Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Niks dankzij Pix

door Redactie



Een studie van Kaspersky, uitgevoerd in Latijns-Amerika, wijst uit dat Brazilië aan de top staat van het aantal aanvallen via malware, virussen die gemaakt worden om computers en smartphones te besmetten. Een van de voornaamste doelwitten is het betaalsysteem Pix, een methode voor onmiddellijke directe geldovermaking en elektronische betaling in Braziliaanse munt, aangeboden door de Centrale Bank van Brazilië aan particulieren en bedrijven, dat 24 uur per dag ononderbroken werkt, zijnde de meest recente betaalmethode in het systeem van Braziliaanse betalingen.

Het gaat hier om een neveneffect van het succes van het betaalsysteem. Het maandelijke volume van de transacties via Pix ging van R$ 410.672 in april van 2021 naar R$ 2,4 miljoen in december 2022. Brazilianen gebruiken het betaalmiddel massaal, zelfs om een bakje aardbeien te kopen op straat.



Sinds het einde van vorig jaar stelden sommige gebruikers van het systeem een vreemd gedrag vast. Rekeninghouders van de banken Bradesco, Itaú, Nubank e.a. werden een slachtoffer. Nadat specialisten in de technologie in het veld traden, stelden zij vast dat de anomalie veroorzaakt werd door de malware BrasDex, speciaal gemaakt om te ageren op transacties via Pix. De malware kwam terecht in het Android systeem van smartphones nadat de gebruiker reageerde op een boodschap of klikte op een verdachte link. Vervolgens wijzigde de malware het bedrag en de bestemmeling zodra er een transactie via Pix werd uitgevoerd. Autoriteiten beweren dat dit probleem inmiddels opgelost werd en dat het systeem volkomen veilig is.

De investering door criminelen in het scheppen van malware zoals BrasDex toont aan dat de cybercriminaliteit in Brazilië wijzigde. Online oplichters werken al lang niet meer in hun eentje. Gespecialiseerde bendes doken op in deze sector en zijn beter georganiseerd en voorbereid, wat de strijd tegen dit soort misdaden bemoeilijkt. Het is nog maar enkele dagen geleden dat de politie van Mato Grosso 43 huiszoeking en inbeslagnames, samen met 54 aanhoudingsbevelen uitvoerde tegen een criminele organisatie die virtuele oplichterspraktijken uitvoerde in minstens 13 deelstaten. Autoriteiten in São Paulo bevestigen dat cybercriminaliteit een van de hoofdactiviteiten werd van de misdaadorganisatie PCC (Primeiro Comando da Capital).

Door de intrede van criminelen met grotere vuurkracht, transformeren nieuwe technologieën zoals Pix zich al snel tot nieuwe wapens voor de oplichters. Een chatbot met kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT wordt al door hen gebruikt om codes te schrijven voor malware, om de oplichterij te vergemakkelijken.

Het ziet er momenteel niet zo best uit voor de slachtoffers omdat de banken niet verantwoordelijk gesteld worden voor de oplichting. De digitale platformen schuiven elke schuld van zich af. Het gerecht erkent het recht van de slachtoffers op schadevergoeding, maar niet de plicht van de verantwoordelijken om hen te vergoeden. De grote uitdaging bestaat erin om digitale bewijzen te produceren. De gevallen van oplichting worden statistieken en worden gebruikt in debatten. Het is dus absoluut noodzakelijk om goed op te letten bij iedere betaling of overmaken van gelden via het internet, en om te vermijden om te klikken op het eerste aantrekkelijke aanbod dat op het scherm van de smartphone verschijnt. Wie dat niet doet, kan op een dag helemaal niks meer op zijn bankrekening hebben, dankzij Pix.

Veja

Foto's: Banco Central / Wikimedia Commons - Mateus S. Figueiredo

Source: https://www.link2brazil.com/post/niks-dankzij-pix