Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Rusland wint aan terrein in Brazilië

door WillemJan Vandenplas

Onder de presidentschappen van Lula en Dilma werd de kaart van Rusland gespeeld omdat Brazilië steeds meer in de BRIC’s investeerde. De BRIC’s is de alliantie tussen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Toch wordt het steeds duidelijker dat Rusland ook aan terrein wint onder President Temer, om nog maar te zwijgen van pro-Rusland presidentskandidaat Bolsonario.

Terwijl Brazilië zich steeds inschreef als een fervent voorvechter van het internationaal recht was onder Dilma te merken dat Brazilië geen positie in nam tijdens de Krimoorlog, en Rusland defacto liet begaan. Recenter nog nam President Temer tijdens de zaak Skripal in Groot-Brittannië geen positie in. Brazilië werkt steeds meer samen met Rusland op economisch en militair vlak, deze akkoorden werden onderstreept tijdens het bezoek van President Temer aan Moskou in juni 2017.

Na enkele jaren de buitenlandse politiek van Brazilië bestudeerd te hebben, beschouw ik deze als redelijk negatief; zelfs al zijn de linkse regeringen van Dilma en Lula er in geslaagd om 30 miljoen mensen uit de armoede te halen. Zij hebben hiervoor zeer pijnlijke partnerschappen moeten aanhalen met de BRIC’s en enkele criminele staten.

Zelf al ging de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Aloysio Nunes niet naar Syrië begin maart tijdens zijn bezoek aan het Midden-Oosten. De vraag is of President Temer in november hetzelfde zal doen, als hij op officieel staatsbezoek gaat naar het Midden-Oosten.

Diplomatieke betrekkingen en handel

Het staat in ieder geval vast dat Brazilië begin januari een ambassade opende in Damascus, met als gevolg dat Brazilië een heel contingent aan Braziliaanse diplomaten in het land heeft.

In 2016 bedroeg de totale handel tussen Brazilië en het Midden-Oosten US$ 10 miljard. Er is duidelijk sprake van een handelsoverschot. Brazilië exporteerde in 2016 voor rond de US$10 miljard en importeerde uit het Midden-Oosten rond de US$ 3 miljard.

President Temer referereerde in zijn toespraak op 2 april jongstleden tijdens het Fórum Econômico Brasil & Países Árabes – Construindo o Futuro, georganiseerd door de Câmara de Comércio Árabe Brasileira aan het feit dat de handel met het Midden-Oosten voor 10% heeft bijgedragen aan het totale handelsoverschot van Brazilië.

Brazilië zou graag op de gebieden van infrastructuur en transport samenwerken met Syrië, omdat het hoopt om een goede investering te doen in dat land.

Militaire samenwerking Rusland

Brazilië koopt al jaren wapens van Rusland en werd midden 2017 gevraagd om deze te gebruiken omdat Brazilië gevraagd werd om vredestroepen naar Syrië te sturen op vraag van Rusland. Echter antwoordde de Minister van Defensie dat ze binnen het kader en mandaat van de Verenigde Naties zouden blijven voordat ze actie zouden ondernemen; toen Steffan de Mistura (gezant voor Syrië van de VN) verklaarde dat hij akkoord was met het plan, is er geen gevolg aangegeven.

Deze maand werd er een nieuwe Russische kamer van koophandel geopend in Santa Catharina in het zuiden van Brazilië. Het is duidelijk dat de relaties tussen Brazilië en Rusland zelf tijdens de regering van Temer op een hoogtepunt staan, zeker omdat Putin de impeachment van Dilma als een interne zaak beschouwd.

Wat de gevolgen zullen zijn op lange termijn dat is niet duidelijk, maar het lijkt er niet op dat Bolsonario, de populaire pro-Russische kandidaat voor de komende presidentsverkiezingen in Brazilië, de samenwerking met Rusland teniet zal doen, het lijkt er meer op dat er een grotere militaire samenwerking zal komen.

De VS blijven nog steeds vijand nummer één in Brazilië onder de bevolking, het lijkt erop dat Rusland hiervan kan profiteren om haar macht verder uit te bouwen.

Willemjan is blogger. Bekijk zijn werk op facebook en op zijn website. www.willemjanvandenplasphotography.com

Redactie: Update 7 april 2018: In de nacht van 7 april verscheen een eerdere versie van deze blogbijdrage vroegtijdig op het forum. Die versie was nog niet geredigeerd. Onze excuses daarvoor.