Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Slijk, het ware goud der aarde

door Progresso



Nieuwe satelliet beelden tonen aan dat de vernieling, aangericht door goudzoekers in het inheemse Yanomami gebied, in de staat Roirama, driemaal erger is dan werd aangenomen. De verwoestingen begonnen te versnellen vanaf 2021, taste gebieden aan van het regenwoud die voorheen bewaard bleven en had zware gevolgen voor 1/3 van de Yanomami dorpen.

De conclusie komt van Amazon Mining Watch, ontwikkeld i.s.m. het Pulitzer Center met Earthrise Media als partner, bekendgemaakt door Repórter Brasil (EBC).

Mining Watch identificeerde de vernieling van 1.226 hectaren oerwoud in het Yanomami reservaat, in de jaren 2021 en 2022. Die oppervlakte is meer dan driemaal zoveel als de verwoesting die in januari werd aangekondigd door Inpe (Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais). Hun systeem Deter (Sistema de Detecção do Desmatamento em Tempo Real) meldde slechts 418 hectaren die verwoest werden door de goudzoekers, in dezelfde periode.

De monitor Amazon Mining Watch (AMW) is meer betrouwbaar over de impact van het werk van de goudzoekers door beelden te leveren in een hogere resolutie, aldus onderzoeker Matt Finer, van de NGO Amazon Conservation, die de gegevens analyseerde. Daarnaast heeft Deter van het instituut Inpe de opdracht om dagelijks te melden over de ontbossing in het Amazonegebied zodat controleorganen snel kunnen optreden. AMW geeft een meer gedetailleerde analyse van de vernieling.



De nieuwe beelden tonen aan dat het zoeken naar goud verschillende gebieden binnen het reservaat verwoestten, en niet alleen dichtbij de grootste rivieren zoals gebruikelijk. De nieuwe regering begon de acties om de goudzoekers te verwijderen nabij de rivier Uraricoera. Dat is een goed begin, maar het zal nodig zijn om de acties uit te breiden, indien men echt een komaf wil maken met de illegale praktijken, zo zegt Matt Finer.

De monitor van AMW toont ook aan dat de vernielingen telkens dichter bij de Yanomami dorpen plaatsvinden, een verklaring voor de gezondheidscrisis die de indianen hard treft, veroorzaakt door de goudzoekerij. Van de 305 dorpen, geïdentificeerd door Funai (Fundação Nacional dos Povos Indígenas) werden 104 inheemse gemeenschappen het doelwit van ontbossingen door de goudzoekers, op een afstand van minder dan 10 km, een op elke drie dorpen.

De goudzoekers trekken naar nieuwe gebieden in zuidelijke richting. De dorpen hebben er minder inwoners, maar er zijn meer gemeenschappen. Allemaal vestigen zij zich dicht bij waterbronnen, iets wat de goudzoekers ook doen, het risico voor de bevolking verhogend.

De illegale praktijken van de goudzoekers vervuilen de rivieren en hebben een onmiddellijke invloed op de volkeren die in de wouden leven. In het begin van dit jaar vaardigde de nieuwe regering een alarmdecreet uit met betrekking tot de ondervoeding van de Yanomami indianen. Het reservaat is het grootste van Brazilië met 30.000 inwoners, voornamelijk in de staten Roraima en Amazonas, aan de grens met Venezuela.

De bevolking van de etnische groep Yanomami maakt een ernstige humanitaire crisis door. Getroffen door de aanwezigheid van illegale mijnbouw op hun land, leven de inheemse volkeren van deze regio met vernietiging van het milieu, waterverontreiniging, de verspreiding van ziekten en geweld. De situatie is historisch, maar verslechterde in de afgelopen 4 jaren.

De gebieden die de goudzoekers innemen, zijn meer geïsoleerd en zijn afhankelijk van kleine vliegtuigen om ze snel te kunnen bereiken. Dat verhoogde de graad van ontbossing omwille van de aanleg van clandestiene pistes om te landen en op te stijgen. Van de 104 dorpen dichtbij de goudmijnen, zijn er minstens 73 die op minder van 10 km afstand liggen van een dergelijke piste. In totaal gaat het om minstens 66 landingsbanen in het reservaat, het grootste deel dichtbij de goudmijnen.



Bij diverse operaties van de federale politie en Ibama (milieu controleorgaan) werden tientallen vliegtuigen in beslag genomen en in brand gestoken. Maar dat hield de vooruitgang van de illegale activiteiten niet tegen.

De federale politie startte inmiddels een onderzoek op om diegenen te identificeren die verantwoordelijk zijn voor de financiering van de illegale mijnbouw. Tijdens een interview met GloboNews zei Humberto Freire, milieuverantwoordelijke bij de federale politie, dat er ook anderen waren die betrokken waren bij illegale mijnbouw, zoals mensen die geld witwassen van de praktijk of degenen die werken in de exploratie van mineralen of in de beveiliging van plaatsen waar criminele activiteiten worden uitgeoefend. Volgens de politie ontvingen verdachten betalingen van financiers die doorgesluisd werden naar bedrijven in Roirama, die het illegale zouden opkopen.



Gouverneur Antonio Denarium (Roirama) liet weten dat hij niet op de hoogte is van de inhoud het onderzoek en "verwacht dat eventuele verantwoordelijkheden in overeenstemming met de wet worden afgehandeld". De gouverneur werd het doelwit van kritiek vanwege zijn opmerkingen over de humanitaire crisis. In een interview met de krant Folha de São Paulo stelde hij dat de crisis van de Yanomami al jaren een probleem vormt, dat hij niet gelooft dat het mogelijk is om de mijnbouw te koppelen aan de situatie van de inheemse bevolking en verdedigde dat ze zich moeten aanpassen aan stedelijke gebieden.

We laten het aan de lezer over om hier commentaar op te geven.

Foto's: Fotos Públicas - Fernando Frazão/Agência Brasil - Leo Otero/MPI - Ibama

Bron: https://www.link2brazil.com/post/slijk-het-ware-goud-der-aarde