Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: borsjea, Canoa Quebrada, Cunha

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Oppositie zwakt af

door Redactie



Het zou de grootste oppositie worden die een president ooit had, zo werd gezegd nadat de resultaten van de verkiezingen bekend werden, en bleek dat de regeringsgezinden het niet makkelijk zouden krijgen in het Parlement. Dat was ook zo in de eerste maanden maar dat begon aardig af te zwakken. De huidige fragiliteit is voornamelijk te wijten aan de sluiting van de cirkel rond ex-president Bolsonaro, het pragmatisme van de centrumpartijen en de doorslaggevende rol van Kamervoorzitter Arthur Lira.

De jongste weddenschap van de tegenstanders van Lula & Co, de CPI (parlementaire onderzoekscommissie) MST, kreeg deze week een flinke opdoffer te verwerken. João Pedro Stedile, de grote leider van de landloze beweging en iemand die erg dicht bij Lula staat, werd er ondervraagd. Het lag in de verwachting dat de voorzitter van de commissie, Tenente Coronel Zucco, en rapporteur Ricardo Salles (ex-milieuminister onder Bolsonaro) zochten naar een reden om een aanhoudingsbevel uit te spreken tegen Stedile, met het motief dat hij leugens vertelde. Dat gebeurde niet, integendeel. Het werd een gelegenheid voor Stedile om de beweging te verdedigen, om kritiek te geven op de bolsonaristen en om een deel van de landbouwindustrie als dom te bestempelen. De commissie eindigt als het ware in een flop.



João Pedro Stedile, leider van de landloze beweging MST

Wie aan het begin van deze regering beweerde dat zij aankeken tegen de sterkste oppositie in de geschiedenis, werd in verlegenheid gebracht, teleurgesteld door hun grote leider. Die vluchtte weg, nog voor de inauguratie van Lula. Drie maanden later keerde hij terug, werd niet de "grote leider van de oppositie" maar wel onverkiesbaar verklaard door het kieshof TSE. In het Parlement begonnen afgevaardigden van partijen als de PL, PP en Republicanos, het gezelschap dat Bolsonaro steunde bij de verkiezingen, te knipogen naar de huidige president. Parlementariërs van de PP en Republicanos staan trouwens op het punt om enkele ministeries te veroveren. Tel daarbij de vooruitgang in de onderzoeken tegen partijen die voorheen geallieerd waren met Bolsonaro, m.b.t. hun betrokkenheid in de poging tot staatsgreep op 8 januari, de recente ontwikkelingen rond de juwelenkwestie en persoonlijke verrijking van de ex-president, dan is het duidelijk waarom de oppositie in elkaar begint te zakken.

Kamervoorzitter Arthur Lira speelt een hoofdrol in dit alles. Het is vooral hij die verantwoordelijk is voor de expansie van de centrumpartijen, waardoor het aantal volksvertegenwoordigers dat het leven van Lula wil verzuren, veel kleiner werd. Lira cancelde zelfs de oproep van de CPI MST om stafchef Rui Costa te ondervragen, dit met als uitleg dat Costa, een van de belangrijkste nauwe medewerkers van Lula, niets te maken heeft met de invasies van de MST.

Ook in de andere onderzoekscommissie, die van 8 januari, maakt de oppositie geen vooruitgang, integendeel, het was via deze commissie dat bekend raakte dat Coaf (financieel controle-orgaan) abnormale financiële transacties ontdekte op de rekeningen van Mauro Cid, ex-assistent van Bolsonaro, en de explosieve getuigenis van hacker Walter Delgatti die - als zijn beweringen kloppen - de ex-president in erg nauwe schoentjes brengt.



Federaal afgevaardigde Zé Trovão

De "grootste oppositie in de geschiedenis" werd een leeglopende ballon, waar enkel nog nieuwkomers van het bolsonarisme herrie proberen te schoppen, zonder er zich van bewust te zijn dat ze niet meer ernstig genomen worden, zoals Nikolas Ferreira (foto boven) en Zé Trovão die hooguit een streepje folklore bijdragen aan de Braziliaanse politiek.

Er mag al eens gelachen worden.

Veja

Foto's: Marcos Oliveira/Agência Senado - Reproductie TV Câmara - Lula Marques/Agência Brasil

Source: https://www.link2brazil.com/post/oppositie-zwakt-af