Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: borsjea, Cunha, Dilma, lovebrasil

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Mijn Brazilië Tips voor veiliger autorijden in Brazilië

door Mijn Brazilië

Autorijden in Brazilië

Autorijden in Brazilië is een hele beleving. De mensen nemen de regels een stuk minder serieus als in Nederland en de kwaliteit van de wegen is op sommige plekken bedroevend. Er rijden veel mensen onverzekerd rond en de kwaliteit van de auto's die je tegen komt zijn soms ook niet best.

Af en toe wordt je afgesneden of moet je ineens uitwijken voor iemand die op het laatste moment nog gaat inhalen. Er wordt massaal te hard gereden en bij een flitspaal ontzettend hard geremd. Autorijden in Brazilië kan een hele belevenis zijn.


Dit betekent echter niet dat autorijden in Brazilië onveilig is. Het is misschien onveiliger dan in Nederland, maar dat is wel een heel verschil met niet veilig.

Om de risico's op ongelukken of andere narigheden te voorkomen hebben wij een aantal tips op basis van onze ervaringen. Wij rijden al jaren zonder enige problemen rond in Brazilië tijdens onze vakanties en we hebben al duizenden kilometers afgelegd. Om eerlijk te zijn wen je al snel aan het rijgedrag van de Brazilianen en gaat het vaak ook gewoon goed.

Tip 1: Je bent niet in Nederland!

Ben je er van bewust dat je niet in Nederland aan het rijden bent. Wees je er van bewust dat je in een land bent waar het allemaal anders gaat dan in Nederland. Zorg ook dat je een beetje op de hoogte bent van de verkeersregels (rechts heeft bijvoorbeeld in Brazilië GEEN voorrang) en rijdt vooral de eerste kilometers lekker met het verkeer mee. Na een aantal kilometers rijden krijg je er vanzelf een beetje gevoel bij en wen je snel aan de nieuwe situatie.

Tip 2: Laat duidelijk zien wat je wilt

Als je in Brazilië van rijstrook wilt wisselen dan moet je er niet vanuit gaan dat als je de knipperlichten gebruikt dat men ook daadwerkelijk ruimte maakt voor jou om in te voegen. Meestal krijg je pas ruimte als je ook daadwerkelijk gaat wisselen van strook. In het begin zal dit lastig zijn, maar uiteindelijk wen je daar wel aan. Als je de ruimte ziet om te wisselen van strook dan moet je het gewoon doen en niet wachten, zoals je misschien in Nederland zou doen, tot iemand jou de ruimte geeft.


Tip 3: Rijdt niet in het donker

Wij rijden in Brazilië (bijna) niet in het donker. In Brazilië zijn de wegen niet zo goed verlicht zoals we dat in Nederland gewend zijn. Daar komt bij dat je ook niet altijd weet of er gaten in de weg zitten. Op sommige plekken zijn de wegen wel goed en zal er ook wel verlichting zijn, maar wij hebben er gewoon voor gekozen om er niet aan te beginnen. Als we in de omgeving van de familie zijn doen we het wel, maar daar kennen we de wegen en weten we waar wel en niet gereden kan worden.

Verder is veiligheid ook een reden waarom we liever niet in de avond rijden. In onze beleving wordt het, hoe later het wordt, minder veilig op de wegen. Veel mensen in Brazilië stappen achter het stuur met drank op en criminelen houden er ook van om s'avonds te werken als het donker is.


Als wij een eind willen rijden proberen wij altijd om half 8 s'ochtends te vertrekken en rijden we maximaal tot een uur of 16 in de middag.

Tip 4: Let op je koffers!

Misschien een vage tip als je het zo leest, maar wij proberen hier wel om te denken. Wij proberen toch vaak te denken vanuit de ogen van een crimineel. Een crimineel gaat niet zo maar iedereen beroven, maar als ze zien dat er wat te halen valt dan meestal wel.

Als wij aan het rondreizen zijn met de auto dan doen wij de reiskoffers altijd in de kofferbak uit het zicht. In onze beleving zijn grote reiskoffers op de achterbank een teken dat mensen aan het reizen zijn met alles wat ze mee hebben. Dit klopt ook wel, want alles wat we mee hebben op vakantie ligt in de auto. Het is niet altijd mogelijk, maar als we het kunnen redden gaat alles in de kofferbak.

Tip 5: Let op je waardevolle spullen

Als wij besluiten om ergens heen te rijden dan downloaden wij voor we weggaan offline kaarten via google-maps. Dit doen wij omdat je niet overal internet hebt onderweg. Als je offline kaarten op je telefoon hebt hoef je alleen maar gebruik te maken van GPS en dit is bijna overal en gratis.

Groot voordeel is dat je niet zo ineens zonder navigatie zit. Een ander groot voordeel is ook dat je niet met een navigatiesysteem onder de voorruit hoeft te rijden. Wij hebben de telefoon vaak uit het zicht liggen en laten ons begeleiden door de stem van google maps. Als je met zijn tweeën rijdt dan is dit een mooie taak voor de bijrijder.

Tip 6: Houdt je ogen op de weg

Ook al rijdt je in het buitenland en wil je graag alles zien. Wij zouden adviseren om je ogen goed op de weg te houden. Stop een keer extra als je graag ook even wilt rondkijken in de omgeving. In Brazilië wordt er soms hard gereden en op het laatst nog even iemand inhalen is meer regel dan uitzondering. Probeer je ook aan de snelheid te houden. Het is namelijk gemakkelijker om te corrigeren als je 80 rijdt dan bijvoorbeeld 120.

Tip 7: Wordt vooral niet boos

Mocht iemand je een keer afsnijden of wordt er brutaal ingevoegd? Laat gaan! Ga niet toeteren of seinen met de lichten. Het heeft helemaal geen zin. Mensen zijn daar echt niet van onder de indruk en zullen echt niet hun rijstijl aanpassen omdat jij daar wat van zegt. Denk om je eigen veiligheid en laat het maar gebeuren.

Tip 8: Lees onze andere verhalen over rijden en huren van een auto in Brazilië


Auto huren in Brazilië


Auto rijden in Brazilië is niet altijd zonder gevaren

Het bericht Tips voor veiliger autorijden in Brazilië verscheen eerst op Mijn Brazilië.

Source: https://www.mijnbrazilie.nl/tips-voor-veiliger-autorijden-in-brazilie/