Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Syrische vluchteling aangevallen op Avenida Paulista

door WillemJan Vandenplas

Op 31 maart werd op de Avenida Paulista in São Paulo een betoging gehouden om de staatsgreep van ‘64 in Brazilië te herdenken. Er waren enkele honderden mensen afgezakt naar de MASP – het museum voor moderne kunst - waar de betoging begon.

Het is niet duidelijk of de Syrische vluchtelinge Sara Ajlyakin de betoging was gaan opzoeken, maar ze was in ieder geval de betoging aan het filmen en maakte de opmerking dat deze mensen fascisten zijn. Op een bepaald moment toen ze tussen de betogers stond begon Sara Ajlyakin: ‘fascisten, fascisten, fascisten’ te roepen.

Op een bepaald moment toen ze tussen de betogers stond begon Sara Ajlyakin: ‘fascisten, fascisten, fascisten’ te roepen. De beelden op haar camera tonen hoe ze wordt afgeranseld door de betogers en in het ziekenhuis beland wordt verteld in een online blog op Revista Forum. Het nieuws werd tevens gepubliceerd in O Universo een extreem-rechts blad en Revista Forum een extreem-links blad.

BARRADA NOS ESTADOS UNIDOS E ACEITA NO BRASIL A " REFUGIADA " SÍRIA AGRIDE COM XINGAMENTOS BRASILEIROS QUE COMEMORAVAM O ANIVERSÁRIO DE 31 DE MARÇO 1964 NA AVENIDA PAULISTA DE FORMA PACÍFICA, ONDE HAVIA CRIANÇAS, FAMÍLIAS, IDOSOS E MILITARES. pic.twitter.com/v1KOA1M3xo

— Universo (@UniversoCanal) April 2, 2018

Sara Ajlyakin niet voor het eerst in de problemen

Het is niet de eerste keer dat Sara Ajlyakin uit Syrië in de problemen komt, ze was lang politiek actief in een kleine de trotskistische beweging (PSTU) in Brazilië, die nu is opgegaan in de PSOL. Deze partij positioneerde zich tegen het regime in Syrië. In Syrië, was ze actief geweest binnen de revolutionaire beweging in 2011. Ze organiseerde betogingen tegen het regime en smokkelde eten, medicijnen en andere zaken naar rebellengebieden. Ze werd echter opgepakt en belandde in de gevangenis waar ze gemarteld werd en ze geraakte vrij en vluchtte naar Beirut. In 2013 ging ze naar Beirut en daarna naar Egypte, waar ze een Braziliaanse jongeman leerde kennen, waarmee ze trouwden en verhuisden samen naar São Paulo.

Samen met haar organiseerde ze de Syrische Revolutie in Brazilië en reisde daarvoor heel het land af. De bedoeling was om een beweging in Brazilië opgang te brengen zoals de beweging tegen de oorlog in Vietnam in de VS. Ze kwam verschillende keren in een handgemeen terecht met voorstanders van het regime in Syrië o.a. met de consul van Syrië in São Paulo en de verantwoordelijke van de Syrische diaspora organisatie in Brazilië.

Krimoorlog

Tijdens de Krimoorlog en daarna zag ze Rusland als voornaamste onrust stoker in de wereld en ging wekelijks voor de ambassade van Rusland betogen tegen hun oorlog in Oekraïne en Syrië. Er was in begin 2017 spraken van Syrische Palestijnen die brandbommen naar een betoging tegen moslims op de Avenida Paulista hadden gesmeten. De verantwoordelijke van deze confrontatie zijn dan ook opgepakt door de Braziliaanse politie.

Geweld tegen Syrische vluchtelingen

Het zou niet de eerste keer zijn dat een Syrische vluchteling wordt aangevallen in Brazilië, er werd vorig jaar nog een Syrische hot dog verkoper aan Copacabana in elkaar geslagen. Er was ook al sprake van een dode Syrische jonge volwassene door een verdwaalde kogel tijdens een overval. Het staat vast dat Syrische vluchtelingen geen gemakkelijk leven hebben in Brazilië. In Brazilië waren er namelijk meer moorden in 2017 dan in de Syrische oorlog datzelfde jaar.

Het probleem is dat vluchtelingen in Brazilië geen psychische hulp krijgen na hun vlucht uit oorlogsgebied en er is geen integratie programma, hierdoor blijven vluchtelingen met problemen van het land van oorsprong zitten. Enerzijds is het duidelijk dat Sara Ajlyakin van de ene nachtmerrie naar de andere gaat. Anderzijds zouden vluchtelingen zich niet mogen inlaten met de politiek van het land dat hun herbergt.

Willemjan is blogger. Bekijk zijn werk op Facebook en zijn website.