Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: borsjea, Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Reizen

Watervallen Iguaçu

door link2brazil

cata-01

De watervallen van Iguaçu (Cataratas do Iguaçu) vormen het grootste complex van watervallen in Zuid-Amerika. Ze liggen op de grens tussen de Argentijnse provincie Misiones (80%) en de Braziliaanse staat Paraná (20%).

cata-a-04

Hetgeen de cataratas wordt genoemd is een geheel van tussen de 270 en 300 watervallen, afhankelijk van de hoeveelheid water die door de rivier Iguaçu stroomt. In totaal zijn de watervallen 2,7 kilometer breed en vallen tot 82 meter naar beneden. Het bekendste deel van de watervallen is de “Garganta do Diabo” (keel van de duivel), een grote halfronde waterval van 150 meter breed waarin het water 70 meter in de diepte stort. Recht over dit punt gaat bovendien de grens tussen Argentinië en Brazilië, waardoor het grootste deel van de watervallen in Argentijns gebied ligt. Het water stroomt echter weg van Argentinië, waardoor het meest complete uitzicht van de Braziliaanse kant te zien is.

cata-02

De watervallen bevinden zich in twee nationale parken, het nationale park Iguazú in Argentinië en Parque Nacional Iguaçu in Brazilië, die in 1984 en 1986 respectievelijk aan de lijst van het UNESCO Werelderfgoed werden toegevoegd.

Vlak bij de watervallen bevinden zich twee steden. De grootste ligt in Brazilië en heet Foz do Iguaçu, de andere stad is Puerto Iguazú in Argentinië. Niet veel verder is ook de Paraguayaanse stad Ciudad del Este, het drielandenpunt tussen Argentinië, Brazilië en Paraguay, en verderop ook nog de Itaipudam.

cata-a-trem

Voor een bezoek aan dit wereldwonder trekt men best twee dagen uit, eentje om de watervallen te bezichtigen aan de Braziliaanse zijde, de andere om even de grens over te steken naar Argentinië waar men een andere kijk heeft op het geheel. Een goede gids valt aan te raden. Hij zal zorgen voor de nodige toegangstickets en de formaliteiten om de grens te overschrijden. In Argentinië wordt men naar de watervallen gebracht met een treintje om daarna een stevig wandelpad te nemen, gebouwd boven de wateren. In Brazilië gaat men via een wandelpad en trappen naar beneden, tot aan de fameuze “Garganta do Diabo”. De hevige waterdamp vereist mogelijk een licht regenjasje. Dure camera’s maakt men best waterdicht, indien mogelijk.

cata-05

Naast de indrukwekkende beelden van de watervallen, groter dan de Niagara Falls in de USA, valt er ook heelwat te genieten in de omringende natuur. Er lopen in deze parken heelwat rode neusbeertjes (quatis) rond, op zoek naar voedsel. De diertjes zijn vrij agressief en het valt niet aan te raden om hen te voederen. Avontuurlijke toeristen kunnen een leuke boottocht maken om de watervallen van dichtbij te bewonderen. Enige nattigheid is hierbij onvermijdelijk.

cata-03

cata06

cata-a-04cata-a-01

cata-a-02

cata-a-03

cata-a-05

cata-a-06

cata-a-07

Website
Foto’s: Link2Brazil