Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

The next generation staat al aan het roer in Holambra

door Arie-Frans

„Mijn vader is slim. Toen ik klein was kreeg ik van hem een klein warenhuisje voor mijn verjaardag. Ik speelde daar vaak mee. Zo werd mijn liefde voor bloemen en planten geboren. Het was voor mij van jongs af aan duidelijk wat ik wilde worden.”

Deze woorden sprak Patrick van de Weijer van Ecoflor vanmorgen vroeg toen ik hem vroeg waarom hij toegetreden is tot het bedrijf van zijn vader. Hij wilde niets anders van kleins af aan. Toen hij klaar was met zijn landbouwstudie – een tuinbouwstudie is er niet in Brazilie – toog hij naar Nederland om te leren over de amaryllisbollenteelt. In de VS werkte hij een jaar om te leren over phalaenopsis.

Patrick en Frans van de Weijer

Opvallend in Holambra is dat veel kinderen hun vader opvolgen in het bedrijf. Patrick is niet de enige. Ik sprak met nog drie andere jonge kwekers. Ook zij volgen hun ouders op. Soms was dat al lange tijd duidelijk. Soms was er een omweg.

Patrick Barendse – zoon van potplantenteler Geraldo Barendse – studeerde ‘production engineering’, werkte bij een glasvezelbedrijf, maar koos drie jaar terug toch voor het ouderlijk bedrijf. Wat hem trok was dat een tuinbouwbedrijf niet alleen meer om telen draait, maar het een industrie is met allerlei processen. Zijn zus Claudia doet de financien en MPS. Broertje Frank komt eraan; hij loopt momenteel stage bij Dümmen Orange.

Zelf werkte Patrick in Engeland (phalaenopsis), Portugal (hydrangea) en Nederland (medinilla) en was nauw betrokken bij de introductie van de phalaenopsisteelt op het bedrijf. „Hij voelt dat de phalaenopsisteelt ook echt van hem is”, zei vader Geraldo.

De broers Fabiano (35) en Alexandro (38) de Bruin van Quali Flora gaan de sierplantenkwekerij van hun ouders overnemen. Ooit startte moeder Riet in de eigen achtertuin. Nu staat er 3ha. Als kleine jongen volgden de broers al wat er gebeurde op de kwekerij.

Een studie electronic engineering weerhield Fabiano er niet van de tuin in te gaan. Nadat hij drie maanden bij Rijnplant had gewerkt. Alexandro werkte bij een bank als kassier, maar wilde graag met zijn familie werken, vertelde hij me. Hij leerde bij Rijnplant en Terra Nigra.

Ook bij phalaenopsiskwekerij Kolibri is de opvolging al geregeld. Dochters Regina en Gabrielle en schoonzoon Mattheus volgen Lisette en Theo Breg op. Alles is al geregeld. Regina was als klein meisje al in de kas te vinden. Gabrielle had een voorkeur voor het kantoor op de kwekerij.

Regina en Theo Breg

Vier bedrijven en veel opvolgers. De ‘next generation’ in Holambra is de sierteelt met de paplepel ingegoten. Het is een belangrijke reden om de ouders op te volgen. Maar er is nog een belangrijke reden. De bedrijven hebben perspectief; er wordt geld gemaakt. Wat nou als het bedrijf van de ouders in zwaar weer had gezeten?

Patrick van de Weijer: „Dan had mijn vader mij misschien afgeraden tuinder te worden. Niemand kan werken zonder inkomsten te hebben. Dan waren bloemen en planten waarschijnlijk een hobby van me gebleven. Dan had ik nog met mijn warenhuisje in de achtertuin gespeeld.”

Arie-Frans Middelburg

Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

De artikelen verschenen eerder op Bloemisterij.