'Vitol staat voor overname in Brazilië'

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Post Reply
User avatar
Progresso
Articles: 34
Posts: 2116
Joined: Wed Mar 07, 2012 01:56
Location: Fortim
Contact:

'Vitol staat voor overname in Brazilië'

Post by Progresso » Wed Mar 21, 2018 19:58

https://www.rtlz.nl/financieel-nieuws/v ... n-brazilie


O, en voor wie niet weet wie Vitol is of wat ze doen. Sinds 2012 staat Vitol op plaats twee in ElseviersTop 500 van grootste bedrijven in Nederland achter Shell. Omzet € 230 miljard, winst € 2 miljard.
De Vitol Group is een wereldwijd opererend Nederlands handelsbedrijf in grondstoffen. Het is tevens actief in de exploratie en productie van olie en gas alsook het genereren van elektriciteit. Het hoofdkantoor is in het Zwitserse Genève gevestigd.

Activiteiten
Vitol werd in 1966 opgericht door de Rotterdamse kolenhandelaar Henk Viëtor. Het bedrijf groeide al snel uit naar Londen, Genève en Houston. Tot de producten behoren onder meer olie, gas, steenkool, benzine, diesel, LNG (vloeibaar gas), kerosine en stookolie. In 2008 was Vitol met 400 miljoen ton ruwe olie per jaar de grootse onafhankelijke energiehandelaar ter wereld. Sinds 2012 staat Vitol op plaats twee in ElseviersTop 500 van grootste bedrijven in Nederland achter Shell. Alle aandelen zijn in handen van ongeveer 350 mensen die allen werkzaam zijn bij Vitol.

De sinds 2006 in Rotterdam operationele Euro Tank Terminal is in eigendom van VTTI, een joint-venture tussen Vitol en het Maleisische MISC, die wereldwijd olieopslagtanks exploiteert. Medio 2015 nam Vitol de aandelen van partner MISC over in het tankopslagbedrijf VTTI. Vitol had al 50% in handen en betaalde ruim 700 miljoen euro voor de aandelen van MISC. In de voormalige Sovjet-Unie is dochterbedrijf Arawak Energy actief.

In 2011 werden 1300 pompstations van Shell in Afrika overgenomen. In februari 2014 kocht Vitol de Geelong raffinaderij ten zuiden van Melbourne en 870 benzinestations van Shell in Australië. Geelong kan per dag 120.000 vaten ruwe olie verwerken. Vitol blijft de brandstoffen verkopen onder de Shell merknaam. Shell ontvangt 2,6 miljard dollar voor deze activiteiten.

In september 2016 kwam aan het licht dat Vitol samen met Trafigura een belangrijke rol speelt in de export van giftige brandstof naar een aantal Afrikaanse landen. Daarbij wordt olie van goede kwaliteit met goedkope, giftige mengstoffen als zwavel en benzeen tot zgn. "African quality" aangelengd. Beide bedrijven stellen daarbij geen regels te overtreden.
Bron: Wikipedia.nlPost Reply