Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Wel of niet een CPI: that's the question

door Redactie



Het werd in de voorbije dagen wel erg duidelijk dat de regering Lula er alles wil aan doen om de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie (CPI - Comissão Parlamentar de Inquérito), met betrekking tot de aanval op de democratie van 8 januari laatstleden, te voorkomen. Oppositiepartijen verzamelden al genoeg handtekeningen in het voordeel van een dergelijke commissie, zowel in de Kamer als in de Senaat. Lula reageerde hierop en begon postjes op 2de schaal aan te bieden bij de federale administratie, met de bedoeling om de ondertekenaars om te kopen, een praktijk die in Brazilië bekend staat als "toma lá da cá" (voor wat hoort wat). De tijd zal uitwijzen of hij daarin slaagt. Maar enkele dingen zijn nu al duidelijk.

In de eerste plaats bevindt de regering zich in een netelige positie omdat ze er niet in slaagde om een stevige basis op te bouwen in het Parlement om de oppositie, nog maar net begonnen, te hinderen. Het Palácio do Planalto verspreidde het idee dat dit niet het gepaste moment is om een CPI op te starten - net alsof er wel een geschikt tijdstip bestaat voor eender welke CPI - en dat een dergelijke commissie het stemmen voor belangrijke projecten voor het land zou hinderen, zoals het bepalen van een nieuw fiscaal anker, en een fiscale hervorming.

De vraag is: om welke projecten gaat het hier? Tot op vandaag werden ze niet gepresenteerd door de regering, noch het fiscale anker dat het uitgavenplafond zou moeten vervangen, noch het model van een fiscale hervorming die zij verdedigen. Trouwens, als de regering er niet in slaagt om de oprichting van een ongewenste CPI te voorkomen in het Congres, zijn er ook niet veel perspectieven voor wat betreft de goedkeuring van eender welk project van belang voor de regering.

Ten tweede: als er voldaan wordt aan de grondwettelijke voorwaarden voor een dergelijke onderzoekscommissie, dan hebben de voorzitters van het Parlement geen reden om dat te weigeren. In een democratisch regime staan dergelijke commissies ter beschikking van de oppositie. Het aantal handtekeningen wijst erop dat het om een verdedigingsmechanisme gaat van een minderheid. Wanneer de regering ertegen is, moeten ze hun basis in het Congres verstevigen, niet noodzakelijk via de aloude 'toma lá da cá' methode.

Tenslotte, en niet minder belangrijk, mogen de Brazilianen best weten wat er allemaal achter de poging tot staatsgreep van 8 januari schuilt, zowel wat vooraf ging en wat de uitvoering betreft. De politieke wereld werd trouwens duchtig overhoop gehaald door de aanvallen op de officiële gebouwen van de drie machten. Iedereen wil ook graag weten of de nieuwe regering nalatig was, of niet. Twijfels hierover werden eerder al gepubliceerd in het stukje "Lula: ik werd niet ingelicht" van BRNieuws, op 19 januari.

,Estadão

Foto: Joedson Alves/Agencia Brasil

Source: https://www.link2brazil.com/post/wel-of-niet-een-cpi-that-s-the-question