Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: borsjea, Cunha, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Staat het kaartenhuis op instorten?

door Redactie



Langzaam maar zeker vallen de stenen van de muur van het bolsonarisme, opgebouwd in de voorbije 4 jaren. De grote chef, in werkelijkheid een ex-militair, aan de deur gezet door zijn oversten wegens wangedrag, later een parlementariër van laag allooi, wordt nu aangewezen als hoofdverantwoordelijke voor een poging tot staatsgreep, de chef van een criminele organisatie die opereerde binnen het regeringsgebouw Palácio do Planalto, edelstenen en uurwerken verzamelde op zijn officiële reizen en ze later verkocht in het buitenland, en fortuinen in reais en dollars bewoog op zijn bankrekeningen. Alsof dat nog niet zwaar genoeg weegt, was hij ook een medeplichtige van het coronavirus, maakte een komaf met de sociale politiek en slaagde erin om een puinhoop te maken van de sectoren gezondheid, opvoeding, cultuur, buitenlandse politiek en milieu. Zijn kaartenhuis begint in te storten.

Diverse ongeloofwaardige individuen vervoegden zich bij het dolle bolsonarisme dat de strijdkrachten uit zijn rol haalde, sergeanten en generaals meeslepend naar de puinhoop, zowel actieve als reserve militairen. Het nieuwste personage in dit waanzinnige verhaal is de hacker Waler Delgatti (foto boven), inmiddels welbekend voor zijn rol in het Vaza Jato schandaal waarbij het - via gehackte boodschappen - duidelijk werd dat het gerecht (Sérgio Moro, Deltan Dallagnol) een bijzonder twijfelachtige rol speelde in de vervolging van (toen) ex-president Lula. Delgatti werd gisteren ondervraagd in de Parlementaire onderzoekscommissie m.b.t. de gebeurtenissen van 8 januari en legde er een getuigenis af die - als het allemaal klopt wat hij beweerde - vernietigend is voor Jair Messias Bolsonaro en de legertop.

De hacker zei dat hij Bolsonaro ontmoette in de presidentiële residentie Palácio da Alvorada, dat die hem doorstuurde naar het ministerie van Landsverdediging waar hij een gesprek had met de toenmalige minister, generaal Paulo Sérgio, en deel uitmaakte van de militaire commissie die als doel had om de elektronische stembussen aan te vallen. Waarom? Om het kieshof TSE in diskrediet te brengen, de stembussen, en om een motief te creëren voor een staatsgreep.

Bolsonaro reageerde op de verklaringen van de hacker, ontkende alles maar kon niet anders dan toegeven dat hij Delgatti wel degelijk ontmoette, en dat hij hem inderdaad doorstuurde naar het ministerie van Defensie. Onmiddellijk rijst de vraag: waarom spreekt een president met een hacker met een bedenkelijke reputatie, betrokken bij oplichterspraktijken, in een periode van presidentiële verkiezingen?

Indien de criminele organisatie (volgens de federale politie) opereerde vanuit het Palácio do Planalto, dan vonden de ontmoetingen van de president met de uitvoerders van dat schema plaats in het Alvorada paleis waar hij bevelen gaf aan zijn naaste assistent Mauro Cid, en waar hij figuren ontmoette als Delgatti, Frederick "Better call" Wassef, Carla Zambelli, Marcos do Val en de veroordeelde Daniel Silveira. Tegen Delgatti zou hij gezegd hebben: "Geen zorgen, als je opgepakt wordt door een rechter, dan laat ik die rechter oppakken en zorg voor een 'indulto' (kwijtschelding)". Bolsonaro deed hetzelfde met Daniel Silveira, maar die zit inmiddels opnieuw achter de tralies.

Eergisteren zorgde de nieuwe advocaat van Mauro Cid voor meer bezorgdheid door te zeggen dat zijn client alles zal opbiechten en dat hij enkel de bevelen uitvoerde van zijn chef (Bolsonaro). Delgatti maakte het gisteren nog erger door zijn bekentenissen die opgejuich onthaald werden door de regeringsgezinden in de commissie. Op de vragen van de bolsonaristische parlementariërs weigerde hij te antwoorden.



Tegenstanders van de ex-president dromen er niet alleen van, maar denken dat hun droom weldra ook werkelijkheid wordt.

Staatsgreep, juwelen, uurwerken, valse vaccinatie certificaten, uitlekken van geheime onderzoeken, hackers, twijfelachtige advocaten, dolgedraaide volksvertegenwoordigers, generaals en kolonels zonder enige scrupules en gebrek aan respect voor hun eigen uniform: de (nog) overblijvende aanhang van Bolsonaro neemt afstand van dit alles en geeft zelfs toe dat een preventieve aanhouding slechts een kwestie van tijd is.

Estadão

Foto: Lula Marques/Agência Brasil - Twitter

Source: https://www.link2brazil.com/post/staat-het-kaartenhuis-op-instorten