit project zonder hiermee ervaring te hebben, wat uitdraaide op een strop van honderden miljoenen.

'Nu is SBM als het ware bij zijn leest teruggekeerd', zegt Van Beek. 'En dat is FPSO's bouwen en opleveren. Niet andere systemen voor oliewinning, zoals het bedrijf dat probeerde in de jaren van smeergeld en steekpenningen.'
http://www.volkskrant.nl/economie/sbm-d ... ~a4151828/

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Wed Oct 07, 2015 01:29

SBM Offshore, een grote Nederlandse speler in de olie-industrie, start een rechtszaak tegen klokkenluider en voormalig medewerker Jonathan Taylor. Morgen wordt de zaak aangebracht bij de Rotterdamse rechtbank. Dat bevestigt de raadsman van Taylor.

Taylor deed begin februari onder meer bij Nieuwsuur een boekje open over omkoping door SBM Offshore, nadat de bouwer van drijvende olieplatforms een schikking had getroffen met het OM in Nederland. SBM Offshore bevestigt de start van de zaak, maar wil niet op de inhoud ingaan.

Eind vorig jaar schikte SBM voor 190 miljoen euro met het Nederlandse Openbaar Ministerie vanwege omkoping in Afrika en Brazilie. Taylor beweerde in Nederlandse media dat het geen incidenten waren, maar dat corruptie wijdverbreid was binnen de organisatie.

Intimidatie

SBM voerde sinds 2012 onderzoek uit naar de omkopingspraktijken Taylor was daar als interne advocaat bij betrokken. Hij beschouwt de rechtszaak als een vorm van "intimidatie" en eist zelf nog geld van SBM Offshore vanwege de beëindiging van zijn arbeidscontract.

Volgens een persbericht van Taylor beschuldigt de bouwer van olieplatformen hem van laster en eist een schadevergoeding van 500.000 euro. Daarnaast moet Taylor advertenties plaatsen in de Financial Times waarin hij toegeeft dat zijn eerder gedane uitspraken misleidend en onwaar zijn. Taylor mag zich verder nooit meer uitlaten over corruptie bij SBM Offshore en de rol van het management daarbij, aldus het bericht. Taylor en zijn advocaat verwachten dat de zaak eind 2016 zal zijn afgerond.

Eerder vandaag berichtte een Braziliaanse krant dat SBM Offshore voor 228 miljoen euro schikt vanwege omkoping met oliemaatschappij Petrobras en de Braziliaanse autoriteiten.

http://nos.nl/artikel/2061574-sbm-offsh ... uider.html

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Sat Nov 14, 2015 20:13

Koers SBM stijgt, ondanks affaire Brazilië: hoe kan dat?

Pieter Lalkens
woensdag 11 november 2015, 16:00
Update: woensdag 11 november 2015, 16:40
SBM Offshore, bouwer van productieplatforms en -schepen voor de grote energieconcerns, heeft sinds eind september een opmerkelijke koerswinst van rond de 37% geboekt op de Amsterdamse beurs. Opvallend, omdat het van omkoping verdachte concern nog steeds geen akkoord heeft bereikt met de Braziliaanse autoriteiten. Woensdagavond zal het bedrijf bij de publicatie van derdekwartaalresultaten waarschijnlijk geen groot nieuws brengen over de voortgang in het Braziliaanse fraudedossier. Maar hoe ver is het Petrobras-dossier nu gevorderd?

Er is dus nog geen akkoord met de Braziliaanse autoriteiten. Vanwaar dan die koersstijging?

De bron van het optimisme ligt eind september, toen bekend werd dat SBM Offshore na een uitsluiting van meer dan een jaar weer mee mag dingen naar opdrachten van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras. Beleggers zien hierin een fundamentele keer ten goede. De redenering op de beurs is de volgende: als Petrobras weer bereid is opdrachten te gunnen, dan zal er op termijn wel een akkoord komen met de toezichthouder CGU en het openbaar ministerie in Brazilië.

Petrobras had SBM sinds mei vorig jaar van opdrachten uitgesloten omdat het Nederlandse bedrijf via tussenpersoon Júlio Faerman jarenlang tientallen miljoenen aan smeergeld zou hebben betaald aan Petrobras om opdrachten binnen te hengelen. SBM is trouwens niet het enige bedrijf dat deze verdenking ten deel valt. Meer buitenlandse bedrijven zouden zich hier schuldig aan hebben gemaakt. De verdenkingen rond Petrobras worden dan ook de grootste corruptiezaak uit de Braziliaanse geschiedenis genoemd.


Activiteiten van SBM Offshore in Brazilië.
Hebben beleggers gelijk in hun redenering?

Beleggers doen graag aan wensdenken. Zo ook hier. In de Braziliaanse pers verschijnen met enige regelmaat berichten dat er een akkoord ophanden is tussen SBM en de Braziliaanse autoriteiten. De laatste keer was begin oktober, toen de Braziliaanse krant Globo schreef dat het 'een kwestie van dagen' zou zijn voordat er handtekeningen onder een akkoord tussen SBM en het anticorruptie-agentschap CGU zouden worden gezet.

In ruil voor medewerking aan het corruptie-onderzoek zou SBM in aanmerking komen voor strafvermindering. Globo wist te melden dat SBM een boete opgelegd zou krijgen van omgerekend €228 mln. Niet verwonderlijk dat dit bericht de koers van het aandeel SBM een nieuw sprongetje naar boven bezorgde.

Een beetje wensdenken is wel terecht. Vorig jaar werd wel een basisovereenkomst in Brazilië werd gesloten als voorbereiding op een eventuele schikking. En met de Nederlandse en Amerikaanse justitie is vorig jaar al een schikking getroffen voor een bedrag van $240 mln.

En wat is van de handtekeningen terechtgekomen?

Die zijn nog steeds niet gezet. SBM reageerde begin oktober door te zeggen dat het bedrijf nog onderhandelt. 'Het zijn goede gesprekken', zei een woordvoerder destijds, 'maar wij zijn nog niet rond. En zolang we niet rond zijn, kunnen wij niets becommentariëren'. Afgelopen dinsdag gebruikte de woordvoerder soortgelijke bewoordingen om de voortgang te duiden.

SBM heeft aangegeven mee te werken aan informatieverzoeken van de autoriteiten in Brazilië. Dat is een verstandige keuze, gelet op uitlatingen van een van de aanklagers in het Petrobras-dossier, Deltan Martinazzo Dallagnol, deze week in de Financial Times. Die waarschuwde bedrijven die niet zelf aangeven te willen meewerken. Zij lopen het risico van harde maatregelen van de Braziliaanse justitie.

Stel er komt een akkoord met CGU. Is SBM dan bevrijd van het hoofdpijndossier?

Nee, want het Braziliaanse OM bemoeit zich ook nog met de zaak. Eind augustus zei de federale openbare aanklager Leonardo Cardoso de Freitas in het FD dat het niet is uitgesloten dat justitie individuele directeuren van SBM gaat aanklagen. Die vervolging staat volgens hem los van een eventueel akkoord met CGU. Cardoso de Freitas: 'We graven zo diep mogelijk tot de waarheid boven tafel is.'
http://fd.nl/ondernemen/1126872/koersex ... oe-kan-dat

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore.

Post by quasimodo » Thu Nov 26, 2015 22:39

Brazilie richt vizier op oud bestuurders SBM - media
Donderdag 26 november 2015 09:08
AMSTERDAM (Dow Jones)--Klokkenluider Jonathan Taylor wil dat een aantal (ex-)bestuurders van SBM Offshore nv (SBMO.AE) voor een getuigenverhoor voor een rechtbank in Brazilie verschijnen in verband met de vermeende omkoping bij het Braziliaanse staatsconcern Petrobras, zo meldt De Financiele Telegraaf donderdag.
De krant meldt tevens dat het Openbaar Ministerie in Rio de Janeiro intussen ook het vizier heeft gericht op de oud medewerkers van de Nederlandse dienstverlener aan de olie- en gas-sector.
Woensdag werden in Brasilia en Rio senator Delcidio do Amaral en Andre Esteves, hoogste man van investeringsbank BTG Pactual, gearresteerd in verband met het onderzoek naar corruptie bij Petrobras.
De arrestaties worden volgens de krant als een bewijs gezien dat zelfs machtige Brazilianen niet meer veilig zijn voor de generatie jonge rechters en aanklagers in Brazilie.
Vervolging van niet-ingezetenen is volgens de Braziliaanse strafwet mogelijk bij misdaden tegen publieke Braziliaanse eigendommen, aldus DFT.

- Door Patrick Buis; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 52 00; patrick.buis@wsj.com
http://www.beurs.nl/nieuws/binnenland/3 ... -sbm-media

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore.

Post by quasimodo » Thu Dec 17, 2015 18:37

De openbaar aanklager in Rio de Janeiro beschuldigt twee voormalig topmannen van SBM Offshore, Tony Mace en Didier Keller, van omkoping in Brazilië.
Dat werd donderdag bekendgemaakt.

De aanklacht houdt verband met het omvangrijke omkoopschandaal rond het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras, waar het Nederlandse SBM bij betrokken zou zijn geweest.

Naast Mace en Keller worden voormalig SBM-bestuurder Robert Zubiate en twee voormalige agenten van het bedrijf beschuldigd van betrokkenheid bij de zaak.

Tussen 1998 en 2012 zou sprake zijn geweest van illegale betalingen ter waarde van 46 miljoen dollar rond contracten tussen Petrobras en SBM. Het bedrijf uit Schiedam zou daarmee opdrachten in de Braziliaanse oliesector hebben willen binnenhalen.

Mace was van 2008 tot en met 2011 topman van SBM, waar hij de opvolger was van Keller. Die stond van 2004 tot 2008 aan het roer bij de maritiem dienstverlener, die tot 2005 opereerde onder de naam IHC Caland.

SBM werkt al maanden aan een schikking met de Braziliaanse autoriteiten vanwege zijn rol in het omkoopschandaal. Concrete resultaten zijn daarbij echter nog niet geboekt.

Door: ANP
http://www.nu.nl/beurs/4184675/brazilie ... oping.html

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore.

Post by quasimodo » Thu Dec 17, 2015 18:38

`Braziliaanse politie doet huiszoeking vanwege SBM Offshore`
17 December 2015No Comments5 ViewsNieuws
SBM ontkent bezoek te hebben gehad.

De Braziliaanse federale politie heeft donderdagochtend huiszoekingen en arrestaties gedaan rond het onderzoek naar corruptie bij staatsoliebedrijf Petrobras en het Nederlandse SBM Offshore. Dit schreef Het Financieele Dagblad donderdag.Operatie ‘Sangue Negro’ (Zwart Bloed) moet volgens de krant opheldering brengen over de verduistering van contracten tussen Petrobras en SBM Offshore, aangezien deze contracten mogelijk het bewijs kunnen leveren voor het betalen van smeergeld door de Schiedamse oliedienstverlener aan de Braziliaanse staatsoliemaatschappij.Er zijn volgens het FD vijf huiszoekingen en vier arrestaties verricht.In een reactie tegenover ABM Financial News liet SBM Offshore weten dat er geen kantoren van SBM Offshore zijn bezocht door de autoriteiten. Ook zijn er geen huidige medewerkers thuis bezocht.Op een groen Damrak koerste het aandeel SBM Offshore 0,9 procent lager op 12,67 euro.Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-262 29 78

http://beursplein1.nl/braziliaanse-poli ... -offshore/

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore.

Post by quasimodo » Sun Jan 17, 2016 19:01

Braziliaanse autoriteiten willen in de komende maanden deals sluiten met tien bedrijven die betrokken zijn bij het corruptieschandaal rond staatsoliebedrijf Petrobras, waaronder SBM Offshore.
Dat meldt persbureau Reuters op basis van uitspraken van de nieuwe leider van het Braziliaanse onderzoek, Carlos Higino.

Volgens Higino is er vorig jaar vertraging ontstaan in de afhandeling van de zaak, maar wordt het tempo nu opgeschroefd. In het komende halfjaar moet dat ervoor zorgen dat bedrijven die schuld bekennen weer aan de slag kunnen in de Braziliaanse oliesector.

Bij de onderhandelingen zou gesproken worden over een schikking met een boete van 250 miljoen dollar (230 miljoen euro) voor SBM. Het Nederlandse bedrijf heeft eerder wel aangegeven te werken aan een schikking, maar gaat niet in op eventuele vorderingen op dit vlak.

Door: ANP

http://www.nu.nl/beurs/4198213/brazilie ... obras.html

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore.

Post by quasimodo » Tue Jan 26, 2016 18:17

Redactie ABM Financial News - 25 januari 2016, 09:25
SNS Securities wacht op totaaloplossing.
SBM Offshore heeft met de getroffen schikking met Brazilië over de topmannen Bruno Chabas en Sietze Hepkema een kleine, maar belangrijke stap richting een totaaloplossing voor de problemen in Brazilië gezet. Dit stelde analist Martijn en Drijver van SNS Securities maandag.

Chabas en Hepkema kwamen een schikking overeen van elk 250.000 Braziliaanse real, omgerekend circa 60.000 dollar, die door SBM Offshore zal worden betaald.

De hoogte van de schikking toont volgens de analist van SNS Securities aan dat de Braziliaanse aanklager niet over heel hard bewijs beschikte tegen de twee topmannen dat zij wisten van omkopingen en deze probeerden te verdoezelen. Wel geeft de schikking volgens de marktvorser mogelijk munitie aan Jonathan Taylor, die een juridisch gevecht voert met SBM Offshore over zijn rol als klokkenluider dan wel chanteur.

Den Drijver verwacht dat het SBM Offshore nog eens maximaal 300 miljoen dollar zal moeten uitgegeven om de totale smeergeldkwestie in Brazilië tot een eind te brengen. Hierna is de weg vrij voor de Schiedamse oliedienstverlener om weer mee te dingen naar nieuwe opdrachten van staatsoliemaatschappij Petrobras, hetgeen het allerbelangrijkste is volgens de analist.

SNS Securities heeft een koopaanbeveling op SBM Offshore met een koersdoel van 13,80 euro.

Op een rood Damrak verloor SBM Offshore maandag 1,7 procent op 11,33 euro.
http://www.deaandeelhouder.nl/news/2016 ... r_belangr/

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore.

Post by quasimodo » Thu Feb 04, 2016 00:23

Tekst Krant
39ECONOMIE & POLITIEK
Voormalig Petrobras-directeur voor twaalf jaar achter de tralies

Manon Stravens
Gisteren, 08:55
Update: gisteren, 10:41
Een voormalige directeur van het in Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras is voor twaalf jaar gevangengezet na een veroordeling voor onder meer witwassen en corruptie. Ook drie andere topmannen zitten vast. Dat meldt de BBC.

Steekpenningen

Jorge Zelada, verantwoordelijk voor de internationale divisie van het bedrijf, sluisde miljoenen weg naar bankrekeningen in China. Hij werd in juli gearresteerd. De andere drie veroordeelden, waaronder Petrobras-manager Eduardo Costa Musa, namen voor miljoenen dollars aan steekpenningen aan van een aannemer. Zo zouden Zelada en Musa in 2009 onder meer $30 mln hebben aangenomen van Vantage Drilling Corporation, in ruil voor contracten. Zelada gaat in hoger beroep, aldus zijn advocaat volgens de BBC.

Het oliebedrijf is al twee jaar onderwerp van een omvangrijk onderzoek naar omkoping en corruptie. Inmiddels zijn meer dan 100 politici en bestuurders gearresteerd, waaronder ook de penningmeester van de Arbeiderspartij (PT) van president Dilma Rousseff. Roussef was voorzitter van Petrobas in de tijd dat veel van de corruptie zou hebben plaatsgevonden. Roussef is tot dusver vrij van verdenking gebleven, aldus de BBC. Ook veel nationale en internationale bouwbedrijven blijken bij het schandaal betrokken, waaronder het Nederlandse SBM Offshore. Maandag werd bekend dat de bouwer en verhuurder van drijvende olieplatformen een schikking heeft getroffen met de Braziliaanse justitie en voor $ 120.000 strafvervolging heeft afgekocht.

Oliegrootmacht

Petrobas was altijd het symbool van de nieuwe welvaart in Brazilië en maakte het land tot een oliegrootmacht. De smeergeldaffaire heeft het bedrijf miljarden gekost en heeft de nationale economie grote schade berokkend. De zaak leidde bovendien tot maatschappelijke onrust en protesten.

http://fd.nl/economie-politiek/1137832/ ... de-tralies

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore.

Post by quasimodo » Wed Feb 10, 2016 19:51

Ook rechtszaak tegen Petrobras in Nederland

http://www.nrc.nl/nieuws/2016/02/10/ook ... -nederland

Klokkenluider wil brieven SBM-top boven tafel

http://www.telegraaf.nl/dft/25178134/__ ... fel__.html

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore.

Post by quasimodo » Fri Feb 26, 2016 01:00

De Braziliaanse justitie jaagt in het omkoopschandaal rond het staatsoliebedrijf Petrobas op Robert Zubiate, een oud-bestuurder van SBM Offshore die nog steeds in functie zou zijn.

http://www.volkskrant.nl/economie/-er-b ... fd9428d316

Felix
Articles: 0
Posts: 818
Joined: Tue Mar 08, 2016 14:08

Re: SBM Offshore.

Post by Felix » Tue Nov 07, 2017 21:28


User avatar
Progresso
Articles: 29
Posts: 1692
Joined: Wed Mar 07, 2012 01:56

Re: SBM Offshore.

Post by Progresso » Mon Nov 20, 2017 01:45

SBM sluit recordschikking met justitie in omkopingszaak

SBM Offshore heeft een door het OM aangeboden transactie geaccepteerd. De transactie bestaat uit een betaling door SBM Offshore aan het Openbaar Ministerie van in totaal 240 miljoen US dollar. Dit bedrag bestaat uit 40 miljoen boete en 200 miljoen ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel. Deze transactie heeft betrekking op door het Openbaar Ministerie en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst geconstateerde ongeoorloofde betalingen aan handelsagenten en buitenlandse overheidsfunctionarissen in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië in de periode van 2007 tot en met 2011. Die betalingen leveren naar het oordeel van het Openbaar Ministerie de strafbare feiten van ambtelijke en niet-ambtelijke omkoping alsmede valsheid in geschrifte op.

https://www.bijzonderstrafrecht.nl/home ... opingszaak

Post Reply