Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma, quasimodo

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

President Temer op Economisch forum Brazilië-Arabische landen: “Relatie is Volwassen”

door WillemJan Vandenplas

Op maandag 2 april werd in het Hotel Unique in São Paulo het Economisch Forum Brazilië – Arabische landen georganiseerd. President Temer was van de partij en ook minister van Financieen Henrique Meirelles. Jaarlijks is er 20 miljard euro aan handel tussen Brazilië en de Arabische landen.

Buitenlands minister Aloysio Nunes van Brazilië ging begin maart op tournee in het Midden-Oosten, hij bezocht Israël, Palestina, Jordanië en Libanon, hij verklaarde dat in november President Temer op een officieel staatsbezoek gaat naar de Arabische landen. Hij was alvast van de partij op het Economisch Forum Brazilië – Arabische Landen. ‘De relaties zijn volwassen tussen Brazilië en de Arabische landen’ verklaarde President Temer tijdens zijn speech op het Economisch Forum.

Positieve handelsbalans

De handelsbalans staat op 20 miljard tussen Brazilië en de Arabische landen met in totaal 10% Braziliaans superavit op de handelsbalans, dit jaar zal de Braziliaanse export met 3,1% stijgen. De grote export van Brazilië naar de Arabische landen bestaat uit landbouw producten (tot 75% naar Egypte) en het ziet deze markt alleen maar groter worden, terwijl het onderstreept dat het zal verder bouwen aan de uitbouw van bio-energie.

Mercosul

Op dit moment onderhandelt de Mercosul vrije handelsverdragen met Egypte en Palestina en heeft verdragen met 4 landen in de regio. De bedoeling is ook om minder primaire producten te verhandelen en meer afgewerkte producten te exporteren. Brazilië vroeg om aan de Arabische landen om 5 miljard te investeren in BNDES, de Braziliaanse investeringsbank, Brazilië zou dan het zelfde doen om dat geld in de Arabische landen te investeren. De diplomatie zal blijven gebouwd zijn op onderlinge dialoog.

Toerisme

Er zijn het laatste jaar 80 % (naar ongeveer 10.000 in Jordanië) meer Braziliaanse toeristen naar de Arabische landen geweest en Brazilië wil moslimtoeristen aantrekken door Halal-toerisme te promoten. Ongeveer 2/3 van de Brazilianen denkt er aan van naar het Midden-Oosten op reis te gaan en omgekeerd is zelfde aantal geïnteresseerd om naar Brazilië te gaan volgens een onderzoek met 1600 correspondenten. De rechtstreekse vluchten tussen Casablanca (Marokko en Rio de Janeiro, São Paulo en binnekort Fortaleza) hebben voor 40 % meer toerisme (naar 50.000) gezorgd in Marokko vanuit Brazilië.

Volgens President Temer zijn de relaties tussen Brazilië en de regio volwassen op economisch, menselijk en cultureel vlak. Temer is zelf een 2de generatie Libanees uit het dorp Btaboura in Libanon. Hij verklaarde dat Brazilië de komende jaren de regio nog meer zal omarmen en dat deze prioritair zal blijven voor Brazilië.

Willemjan is blogger. Bekijk zijn werk op Facebook en zijn website.