Consul van Syrië in São Paulo heeft VUB-diploma

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Plaats reactie
WillemJan
Artikels: 0
Berichten: 216
Lid geworden op: wo apr 04, 2018 19:56

Consul van Syrië in São Paulo heeft VUB-diploma

Bericht door WillemJan » ma apr 30, 2018 03:46

De Vrije Universiteit van Brussel heeft geen goed track record van mensenrechten als het over ex-studenten gaat. Terwijl ik mijn onderzoek deed over de gevolgen van het Syrische conflict in São Paulo, werd ik voortdurend afgedreigd door het hoofd van de officiele diaspora organisatie, FEARABE. Hij zei dat hij alles ging doen zodat het Syrische regime mijn onderzoek kon plat te leggen omdat de consul nederlands kan en mijn onderzoek kon lezen.

Terwijl er een VUB-prof Djalali, al twee jaar opgesloten zit in Iran omwille van spionage en daarvoor een nationale solidariteitsbeweging opgang is gebracht, voert een ander product van de VUB een terreurbeleid in São Paulo, Sami Salameh. Het mes snijdt langs beide zijden, anders heeft de VUB geen duidelijk mensenrechtenbeleid.

Tijdens mijn onderzoek ging ik op bezoek in het Consulaat van Syrië in São Paulo, het was het enige consulaat dat naar de sigaretten rook en waar iedereen weg liep toen er een Europeaan binnen kwam.

Het Syrische consulaat organiseert actief pro-regime betogingen in São Paulo, daar is al meermaals sprake van geweest. Ze fotograferen Syrische actievoerders en geven dit door aan het Syrische regime die hun familie in Syrië of Libanon onderdruk zet om te stoppen met hun activiteiten. Het consulaat is ook actief bezig met het monitoren van Syrische vluchtelingen.

Enerzijds grijpt het Syrische consulaat actief in om betogingen tegen het regime uit elkaar te halen en vaak komt het tot een handgemeen, anderzijds heeft het consulaat active banden met extreem-linkse organisaties om actieve steun te zoeken voor het regime. Ondertussen heeft extreem-rechts met de populaire presidentskandidaat Bolsonario zoals in België zich tegen de Syrische Vluchtelingen in Brazilië uitgesproken.Het is dus onbegrijpelijk dat een persoon zoals Sami Salameh een vrijgeleide krijgt van de VUB. Ik vind dat de VUB actief diploma's moet afnemen van schenders van de mensenrechten en actief eredoctoraten moet geven aan beschermers van de mensenrechten.

Willemjan is blogger. Bekijk zijn werk op facebook en website.
Laatst gewijzigd door WillemJan op ma apr 30, 2018 12:43, 12 keer totaal gewijzigd.Felix
Artikels: 0
Berichten: 4247
Lid geworden op: di mar 08, 2016 14:08

Re: Consul van Syrië in São Paulo heeft VUB-diploma

Bericht door Felix » ma apr 30, 2018 05:09

Het zou natuurlijk te gek voor woorden zijn als de VUB diploma's ging afnemen!
Dat de consul zijn regering verdedigt is niet vreemd, dat is een van zijn kerntaken.WillemJan
Artikels: 0
Berichten: 216
Lid geworden op: wo apr 04, 2018 19:56

Re: Consul van Syrië in São Paulo heeft VUB-diploma

Bericht door WillemJan » ma apr 30, 2018 07:44

Ja, misschien kunnen we samen eens het oeuvre van Hannah Arendt en het proces Eichmann eens bestuderen. Het Syrische regime dat zijn in mijn ogen de nazi's van deze tijd. Ik snap niet dat er mensen zijn op dit forum die dat regime blijven verdedigen omwille van blinde moslim haat en anti-imperialistische gevoelens. En het is zeker niet omdat je anti-assad bent dat je daarvoor niet gezonde linkse reflexen kan hebben of gewoon ook anti-daech kan zijn.

Die diploma's afnemen is maar een idee, een voorstel.Felix
Artikels: 0
Berichten: 4247
Lid geworden op: di mar 08, 2016 14:08

Re: Consul van Syrië in São Paulo heeft VUB-diploma

Bericht door Felix » ma apr 30, 2018 14:06

Ik snap niet dat er mensen zijn op dit forum die dat regime blijven verdedigen omwille van blinde moslim haat en anti-imperialistische gevoelens.
Het heeft, tenminste in mijn geval, niets met moslimhaat te maken. In het midden-oosten heerst een andere cultuur waarin vooralsnog alleen sterke mannen functioneren en dan heb ik liever een man als Assad dan een stel rebellen die waarschijnlijk (zo leert de ervaring) nog veel radicaler zijn.
Ook vind ik de bemoeiienissen met het Midden Oosten en andere landen het toppunt van arrogantie. Nog niet zo heel lang geleden werden deze gebieden en volkeren door europa gekoloniseerd en gemixed en later willekeurig tot land gepromoveerd. Europa heeft daar en in Afrika en Azië vornamelijk ellende gezaaid. En nu anderen vertellen wat ze zouden moeten doen?

Als je je zo graag met mensenrechten bezighoudt, kijk dan eens naar arme Nederlanders die helemaal naar São Paulo moeten reizen, soms duizenden kilometers, om paspoorten te kunnen aanvragen, kijk ook eens naar de EU met zijn hoge ondemocratische gehalte. De mensenrechten worden dicht bij huis al zeer geschonden. Kijk ook eens naar Spanje dat Catalonië wil verbieden onafhankelijk te zijn en daarom gekozen mensen gevangen zet...WillemJan
Artikels: 0
Berichten: 216
Lid geworden op: wo apr 04, 2018 19:56

Re: Consul van Syrië in São Paulo heeft VUB-diploma

Bericht door WillemJan » ma apr 30, 2018 15:41

Dat is toch een oneerlijke discussie die blijk geeft van een beperkte kennis van wat het doel is van de media. Dat is voornamelijk informatie garen en informatie brengen naar een publiek. Ik ben één van de weinig journalisten die met Syrië en Brazilië bezig is, toch denk ik dat dit bijdraagt toch een bredere kijk op brazilië en in grote mate in vergroting van de interesse in Brazilië.

Je kan toch niet verwachten dat ik over alle dingen die in de wereld gebeuren mijn mening heb en artikels schrijf om lezers te informeren. Het is juist de bedoeling van de media om verschillende specialisten in dienst te hebben die bepaalde onderwerpen gedurende een lange tijd volgen om de context te kunnen verlenen. Ik heb nu éénmaal 1 onderwerp dat mij in de hand is geven, een uniek verhaal en een verhaal waarin ik een referentie kan worden.

Toch begrijp ik dat u niet akkoord bent met een distorsie van de media hier op het forum omdat er zoveel artikels over Syrië zijn, en dat je alle onderwerpen wilt, maar dan ben je niet aan het juiste adres en dan moet je met andere mensen samenwerken. Er zijn geen Belgische correspondenten in Brazilië, wel tijdens de Olympische spelen waren er 5 in RIo en 5 in São Paulo, als deze mensen niet wat beter behandeld worden dan blijft er niemand meer over en zullen de Nederlanders in Brazilië een ver van ons bed show zijn in de BENELUX.

Het is samenwerken of samen verzuipen, dat moeten jullie toch zelf weten...WillemJan
Artikels: 0
Berichten: 216
Lid geworden op: wo apr 04, 2018 19:56

Re: Consul van Syrië in São Paulo heeft VUB-diploma

Bericht door WillemJan » ma apr 30, 2018 15:51

https://www.mo.be/podcast/annelies-beck ... -de-burger

Dit is een interessante kijk op hoe er naar Brazilië wordt gekeken vanuit België en de beperkingen van de media. Je moet naar soundcloud luisterenFelix
Artikels: 0
Berichten: 4247
Lid geworden op: di mar 08, 2016 14:08

Re: Consul van Syrië in São Paulo heeft VUB-diploma

Bericht door Felix » ma apr 30, 2018 15:58

Het is juist de bedoeling van de media om verschillende specialisten in dienst te hebben die bepaalde onderwerpen gedurende een lange tijd volgen om de context te kunnen verlenen.
Ik heb eerder de indruk dat de enige bedoeling van de media is om nieuws te verkopen en dat daarom eventueel zelfs te fabriceren en soms te verzinnen. Vaak problemen verzinnen die er niet zijn. Ik vind europa verdomd arrogant in een aantal onderwerpen en men bemoeit zich m.i. met zaken die hen geen lor aangaan terwijl men hardnekkig weigert om eerst eens in de eigen spiegel te kijken.
Laatst gewijzigd door Felix op ma apr 30, 2018 15:59, 1 keer totaal gewijzigd.Progresso
Artikels: 54
Berichten: 6439
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 01:56
Contacteer:

Re: Consul van Syrië in São Paulo heeft VUB-diploma

Bericht door Progresso » ma apr 30, 2018 15:58

WillemJan schreef:
ma apr 30, 2018 03:46
Het is dus onbegrijpelijk dat een persoon zoals Sami Salameh een vrijgeleide krijgt van de VUB. Ik vind dat de VUB actief diploma's moet afnemen van schenders van de mensenrechten en actief eredoctoraten moet geven aan beschermers van de mensenrechten.
Het wordt wel heel pijnlijk als journalisten gaan pleiten voor het intrekken van diploma's omdat mensen er een andere mening op na houden en werken voor een overheid die hun niet gezind is.

Juist een universiteit moet de broeiplaats zijn van vrije meningsuiting, een plek waar de vrije gedachte ruimte heeft en waar zaken onderzocht worden.WillemJan
Artikels: 0
Berichten: 216
Lid geworden op: wo apr 04, 2018 19:56

Re: Consul van Syrië in São Paulo heeft VUB-diploma

Bericht door WillemJan » ma apr 30, 2018 16:26

Felix schreef:
ma apr 30, 2018 15:58
Ik heb eerder de indruk dat de enige bedoeling van de media is om nieuws te verkopen en dat daarom eventueel zelfs te fabriceren en soms te verzinnen. Vaak problemen verzinnen die er niet zijn. Ik vind Europa verdomd arrogant in een aantal onderwerpen en men bemoeit zich m.i. met zaken die hen geen lor aangaan terwijl men hardnekkig weigert om eerst eens in de eigen spiegel te kijken.
Dat vind ik zeer interessant, maar waarom moet ik als kleine vis die een een onderzoek doet naar een thema dat hem toevallig in de hand is geworpen (ik had daarvoor al 100 thema's opgeworpen, maar kreeg kreeg geen akkoord) hier het gewicht moeten dragen van heel media bestel in de westerse wereld.

Ik ben een niche journalist, ik heb niets te maken met de mainstream media.

Ik probeer jullie alleen te informeren, dat de wereld veranderd is en dat anti-imperialistische gevoelens en seculiere gedachten geen verheerlijking mogen zijn van het assad-regime. In het assad-regime was er de dictatuur van de minderheid en het secularisme diende alleen om dit regime in stand te houden samen met een uitgebreid veiligheidsapparaat. Het anti-imperialisme in Syrië is er om het land onder Russische voogdij te houden en de twee Russische havens in Lattakia en Tartoes te behouden.

Je kan Irak, Afganistan en Syrië niet overeen kam scheren, als dat zo was dan had de VS al veel eerder ingegrepen. Syrië is een uiterst complex kluwen die door jullie schitterend en lomp wordt gesimplificeerd op basis van enkele populistische principes in de internationale relaties.

Ik ben eerlijk gezegd blij dat wij deze discussies kunnen voeren op een beleefde manier, op twitter en de internationale media gaat de 'naming and shaming' er heel hard aan toe.

Waarvoor dank,

Willemjan
Laatst gewijzigd door WillemJan op ma apr 30, 2018 16:37, 1 keer totaal gewijzigd.WillemJan
Artikels: 0
Berichten: 216
Lid geworden op: wo apr 04, 2018 19:56

Re: Consul van Syrië in São Paulo heeft VUB-diploma

Bericht door WillemJan » ma apr 30, 2018 16:33

Progresso schreef:
ma apr 30, 2018 15:58
WillemJan schreef:
ma apr 30, 2018 03:46
Het is dus onbegrijpelijk dat een persoon zoals Sami Salameh een vrijgeleide krijgt van de VUB. Ik vind dat de VUB actief diploma's moet afnemen van schenders van de mensenrechten en actief eredoctoraten moet geven aan beschermers van de mensenrechten.
Het wordt wel heel pijnlijk als journalisten gaan pleiten voor het intrekken van diploma's omdat mensen er een andere mening op na houden en werken voor een overheid die hun niet gezind is.

Juist een universiteit moet de broeiplaats zijn van vrije meningsuiting, een plek waar de vrije gedachte ruimte heeft en waar zaken onderzocht worden.
Van welke planeet komen jullie eigenlijk, dit gaat hier niet over een andere mening hebben, want als je dialoog respecteert en elke mening toetst aan de feiten en deze al dan niet verwerpt dan schrijf je je in een democratisch bestel. Ik denk dat we het erover eens zijn dat we democraten zijn zoals de PCdoB tot en met Bolsonario dat ook is.

Syrië dat was geen democratie voor alle duidelijkheid, als je er een andere mening had dan staken ze een gebroken fles in je kont of werd je gemarteld door de mukhabaraat. Wist je dat de Syrische geheime dienst doodseskaders uitstuurde om opposanten in het buitenland om het leven te brengen.Felix
Artikels: 0
Berichten: 4247
Lid geworden op: di mar 08, 2016 14:08

Re: Consul van Syrië in São Paulo heeft VUB-diploma

Bericht door Felix » ma apr 30, 2018 16:35

Syrië dat was geen democratie voor alle duidelijkheid, als je er een andere mening had dan staken ze een gebroken fles in je kont of werd je gemarteld door de mukhabaraat. Wist je dat de Syrische geheime dienst doodseskaders uitstuurde om opposanten in het buitenland om het leven te brengen.
Ja, helaas is het daar geen België.WillemJan
Artikels: 0
Berichten: 216
Lid geworden op: wo apr 04, 2018 19:56

Re: Consul van Syrië in São Paulo heeft VUB-diploma

Bericht door WillemJan » ma apr 30, 2018 16:38

Felix schreef:
ma apr 30, 2018 16:35
Ja, helaas is het daar geen België.
In Brazilië heb je het ook nog zeer goed hoor...Progresso
Artikels: 54
Berichten: 6439
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 01:56
Contacteer:

Re: Consul van Syrië in São Paulo heeft VUB-diploma

Bericht door Progresso » ma apr 30, 2018 16:48

WillemJan schreef:
ma apr 30, 2018 16:33
Van welke planeet komen jullie eigenlijk, dit gaat hier niet over een andere mening hebben, want als je dialoog respecteert en elke mening toetst aan de feiten en deze al dan niet verwerpt dan schrijf je je in een democratisch bestel. Ik denk dat we het erover eens zijn dat we democraten zijn zoals de PCdoB tot en met Bolsonario dat ook is.

Syrië dat was geen democratie voor alle duidelijkheid, als je er een andere mening had dan staken ze een gebroken fles in je kont of werd je gemarteld door de mukhabaraat. Wist je dat de Syrische geheime dienst doodseskaders uitstuurde om opposanten in het buitenland om het leven te brengen.
Wat is je argument?

Als mensen uit een niet-democaratisch land studeren aan een Westerse universiteit, daarna voor diezelfde overheid gaan werken en een andere mening hebbebn, dat we dan die mensen om die redenen hun diploma moeten afnemen.

Ik snap het niet?WillemJan
Artikels: 0
Berichten: 216
Lid geworden op: wo apr 04, 2018 19:56

Re: Consul van Syrië in São Paulo heeft VUB-diploma

Bericht door WillemJan » ma apr 30, 2018 17:12

Wat is je argument?

Als mensen uit een niet-democaratisch land studeren aan een Westerse universiteit, daarna voor diezelfde overheid gaan werken en een andere mening hebbebn, dat we dan die mensen om die redenen hun diploma moeten afnemen.

Ik snap het niet?
Waarom delen we ere-doctoraten uit aan mensen die volgens Westerse Waarden de mensenrechten verdedigen in het buitenland? Dan zouden we toch ook een shaming mechanisme moeten hebben dat als je met westersgeld de kans hebt gekregen om te studeren en daarna u 100% afzet van de basiswaarden van de westerse wereld, of gewoon de democratie, dat er een sanctie volgt.

Dit is totaal iets anders dan aan criminelen de nationaliteit ontnemen zoals onze minister van migratie doet, maar ik vind een sanctie wel op zijn plaats als migranten van de democratische waarden hebben geprofiteerd en dan deze zomaar aan hun laars lappen. Vrije meninguiting is toegelaten, maar binnen een democratisch bestel van dialoog.

De rol van Salameh is echter van het Westen te ondermijnen niet met woorden, maar actief met daden. Je moet het zo bekijken, het Syrische regime dat is georganiseerd zoals een maffia.

Het is een beetje georgeniseerd zoals de PT (Lula is echt zot van Syrië), ons kent ons en niet vrij van corruptie. Maar het syrische regime dat was 100 maal erger dan de PT en daar waren politieke afrekeningen, bevolkingsgroepen die niet mochten deelnemen aan het debat, en er waren enkele mensen die zelf machtiger waren dan Al-assad.

Deze mensen zullen zelf jullie niet sparen omdat je zo mooi hun regime verdedigd ten aanzien van mij, het is een pure maffia die chantage gebruikt tot de dood. Het was een maatschappij waar je niet kon ontsnappen aan de fysieke agressie op elke hoek stond een veiligheidsagent, wij als democraten komen daar toch tegen in opstand? Dat hebben mensen zoals ik ook gedaan, maar ons discours is bedekt geweest onder een dichotoom proces tussen IS en het regime.Plaats reactie