Login:


Statistics

Who is online:
Registered users: Cunha, Dilma, Holambra, lovebrasil, Martinho

Total members 434
Our newest member Jgvriendschap

Blog (Dutch)

Samsung A5 van R$1.999 voor R$985

by Progresso

Mobieltje voor de helft van het geld in Nederland kopen

Samsung A5 prijs

Iedereen die hier al een tijdje in Brazilië woont weet het. De meeste electronica is stervensduur, zeker als je het vergelijkt met de prijzen die in Nederland gangbaar zijn. Uiteraard doen de fabrikanten er alles aan om te voorkomen dat apparaten die bijvoorbeeld in Nederland worden gekocht ook in Brazilië werken. Wat Samsung doet is bijvoorbeeld deze waarschuwing op haar verpakking te plaatsen:

Europesche SIM-lock Samsung A5

Het prijsverschil

Ik heb mijn mobieltje in september 2017 bij de Mediamarkt in Rotterdam gekocht. De prijs was op dat moment €285,00 inclusief de BTW. Omgerekend in Braziliaanse reais zou dat neerkomen op R$1.065. Op dat moment kostte de Samsung A5 in Brazilië R$1.999,00.

Voordeeltje BTW-teruggaaf

Woon je nu echter in Brazilië kun je in op Schiphol je BTW terugvragen. De totale BTW die de Nederlandse Staat afroomt bedraagt €49,46. Nu ga je niet dat hele bedrag terugkrijgen en je moet er toch wel wat moeite voor doen.

Allereerst moet je niet vergeten je paspoort mee te nemen als je naar de winkel gaat. Bij Mediamarkt stonden ze erop dat ik mijn paspoort toonde, bij de Bijenkorf hoefde het bijvoorbeeld weer niet. Bij de klantenservice moet je met je kassabon en paspoort vragen om een zogenaamde Tax-refund. Mediamarkt werkt hier samen met een derde partij, Global Blue, andere winkeliers werken samen met Premier Tax free. Het principe is altijd het zelfde. De klantenservice maakt een aparte bon voor je, op die bon moet je zelf je naam, adres en betalingsdetails invullen. Die bon moet je laten afstempelen bij de douane.

Afstempelen bij de douane

Zorg ervoor dat je ruim op tijd bent. Ik was redelijk op tijd en had het geluk dat de vlucht van TAP vertraagd was. Tegenwoordig is het bureau waar je moet afstempelen verplaats. Vroeger moest je eerst door de douane maar tegenwoordig bevindt zich dit voor de douana in Hal 3, zeg maar een goede kilometer lopen. Wat je nodig hebt is je bon en je spulletjes. Echt streng zijn ze niet. Echter er stond een enorme file vol met Chinezen en Arabiers en op de zondagochtend welgeteld 2 mensen die aan het afstempelen waren. Na een goed uur heb ik het maar opgegeven.

Doordat de vlucht TAP vertraagd was wist ik al weer bijna zeker dat ik mijn aansluitende vlucht in Lissabon zoals gewoonlijk weer ging missen. En inderdaad, dat was ht geval. Een goed moment om alsnog even te kijken of dit proces ook in Portugal werkt. Helaas zat de parfum al in de normale bagage, dus die kon ik niet meer claimen. Het mobieltje zat in mijn handbagage, dus dat lukte. In ieder geval is het in Lissabon iets beter geregeld. Je komt na de veiligheidscontrole gewoon langs het douanekantoortje waar een hele vriendelijke meneer het bonnetje stempelde. Direct tegenover het douanekantoortje bevond zich het kantoor van Global Blue. Daar wordt je nog eventjes afgezet voor €3,00 per ingeleverde bon (airport fee) en wordt de BTW nog even afgeroomd. In ieder geval krijg je wel direct het geld contant uitbetaald. Voor de Samsung A5 heb ik ongeveer €25 netto terug gekregen.

Omzeilen van de SIM-lock

Het omzeilen van de SIM-lock is eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een Nederlandse SIM-kaart. Je plaatst de Nederlandse SIM-kaart in je nieuwe mobiel. Je moet dus wel de verpakking openmaken. Op zich eigenlijk wel goed, omdat je dan ook direct kan controleren of je mobieltje niet defect is.

Daarna moet je 15 minuten met een Nederlands nummer bellen. De support medewerkers bij de Mediamarkt waren het niet helemaal met elkaar eens, de een zei 5 minuten, de volgende 10 minuten en de laatste 15 minuten. Omdat niemand het zeker wist heb ik maar de Mediamarkt supportlijn gebeld om het te vragen. Maar na 15 minuten in de wacht te hebben gestaan heb ik de gok maar genomen. SIM-kaart er weer uit, doosje weer netjes dicht (voor de douane).

In Brazilië doe je gewoon je SIM-kaart van je Braziliaanse provider in je mobieltje en bij werkte alles direct perfect.

Richard