Het lot van Brazilië ligt in de handen van Trump en de Ayatollahs

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Plaats reactie
WillemJan
Artikels: 0
Berichten: 216
Lid geworden op: wo apr 04, 2018 19:56

Het lot van Brazilië ligt in de handen van Trump en de Ayatollahs

Bericht door WillemJan » za mei 26, 2018 00:55

Ayatollah Ali Khamenei en President Trump kunnen zonder het te beseffen Brazilië op haar grondvesten doen daveren omwille van het Iran akkoord, omdat er sinds 4 dagen een staking van de transportsector is hierdoor stijgen de 'commodities' (voedsel, olie, ...) prijzen pijl snel, waardoor de publieke dienstverlening in gevaar komt. Als het Iran-akkoort helemaal ten dode opgeschreven staat dan is de kans groot dat de olie-prijzen weer naar een nieuwe piek gaan in Brazilië en de wereld.
lula-ahmadinejad.jpg
Aloysio Nunes, Minister van buitenlandse zaken, verklaarde op 24 mei dat het Midden-Oosten en Noord-Afrika prioritair is voor de Braziliaanse Economie. Iran, onder Ahmedinejad, dat onder Lula een belangrijke plaats in nam in het Braziliaanse buitenlandse beleid, zou eens de puntjes op de i kunnen zetten na een verdere isolatie door de VS en Israël. De meest logische manier om dit te doen is samen met de Opec-en Alba landen de olie-prijzen te doen stijgen.

Het probleem is dat die niet onmiddellijk de VS zou raken omdat er in de VS genoeg olie voorhanden is, maar dat zal invloed hebben op de andere olie afhankelijke economieën zoals Brazilië. Brazilië, dat zich al voorziet van ethanol als brandstof, is er nog niet in geslaagd om de pré-sal te ontginnen met Petrobras omwille van de corruptie. Brazilië zag de pré-sal onder Temer verkocht geraken aan Engeland en Frankrijk.

Lula die in zee ging met Ahmadinejad, zou eens de oorsprong kunnen zijn van belangrijke crisis in Brazilië. Ahmadinejad behoorde tot de hardliners van het Iraans regime, hij werd eigenlijk al boven wonder verkozen omdat zijn tegenstander Rafsanjani in de verkeizingen in 2005 te gematigd was (noot: er was nog een hardliner) voor het regime van Teheran. Lula ging dus in zee met de hardliners en onderhandelde een uitweg uit de nucleaire crisis in Iran. Ondertussen is weer een gematigde regering van Hassan Rouhani aan de macht, dit wil zeggen dat deze na het engagement met Ahmadinejad niet meer zo happig zullen zijn naar een samenwerking met Brazilië.

Ayatollah Ali Khamenei vertelde ondanks in een interview dat hij het nuclaire akkoord zou vernietigen omdat de VS er is uitgestapt. Ondertussen verloor Iran invloed in Irak, met het aan de macht komen van de sjiietische communistische geestelijke Al-Sadr, die begin eenentwintigste eeuw verantwoordelijk was voor aanslagen en terreur tegen de VS-troepen vanuit Sadr city. Toch staat Iran nog sterk in Syrië, maar door Israelische bombardementen begin mei zijn een groot deel van hun stellingen binnen syrië vernietigd, blijft alleen Hezbollah over in Libanon, Venezuela en Paraguay.

Iran blijft dus na deze blitzkrieg van Israël over met vrienden zoals met Europa, Regime van Assad, Rusland, Libanon en enkele andere landen. Toch lijkt dit eerder economisch. Het zal alleen staan op het moment van Amerikaanse druk, omwille van de expantie van iran in het Midden-Oosten de laatste jaren.

Hierdoor lijkt het er op dat Iran haar wapen kan gebruiken om de olie prijzen te doen stijgen, het is duidelijk dat de situatie anders is dan tijdens de Jom Kipoer, maar nadat de VS uit het nuclaire akkoort stapte stegen de olie prijzen tot boven de 80 dollar de Barrel. Dat was al vier jaar geleden dat die zo hoog stond.

Ondertussen in Brazilië komt de olie bevoorrading in gedrang door een staking van de vrachtwagens, dit kan leiden tot een nog hevigere crisis als Iran beslist om het ultieme wapen van het Midden-Oosten te gebruiken nl Piek-Olie!Gebruikersavatar
Martinho
Artikels: 0
Berichten: 810
Lid geworden op: di okt 24, 2017 23:19

Re: Het lot van Brazilië ligt in de handen van Trump en de Ayatollahs

Bericht door Martinho » za mei 26, 2018 03:21

Ik vind het zo langzamerhand een benauwend patroon hoor. Dat Midden-Oosten is echt een gigantisch punt in jouw ogen.

Dat die mijnheer Trump door de politiek (ook de internationale) raast als de spreekwoordelijke olifant in de porseleinkast betekent nog niet dat de andere door jou genoemde leiders dat ook doen. Integendeel, ze lijken te hebben ontdekt dat je hem gewoon in naam gelijk moet geven om in praktijk te krijgen wat je wilde. Maar verder stelt zijn gebral weinig voor in mijn beleving, en mocht ik me daarin alsnog vergissen: heel lang zal hij niet meer blijven. De geloofwaardigheid van hem EN de VS is echt minimaal geworden, zeker als het om redelijk gewone en beschaafde diplomatie gaat. En een land dat aan alle kanten dreigt om handelsakkoorden ten eigen bate open te breken is natuurlijk ook geen prettige partner.

Verder, het spijt me dat te moeten aanstippen, vind ik het wel erg wrang dat je het woord blitzkrieg wenst te gebruiken in verband met Israel. En niet alleen wrang, nog fout ook als je weet waar blitzkrieg voor stond.

Ik weet niet hoe de situatie tegenwoordig is, maar ik dacht te weten dat Brazilie bijna in eigen oliebehoefte kan voorzien. En mocht dat niet zo zijn dan kopen ze het in Venezuela, daar zitten ze te springen om wat poen. En sinds die wildeman is overleden kan dat vast ook wel weer. Olie komt niet alleen uit Iran (niet meer iig) en er zijn ook wat meer OPEC landen tegenwoordig.
Bovendien, het is je misschien ontgaan, was de VS niet alleen in het nucleaire akkoord. Het stapt er wel uit, alleen, maar net als bij het Parijse akkoord wil dat niet zeggen dat het akkoord er niet meer is. De VS doet niet meer mee, en voorlopig zijn ze nog een economische grootmacht met mogelijkheden van zware economische sancties, maar als China niet meegaat kon de overeenkomst best wel eens standhouden.

Brazilie was nooit zo´n grote vriend van de VS. Dat was ook wederzijds. De gemiddelde Amerikaan heeft toch al weinig op met de wereld daarbuiten, maar alles ten zuiden van de zuidgrens zijn apenlanden. En nog communist ook (of wat een Amerikaan denkt dat een communist is). Jammer misschien dat met name Lula vriendjes was van Cuba, maar zo vreemd is dat nou ook weer niet. Hij en zijn voorgangers waren b.v. ook vriendjes met Khadaffi, en via deze ook Iran enz, een feit waar we de uraniumopwekkingsfabriek bij Resende te danken hadden (gebaseerd op de door Iran gestolen blauwdrukken van de ultracentrifuge van Kistemaker).
Maar als het om de economie gaat: Brazilie heeft veel en grote handelspartners, maar in mijn beleving horen landen in het Midden-Oosten daar nauwelijks bij.WillemJan
Artikels: 0
Berichten: 216
Lid geworden op: wo apr 04, 2018 19:56

Re: Het lot van Brazilië ligt in de handen van Trump en de Ayatollahs

Bericht door WillemJan » za mei 26, 2018 03:32

Als ik mij niet vergis was blizkrieg tegen Rusland en had de laatste Tsaar 'alle' joden al verjaagd, dus dat foutje kan je mij toch permiteren... Als je over Israël spreek moet je op elke zin letten, terwijl als je over moslims of socialisten (denk pt) praat mag alles... Heb jij eigenlijk zicht op de joodse bevolking in Brazilië, is caetano een jood, hij stond wel heel mooi naast shimon Perez enkele jaren terug na een concert in Israël. Terwijl Gil dit jaar afzegt om naar Brazilië te gaan...Gebruikersavatar
Martinho
Artikels: 0
Berichten: 810
Lid geworden op: di okt 24, 2017 23:19

Re: Het lot van Brazilië ligt in de handen van Trump en de Ayatollahs

Bericht door Martinho » za mei 26, 2018 03:38

Dan met je de geschiedenisboeken van WOII even openslaan. Dat is geen foutJE maar een hele erge misser.WillemJan
Artikels: 0
Berichten: 216
Lid geworden op: wo apr 04, 2018 19:56

Re: Het lot van Brazilië ligt in de handen van Trump en de Ayatollahs

Bericht door WillemJan » za mei 26, 2018 03:48

Ja, Martinho, ik weet dat dit gevoelig ligt, maar ik hoop dat je mij geen antisemiet noemt omwille van één zintje... Ik heb ooit eens geschreven dat othodoxe joden niet willen werken omdat voor hun religieuze rituelen werken is in een artikel voor mo*. Ik werd hiervoor aangevallen door joodsactueel, dat is het magazine van de joodse gemeenschap in Vlaanderen, ik kreeg te horen dat ik een joodse bloeddrinker ben. Ik ben blij dat jij nog vriendelijk blijft. Ik denk niet dat je uit één zin je een oordeel kan vellen. Blitzkrieg is dat niet gewoon een militaire term, zoals forlorn hope!WillemJan
Artikels: 0
Berichten: 216
Lid geworden op: wo apr 04, 2018 19:56

Re: Het lot van Brazilië ligt in de handen van Trump en de Ayatollahs

Bericht door WillemJan » za mei 26, 2018 03:52

Als ik de definities bekijk dan is het toch een ruimer begrip...

Blitzkrieg

De Nederlandse betekenis van dit Duitse woord is 'bliksemoorlog'. Zeer snel verlopende veldtocht. In tegenstelling tot een loopgravenoorlog is de Blitzkrieg erg snel en beweeglijk. Lucht- en grondstrijdkrachten werken nauw samen. Voor het eerst toegepast door de Duitsers (september 1939 in Polen)
Gevonden op http://www.go2war2.nl/nld_begrip.asp
Blitzkrieg

Begrippenlijst: Tweede Wereldoorlog - Duits voor `bliksemoorlog`, strategie waarin vooral het onafhankelijke gebruik van pantsereenheden opviel. Uitgangspunt was dat een vijand het snelst kon worden verslagen door zijn verbindingen te verbreken en hem af te snijden van zijn bevoorradingsbases.
Gevonden op http://www.digischool.nl/gs/begrippen/bwo2.htm
blitzkrieg

de blitzkrieg zelfst.naamw. (m.) Uitspraak: ['blɪtskri:k] zeer snelle verrassingsoorlog ...
Gevonden op http://www.woorden.org/woord/blitzkrieg
Blitzkrieg

[Geschiedenis] Bliksemoorlog, snelle, beweeglijke oorlogsvoering.
Gevonden op https://quizlet.com/104842791/geschiede ... ash-cards/
Blitzkrieg

Blitzkrieg (letterlijk: "bliksemoorlog") is een uit het Duits overgenomen term die in drie verschillende hoofdbetekenissen gebruikt wordt, als aanduiding voor drie te onderscheiden tactieken: de Strategische Overval, de Gemechaniseerde Bewegingsoorlog en de Blitzkrieg in Eigenlijke Zin. == Tactieken == === I. De Strategische Overval === Hierbij .....
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Blitzkrieg


blitzkrieg

onverhoedse bewegingsoorlog (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/blitzkrieg
blitzkrieg

onverhoedse bewegingsoorlog
Jaar van herkomst: 1945 (Schuurman, De Tweede Wereldoorlog 22 )
Gevonden op http://www.dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/colofon.phpGebruikersavatar
Martinho
Artikels: 0
Berichten: 810
Lid geworden op: di okt 24, 2017 23:19

Re: Het lot van Brazilië ligt in de handen van Trump en de Ayatollahs

Bericht door Martinho » za mei 26, 2018 04:01

Juist, maar nou ga JIJ me onderwijzen in wat blitzkrieg eigenlijk is, terwijl ik meende dat je uit Belgie komt dat net als Nederland in mei 1940 onder de voet werd gelopen door inderdaad: een snelle bewegingsoorlog met grote ondersteuning van luchtmacht. Het slaat dus niet alleen op Rusland, zoals je eerder dacht (en die Tsaar was er ook al lang niet meer) en heeft verder hoegenaamd niets te maken met "joden". Dat kwam later, dat was geen onderdeel daarvan.

Het lijkt me dat je de vaderlandse geschiedenislessen hebt verzuimd :)WillemJan
Artikels: 0
Berichten: 216
Lid geworden op: wo apr 04, 2018 19:56

Re: Het lot van Brazilië ligt in de handen van Trump en de Ayatollahs

Bericht door WillemJan » za mei 26, 2018 04:06

Martinho schreef:
za mei 26, 2018 04:01
Juist, maar nou ga JIJ me onderwijzen in wat blitzkrieg eigenlijk is, terwijl ik meende dat je uit Belgie komt dat net als Nederland in mei 1940 onder de voet werd gelopen door inderdaad: een snelle bewegingsoorlog met grote ondersteuning van luchtmacht. Het slaat dus niet alleen op Rusland, zoals je eerder dacht (en die Tsaar was er ook al lang niet meer) en heeft verder hoegenaamd niets te maken met "joden". Dat kwam later, dat was geen onderdeel daarvan.

Het lijkt me dat je de vaderlandse geschiedenislessen hebt verzuimd :)
Martinho, ik ben al heel mijn leven met alles behalve het westen bezig, ik loop graag onbezonnen rond in de gemeente van Paulo Henri Spaak en Herman Vanrompuy...Plaats reactie