Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, quasimodo

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Romeu Zema drijft een wig tussen het noorden en het zuiden

door Redactie



De separatistische uitspraken van de gouverneur van de deelstaat Minas Gerais, Romeu Zema (foto), tijdens een interview met de krant Estadão vielen niet in goede aarde bij zijn collega's in het noordoosten van Brazilië. De politicus verdedigde de oprichting van een zuidoostelijk front tegen de staten in het noorden en in het noordoosten van het land.

In een nota, ondertekend door de gouverneur van Paraíba, João Azevêdo, tevens voorzitter van het Noordoostelijke Consortium en aldus de acht andere gouverneurs van de regio vertegenwoordigend, bevestigen deze politici dat het erop lijkt dat Zema "de logica verdedigt van een ondergeschikt, verdeeld en ongelijk land".

"In deze context aanzetten tot een conflict tussen de regio's betekent niet alleen dat je de ongelijkheden in een land met continentale proporties niet begrijpt, maar tegelijk suggereert dat je ze wil behouden, en dus dezelfde vorm van bestuur handhaaft die deze ongelijkheden kenmerkt", zo staat te lezen in de nota.

De gouverneur van Piauí, Rafael Fonteles, reageerde op de verklaringen en zei op zijn Twitter-account dat Zema "laat blijken dat hij de grootste vijand van de Braziliaanse federatie is", en dat "wie een weddenschap afsluit tegen de unie van het Braziliaanse volk, zal verliezen".

Zema verklaarde in dat interview dat er een consortium werd opgericht dat de zuidelijke en zuidoostelijke staten verenigt in een oppositie tegen het noorden en het noordoosten. Hij zei dat deze (zuidelijke) staten feller moeten "strijden" voor meer gelijkheid in de verdeling van fondsen en programma's van de federale regering. Die uitspraak leverde forse kritiek op van politici in het ganse land, vooral uit de linkse hoek.

"Andere regio's van Brazilië, met staten die veel kleiner zijn in termen van economie en bevolking, verenigen zich en slagen erin om te stemmen en om een reeks projecten in Brasília goed te keuren. En wij, die 56% van de Brazilianen vertegenwoordigen, maar altijd alleen staan, kijkend naar de eigen achtertuin, verliezen. Bij de belastinghervorming werd duidelijk dat we al begonnen om ons gewicht te tonen'', aldus de gouverneur.

Uiteraard zijn de noordoostelijke collega's het niet eens met Zema, ondanks dat zij hun eigen consortium hebben dat, net als de ganse regio Amazônia Legal, eender welke vorm van separatisme afwijst, en wedt op de versterking van een project van versteviging van een democratisch Brazilië, inclusief verenigend en opbouwend tewerk gaat.

"Het is tijd dat Brazilië het noordoosten ziet als een regio die actief kan bijdragen aan de economische groei van het land en op die manier kan bijdragen aan het terugdringen van regionale, economische en sociale ongelijkheden", concludeert de nota.

Gouverneur Zema wordt door velen beschouwd als een mogelijke kandidaat van rechts Brazilië in 2026.

Jornal do Brasil

Foto: Rafa Neddermeyer/ Agência Brasil

Source: https://www.link2brazil.com/post/romeu-zema-drijft-een-wig-tussen-het-noorden-en-het-zuiden