Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma, Holambra, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Willens nillens

door Redactie



Alles wijst erop dat de regularisatie van het internet onder "willens nillens" zal doorgevoerd worden. De ministers van het hoogste gerechtshof - Supremo Tribunal Federal - vinden dat doorgaan zonder regeling het ergste is van alle werelden. Indien het wetsvoorstel 2630 - beter gekend als PL Fake News - niet goedgekeurd wordt door het Congres, zal het hof zich hier over uitspreken.

De stemming hieromtrent werd deze week uitgesteld door Kamervoorzitter Arthur Lira, op verzoek van rapporteur Orlando Silva die wel besefte dat een nederlaag voor de regering zo goed als onvermijdelijk was. Het uitstel kwam er na een intense campagne van de big techs tegen het project, en verzet van de evangelische basis in het parlement.

Zelfs als het voorstel er wel zou doorkomen en het aansprakelijkheidsregime voor de big techs te zwak zou zijn in de tekst, zal er via een gerechtelijke besluit gemoduleerd worden.

Het was via minister Dias Toffoli (STF) die het besluit nam om de hete aardappel voor te leggen aan het voltallige hof (foto boven), in dit geval een herziening van het zogenaamde Marco Civil uit 2014, de wet die het internet reguleert een bepaalt dat platforms enkel burgerlijk aansprakelijk zijn voor de inhoud van derden als ze niet gehoorzamen aan gerechtelijke bevelen tot verwijdering.

Toffoli gebruikte hiervoor de oproep van een vrouw om een nepprofiel bij Facebook te verwijderen dat zich voordeed als haar en verschillende mensen beledigde. Facebook ging niet in op het verzoek tot verwijdering. De dame stapte naar het gerecht met de vraag tot verwijdering en een compensatie voor morele schade.

Een gerechtelijke beslissing zou algemene gevolgen hebben en een precedent scheppen om de platforms burgerlijk aansprakelijk te stellen voor het niet verwijderen van inhoud vooraleer er een gerechtelijk bevel is.

Het uitstel van de stemming leidde tot drastische reacties van de regering Lula die een oproep indiende bij Cade (Bestuursraad voor Economische Verdediging) en bij de Consumentenbond tegen Google.

Ook minister Alexandre de Moraes reageerde door de Braziliaanse bazen van de big techs te laten verhoren door de federale politie, en nam het offensief van Google tegen de PL Fake News op in het lopende nepnieuwsonderzoek.

"Het is dringend, redelijk en noodzakelijk om wetgevend en/of juridisch in te grijpen om de voorwaarden en grenzen van de gezamenlijke burgerlijke en administratieve aansprakelijkheid van bedrijven te bepalen, alsmede de strafrechtelijke aansprakelijkheid van diegenen die verantwoordelijk zijn voor hun administratie", aldus de minister.

Minstens vier leden van het hof gaven al te kennen dat er een consensus bestaat en dat het noodzakelijk is dat de zaak nog in de eerste helft van het jaar beoordeeld wordt.

Alles wijst erop dat de oppositie zijn eigen ruiten ingooit door een wetsvoorstel te boycotten dat zij volgens eigen inzicht mogelijk nog wat kunnen aanpassen. In plaats hiervan ziet het er naar uit dat de spelregels gewoon door het hooggerechtshof zullen worden ingekaderd in de grondwet. De elf rechters van dat hof bereiken vast sneller een overeenkomst dan 513 volksvertegenwoordigers en 81 senatoren.

Folha de São Paulo

Foto: Carlos Moura/SCO/STF

Source: https://www.link2brazil.com/post/willens-nillens