Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Verstoorde nachtrust

door Redactie



De lezing van de opening van een gemengde (Kamer & Senaat) parlementaire commissie om de inval en vernielingen van de hoofdgebouwen van de 3 machten op 8 januari - in werkelijkheid een poging tot een staatsgreep - is voorzien voor morgen. Ondanks de weerstand van de regering (die ze nu niet alleen introk, maar ook omkeerde door er zelf om te vragen, na de vrijgave van beelden waarop de chef van het GSI te zien is in het Palácio do Planalto, geen strobreed in de weg leggend van de vandalen), is het motief kristalhelder. De wetgevende macht kan het zich niet veroorloven om dergelijke barbaarse feiten tegen de democratie in de doofpot te stoppen.

Het gaat niet om een affaire waarvoor bewijzen ontbreken, of een gebrek aan kennis. In feite zijn er zelfs teveel bewijzen. Brazilië (en de rest van de wereld) was in de voorbije jaren getuige van de opkomst van het bolsonarisme dat de confrontatie aanging met de democratische instellingen, meer bepaald tegen het kiessysteem. Hierdoor wakkerde het verzet aan tegen eender welke peiling of stembusslag die in hun nadeel uitviel. Op die manier kwamen de politieke en sociale voorwaarden tot stand voor een institutionele scheuring.



Na de definitieve uitslag van de 2de kiesronde werd een nieuwe stap gezet om de democratie te ondermijnen door kampen op te zetten in het ganse land, met de eis van een militaire tussenkomst en het behoud van Jair Bolsonaro als president. Dat waren niet alleen maar wat gekke bokkesprongen door een aantal opgewonden aanhangers van de "mito" (mythe). De vaststelling van het gedrag van belangrijke leiders, waarvan een flink deel in militaire kringen, die de manifestaties kwalificeerden als een legitieme uiting van de vrijheid van meningsuiting, volstaat.

En dat is een feit dat de commissie niet naast zich kan neerleggen. De trieste gebeurtenissen van zondag 8 januari waren niet het gevolg van een spontane opflakkering, en kunnen ook niet beschouwd worden als louter vandalisme. Elementen als de opnames van de veiligheidscamera's in het regeringsgebouw Palácio do Planalto, video's die sommige manifestanten publiceerden op de sociale media, het ontwerp van een decreet voor een staatsgreep in de lade van de ex-minister van Justitie van de regering Bolsonaro of het optreden van de federale wegenpolitie op de dag van de stemming waardoor veel Lula-stemmers (in het noordoosten) dreigden telaat te komen in de stemlokalen, tonen de vingerafdrukken van het bolsonarisme.



Zonder Jair Bolsonaro zou 8 januari een normale en rustige zondag geweest zijn. Het is zo goed als onmogelijk om de feiten in verband met de inname van de zetels van de drie machten te omschrijven zonder de ex-president in te sluiten. Hij contesteerde gedurende gans zijn politieke carrière de grondwet van 1988 en verdedigde de militaire dictatuur. Hij ging zelfs zover om de loftrompet af te steken over Carlos Brilhante Ustra (legerofficier, politicus en bekende folteraar die als kolonel in het Braziliaanse leger diende) bij de stemming in het Parlement (2016) over de afzetting van Dilma Rousseff.

De commissie is moreel verplicht om de onmiskenbare rol van Bolsonaro, in de aanloop van de gebeurtenissen van 8 januari, met inbegrip van een beschamende ontmoeting met buitenlandse ambassadeurs waarbij hij het kiessysteem aanklaagde, te verduidelijken.

Het waren zijn politieke medestanders die aandrongen op een CPI (Comissão Parlamentar de Inquérito), bewerend dat de acties van 8 januari plaatsvonden met medeweten van de regering Lula en zelfs met geïnfiltreerden bij de manifestanten. Die verdenking werd aangewakkerd door de weigerende houding van de regering om een onderzoekscommissie op te richten, maar dat werd inmiddels niet alleen omgekeerd, de regering wil nu ook de controle van de CPI. En dat toont de blindheid aan van de Bolsonaro-troepen.

De commissie kan een gelegenheid zijn voor het Congres om de groteske farce van het bolsonarisme bloot te leggen, en helpen om de betrokkenen te identificeren. Het is algemeen bekend hoe een onderzoekscommissie begint, maar niet hoe het afloopt.

Het hooggerechtshof heeft intussen al een meerderheid om de eerste 100 verdachten van deelname aan de acties van 8 januari, om te vormen tot beklaagden die voor de rechtbank moeten verschijnen. Enkel ministers André Mendonça en Kassio Nunes, aangesteld door Bolsonaro, stemden tegen. Dit zal ertoe leiden dat alle aangeklaagden (door het openbaar ministerie), een totaal van 1.390 mensen, hetzelfde lot te wachten staat, zonder rekening te houden met de resultaten van de onderzoekscommissie.

De nachtrust van velen zal verstoord worden, inclusief die van de ex-president.

Foto's: Joedson Alves/Agencia Brasil

Source: https://www.link2brazil.com/post/verstoorde-nachtrust