Australische kwal verontrust Braziliaanse kustbewoners.

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4950
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Australische kwal verontrust Braziliaanse kustbewoners.

Bericht door quasimodo » ma jun 10, 2013 20:39

De aanwezigheid van de Australische gevlekte kwal voor de Braziliaanse kust verontrust wetenschappers. In 2000 zorgde de soort voor zware problemen in Mexico en de VS. .

De Australische gevlekte kwal (Phyllorhiza Punctata), die een diameter van ongeveer 50 centimeter heeft, wordt in toenemende mate gesignaleerd voor de kust van de zuidelijke deelstaat São Paulo. De soort werd er voor het eerst in 2006 aangetroffen maar de laatste maanden worden steeds meer incidenten geregistreerd met toeristen en vissers.

Meestal is een kwallenbeet niet gevaarlijk maar het gif leidt wel tot flinke irritatie. In sommige gevallen treden allergische reacties op die zelfs ziekenhuisopname noodzakelijk maken.

Zware problemen
Onderzoekers van het Braziliaanse Argonauta-instituut hebben nu drie exemplaren gevangen en naar een aquarium van de kustgemeente Ubatuba overgebracht. "De exotische soorten verstoren het evenwicht in de ecosystemen", zegt oceanograaf Hugo Gallo, directeur van het Aquarium van Ubatuba. "We gaan deze exemplaren in het aquarium observeren en nagaan hoe ze zich gedragen en voortplanten."

"We weten dat de massale aanwezigheid van Australische kwallen in 2000 tot zware problemen heeft geleid in de Golf van Mexico en de Verenigde Staten", zegt Gallo. "De soort komt uit de Stille Oceaan en voedt zich met zoöplankton en eieren en larven van vissen. Waarschijnlijk kwamen ze hier terecht via de ballasttanks van schepen."

Strander sluiten
De voorbije jaren kreeg ook de Spaanse kust met de Australische gevlekte kwal af te rekenen. In de buurt van de stad zuidoostelijke stad Alicante waren er in 2011 zoveel kwallen dat heel wat stranden gesloten moesten worden. De groei van de kwallenpopulatie is wellicht een gevolg van overbevissing, vervuiling en warmer zeewater.
http://www.demorgen.be/dm/nl/5381/Diere ... ners.dhtml



Plaats reactie