‘Geforceerde groei breekt Brazilië op’

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

‘Geforceerde groei breekt Brazilië op’

Bericht door quasimodo » vr jun 21, 2013 19:45

‘Geforceerde groei breekt Brazilië op’


Het oproer van de Braziliaanse bevolking tegen prijsverhogingen, het dure WK en corruptie gaat aan de miljoenen inwoners van de sloppenwijken voorbij.

Foto: AFP

Dat zegt Nanko van Buuren, sinds 1987 werkzaam in de favela’s in Rio de Janeiro.

Sociaal werker Van Buuren is dit weekeinde even in Nederland voor een fondsenwervingsactie voor zijn stichting IBISS, het Braziliaans Instituut voor Innovatie in de Sociale Gezondheidszorg.



Wat is er precies aan de hand in Brazilië?

Van Buuren: ''Ik ben van de week tussen de demonstranten in Rio gaan staan om dat aan de hand van de spandoeken te analyseren. Er is een algehele ontevredenheid onder de Braziliaanse bevolking over hoe het met het land gaat. De indruk in het buitenland is dat het geweldig gaat met de 200 miljoen inwoners, maar de realiteit is dat de armen en de lagere middenklasse - die 70 procent van de bevolking vormen - het veel minder goed hebben dan in 2010. Ze verdienen op papier meer, maar kunnen er minder voor kopen. Het gaat niet om ongrijpbare zaken alsn inflatie, het gaat om de prijs van bonen, rijst en een kilo tomaten, die meer kosten dan in Nederland.’’

Wat is de oorzaak van de protesten?

''Formeel is de verhoging van de buskaartjes en ander openbaar vervoer aangegrepen voor het protest, maar het zit veel dieper. De bevolking is de afgelopen jaren door een ruime kredietverlening aangemoedigd zo veel mogelijk te kopen. Dat was goed voor de groei van de economie. Maar ik heb bij IBISS medewerkers die 80 procent van hun maandinkomen kwijt zijn aan de aflossing op schulden.

"Het minimuminkomen ligt op 678 reais (260 euro), dus dan schiet er per maand niet zo veel meer over. En als dan ook nog eens de prijzen worden verhoogd en de elite flink verdient aan de bouw van projecten voor het WK voetbal en de Olympische Spelen, dan is de maat vol. De economische luchtbel loopt langzaam leeg, daar komt iedereen nu achter."

Is dit een protest van armen tegen rijken?

"Nee, dat kun je zo niet zeggen. Dit is meer een protest van de lagere middenklasse en de studenten. Zij worden het meest getroffen door de prijsverhogingen. Ook al zijn de tariefsverhogingen in het publiek transport teruggedraaid, de onvrede houdt voorlopig aan."

"Gek genoeg doen de armen nauwelijks mee aan de demonstraties. Zij vormen 40 procent van de bevolking, in Rio wonen de meesten van hen in de favela’s. Als je daar woont, heb je niet eens 12 reais (4 euro) om met de bus naar het centrum te rijden voor een demonstratie. In de favela’s heerst eerder een gelaten sfeer. Zo van: Je kunt er toch niets aan veranderen."

Is er enige overeenkomst met de demonstraties in Istanbul?

"Eigenlijk wel. Ook hier zie je dat mensen de straat op gaan om hun algehele ontevredenheid over de gang van zaken te uiten. De politiek wil de Brazilianen doen geloven dat het beter gaat, maar in hun portemonnee merken ze daar niets van. En je merkt dat net als in Istanbul de regering hard ingrijpt tegen demonstranten. De demonstranten zijn redelijk ontwikkelde mensen die opstaan tegen het regeringsbeleid. Ze willen niet meer voor de gek worden gehouden."

Zijn het WK en de Olympische Spelen mede veroorzaker van de maatschappelijke onrust?

''In elk geval niet in de favela’s van Rio. Daar hebben velen dankzij de bouwwerkzaamheden eindelijk een baantje gevonden. Wel is er natuurlijk onvrede over de meer dan 20 miljard euro die aan die sportevenementen wordt besteed uit publieke middelen. In Brasilia wordt bijvoorbeeld een stadion gebouwd, terwijl de hoofdstad niet eens een profclub heeft."

"Na het WK voetbal is dat stadion waardeloos, net zoals in Zuid-Afrika stadions voor niets zijn gebouwd. Cynische mensen denken dat alle protesten luwen zodra Brazilië de Confederations Cup wint, maar ik behoor daar niet toe."
http://www.nu.nl/buitenland/3507287/gef ... ie-op.html



Plaats reactie