Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Felix

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Meningsverschillen over mogelijke wijzigingen STF

door Redactie



Senaatsvoorzitter Rodrigo Pacheco (foto links) en minister Gilmar Mendes (foto rechts) verschillen van mening over de rol van beide machten. Dat werd duidelijk tijdens een evenement, gisteren, in de Franse hoofdstad Parijs. In de Senaat wordt momenteel gedebatteerd over wijzigingen bij het aanduiden van ministers voor het hoogste gerechtshof, alsmede over de werking van dat tribunaal. Enkele van die wijzigingen houden bijvoorbeeld het vaste mandaat in, het omhoog trekken van een minimumleeftijd vooraleer een rechter kan aangeduid worden, beperkingen van de toegankelijkheid en het opleggen van limieten voor monocratische beslissingen, t.t.z. besluiten die slechts door 1 minister genomen worden.

Pacheco zei op het forum (Groep Esfera) in Parijs dat de parlementariërs de 'echte wettelijke afgevaardigden zijn van het Braziliaanse volk': "Wij, politici, hebben om de vier jaar een ontmoeting met zij die wel of niet wensen dat ons mandaat verlengd wordt met nog eens 4 jaar. Dat is een directe relatie met de mensen die de andere machten niet hebben". Hij voegde eraan toe dat het wellicht de wetgevende macht is die de "echte realiteit" van het Braziliaanse volk het beste kent.

Volgens de Senaatsvoorzitter was hij altijd een verdediger van de voorrechten van het hof, maar dit betekent niet dat zij vrijgesteld zijn voor mogelijke wijzigingen die "nuttig kunnen zijn voor de maatschappij", en een verbetering inhouden voor alle machten, "inclusief voor de gerechtelijke macht".

Minister Gilmar Mendes, eveneens aanwezig in Parijs, verdedigde echter de rol van het STF en wees op de belangrijke rol die het hof speelde tijdens de democratische crisis: "Als wij vandaag vaststellen dat Lula verkozen werd als president, dan was dat dankzij het STF. Als de politiek niet langer gerechtelijk vervolgd en gecriminaliseerd wordt, dan is dat te danken aan het Federale Hooggerechtshof".

"Wat zou de situatie in Brazilië geweest zijn als het Hooggerechtshof tijdens de pandemie de armen over elkaar had geslagen?’ vroeg hij. De minister benadrukte echter dat de wetgevende macht en de rechterlijke macht niet tegenover elkaar staan ​​en dezelfde parameter volgen: de federale grondwet.

R7

Foto: Edilson Rodrigues/Agência Senado - Carlos Moura/SCO/STF

Source: https://www.link2brazil.com/post/meningsverschillen-over-mogelijke-wijzigingen-stf