Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Felix

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Top van Belém

door Redactie



De gezamenlijke strijd tegen de georganiseerde misdaad zal volgende week een centraal thema vormen tussen de staatshoofden van de Amazonelanden op de Top van Belém. Volgens Itamatary (BZ) bronnen was deze kwestie al bijzonder aanwezig op vorige ontmoetingen, en ligt het in de verwachting dat er concrete partnerschappen worden afgesloten om criminele activiteiten in het Amazonegebied, zoals de internationale drugshandel - een chronisch probleem op het land, de rivieren en het luchtruim - aan te pakken.

Een van de concrete acties is de oprichting van een centrum voor samenwerking van de politie van de Amazonelanden, met een hoofdkwartier in Manaus, openstaand voor de zeven andere landen, en een internationaal partnerschap voor de controle van het luchtruim in de bosrijke gebieden.

De top vindt plaats op 8 en 9 augustus in Belém - Pará. De meeste deelnemende landen sturen hun staatshoofden, maar Suriname en Ecuador zouden omwille van interne politieke redenen vertegenwoordigd worden door ministers. De andere Amazonelanden zijn Brazilië, Bolivia, Colombia, Guyana, Peru en Venezuela.

Naast de strijd tegen de misdaad is het ook de bedoeling om acties voor te stellen die de bescherming van vegetatie en economische en sociale ontwikkeling in evenwicht brengen. President en gastheer Lula spreekt zich uit om een blok van bosbouwnaties te vormen en om rijke landen te belasten om activiteiten die de natuur aantasten, in te ruilen voor duurzame praktijken.

"Wat wij wensen is de wereld te vertellen wat wij met onze bossen gaan doen, en wat de rest van de wereld moet doen om ons hierbij te helpen", zo vatte de Braziliaanse president het samen in zijn wekelijkse live waarin hij de milieuagenda en de energietransitie als kenmerken bestempelde van zijn derde ambtstermijn. Lula stond erop om publiekelijk 100 miljard dollar in rekening te brengen, eerder beloofd door ontwikkelde landen om acties tegen klimaatverandering in arme- en ontwikkelingslanden te financieren.

Om het blok van bosrijke landen te vergroten en te versterken werden ook Indonesië, de Democratische Republiek Congo en Frankrijk uitgenodigd. De Franse president Emmanuel Macron bevestigde zijn aanwezigheid niet, en dat frustreerde enigszins de Braziliaanse diplomatiek die de koepel van de Amazonelanden als een van de belangrijkste evenementen beschouwt van het jaar. Toch ligt het in de verwachting dat de deelnemende landen een akkoord ondertekenen om de illegale ontbossing volledig uit te roeien tegen 2030.

Metrópoles

Foto: André Zumak - Wikimedia Commons

Source: https://www.link2brazil.com/post/top-van-bel%C3%A9m