Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Nimf van het meer (Caxambu)

door Redactie

Nimfen en muzen die aan de rand van een fontein zitten al waar ze hun reflectie bekijken, komen vrij veel voor in de kunst. Ook Venus wou haar spiegelbeeld bewonderen in een waterplas. Dit is de oorsprong van het gebruik van de godin van de wateren ter verfraaiing van kuuroorden en spas.

Het standbeeld in het park van Caxambu is er een mooie illustratie van. De mooie ranke naakte vrouwenfiguur doet ons vergeten dat ze niet uit marmer gebeeldhouwd werd, maar gemaakt is van gewapend beton. Het standbeeld is afkomstig uit België en was een geschenk aan de stad Caxambu nadat het water van de Fonte da Beleza (schoonheidsbron) in de prijzen gevallen was, vanwege het hoge gehalte aan magnesium en ijzer, tijdens de Brusselse Wereldtentoonstelling in 1910. Deze tentoonstelling werd van 23/04 tot 01/11 georganiseerd en ontving 13 miljoen bezoekers.

Caxambu Ninfa estatua belga

Gebogen over het water houdt Venus met haar handen haar lange haar vast om aldus beter de reflectie van haar gelaat te kunnen bewonderen. Met een brede glimlach als gevolg.

De vrouwenfiguur vormt een geheel met de twee kindfiguurtjes die aan haar voeten spelen en trachten de weerspiegeling te verbergen.

Filosofisch geïnterpreteerd wijst het geheel erop dat waterspiegelingen slechts van korte duur zijn, maar niettemin sterke herinneringen kunnen oproegen.

Oorspronkelijk stond het standbeeld voor het hoofdgebouw van het balnearium. Chico Cascateiro bouwde er een kleine bron rond omgeven met rozenstruiken, symbool voor de schoonheid van Venus. Deze plek was erg geliefd om zich op foto's te laten vereeuwingen.

Ninfa Caxambu origem Belga

Tijdens de jaren '40 werd het standbeeld verplaatst naar het centrum van een vijver, vlakbij de ingang van het park, en nabij de bekroonde Fonte da Beleza. Ze verleidt de bezoekers het park met zijn 12 mineraalwaterbronnen te betreden.

Bronnen:

  • http://www.descubracaxambu.com.br/parquedasaguas/fontes-de-agua-mineral/fonte-d-leopoldina
  • OS MONUMENTOS DA ÁGUA NO BRASIL: Pavilhões, fontes e chafarizes nas estâncias sul mineiras (1880-1925) / FRANCISLEI LIMA DA SILVA. 2011. Dissertação apresentada ao Programa de Pós-Graduação em História, área de concentração: História, Cultura e Poder, da Universidade Federal de Juiz de Fora como requisito parcial para obtenção do título de Mestre.

Fotos: Marc Storms, janeiro 2015

Foto preta e branco: Dissertação Francislei Lima da Silva, p. 115

Overgenomen onder Creative Commons licentie van de website Belgisch erfgoed in Brazilië.