Radar-Siscomex douane inklaringssysteem

Radar-Siscomex douane inklaringssysteem

Beschrijving: Om als bedrijf te kunnen importeren of exporteren stelt de wetgeving een aantal vereisten. Als importeur of exporteur moet men beschikken over het electronische inklaringssystem "Siscomex". Je kunt toegang aanvragen via de portaal van Siscomex

Categorieën: Investeren in de Braziliaanse Markt

Link naar dit artikel: Selecteer alles

[url=https://www.brazilieforum.nl/app.php/kb/viewarticle?a=10&sid=ffbf5f1e27cb536837ec4cbadc9ce66c]Kennisbank - Radar-Siscomex douane inklaringssysteem[/url]

Om als bedrijf te kunnen importeren of exporteren stelt de wetgeving een aantal vereisten. Als importeur of exporteur moet men beschikken over het electronische inklaringssystem "Siscomex". Je kunt toegang aanvragen via de portaal van Siscomex.

Afbeelding

Dat inklaringssysteem werkt perfekt en maakt persoonlijk contact met douane-ambtenaren overbodig, hetgeen een positieve bijdrage levert aan de corruptie-bestrijding. Helaas is het echter geen sinecure om een paswoord toegekend te krijgen. Onder de waslijst van vereisten staat bijvoorbeeld de verstrekking van een business-plan, waarin de waarde van de te importeren goederen moet worden opgegeven. Er bestaan verschillende niveaus en vormen van "RADAR" inschrijvingen, maar de toekenning hangt altijd af van de aantoonbare financiële capaciteit van het aanvragende bedrijf zelf - dus los van een eventueel buitenlands moederbedrijf - naast de beoogde commerciële plannen. En omdat daarbij wordt teruggekeken op financiële cijfers uit het verleden is het snel opzetten van een nieuw bedrijf dat tevens importen mag doen, uitgesloten.

Verder is ook bij de aanvraag van een "Radar" vakkundige begeleiding noodzakelijk. Dutcham heeft enkele bedrijven binnen haar ledenbestand die hierbij kunnen helpen. Al met al kan het proces ter oprichting van een bedrijf dat ook zelf moet kunnen importeren of exporteren snel één tot anderhalf jaar duren. De meest gekozen strategie is de oprichting van een simpeler “representative office” dat zich beperkt tot de commerciële bemiddeling met klanten en leveranciers die zelf kunnen importeren en exporteren, in afwachting van de eigen vergunningen. Ook zou men tijdelijk gebruik kunnen maken van bestaande andelshuizen/“trading companies”. Of samenwerking zoeken met een bevriende importeur-distributeur.

Overgenomen met toestemming van Dutcham
Uitgave Kompas 2017
cron