Zonnepanelen op mijn dak

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Progresso
Artikels: 54
Berichten: 7212
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 01:56
Contacteer:

Zonnepanelen op mijn dak

Bericht door Progresso » di nov 28, 2017 23:20

Ik ben momenteel bezig met het aanvragen van offertes voor zonnepanelen op mijn dak. Hoewel ik momenteel nauwelijks electrische energie verbruik (max 120 kWh/maand) denk ik dat het verbruik de komende maanden flink gaat oplopen. Wij willen een airco en die dingen gebruiken nogal wat energie. Verder zijn er plannen om een aquaponics systeempje te bouwen. OP zich gebruikt zo'n aquaponics systeem niet heel veel energie maar het telt op maandbasis toch wel aan.

Op een simulator kwam ik uit op een systeempje van 6 panelen. Dat zou volgens mij genoeg moeten zijn. De eerste offerte die ik kreeg van ENEL was R$ 25.000. Ik vroeg of er dan gouden bedrading bijzat, gezien het prijsje, maar het meisje aan de andere kant begreep me niet, denk ik.

Hebben jullie nog tips?



Gebruikersavatar
Martinho
Artikels: 0
Berichten: 820
Lid geworden op: di okt 24, 2017 23:19

Re: Zonnepanelen op mijn dak

Bericht door Martinho » wo nov 29, 2017 00:28

Je bent OF heel erg zuinig met energie, OF ik verspil gigantisch. Ok, ik heb o.a twee gigantische airco´s (totaal ca 13 kW max) en 1 elektrische douche van 7kW etc, plus een friteuse die volgens mij veel verbruikt (waarom geven ze nooit de aansluitwaarde eigenlijk) maar volgens de uitdraai van ENEL (nieuw hier, het was AMPLA) kom ik gemiddeld op 950 kWh per maand. Met een rekening van tussen de 700 en 1200 reais per maand :(

Maar goed. Zonnepanelen om elektra op te wekken zijn in Brazilie ongetwijfeld wel interessant. Met zogenoemde on-grid systemen kan je ook terugleveren (dat wist je al natuurlijk) en mits de ENEL dat goedkeurt kan je er zelfs geld voor krijgen als je meer teruglevert dan gebruikt.

Nou zijn er een paar kleine dingetjes. Die on-grid systemen kunnen NIET stroomstoringen opvangen, ze moeten afschakelen om "eilandvorming" te voorkomen en dooie reparatietechnici. Het is gewoon een voorwaarde. Er zijn er nog een paar, maar dit vond ik tamelijk vervelend gezien de frequente stroomstoringen. Wil je dat toch, dan moet je stand-alone gaan, waarbij je een batterij-bank oplaadt. Ik heb daar ook weleens aan gedacht, maar dat is vreselijk duur (die accu´s zijn prijzig en gaan vaak kapot).

Punt van aandacht is natuurlijk dat je de investering in plusminus 10 - 20 jaar moet terugverdienen, aan de ene kant door verlaging van de rekening en misschien ook inkomen door teruglevering, Je installatie zal het dus al die tijd moeten uithouden zonder grote reparaties etc.

Dat is best lang volgens mij, zelfs voor elektronica. Een goed en redelijk betrouwbaar merk lijkt me gewenst.

Er zijn voor on-grid een aantal systemen, onder te verdelen in de "gewone" met 1 inverter (omvormer DC-AC) en de micro-inverter met meerder kleine inverters per string.
De laatste hebben mijn voorkeur denk ik. Om meerdere redenen. Ten eerste hebben ze niet 1 point of failure. Als er 1 inverter stuk gaat, dan werkt de rest gewoon door. Ten tweede flexibiliteit. Bij microinverters kan je de platen plaatsen waar je wilt, de interconnectie is AC en niet DC (met hoge stroom). Er zijn wel twee platen per inverter, de rest is vrij. Ten derde gemak van installatie: bij 1 inverter worden de platen verbonden met DC "strings" middels een verbindings paneel, allemaal extra kosten en redelijk brandgevaarlijk als het niet goed gedaan wordt.

Met een beetje inzicht valt de installatie zelf te doen, of met een hulpje die op het dak wil klimmen en de pannen verschuiven, Volgens mij hoeft de installatie die jij voor ogen hebt nog niet eens 10 mille te kosten, met mau de obra mee.



Gebruikersavatar
Martinho
Artikels: 0
Berichten: 820
Lid geworden op: di okt 24, 2017 23:19

Re: Zonnepanelen op mijn dak

Bericht door Martinho » wo nov 29, 2017 14:50

Nog een punt van aandacht: Als je energieverbruik flink oploopt moet je misschien het een en ander veranderen aan de zekeringkast en elektrameter. Ik weet niet of je daar 127 V of 220 V hebt van het net, maar mocht het 127 V zijn dan moet je misschien beter naar bi-phase om de leidingen in huis niet bloot te stellen aan te hoge stromen. En dan moet je maar beter je verdeelkast met zekeringen renoveren.
Ik heb b.v. de oude zooi van 30 jaar geleden vervangen door modern (DIN) spul, zelfs met een aardlekschakelaar waar ik geloof ik wel plezier van heb. Hij schakelt nogal vaak af, als er in het net weer eens wat fout gaat, of bij blikseminslag in de buurt. Dat laatste lijkt me in ieder geval goed voor de wat meer gevoelige elektronica (en je inverter(s) is daar een van).
Het is een goed idee, als je toch bezig bent, om een (bij enkele fase) of twee (bij bi-fase) zekeringen te reserveren voor aansluiting op de inverter.



Progresso
Artikels: 54
Berichten: 7212
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 01:56
Contacteer:

Re: Zonnepanelen op mijn dak

Bericht door Progresso » wo nov 29, 2017 15:00

Het is hier gemiddeld 29 graden. Dat is de temperatuur van het douchewater. Alleen als je een pousada hebt ga je dat water verwarmen, meestal door een passief boilertje op je dak, om wat extra service aan de klanten te verlenen. Ik zou eerder het water koelen om een fris bad te nemen. Ik heb een koelkast, een datacenter draaiend op een RaspberyPi, een tv hebben we wel maar die staat hier te verstoffen. Verder wat LED lampjes, een zeer zuinige router. Als er gasten zijn dan komt er een koelkast en een vrieskast bij om het bier te koelen. Die airco gaat in onze slaapkamer komen, die is goed geïsoleerd en s-nachts wordt het hier toch soms best wel frisjes (25 graden). Ik neem een beetje oversized model, zodat die ook niet op volle toeren hoeft te draaien. Overigens moet ik me ook daar nog op orienteren, die airco's is een wetenschap apart.

Dat die on-grid pv systemen uitschakelen als het net uitschakelt was me ook duidelijk en lijkt me ook logisch. Nu is het net hier de afgelopen jaren sterk verbeterd en gemoderniseerd, met dank aan de vele windmolenparken langs de kust. De laatste grote storing die we hadden was een minimaal twee jaar geleden. Als je zo'n inverter van SMA neemt kun je je in principe isoleren van het net, zodat het bier overdag niet warm wordt. Voorlopig gewoon een netaansluiting als virtuele batterij.

Volgens mijn berekeningen kwam ik op een terugverdientijd van tussen de 6 en 10 jaar of omgerekend 10 a 15% per jaar. Bij de lokale bank Banco do Nordeste kun je een lening afsluiten met een looptijd van 20 jaar voor 8% vast voor dit soort investeringen. Die financieren ook nog eens de volle 100%. Volgens mij "verdien" je dus in het gunstigste geval 7% over de investering, waarvoor je zelf geen cent hoeft in te brengen.

De installatie heb ik hier zelf 2 jaar geleden zelf aangelegd. Zes groepen lijkt me ruim voldoende voor mijn stroomgebruik.



Gebruikersavatar
Martinho
Artikels: 0
Berichten: 820
Lid geworden op: di okt 24, 2017 23:19

Re: Zonnepanelen op mijn dak

Bericht door Martinho » wo nov 29, 2017 21:36

Is het een tikfout, die 25 graden ´s nachts? Ik kan dat niet "frisjes" vinden, integendeel.

Maar goed, over airco´s en hun ins en outs kunnen we beter een apart onderwerp openen.

Over financiering van dit soort projecten kwam ik dit tegen van onze eigen ENEL:
https://www.enelsolucoes.com.br/blog/20 ... ema-solar/

Helaas werken de meeste niet voor mij. Jouw bank zit en opereert, de naam zegt het al, in het NO.
Die van de CEF leek interessant, totdat ik zag dat CONSTRUCARD allen mag in de staat SP. Idem de laatste genoemde van deze lijst.

Blijft dus over SANTANDER, of misschien BNDES (die maar 80% doet, en verder nogal raadselachtig) . De simulatie van BNDES geeft 15% per jaar, Santander heeft geen simulatie dus dat moet ik daar vragen.

Wat mijn voorgestelde systeem van microinverters ook als voordeel heeft is schaalbaarheid. Je kan beginnen met 1 inverter en twee panelen van 260/270 watt. Kost ca 3000 reais, alleen nog een montagekit voor het dak (dat viel me tegen, een 300 a 500 reais). Tzt en indien nodig met de volgende module van twee panelen, die converters knopen gewoon door met standaard connectors. Dus je kan het ook stap voor stap doen.

Maar hoe je het ook doet, het blijft een vrij grote investering die ik liever een beetje behoorlijk zou financieren, Merkwaardigerwijze is er dus wel veel mogelijk (op groene energie gebied) in SP en het NO, maar elders.... Nou ja, het begin is er.



Progresso
Artikels: 54
Berichten: 7212
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 01:56
Contacteer:

Re: Zonnepanelen op mijn dak

Bericht door Progresso » do nov 30, 2017 15:28

Ik zat net even te kijken op die site van BNB.Voor kleinschalig boeren rekent men 0.5% per jaar, afbetalen in 10 jaar. Voor pousadas, restaurant en MEI's zit men op 8% tegen extreem gunstige voorwaarden.



Gebruikersavatar
Martinho
Artikels: 0
Berichten: 820
Lid geworden op: di okt 24, 2017 23:19

Re: Zonnepanelen op mijn dak

Bericht door Martinho » do nov 30, 2017 20:30

Ik kreeg net de offerte van ENEL op basis van mijn veel hogere verbruik van 950 kWh en met een dekking van 90%

Dat komt uit op een systeem van 6 kW met 24 platen (wat me erg veel lijkt, ik kwam zelf lager uit, ongeveer 4 kW) en dat moet ca 46000 reais kosten.

Dat valt me niet mee. Bij Santander financieren in 60 keer komt denkelijk op ca 1000 per maand. Misschien als ik wat kleiner dimensioneer dat het gunstiger wordt, ik ga nog eens rekenen en rondkijken.



Gebruikersavatar
Martinho
Artikels: 0
Berichten: 820
Lid geworden op: di okt 24, 2017 23:19

Re: Zonnepanelen op mijn dak

Bericht door Martinho » di dec 05, 2017 18:14

Even weer terug naar jouw vraag.

Een systeempje met 6 panelen (plus 3*500 W microinverters YC-500 en bevestiging op dak) kost je ca 10 mille hier:

https://www.minhacasasolar.com.br/Lista ... letrica-98



Progresso
Artikels: 54
Berichten: 7212
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 01:56
Contacteer:

Re: Zonnepanelen op mijn dak

Bericht door Progresso » di dec 05, 2017 20:25

Ik heb nu een offerte binnen (van Enel Soluções), maar die begrijpen er niet veel van. 8 panelen van 260 watt willen die neerleggen. Men wilde mij niet vertellen werk merk die panelen waren. Hetzelfde gold voor de inverter. Totale prijs R$25.000. Ik vertelde dat ik maar een systeem wilde en geen twee, maar dat begreep ze niet.

Verder staan er al een tijdje drie offertes uit bij andere bedrijven. Het is bijna onvoorstelbaar dat daar geen reacties op komen. Soms denk ik wel eens, ik ga gewoon weer een bedrijfje opzetten.



Progresso
Artikels: 54
Berichten: 7212
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 01:56
Contacteer:

Re: Zonnepanelen op mijn dak

Bericht door Progresso » di dec 05, 2017 20:28

Martinho schreef:
wo nov 29, 2017 21:36
Is het een tikfout, die 25 graden ´s nachts? Ik kan dat niet "frisjes" vinden, integendeel.
Wel, als het overdag 30 graden is en niet te hard waait en 's-nachts gaat het wat harder waaien dan is zo'n temperatuurverschil goed te merken. Iedereen die een casa da praia heeft kan daar over meepraten. Maar ook als je in Nederland van 20 graden naar 15 graden gaat dan vind je het fris.



Gebruikersavatar
Martinho
Artikels: 0
Berichten: 820
Lid geworden op: di okt 24, 2017 23:19

Re: Zonnepanelen op mijn dak

Bericht door Martinho » wo dec 06, 2017 14:24

Dat frisjes vinden is natuurlijk "heel persoonlijk" zoals het destijds in de reclame heette.
Bij mij in de bergen zijn de temperatuurverschillen veel groter, en ik vind het heerlijk dat het ´s nachts afkoelt naar een graadje of 20, dat was eigenlijk mijn probleem in Rio zelf: om middernacht was het nog steeds 30 graden en ik kreeg daar uitslag van.

In de winter kan het hier echt fris zijn, De temperatuur kan dalen tot enkele graden boven nul en dat is zelfs voor Hollanders wat te fris. Van dat soort dingen heb jij vast geen last.

Waar we nu tegen aanlopen is het gegeven dat in Brazilie het implementeren van nieuwe technologie al gauw stuit op onbekendheid met de materie en gebrek aan ervaring en opleiding van diegenen die het moeten uitvoeren. Het dimensioneren van zoiets is ook niet echt goed te doen via een algemene website die geen rekening houdt met een aantal zaken zoals de breedtegraad, de stand van de zon tov van het dak en het gemiddeld aantal zonuren.
En dan willen ze het graag nog installeren ook denk ik, voor veel geld. Want tja, zo´n "specialist" kan natuurlijk veel meer vragen voor een projectje, ook al zou je het zelf kunnen doen...

Ik heb dat ook gezien bij de aanschaf en installatie van de airco´s in mijn huis. Met verschillende programma´s had ik uit weten te rekenen wat ik nodig had aan koel/verwarmings energie, en met enig zoeken kon ik het een en ander on-line kopen. Toen was het zoeken naar iemand die ze kon installeren. Het ophangen van de machines en indoor units was het probleem niet, we hadden toen een paar mannen rondlopen voor de verbouwing, maar het aansluiten van de leidingen en koelvloeistof was dat wel, daar heb je spullen voor nodig. Uiteindelijk vonden we een bedrijfje in Petropolis die zei een officiele installateur te zijn voor Fujitsu, en die deed het (in 1 dag) voor....... ruim 3000 reais. En niet goed: na een jaar bleek een flens lek en de machine piepte door. Alle elektronica kapot. Toen bleek die vent dat niet te kunnen repareren, we werden verwezen naar iemand in Rio, die pas na een halfjaar zoeken de vervangende onderdelen kon vinden (bij mercadolivre !!!!).

Enel doet het natuurlijk niet zelf, ze treden op als tussenpersoon denk ik. Grappig is dat ik drie offertes had aangevraagd bij drie verschillende bedrijven, en drie keer belde Enel ons terug met de vraag hoe we aan ze kwamen. Dus heb ik het nu anders aangepakt: ik heb die leverancier (zie boven) van de YC-500 microinverters geschreven met een opgave van wat IK denk nodig te hebben (4 a 5 kW) en de vraag of ze kunnen financieren via het groene fonds van Santander. En dan installeer ik het zelf, met onze betrouwbare kracht om op het dak te klimmen (dat kan ik echt niet).



Bert
Artikels: 0
Berichten: 645
Lid geworden op: di apr 29, 2008 18:57
Locatie: Fortaleza

Re: Zonnepanelen op mijn dak

Bericht door Bert » vr dec 08, 2017 04:05

Martinho schreef:
wo nov 29, 2017 00:28
Kom ik gemiddeld op 950 kWh per maand. Met een rekening van tussen de 700 en 1200 reais per maand :(
Wat een geld. Ik denk dat jij echt de enige bent die zulke bedragen betaalt. Brazilianen hebben hier een creatieve oplossing voor. Noemen ze een poes alleen die miauwt niet. :D



Gebruikersavatar
Martinho
Artikels: 0
Berichten: 820
Lid geworden op: di okt 24, 2017 23:19

Re: Zonnepanelen op mijn dak

Bericht door Martinho » za dec 09, 2017 15:52

Waarschijnlijk betaal ik dus de rekening van die gato´s.



WatchBrasil
Artikels: 0
Berichten: 46
Lid geworden op: vr mei 22, 2015 17:30

Re: Zonnepanelen op mijn dak

Bericht door WatchBrasil » zo dec 10, 2017 06:37

Ik ben momenteel een redelijk groot huis aan het bouwen dat (electrish) geheel Off-Grid (géén CEMAR) zal moeten functioneren. Er komen 6 x 140 Watt (eventueel uitbreidbaar naar acht) panelen op het dak die parallel geschakeld geregeld worden door een 50 Ampère MPPT laadregelaar, de accu bank zal bestaan uit 8 x Trojan T105 (6 Volt 225 Ampère) Dit geheel zal ongeveer R$ 8000 kosten.



Gebruikersavatar
Martinho
Artikels: 0
Berichten: 820
Lid geworden op: di okt 24, 2017 23:19

Re: Zonnepanelen op mijn dak

Bericht door Martinho » zo dec 10, 2017 20:17

Gaat alle elektriciteit in je huis op gelijkstroom dan? Of zie ik dat verkeerd?



WatchBrasil
Artikels: 0
Berichten: 46
Lid geworden op: vr mei 22, 2015 17:30

Re: Zonnepanelen op mijn dak

Bericht door WatchBrasil » zo dec 10, 2017 23:03

Martinho schreef:
zo dec 10, 2017 20:17
Gaat alle elektriciteit in je huis op gelijkstroom dan? Of zie ik dat verkeerd?
Dat gaat niet gebeuren, de amperages in een (laagspanning)gelijkstroom netwerk zijn een factor 10 hoger en de verliezen dus ook. Strategisch (prioriteits-bepaling, als bv de wasmachine wordt gebruikt dan wordt een andere grootgebruiker geblokkeerd) wordt het netwerk opgedeeld in 220 volt kringen die hun eigen (sinus)omvormer gaan krijgen. Dit is de volgende uitdaging. Mijn schoonmoeder heeft de eerste Victron Phoenix 24 volt 3000 watt omvormer meegebracht uit Spanje, testen gaat beginnen. Ik ben in gesprek met Victron om deze omvormers eenvoudig (kristal vervangen) naar 60 Hz om te bouwen. Vooral mijn geplande diepbronpomp voor drinkwater geeft hoofdbrekens.



WatchBrasil
Artikels: 0
Berichten: 46
Lid geworden op: vr mei 22, 2015 17:30

Re: Zonnepanelen op mijn dak

Bericht door WatchBrasil » ma dec 11, 2017 00:02

Er zal één groep gepland worden voor een airco unit, wordt naar aller waarschijnlijkheid niet geplaatst, s'nachts is het dusdanig koud dat ik een een deken gebruik. Tsja we wonen bijna op de evenaar...



Progresso
Artikels: 54
Berichten: 7212
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 01:56
Contacteer:

Re: Zonnepanelen op mijn dak

Bericht door Progresso » ma dec 11, 2017 00:06

Hoe kom je aan 8 Trojan T 105 battterijen die zo weinig kosten? Ik heb even bij onze plaatselijke batterijboer gevraagd die die batterijen voor heftrucks levert. Onder de R$1000 (inclusief transport) wordt moeilijk. De zonnepanneltje en inverter dat zou denk ik wel lukken voor R$8000, maar inclusief die batterijen.

Gebruik je dan tweedehands, zeg maar die niet meer goed genoeg zijn voor een heftruck?



WatchBrasil
Artikels: 0
Berichten: 46
Lid geworden op: vr mei 22, 2015 17:30

Re: Zonnepanelen op mijn dak

Bericht door WatchBrasil » ma dec 11, 2017 03:06

Nieuw.. ik neem er per jaar zo`n 700 af.. scheepsbouw.. Ik betaal inclusief belastingen zo`n R$ 350,00 per stuk. Tja en mijn bedrijf en de prefeitura supporten mijn ontwikkelingen voor onderzoek naar alternatieve energie in rural areas, zoals bv 12/24 Vdc solar-koelkasten etc. (google voor 12/24 Vdc koelkasten etc.) Samen met de Prefeitura zijn wij ook bezig met het testen van een 4x4 LPG/Diesel schoolbus in de rural areas van Maranhao.



Gebruikersavatar
Martinho
Artikels: 0
Berichten: 820
Lid geworden op: di okt 24, 2017 23:19

Re: Zonnepanelen op mijn dak

Bericht door Martinho » wo dec 13, 2017 00:33

Inderdaad lijkt het me veel beter om een wisselstroomnetwerk te maken, gezien o.a. de verliezen. Maar dan moet je dus wel een inverter inzetten en dat moet je dus weer meenemen in de kosten. Overigens: een ombouw van 50 naar 60 Hz is voor het allergrootste gedeelte van de huidige elektrische apparaten niet noodzakelijk. Alleen als er synchroonmotoren inzitten denk ik, zoals bij de klokken van wasmachines. Maar dat begint erg ouderwets te worden, ze zijn tegenwoordig elektronisch.



Plaats reactie