In totaal zijn er 4 miljoen Afrikanen naar Brazilië gehaald. Ongeveer 40% van alle slaven die de oversteek maakten naar de nieuwe wereld kwamen in Brazilië terecht. Ze kwamen uit het huidige Ghana, Benin, Guinee-Bissau en Nigeria in Bahia toe, en in Rio de Janeiro en Minas Gerais uit Angola, Congo-Brazzaville en Mozambique.
Sommige onder hen kwamen toe op de Valongo kade in Rio de Janeiro, die in 2011 is ontdekt. Daar liggen nog verschillende massagraven van slaven die de oversteek niet hadden overleefd. Op die kade moesten de slaven weer op krachten komen om te beginnen werken in Brazilië.
Slaven leefden niet lang omwille van de harde omstandigheden waarin ze moesten overleven. Er waren sommige slaven die ontsnapten en die richten Quilombos op, dorpen waar slaven vrij konden leven. De bekendste bevrijde slavenleider is Zumbi de Palmares.
De aanloop naar de lei Aurea:
4 september 1850: De Lei Eusébio de Queirós verbiedt de handel in slaven.
28 september 1871: De Lei do Ventro Livre (letterlijk: "Wet van de Vrije Buik") bepaalt dat de zonen van slavinnen vrij geboren werden, hoewel ze nog wel tot hun 21 onder voogdij van de slavenhouder stonden.
1884: De deelstaat Ceará schaft op zijn eigen grondgebied de slavernij af.
1885: De Lei Saraiva-Cotegipe, beter bekend als de Lei dos Sexagenários ("Wet van de Zestigjarigen") bepaalt dat slaven die ouder zijn dan 60 jaar de vrijheid krijgen. In de praktijk haalt deze wet weinig uit, omdat maar weinig slaven deze leeftijd bereiken. Ook hebben de vrijgelaten slaven weinig middelen om in hun onderhoud te voorzien.
13 mei 1888: Prinses Isabella ondertekent de Lei Áurea ("Gouden Wet"), waarin de slavernij officieel werd afgeschaft. Op deze datum wordt nog steeds de afschaffing van de slavernij gevierd. (bron Wiki)
Officiëel werd de slavenhandel in 1931 afgeschaft, maar de slaverenij die bleef doorgaan tot 1888. Toch is er spraken van een geleidelijk proces dat eindigde met de ondertekening van de lei Aurea door Princes Isabel, de dochter van Dom Pedro 2 die toen in Europa was. Een jaar later werd de Braziliaanse republiek uit geroepen en de keizer Dom Pedro 2 afgezet.
De lei Aurea geschreven door de minister van landbouw Da Silva:
A Princesa Imperial Regente, em nome de Sua Majestade o Imperador, o Senhor D. Pedro II, faz saber a todos os súditos do Império que a Assembleia Geral decretou e ela sancionou a lei seguinte:
Art. 1.º: É declarada extinta desde a data desta lei a escravidão no Brasil.
Art. 2.º: Revogam-se as disposições em contrário.
Manda, portanto, a todas as autoridades, a quem o conhecimento e execução da referida Lei pertencer, que a cumpram, e façam cumprir e guardar tão inteiramente como nela se contém.
O secretário de Estado dos Negócios da Agricultura, Comércio e Obras Públicas e interino dos Negócios Estrangeiros, Bacharel Rodrigo Augusto da Silva, do Conselho de Sua Majestade o Imperador, o faça imprimir, publicar e correr.
Dada no Palácio do Rio de Janeiro, em 13 de maio de 1888, 67.º da Independência e do Império.
Princesa Imperial Regente.
Rodrigo Augusto da Silva
Carta de lei, pela qual Vossa Alteza Imperial manda executar o Decreto da Assembleia Geral, que houve por bem sancionar, declarando extinta a escravidão no Brasil, como nela se declara. Para Vossa Alteza Imperial ver. Chancelaria-mor do Império - Antônio Ferreira Viana.
Transitou em 13 de maio de 1888.- José Júlio de Albuquerque. (bron wiki)
Tot op de dag van vandaag moeten Afro-Brazilianen voor hun rechten vechten, zo is 51% van de Brazilianen afstammeling van slaven, maar zitten er maar 10% afro-Brazilianen in de politiek. De laatste jaren zijn er echter quota's op de universiteiten voor Afro-Brazilianen, dus er is weer een belangrijke stap gezet richting emancipatie. Er zijn nog steeds quilombolas in verschillende steden en de religie candomblé en de slavendans capoeira blijven immer populair ...