SBM Offshore.

Plaats hier nieuwsberichten over Brazilie!
User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

SBM Offshore.

Post by quasimodo » Mon Jul 15, 2013 10:04

SBM Offshore rondt miljardendeal af
SBM Offshore heeft de contracten getekend voor de levering van twee drijvende productie- en opslagplatformen (fpso's). Dat maakte de maritiem dienstverlener maandag bekend.

Foto: ANP
Daarmee is de grootste order uit de geschiedenis van het Nederlandse bedrijf definitief binnen.
De order heeft een totale waarde van 3,5 miljard dollar (2,7 miljard euro) voor een joint venture, waarin SBM een belang heeft van 56 procent. De andere partijen in de samenwerking zijn Mitsubishi Corporation, Nippon Yusen Kabushiki Kaisha en Queiroz Galvão Óleo e Gás.
SBM gaat de schepen zelf bouwen op de Brasa-werf in Brazilië waarvan het bedrijf mede-eigenaar is. Naar verwachting wordt het eerste platform eind 2015 opgeleverd en volgt de ander begin 2016.
De platformen zijn bestemd voor het olieveld Lula, 300 kilometer buiten de kust van Rio de Janeiro, dat voor het grootste deel in handen is van het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras.
SBM-bestuursvoorzitter Bruno Chabas wees er in een reactie op dat ondertekening van de contracten snel volgde op de intentieverklaring, die eind maart werd bezegeld. Dit onderstreept volgens hem de toewijding van Petrobras en SBM aan het project.
http://www.nu.nl/beurs/3526269/sbm-offs ... al-af.html
Last edited by quasimodo on Sat Nov 14, 2015 20:13, edited 1 time in total.User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Tue Apr 01, 2014 01:09

Brazilianen van Petrobras vinden geen bewijs omkoping door SBM

De Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras heeft een intern onderzoek naar mogelijke omkoping door medewerkers van toeleverancier SBM Offshore afgerond

Er is geen bewijs gevonden dat het Nederlandse bedrijf steekpenningen heeft betaald. Dat meldde Petrobras maandag.

Met de afronding van het interne onderzoek bij het staatsolieconcern is de kous nog niet af. Ook justitie en het parlement in Brazilië doen nog onderzoek naar beschuldigingen die een oud-werknemer van SBM onlangs uitte over omkoping in Brazilië, veruit de belangrijkste markt voor de leverancier van drijvende productieplatformen.
http://www.z24.nl/ondernemen/braziliane ... -sbm-44889

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Sat Apr 05, 2014 12:34

KASSA! BESTUUR SBM OFFSHORE KRIJGT BONUS-AANDELEN TEGELIJK MET UITKOMST ONDERZOEK
Woensdag presenteerde SBM Offshore de resultaten van een intern onderzoek naar mogelijke omkoping in West-Afrika en Brazilië. De uitkomsten worden door de markt goed ontvangen, SBM steeg woensdag flink op de beurs. Het blijkt nu dat het bestuur van SBM meeprofiteert.
Het moet gezegd: een knap staaltje mediaplanning van SBM Offshore. Wellicht onbedoeld, maar door het lek van de klokkenluider kelderde de koers van SBM in februari. Maar hierdoor lijkt de semi-bekentenis van het bedrijf dat er mogelijk bewijs is dat het enkel mensen heeft omgekocht in Angola en Equatoriaal Guinea – bewijs voor omkoping in Brazilië ontbreekt vooralsnog - ineens een ‘meevaller’. De koers is al weer lekker aan het stijgen en analisten komen met hoge koersdoelen.
Extra fijn voor Bruno Chabas, Sietze Hepkema, Peter van Rossum en vier in het jaarverslag niet nader genoemde sleutelfiguren bij het bedrijf. Laten die nou net ook gister hun jaarlijkse aandelenbonussen binnen te hebben gekregen, zo blijkt uit meldingen bij toezichthouder AFM. Chabas krijgt ruim 25 duizend aandelen onvoorwaardelijk (bij de koers op het moment van schrijven goed voor €335.000) en evenzoveel opties die gebonden zijn aan toekomstige prestaties. Dat bovenop een salaris van €800.000. Hepkema krijgt twee keer ruim 14 duizend aandelen (€187.600) en Van Rossum een kleine 12 duizend (€160.000). Gefeliciteerd!
Door Henk Willem Smits
http://www.quotenet.nl/Nieuws/Kassa%21- ... oek-111409

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Tue Apr 08, 2014 16:54

`Brazilie start vervolgonderzoek Petrobras`
Redactie ABM Financial News - 8 april 2014, 11:13
Onderzoek volgt na interne onderzoeken Petrobras en SBM Offshore.
De Braziliaanse toezichthouder CGU is een vervolgonderzoek gestart bij Petrobras. Dit schreef Upstream Online op basis van een melding afgelopen week in de Diario Official, waarin de officiële berichtgeving van Brazilië wordt gepubliceerd.

Het onderzoek volgt nadat de onderzoeken van zowel Petrobras als SBM Offshore uitwezen dat er geen smeergeld is betaald door het Nederlandse bedrijf aan het Braziliaanse staatsbedrijf.

Jorge Hage, hoofd van het CGU, zei tegenover persbureau Reuters dat het onderzoek door Petrobras goed was uitgevoerd en als "bruikbaar" startpunt kan worden gebruikt voor het onderzoek.

Daaraan voegde Hage in het interview toe dat Petrobras juridische beperkingen ondervond in het onderzoek.

Het onderzoek neemt dertig dagen in beslag en de uitslag kan op veel politieke aandacht rekenen. Niet alleen heeft de Braziliaanse Staat een groot belang in Petrobras, ook is de huidige president Dilma Rousseff in de periode 2003 tot 2010 nauw betrokken geweest bij het oliebedrijf.

In oktober vinden er nieuwe verkiezingen plaats in Brazilië.

Uit het interne onderzoek van SBM Offshore bleek overigens wel dat er in twee Afrikaanse landen "enig bewijs" werd gevonden dat er direct dan wel indirect betalingen zijn gedaan aan overheidsfunctionarissen.

SBM Offshore noteert dinsdag op een licht rood Damrak 0,3 procent lager.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78
http://www.deaandeelhouder.nl/news/2014 ... petrobras/

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Wed Aug 06, 2014 22:46

Nog even nabeurs, want we zijn toch benieuwd naar de KW2-cijfers van SBM Offshore. Morgen de koersreacties, wat vinden beleggers van de cijfers? Let vooral op Petrobas, het orderboek en het onderzoek naar omkoping in Brazilië. Zou 240 miljoen dollar genoeg zijn?
Copypast van de investor relations-pagina van SBM Offshore, waar u alle cijfers kunt vinden:
Directional¹ revenue ahead of expectations at US$1,729 million
Underlying Directional¹ EBIT decreased by 37% to US$184 million, compared to a strong 1H 2013
Directional¹ Backlog stands at US$21.5 billion, including the O&M contract for the Shell FPSO Turritella
Cash at the end of the period stood at US$154 million; undrawn credit facilities of US$939 million
Net debt at the end of June stood at US$4,302 million, under new IFRS reporting standards
Project financing secured for Cidade de Maricá totaling US$1.45 billion at an average cost of debt of 5.3% with 12 and 14 year maturity tranches
US$240 million provision related to the compliance investigationEen toelichting van Bruno Chabas, de CEO van SBM Offshore:
“In financial and operational terms, the first half of 2014 has been a period of solid performance. We have also made progress towards the closure of our final legacy issue with a provision against a potential settlement.
The period also presented a significant challenge: our withdrawal from two current tenders in Brazil pending the outcome of the compliance investigation. Nevertheless, the Company has built a decades-long track record of close cooperation with Petrobras. We believe this will provide a basis to resume a successful working relationship, once the investigation is properly completed.
Tendering activity remains high, and there is industry consensus on a substantial number of new FPSOs and turrets due for award in the coming years. Thus, while we remain cautious on the timing of individual awards in the short term, we have a sound basis for confidence in our medium and long term prospects.”
Nick Bakker is redacteur-in-opleiding bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.
http://www.iex.nl/Column/133707/Nabeurs ... shore.aspx

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Mon Sep 22, 2014 14:25

vr 12 sep 2014, 11:48
'SBM Offshore mag na verkiezingen weer Brazilië in'
van onze financiële redactie
SBM Offshore gaat na de verkiezingen in oktober weer de Braziliaanse markt op. Die verwachting sprak topman Bruno Chabas uit tegen Reuters.
Naar SBM Offshore detailpagina >

Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras besloot in juni dat de Nederlanders voorlopig niet mee mochten dingen naar tenders van het oliebedrijf.
De Braziliaanse regering onderzoekt geruchten over omkoping van Petrobras-medewerkers door tussenpersonen van SBM Offshore. Als dat onderzoek is afgerond, gaan de seinen voor de platformbouwer weer op groen.
Vertrouwen
In het interview met Reuters zegt topman Chabas dat hij er op vertrouwt dat SBM Offshore na de verkiezingen weer mee mag dingen. De relatie met Petrobras is volgens de topman 'extreem goed' gebleven.
Brazilië is een extreem belangrijke markt voor de Schiedamse platformbouwer. Bijna de helft van de omzet komt uit het land.
http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/s ... in___.html

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Mon Sep 22, 2014 14:43

PETROBRAS EIST MEER INFO VAN SBM OFFSHORE VOOR HET WEER KLUSSEN KRIJGT
Als SBM Offshore weer mee wil doen aan tenders van de Braziliaanse oliereus Petrobras, zal het eerst met meer informatie over de brug moeten komen over de spelende omkopingszaak.
Een klokkenluider berichtte in februari dit jaar dat medewerkers van het Schiedamse SBM, bouwer van drijvende boorplatformen, op grote schaal mensen omkocht. Volgens hem in wel zeven landen, waaronder Brazilië. SBM zelf had tot dat moment enkel naar buiten gebracht dat iets speelde in enkele Afrikaanse landen. Het bericht zorgde voor veel roering in Brazilië, en SBM zag zich in juni genoodzaakt af te zien van deelname aan nieuwe tenders.
Een hoge baas bij Petrobras, contracting chief Jose Antonio Figueiredo, zei donderdag dat SBM eerst meer duidelijkheid zal moeten verschaffen over enkele zaken. Welke zaken precies, zei hij er niet bij. Dat SBM niet mee mag doen aan tenders ‘hangt af van SBM en niet van Petrobras’, aldus Figueiredo. ‘Ze hebben een zaak die zij moeten oplossen, dat moet opgehelderd worden. Als het is opgehelderd dan kunnen ze meedoen.’
Topman Chabas zei recent nog te verwachten dat SBM na de verkiezingen in Brazilie begin oktober weer mee mocht doen aan tenders van Petrobras. De kwestie rond de vermeende omkoping van Petrobras-werknemers door SBM ligt gevoelig, omdat het oliebedrijf nauw verweven is met de staat en de politiek in Brazilië.
Door Henk Willem Smits
http://www.quotenet.nl/Nieuws/Petrobras ... (Quotenet)

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Mon Sep 22, 2014 14:53

We hebben er al eerder op gezinspeeld, maar olieplatformbouwer SBM Offshore is het slachtoffer van Braziliaanse politieke intriges. Daarvoor komt vandaag helaas bewijs. Volgens de technisch directeur van Petrobas, de Braziliaanse energiegigant waarmee SBM zakendeed, moet SBM 'eerst schoon schip maken', voordat het bedrijf eventueel nieuwe Braziliaanse opdrachten kan binnenhengelen. Het is zo opvallend dat juist Petrobas over corruptie en integriteit zevert, dat er meer achter zit. Petrobas zelf wordt namelijk onderworpen aan een corruptie-onderzoek. Hoe zat het ook alweer? SBM Offshore deelde jarenlang vrolijk steekpenningen uit om opdrachten binnen te halen. Van Equatoiraal Guinea tot Kazachstan en Brazilië, overal werden aanbestedende partijen zonodig overgehaald met een mooi envelopje. Wij begrijpen dat meestal wel, want met een holier than thou-houding verdwijnen de knaken sneller richting foute opdrachtnemers dan God kan tellen. Maar soms loopt het helemaal mis, omdat niet alles te koop. Zo ging dat in Brazilië, waar SBM 'zakendeed' *hint hint, wink wink, saynomore saynomore* met Petrobas. Toen de smeergeldaffaire uitkwam, had Petrobas dus ook een probleem. Het energiebedrijf (waar de Braziliaanse president Dilma Rouseff ooit bestuurder was, vandaar het gedoe) probeerde het brandje te blussen door middels een wc-eendonderzoekje SBM Offshore en vooral zichzelf vrij te pleiten. Maar zo gemakkelijk kwam het bedrijf er niet vanaf. Dus werd er een onderzoek geopend. En dus, zoals we suggereerden, speelt Petrobas nu zijn SBM-troef uit. Door het bedrijf keihard te laten vallen. SBM, dat volgens Petrobas dus eerst hartstikke prima handelde, is nu ineens een corrupte partij. Begrijpen we overigens ook wel, want steekpenningen kunnen we best gedogen, maar we hoeven niet een aluminium reddingsdeken komen aanzetten als de zaken compleet verkeerd uitpakken. Bedrijfsrisico enzo.

W.J. Hilderink | 19-09-14 | 19:01 | 4 reacties

http://daskapital.nl/2014/09/sbm_offshore.html

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Wed Oct 15, 2014 19:06

SBM OFFSHORE HIELD ONDERZOEK NAAR OMKOPING IN BRAZILIË JARENLANG ONDER DE PET

De Schiedammer bouwer van olieplatformen SBM OFFSHOREdeed al begin 2012 onderzoek naar mogelijke dubieuze verkoopmethoden in Brazilië. Het bedrijf zelf heeft dat bijna twee jaar lang stil gehouden voor de aandeelhouders.
Quote maakte een reconstructie van het omkoopschandaal bij het beursgenoteerde miljardenbedrijf SBM OFFSHORE. Daarin bevestigt de woordvoerder van het concern dat in april 2012 vermeende omkooppraktijken in Brazilië al ter sprake kwamen binnen de bedrijfstop. Ook de Raad van Commissarissen was ervan op de hoogte. SBM heeft tot februari 2014 nooit iets naar buiten gebracht over onderzoek naar onoorbare verkoopmethoden aan het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras. Het grootste bedrijf van Zuid-Amerika is de belangrijkste afnemer van drijvende boorplatformen van Schiedammer makelij.
Wel maakte SBM bekend dat gekeken werd naar mogelijk ongeoorloofde verkoopmethoden in Afrika. Ondertussen lijkt vast te staan dat vertegenwoordigers van SBM gezagsdragers hebben omgekocht in Angola en Equatoriaal Guinnee. PAS in februari 2014 vertelde het bedrijf TIJDENS de aandeelhoudersvergadering dat ook onderzoek is gedaan naar één land buiten Afrika. Al snel werd duidelijk dat het Brazilië betrof.
Uit interne documenten van het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras, in bezit van Quote, blijkt dat bestuurder Sytze Hepkema van SBM stelt dat de Schiedammers in 2012 het Braziliaanse oliebedrijf op de hoogte hebben gebracht van het lopende interne onderzoek naar mogelijke omkoping. Dat zei Hepkema op 21 februari 2014 tegen Petrobras, toen hij door de Brazilianen op het matje was geroepen op het hoofdkantoor in Rio de Janeiro. Petrobras stelt tegenover Quote pas in februari 2014 wetenschap te hebben gekregen van het interne onderzoek van SBM. Petrobras wil tot op de dag van vandaag niet meer samenwerken met SBM.
De nieuwe Quote met de reconstructie van het ontstaan en de nasleep van het omkoopschandaal ligt morgen, donderdag, in de WINKEL
http://www.quotenet.nl/Nieuws/SBM-Offsh ... pet-131608

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Wed Nov 12, 2014 00:32

QUOTE 07:09 11-11-2014 DOSSIER BEURSBENGELS / DOSSIER BIZ | 0 REACTIES
BRAZILIAANS PARLEMENT VERHOORT VERMEEND SLEUTELFIGUUR IN OMKOPINGSZAAK SBM OFFSHORE EN PETROBRAS
Edmar Diniz Figueiredo dient zich deze dinsdag te melden in voor een onderzoekscommissie van het Braziliaanse parlement. Deze ‘engineering chief’ van Petrobras heeft mogelijk bedrijfsgeheimen doorgespeeld aan SBM Offshore.
Het parlementaire onderzoek (vertaling) in Brazilië is één van meerdere naar vermeende omkoping van medewerkers van Petrobras door medewerkers van SBM Offshore. In het eerder gehouden interne onderzoek van Petrobras, waar Quote uitgebreid over bericht in het laatste nummer, is SBM-bestuurder Sytze Hepkema stevig ondervraagd over deze heer Figueiredo.

Hepkema bevestigde dat de naam Figueiredo opdook in een e-mail over ‘vertrouwelijke Petrobras informatie’. Dit is volgens Hepkema de enige e-mail die SBM kon vinden over mogelijke betrokkenheid bij omkoping in Brazilie, doch Hepkema zegt de e-mail zelf bestudeerd te hebben en er niks wezenlijks, laat staan iets onrustbarends in zag.

Het is toevalligerwijs wel een e-mail waar ook klokkenluider ‘former employee’ naar verwijst in zijn lek over de omkopingszaak op Wikipedia. Het betreft een e-mailcorrespondentie tussen ‘JPL’, ‘ML’ en ‘MW’ waarin informatie stond die ‘niet gratis wordt weggegeven’. In die context verwijst former employee ook naar bijeenkomsten met ‘engineering chief Figueiredo’ om een leasecontract voort te zetten ‘zonder een openbare aanbesteding’. Julio Faerman, de vaste tussenpersoon van SBM bij Petrobras, zou dat contact mogelijk onderhouden.

Om wat voor vertrouwelijke informatie gaat het, willen de onderzoekers van Petrobras weten. En van wie komt die informatie? Hepkema schuift deze informatie terzijde zonder te ontkrachten. ‘Faerman zei dat hij daar niet voor betaald heeft, en er is geen bewijs dat het anders zou zijn. Wat betreft die bijeenkomst met Figueiredo, daar kan ik helaas niet bij helpen. Ik heb de e-mail gezien maar ik kon er niks ongebruikelijks in herkennen.’

Petrobras blijf aandringen: ‘Wat was de bedoeling van deze ontmoeting met engineering chief Figueiredo? Is deze engineering chief Figueiredo de huidige Director of Engineering, Technology and Materials van Petrobras, José Antonio de Figueiredo?’ Hepkema's antwoord: ‘Ik kan dat niet beantwoorden, ik weet hier niet veel van.’

Dat kan dus best spannend worden in Brasilia vandaag.
http://www.quotenet.nl/Nieuws/Braziliaa ... ras-137172

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Wed Nov 12, 2014 00:32

Justitie in de Verenigde Staten onderzoekt of werknemers van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras steekpenningen hebben aangenomen. Dat berichtte zakenkrant Financial Times (FT) vandaag op gezag van ingewijden.

Behalve justitie zou ook de beurswaakhond SEC onderzoek doen naar mogelijke corruptie bij de Braziliaanse oliemaatschappij. De Amerikaanse autoriteiten bemoeien zich volgens FT met de zaak omdat bepaalde aandelen in Petrobras verhandelbaar zijn op de beurs in New York.

Petrobras ligt in eigen land al langer onder het vergrootglas van de autoriteiten. Werknemers zouden smeergeld hebben aangenomen van bedrijven waarmee het olieconcern zaken doet. Ook de Nederlandse leverancier van opslag- en productieschepen SBM Offshore wordt met die affaire in verband gebracht.
http://m.hln.be/hln/m/nl/960/Buitenland ... onItemId=1

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Wed Nov 12, 2014 22:34

SBM sluit recordschikking met justitie

Vasco van der Boon, Yteke de Jong
woensdag 12 november 2014, 07:33
update: woensdag 12 november 2014, 13:31

SBM
De beursgenoteerde olieplatformbouwer SBM Offshore SBM Offshore NV12,53+17,54%+1,87 heeft een door het Openbaar Ministerie (OM) aangeboden transactie geaccepteerd. De schikking bestaat uit een betaling door SBM Offshore aan het OM van in totaal $ 240 mln (circa € 192 mln). Dat is voor Nederland een recordschikking.

Het schikkingsbedrag bestaat uit $  40 mln boete en $ 200 mln ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel. De transactie heeft betrekking op door het OM en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) geconstateerde ongeoorloofde betalingen aan handelsagenten en buitenlandse overheidsfunctionarissen in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië in de periode van 2007 tot en met 2011. Die betalingen leveren naar het oordeel van het OM de strafbare feiten van ambtelijke en niet-ambtelijke omkoping alsmede valsheid in geschrifte op.

Recordschikkingen

Deze vijftien schikkingen kwamen allen als record in de media sbm
Top 5 Nederlandse schikkingen met Nederlandse autoriteiten:
1 – 2014: Platformbouwer SBM Offshore schikt steekpenningenaffaires met het OM: $ 240 mln.
2 - 2010: Ex-Bouwfondsdirecteur Jan van Vlijmen schikt deel vastgoedfraude met OM (en Philips en Rabo): €75 mln.
3 – 2013: Rabo schikt met het OM het Nederlandse deel van de Libor-fraude: € 70 mln.
4 - 2010: Harry Hilders schikt met OM (en Philips) over vastgoedfraude: €40 mln.
5 – 2013: FCIB (John Deuss) schikt met OM over btw-fraude en witwassen: €34,5 mln.

ahold
Top 5 Schikkingen Nederlandse bedrijven met buitenlandse autoriteiten:
1 – 2005: Ahold schikt met Amerikaanse autoriteiten en beleggers over boekhoudfraude: $ 1,1 mrd.
2 - 2014: Rabo schikt met Amerikaanse en Britse justitie hun deel Liborfraude: €704 mln.
3 – 2012: ING schikt met Amerikaanse justitie over schending Iran-sancties: $ 619 mln.
4 – 2010: ABN Amro schikt met Amerikaanse justitie over schending Iran-sancties: $ 500 mln.
5 – 2014: Ahold schikt met beleggers en autoriteiten over boekhoudfraude Foodservice: $ 297 mln.

boa
Top 5 Schikkingen buitenlandse bedrijven met buitenlandse autoriteiten:
1 – 2014: Bank of America schikt met justitie VS over rommelhypotheken: $ 17 mrd.
2 – 2013: JP Morgan Chase schikt met justitie VS over rommelhypotheken: $ 13 mrd.
3 – 2014: BNP Paribas schikt met justitie VS over schending Iran-sancties: $ 8,97 mrd.
4 – 2014 : Citigroup schikt met justitie VS over rommelhypotheken: $ 7 mrd.
5 - 2012: GlaxoSmithKline schikt met Amerikaanse autoriteiten over fraude: $ 3 mrd.


'Passende afdoening'

Het Openbaar Ministerie noemt de transactie 'een passende afdoening van de zaak'. De afdoening bevat een boete- en ontnemingscomponent. Daarnaast wijst het OM er op dat de in de eerste helft van 2012 aangetreden nieuwe raad van bestuur van SBM Offshore op eigen initiatief een omvangrijk pakket aan maatregelen tot verbetering van de compliance van de onderneming genomen. Daar hecht het Openbaar Ministerie belang aan, in de hoop dat een herhaling van de strafbare feiten in de toekomst zich niet meer voor zullen doen. Ook zal het OM de komende jaren inzage krijgen in de uitvoering van SBM Offshore's compliance beleid. Ook het Amerikaanse Department of Justice (DoJ) heeft onderzoek gedaan naar de smeergeldaffaire. Volgens SBM Offshore ziet het DoJ af van verdere vervolging.

Redenen voor het OM om een transactie-aanbod te doen zijn onder meer geweest dat SBM Offshore de kwestie zelf onder de aandacht heeft gebracht van de autoriteiten, waaronder het Nederlandse OM, en SBM Offshore de kwestie zelf heeft onderzocht en aan verdere strafrechtelijke onderzoeken door het Openbaar Ministerie en de FIOD haar volledige medewerking heeft toegezegd.

Betreuren

Ook speelt voor het OM mee dat de huidige raad van bestuur en de raad van commissarissen van SBM Offshore het falen van controlemechanismen in het verleden betreuren.

SBM Offshore informeerde het OM in het voorjaar van 2012 uit eigen beweging over het door haar geïnitieerde interne onderzoek naar mogelijk ongepaste betalingen aan handelsagenten. Het interne onderzoek heeft plaatsgevonden in de periode van 2012 tot en met begin 2014 en strekte zich uit over de periode van 2007 tot en met 2011. De reikwijdte van het interne onderzoek is mede in overleg met het OM en de FIOD bepaald. Daarnaast heeft de FIOD onder leiding van het OM eigen onderzoek gedaan.

SBM Offshore betaalde van 2007 tot en met 2011 circa $ 200 mln aan commissies aan handelsagenten. Het grootste deel van die commissies, in totaal $ 180,6 mln, heeft betrekking op Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië.

Het onderzoek van het Openbaar Ministerie en de FIOD heeft zich toegespitst op deze drie landen. Het Openbaar Ministerie heeft onderzoek naar deze drie landen voldoende representatief geacht voor het geheel, gelet op het aandeel dat deze drie landen hadden in de bedrijfsvoering van SBM Offshore.

Equatoriaal Guinea

Begin 2012 vernam SBM Offshore dat een van haar toenmalige handelsagenten mogelijk bepaalde goederen had overhandigd aan diverse overheidsfunctionarissen in Equatoriaal Guinea. Het zou daarbij zijn gegaan om een of meer auto’s en een gebouw. Naar het oordeel van het Openbaar Ministerie en de FIOD betaalde SBM Offshore's toenmalige handelsagent aan hem betaalde commissies voor een aanzienlijk deel door aan derden, die op hun beurt delen daarvan weer zouden hebben (door)betaald aan een of meer overheidsfunctionarissen in Equatoriaal Guinea. Daarnaast zijn er andere betalingen, zoals opleidings- en ziektekosten.

Naar het oordeel van het Openbaar Ministerie en de Fiod geschiedden dergelijke doorbetalingen met medeweten van toenmalige medewerkers van SBM Offshore, onder wie een toenmalig lid van de raad van bestuur. Het gaat waarschijnlijk om Jean Philippe Laures. Die werd eind vorig jaar plotseling aan de kant gezet door SBM. In de periode van 2007 tot en met 2011 betaalde SBM Offshore de bewuste handelsagent in totaal $ 18,8 mln met betrekking tot Equatoriaal Guinea.


Angola

In de periode van 2007 tot en met 2011 maakte SBM Offshore tevens gebruik van verschillende handelsagenten in Angola. Deze handelsagenten ontvingen commissies voor dienstverlening in verband met bepaalde projecten in Angola. Naar het oordeel van het Openbaar Ministerie en de Fiod hebben personen die gerelateerd zijn aan ten minste een van deze handelsagenten en die zelf Angolese overheidsfunctionarissen waren of daarmee geassocieerd kunnen worden, gelden ontvangen. Tevens zijn er andere betalingen zoals reis- en studiekosten aan een of meer Angolese overheidsfunctionarissen dan wel hun familieleden.

Ook ten aanzien van Angola vonden betalingen naar het oordeel van het Openbaar Ministerie en de Fiod plaats met medeweten van toenmalige medewerkers van SBM Offshore. In de periode van 2007 tot en met 2011 heeft SBM Offshore haar handelsagenten $ 22,7 miljoen aan commissies betaald met betrekking tot Angola.


Brazilië

Ten aanzien van Brazilië zijn tijdens het in opdracht van SBM Offshore uitgevoerde interne onderzoek enkele 'red flags' aangetroffen met betrekking tot de belangrijkste handelsagent. Deze betroffen onder meer: de hoogte in absolute termen van de commissies die zijn betaald aan de handelsagent en zijn bedrijven; een splitsing in de betaling van commissies aan de handelsagent tussen zijn Braziliaanse en offshore entiteiten; en documenten die aangaven dat de handelsagent over vertrouwelijke informatie van een Braziliaanse opdrachtgever beschikte.

Het interne onderzoek van SBM Offshore leverde geen concreet bewijs op waaruit zou blijken dat betalingen zijn verricht aan een of meer overheidsfunctionarissen in Brazilië. In de periode van 2007 tot en met 2011 heeft SBM Offshore haar handelsagenten $ 139,1 miljoen aan commissies betaald met betrekking tot Brazilië.


In het onderzoek van de Fiod onder leiding van het Openbaar Ministerie is op grond van een rechtshulpverzoek geconstateerd dat vanuit de offshore vennootschappen van de Braziliaanse handelsagent betalingen zijn verricht aan Braziliaanse overheidsfunctionarissen. Deze bevindingen zijn het resultaat van onderzoeksmethoden die niet ter beschikking staan aan SBM Offshore.

Specialistische onderzoekers

Het interne onderzoek door SBM Offshore is uitgevoerd door gespecialiseerde advocatenkantoren en forensische accountants, die zijn geassisteerd door een intern team bij SBM Offshore.

SBM Offshore gaf het Openbaar Ministerie en de Fiod steeds openheid van zaken. Het Openbaar Ministerie en de Fiod zijn in besprekingen door SBM Offshore op de hoogte gehouden van de voortgang van het interne onderzoek. De voorlopige bevindingen van het interne onderzoek zijn aan het Openbaar Ministerie en de Fiod gerapporteerd. Het interne onderzoek is begin 2014 afgerond, waarna SBM Offshore aangifte heeft gedaan bij het Openbaar Ministerie.

Daarnaast heeft de Fiod onder leiding van het Openbaar Ministerie eigen onderzoek gedaan. Er is administratie in beslag genomen, er zijn getuigen en betrokkenen gehoord en er is rechtshulp verzocht aan betrokken landen. SBM Offshore heeft medewerking verleend aan dit onderzoek dat door de Fiod onder leiding van het Openbaar Ministerie mede naar aanleiding van de bevindingen van het interne onderzoek van SBM Offshore is verricht.

Lees ook: Schikking Yme was duurder voor SBM Offshore en commentaar: Schikken is rekenen

http://fd.nl/economie-politiek/902280/s ... t-justitie

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Thu Nov 13, 2014 22:48

Petrobras houdt deur voorlopig dicht voor SBM

Yteke de Jong
donderdag 13 november 2014, 20:17
update: donderdag 13 november 2014, 20:31

De Braziliaanse staatsoliemaatschappij houdt voorlopig de deur dicht voor SBM Offshore, melden Braziliaanse media donderdag. De grootste klant van SBM stelde donderdag geen zaken te willen doen met SBM, zolang er onderzoeken in het land lopen naar het bedrijf uit Schiedam.

Rekenkamer

Petrobras reageerde hiermee op de aankondiging van een onderzoek van de nationale rekenkamer van Brazilië naar de handelspraktijken van SBM Offshore. De oliemaatschappij heeft SBM eerder dit jaar al uitgesloten van twee offerteprocedures.

Kwartaalcijfers

Er lopen nog steeds meerdere onderzoeken in Brazilië naar de corruptie bij SBM Offshore, dat woensdag een schikking trof van $ 240 mln met het Nederlandse Openbaar Ministerie. Bestuursvoorzitter Bruno Chabas stelde donderdag bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers nog wel vast dat het nog onzeker is hoe de situatie in het Zuid-Amerikaanse land de bedrijfsvoering van SBM verder zal raken.

Minder investeringen

Het blijkt dat de bouwer van oliewinnings- en opslagschepen last heeft van een teruglopend orderboek als gevolg van verslechterende marktomstandigheden omdat oliemaatschappijen minder investeren. 'De komende maanden zullen we daardoor minder opdrachten binnen halen', zei Chabas in een toelichting op het handelsbericht. Hij verzekerde dat SBM last heeft van een natuurlijke cyclus in de sector en dat er hard gewerkt wordt om nieuwe opdrachten binnen te halen. Maar een verdere uitsluiting door Petrobras kan de verdiencapaciteit van SBM verder aantasten.

Tot en met het derde kwartaal is er door SBM voor $ 2 mrd aan nieuwe opdrachten binnengehaald, een daling van 80% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen er nog voor $ 11 mrd werk was binnengehaald. Het orderboek zelf ligt per eind september op $ 22 mrd. Analisten waren tamelijk positief over de ontwikkelingen bij SBM, die ze slechter hadden verwacht.

Het aandeel SBM Offshore sloot donderdag in Amsterdam ruim 4% lager.
http://fd.nl/economie-politiek/902460/n ... m-brazilie

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Mon Nov 17, 2014 20:11

Petrobras pakt fraude aan: beurskoers SBM stuitert flink
1
0
0
Petrobras pakt fraude aan: beurskoers SBM stuitert flink
Het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras gaat een speciale divisie opzetten die onderzoek gaat doen naar fraude en omkoping.

Dat liet het bedrijf maandag weten in een bijeenkomst met analisten en beleggers.

Volgens bestuursvoorzitter Maria das Gracas Foster zet Petrobras stappen om het naleven van regels te verbeteren en fraude te onderzoeken. Vrijdag werd nog bekend dat het bedrijf de publicatie van de kwartaalcijfers heeft uitgesteld vanwege onderzoeken naar corruptie en het aannemen van steekpenningen door werknemers. Zij zouden smeergeld hebben aangenomen van bedrijven waarmee het olieconcern zaken doet. Ook de Nederlandse leverancier van opslag- en productieschepen SBM Offshore wordt met die affaire in verband gebracht. SBM heeft hiervoor al een forse voorziening genomen. Desondanks kan SBM al jaren geen nieuwe omzet binnenhalen in Brazilië.


De beurskoers van SBM Offshore klom eerst flink op het nieuws, naar 12 euro per aandeel, maar daalde weer hard naar 11 euro per aandeel. (Zie daggrafiek links). Het fonds verloor in 6 minuten 1 euro per aandeel.

Vrijdag werd tevens een voormalige topbestuurder van Petrobras gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de fraude.

Petrobras maakte verder bekend dat de productiedoelstelling voor 2014 is verlaagd, vooral door vertragingen bij de bouw en levering van boorplatformen en het goedkeuren van vergunningen. Het bedrijf rekent nu op een productiegroei van 5,5 tot 6 procent. Eerder werd gerekend op een toename met 7,5 procent, met een min of plus van 1 procentpunt. Petrobras heeft in de afgelopen tien jaar op rij zijn productiedoelstellingen niet gehaald.

RTL Z
http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/p ... tert-flink

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Tue Nov 18, 2014 16:30

18 november 2014 08:49
Rabobank: Braziliaanse storm voor SBM Offshore
1
0
0
Rabobank: Braziliaanse storm voor SBM Offshore
Er is sprake van een storm voor SBM Offshore in Brazilië.

Dat constateren analisten van Rabobank in een rapport. Ze verlagen daarin het advies voor het aandeel van de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie naar hold van buy. Ook het koersdoel werd scherp teruggezet, van 16 euro naar 10 euro.Rabobank wees er op dat SBM volgens zijn Braziliaanse klant Petrobras heeft toegegeven dat het steekpenningen betaalde aan een medewerker om zo opdrachten binnen te krijgen. Als gevolg daarvan mag het Nederlandse bedrijf niet deelnemen aan een aanstaande FPSO-tender. ,,Petrobras is veruit de grootste klant van SBM en wij sluiten niet uit dat het bedrijf een aanzienlijke schikking moet betalen. Dat terwijl het momentum voor de orderinstroom laag is'', aldus de marktvorsers.

Daar komt bij dat de toezichthouder in Brazilië heeft aangegeven dat een schikking SBM in Brazilië ,,veel meer'' zal kosten dan een overeenkomst die onlangs werd gesloten in Nederland. Deze had een omvang van 240 miljoen dollar.


http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/r ... m-offshore

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Tue Nov 18, 2014 18:10

di 18 nov 2014, 14:45
SBM Offshore zwijgt over affaire Brazilië
AMSTERDAM (AFN) -
SBM Offshore wil geen commentaar geven op de ontwikkelingen in Brazilië, waar de onderneming al enige tijd in verband gebracht met het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras die onderzoek doet naar het plaatsvinden naar corruptie en het aannemen van steekpenningen door werknemers.
Naar SBM Offshore detailpagina >

Het bestuur van Petrobras zei maandag dat het is ingelicht over steekpenningen die SBM zou hebben betaald.
De Braziliaanse toezichthouder CGU gaat daarbij onderzoeken of SBM Offshore ,,oneerlijke voordelen'' heeft gekregen door omkoping. Tot dit onderzoek is afgelopen mag SBM Offshore niet meer meedoen aan tenders van zijn grootste klant. ,,De notificatie aan SBM dat het zijn verweer kan presenteren zal de komende dagen gebeuren'', aldus CGU.
Schikking
SBM Offshore schikte onlangs een buitenlandse corruptiezaak waarin het verzeild was geraakt met het Openbaar Ministerie, voor 240 miljoen dollar (192 miljoen euro). Voor de schikking was al een voorziening genomen van dezelfde omvang in de resultaten over de eerste helft van het jaar.
Het hoofd van CGU meldde dat een eventuele schikking in Brazilië SBM Offshore ,,veel meer'' zal kosten dan de 240 miljoen dollar die in Nederland werd betaald. ,,Dit kan voldoende zijn voor Nederland, het is te weinig voor ons'', aldus de chef van de Braziliaanse controleur.
De woordvoerster van SBM Offshore wilde dinsdag niet aangeven of het bedrijf een voorziening zal nemen voor een eventuele Braziliaanse schikking. De vraag of ze het uitsluit wilde ze niet beantwoorden. ,,Ik geef geen enkel commentaar over Brazilië'', zo liet ze weten.
http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/s ... lie__.html

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Sat Nov 22, 2014 18:05

Topman Petrobras: ik kreeg 22 miljoen van SBM

Een voormalig topman van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras, Pedro Barusco, heeft gezegd dat hij 22 miljoen dollar (17,75 miljoen euro naar huidige koers) steekpenningen heeft gekregen van de Nederlandse onderneming SBM Offshore. Braziliaanse media meldden vandaag dat Barusco tegenover Braziliaanse onderzoekers zijn inkomsten opbiecht.

22 november 2014, 13:07 Bron: ANP 2
De 22 miljoen dollar van SBM Offshore was volgens Barusco slechts een deel van de ruim 100 miljoen dollar die hij aan steekpenningen heeft geïncasseerd als hoofd van een afdeling van Petrobras. Afgelopen week berichtten Braziliaanse media dat Barusco's openhartigheid zou voortvloeien uit een deal met justitie. Hij zou de steekpenningen allemaal terugbetalen en zo uit de cel blijven.

Barusco heeft bekend al sinds 1996 steekpenningen te hebben gekregen. Met deze lange 'staat van dienst' heeft hij mogelijk meer geld vergaard dan andere topfiguren van Petrobras en andere bedrijven die ook van corruptie worden verdacht.Vrijdag 14 november werden in zes Braziliaanse deelstaten 23 (ex-)managers of (ex-)directeuren opgepakt en voor verhoor naar de zuidelijke stad Curituba gebracht, waar ze in een gewone gevangenis werden opgesloten.

Het was een actie in een al acht maanden lopend onderzoek naar corruptie, de 'operatie autowasserij'. Maar pas deze maand wordt de omvang van de corruptie en voorname rol van Petrobras langzaamaan duidelijk.

Eerder deze maand schikte SBM Offshore met het Openbaar Ministerie in Nederland voor een bedrag van 240 miljoen dollar (192 miljoen euro). Het ging daarbij om een corruptiezaak waarbij het bedrijf steekpenningen betaalde in Angola en Equatoriaal-Guinee. Ook in Brazilië, waar Petrobas actief is, werden al eerder aanwijzingen van omkoping gevonden.
http://www.volkskrant.nl/economie/topma ... ~a3796215/

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Sun Nov 30, 2014 20:31

Koerssprong SBM na geruststellende woorden over Brazilië

Carel Grol
donderdag 27 november 2014, 13:36
update: donderdag 27 november 2014, 14:52

De koers van SBM Offshore staat halverwege de middag 2,5% hoger, na eerst ruim 3% lager te hebben gestaan. De toeleverancier van de olie-industrie verklaart op de website dat 'er geen twijfel bestaat aan de toewijding van het bedrijf aan Brazilië'.

Twee weken geleden schikte SBM Offshore voor $ 240 mln met het Openbaar Ministerie, voor omkoping in Angola, Equatoriaal Guinea en Brazilië. Het schikkingsbedrag bestond uit $  40 mln boete en $ 200 mln 'ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel'.

Hoofdstuk

Dat had betrekking op door het OM en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) geconstateerde 'ongeoorloofde betalingen aan handelsagenten en buitenlandse overheidsfunctionarissen'. Pedro Barusco, een voormalige topman van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras, zei afgelopen zondag nog dat hij $22 mln aan steekpenningen had ontvangen van het bedrijf uit Schiedam.

'Het bedrijf is van mening dat na de schikking met het OM, het hoofdstuk is afgesloten. Het huidige management heeft spijt betuigd', aldus het bericht van SBM. 'In het licht van alles dat het bedrijf sinds 2012 heeft gedaan om te de compliance te verbeteren, heeft SBM Offshore sterk het gevoel dat er geen drempels meer zouden moeten zijn om zo snel mogelijk te bieden op activiteiten in Brazilië.'

Gesprek

Twee weken geleden meldde Braziliaanse media nog dat Petrobras, de Braziliaanse staatsoliemaatschappij, voorlopig de deur nog dicht houdt voor SBM Offshore. Er lopen nog steeds meerdere onderzoeken in Brazilië naar de corruptie bij de toeleverancier van de olie-industrie.

In de verklaring stelt SBM 'in de pers te hebben gelezen over formele onderzoeken die lopen, maar het bedrijf is daarvan verder niet op de hoogte gebracht'. SBM zegt er over in gesprek te zijn met de Braziliaanse autoriteiten, om uit te vinden wat nu speelt.

Horde

'Het bedrijf weet niet wat er nog meer naar boven kan komen tijdens de lopende onderzoeken. Maar wat er speelt in Brazilië ligt buiten bereik van het bedrijf. SBM zal dus niet op ieder bericht reageren, zelfs als het bedrijf zich niet kan vinden in de interpretatie van de feiten', zo staat in de verklaring.

Kort na de schikking van $ 240 mln, taxeerde analisten van ING dat SBM Offshore nog een nieuwe boete boven het hoofd hangt van maximaal $ 400 mln in Brazilië vanwege de slepende corruptieaffaire. Analist Quirijn Mulder sprak daarbij van een laatste 'kostbare' horde voor de oliedienstverlener.

Koersdaling

Door de reeks tegenvallers - naast de fraude in Afrika en Latijns-Amerika werd er ook al voor $470 mln geschikt met het Noorse energiebedrijf Talisman - en doordat grote olieconcerns hun investeringen uitstellen, is de koers van SBM de voorbije jaren hard gedaald. In april 2011 stond de koers van het aandeel op € 20,40. Donderdag halverwege de middag is dat € 11,40. Dit jaar is de koers 23% gedaald, in een AEX die 6% is gestegen.

Daarmee doet alleen Fugro het nog slechter, met een koers die in elf maanden ruim halveerde. Dat bedrijf kwam drie keer met een winstwaarschuwing en wordt gehinderd door de lagere olieprijs waardoor oliebedrijven investeringen uitstellen.

http://fd.nl/beurs/915971/koerssprong-s ... r-brazilie

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Sun Nov 30, 2014 20:31

SBM praat met Braziliaanse autoriteiten over afsluiten kwesties
Donderdag 27 november 2014 16:21
AMSTERDAM (Dow Jones)--SBM Offshore nv (SBMO.AE) is in gesprek met de Braziliaanse autoriteiten om snel tot afronding te komen van de lopende kwesties waar het concern in het Zuid-Amerikaanse land bij betrokken zou zijn, zegt de bouwer van drijvende olieplatforms in een verklaring op zijn website.
Het bedrijf meldt daarbij geen kennisgeving te hebben ontvangen dat er formele onderzoeksprocedures zijn opgestart tegen de Schiedamse onderneming, zoals diverse media eerder meldden.
Onlangs schikte SBM met het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) een omkopingszaak uit het verleden. SBM moet het OM een bedrag van in totaal $240 miljoen overmaken vanwege ongeoorloofde betalingen aan handelsagenten en buitenlandse overheidsfunctionarissen in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilie in de jaren 2007 tot en met 2011.
"Het bedrijf neemt het standpunt in dat met de schikking met het OM het een hoofdstuk uit het verleden, waarvoor de huidige directie spijt heeft betoond, heeft gesloten", staat in de verklaring. Gelet op wat het bedrijf heeft gedaan sinds 2012 om de naleving te verbeteren, is SBM er sterk van overtuigd dat 'er geen belemmering zou moeten zijn om zo spoedig mogelijk zijn tenderactiviteiten te hervatten in Brazilie', zegt SBM verder.
"Er mag geen twijfel bestaan over de toewijding van het bedrijf aan Brazilie", onderstreept het concern, wijzend op onder meer de 4.000 mensen die direct voor SBM werken in Brazilie en de olie die door het bedrijf wordt opgepompt.

Door Ben Zwirs; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; ben.zwirs@wsj.com

(END) Dow Jones Newswires
November 27, 2014 10:21 ET (15:21 GMT)
http://www.beurs.nl/nieuws/binnenland/3 ... n-kwesties

User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2245
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: SBM Offshore rondt miljardendeal af.

Post by quasimodo » Mon Dec 01, 2014 21:01

Skanska verlaat Zuid-Amerika vanwege corruptie`
Redactie ABM Financial News - 1 december 2014, 07:18
Zweedse bouwreus onderzoekt corruptie met Petrobras.
De Zweedse internationale bouwer Skanska verlaat de Zuid-Amerikaanse markt na onthullingen over fraude bij de Braziliaanse oliegigant Petrobras. Dit schreven Zweedse media dit weekend.


Volgens mediaberichten hebben twee vertegenwoordigers van partners van Skanska, onder meer van bouwbedrijf Camargo Corrêa, toegegeven smeergeld te hebben betaald aan Petrobras om contracten binnen te slepen.


Het hoofd van de Zuid-Amerikaanse tak van Skanska, Johan Henriksson, benadrukte voor de Zweedse radio dat er veel corruptie is waardoor de werkomstandigheden zeer moeilijk zijn. Skanska onderzoekt momenteel of het bedrijf zelf direct betrokken is bij smeergeld betalingen, aldus Henriksson. De grootste bouwer van Zweden is sinds midden jaren negentig actief in de Braziliaanse olie- en gas sector.


SBM Offshore

Het Nederlandse SBM Offshore is momenteel onderwerp van onderzoek door de Braziliaanse toezichthouder Controladoraria-Geral da União naar eventuele omkoping van werknemers van Petrobras door SBM Offshore, om via deze weg nieuwe opdrachten binnen te halen. De oliedienstverlener benadrukte vorige week nog het belang van zijn activiteiten in Brazilië, waar het 4.000 man in dienst heeft en verantwoordelijk is voor een significant deel van de olieproductie van staatsoliemaatschappij Petrobras.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
http://www.deaandeelhouder.nl/news/2014 ... corruptie/

Post Reply