Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Onderonsje met Maduro

door Redactie



President Lula zal nu dinsdag 30 mei een ontmoeting hebben in Brasília met 11 van de 12 Zuid-Amerikaanse presidenten, in een poging om het debat over regionale integratie te hervatten, afgezwakt door de verlamming van Unasul (União das Nações Sul-Americanas). Lula wil de terugkeer voorstellen van een coördinatiemechanisme waarbij alle landen betrokken zijn, ondanks de flagrante politieke verschillen tussen de machthebbers.

De regering bevestigde gisteren de aanwezigheid van de presidenten Alberto Fernandéz (Argentinië), Luis Arce (Bolivia), Gabriel Boric (Chili), Gustavo Preto (Colombia), Guillermo Lasso (Equador), Irfaan Ali (Guyana), Mario Abdo Benítez (Paraguay), Chan Santokhi (Suriname), Luis Lacalle Pou (Uruguay) en Nicolás Maduro (Venezuela).

Maduro zal Lula voor de eerste keer in het privaat ontmoeten. De ontmoeting is een van de bilaterale overeenkomsten waarover de gastpresidenten onderhandelden met het Palácio do Planalto, tenminste als Maduro de reis niet op het laatste moment afzegt. Hij zou maandag 29 mei aankomen.

De bilaterale ontmoeting vond tweemaal niet plaats omdat de Venezuelaanse president zijn aanwezigheid cancelde bij de inauguratie van Lula en de deelname aan de Celac koepel (Comunidade de Estados Latino-Americanos eCaribenhos) in Buenos Aires. Hij vertrok niet uit Caracas omwille van logistieke moeilijkheden en veiligheidsredenen, gerelateerd aan de sancties, opgelegd aan zijn regime.

Na de overwinning van de verkiezingen door Lula, werden de diplomatische banden met Venezuela weer aangehaald, en werd een ambassade geopend in Caracas. Beide regeringen stuurden al diplomaten naar elkaar.



Speciale raadgever Celso Amorim trok in maart van dit jaar al naar Caracas waar hij Nicolás Maduro ontmoette, om de banden met Brazilië te verstevigen.

De Peruaanse president Dina Boluarte is de enige afwezige. Ze zal als haar vertegenwoordiger de voorzitter van de raad van ministers van Peru, Alberto Otárola, sturen die naar Brasília kwam voor Lula's inauguratie op 1 januari. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Boluarte grondwettelijke beperkingen om het land te verlaten en heeft geen goedkeuring gekregen van het Peruaanse congres. Ze was vice-president en nam het land vorig jaar over na de val van president Pedro Castillo.

De laatste Unasul-top vond plaats in 2014 in Quito, Ecuador. Met het vertrek van een reeks landen maken momenteel slechts zeven deel uit van de groep: Brazilië en Argentinië, onlangs hersteld, naast de vijf die het mechanisme nooit hebben verlaten, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname en Peru.

Estadão

Foto's: Ricardo Stuckert/PR - Twitter

Source: https://www.link2brazil.com/post/onderonsje-met-maduro