Braziliaanse wapenexport naar het Midden-Oosten is niet transparant

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
WillemJan
Artikels: 0
Berichten: 216
Lid geworden op: wo apr 04, 2018 19:56

Braziliaanse wapenexport naar het Midden-Oosten is niet transparant

Bericht door WillemJan » wo apr 25, 2018 01:52

De Braziliaanse wapenexport naar het Midden-Oosten is niet transparant. Brazilië heeft bijvoorbeeld het charter tegen clusterbommen niet ondertekend en wapens gaan nog steeds naar de conflicthaarden aldaar.
VWI1D69V_400x400.jpeg
VWI1D69V_400x400.jpeg (31.81 KiB) 1749 keer bekeken
Officieel zijn de grootste afnemers van Braziliaanse wapens in het Midden-Oosten: Marokko, Oman, Bahrein, Jemen, de Emiraten en Saudi Arabië. Dit gaat van cargovliegtuigen tot clusterbommen en kleine vuurwapens. Van 2016 naar 2017 steeg de wapenexport tot 476 miljoen dollar, dat betekend een stijging met 39%.

Brazilië deed dus fantastische zaken vanaf 2013 omwille van de grote vraag door Saudi Arabië, maar het gaf alleen globale cijfers door volgens Mensenrechten Advocaat Jeff Nascimento van Conectas, waarmee Brazilië Forum sprak, zijn er geen bewijzen welke wapens precies naar welk land gaan.

Brazilië exporteert voornamelijk naar 70 landen, maar er zijn 20 landen waar sterke militaire banden mee zijn. Daarvan is één Iran, waarnaar clusterbommen worden uitgevoerd volgens The Monitor voor Landmijnen en Clusterbommen, een internationaal erkende organisatie.

Het is echter bewezen dat er clusterbommen worden gebruikt in Syrië van Braziliaanse makelij. Tot op heden is niet bewezen dat het regime van Al-Assad rechtstreeks wapens van Brazilië geleverd krijgt. Volgens Jeff Nascimento van conectas krijgt het deze wapens via een tussenpersoon, de meest waarschijnlijke is de Islamitische Republiek Iran of Irak.

De buitenlandse wapenuitvoer bestaat niet alleen uit clusterbommen, maar voornamelijk uit kleine vuurwapens, Brazilië is de 3de grootste producent, na de VS en Italië. Toch wordt het dringend tijd dat een land zoals Brazilië dat nu al sinds 1985 de democratie onderschrijft clusterbommen bant.Plaats reactie