Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Lula x Zelensky: waar een wil is, is een weg

door RedactieDe Braziliaanse delegatie op de G7 onderhandelde met de tegenpartij van Oekraïne voor een ontmoeting en gesprek tussen Lula en Zelensky in Hiroshima, maar dat lukte niet omwille van de "onverenigbaarheid van tijdschema's". De Brazilianen begonnen pas te onderhandelen onder druk van de internationale gemeenschap. Volgens de Braziliaanse pers zou Lula vrije tijdstippen in zijn agenda aangeboden hebben, die dan weer niet pasten in de schema's van Zelensky.

De president van Oekraïne gaf een persconferentie waarbij hij ironisch reageerde op deze misser. Bij de vraag of hij zich teleurgesteld voelde omdat hij er niet in slaagde om met Lula te praten, lachte hij en antwoordde "Ik denk dat hij (Lula) teleurgesteld is". Nadien bevestigde hij de versie van de Braziliaanse regering en verklaarde dat de ontmoeting niet plaatsvond vanweg problemen in de planning: "Ik sprak met alle leiders, bijna allemaal. Iedereen heeft zijn eigen agenda. Ik denk dat het daarom is dat we de Braziliaanse president niet konden ontmoeten".Zelensky ontmoette zelfs de premier van Indië, Narendra Modi, die dichter bij Moskou staat dan Brazilië. Op de persconferentie wilde de president van Oekraïne het beeld overbrengen van internationale steun voor het verzet tegen het Russische offensief. "Wie oorlog wil, kijk maar hoe verenigd we zijn", vuurde hij af, in een duidelijke boodschap aan president Vladimir Poetin.

In het hotel waar Lula verbleef, in Hiroshima, waar hij op zondag diverse ontmoetingen had, werden journalisten uitgenodigd om het begin van de bilaterale vergaderingen te begeleiden, waar ze zich installeerden op dezelfde verdieping van Lula. In de ruimte die voor de pers gereserveerd werd, lagen twee vlaggen klaar: die van Brazilië en die van Oekraïne, bovenop elkaar.

Anderzijds gaf Lula in het verloop van de G7 wel kritiek op Rusland, geïmproviseerd: “In overeenstemming met het Handvest van de Verenigde Naties verwerpen wij ten stelligste het gebruik van geweld als middel om geschillen op te lossen. Wij veroordelen de schending van de territoriale integriteit van Oekraïne. Tegelijkertijd, elke dag dat de gevechten voortduren, neemt het menselijk lijden toe, het verlies van mensenlevens en de vernietiging van huizen. Ik heb bijna tot uitputting herhaald dat het nodig is om over vrede te praten", zo zei hij.

De mislukking van een ontmoeting tussen Lula en Zelensky roept volgens O Globo wel twijfels op over de rol van de Braziliaanse president als vredesstichter. Een en ander deed wel veel kritiek openbarsten op de sociale media, komende van de oppositie.

Journalist Mario Sabino twitterde: "Zelensky ontmaskerde Lula op het internationale toneel, niet toegevend aan de vernedering om in schema's te worden gepropt, alsof hij een ondergeschikte was die door een baas met kwade wil werd ontvangen. Daaruit bleek dat Lula geen belang heeft bij een rechtvaardige vrede en dat de PT een bondgenoot is van Vladimir Poetin".

Uit de linkse hoek komen lovende reacties, Lula omschrijvend als een grote staatsman. Een aanhanger van de president schreef:

"Tjonge... wat een perfecte toespraak van president Lula! Tijdens de G7-bijeenkomst die door Zelensky werd bijgewoond, bekritiseerde president Lula de territoriale schending van Oekraïne, maar herinnerde hij aan andere conflicten die worden genegeerd: “We mogen ook niet uit het oog verliezen dat de uitdagingen voor vrede en veiligheid die de wereld momenteel teisteren veel verder reiken dan Europa: Israëli's en Palestijnen, Armeniërs en Azerbeidzjanen, Kosovaren en Serviërs hebben vrede nodig. Jemenieten, Syriërs, Libiërs en Soedanezen verdienen het allemaal om in vrede te leven. Deze conflicten zouden dezelfde mate van internationale mobilisatie moeten krijgen. In Haïti moeten we snel handelen om het lijden van een door de tragedie verscheurde bevolking te verzachten.”

Toch was die ontmoeting niet overbodig. Ondanks de "onverenigbaarheid van tijdschema's" blijft de spreuk "Waar een wil is, is een weg" twijfels oproepen.

Estadão - O Globo - Folha de São Paulo

Foto's: Fotos Públicas - Presidencia Ucrania/Ricardo Stuckert - PR

Source: https://www.link2brazil.com/post/lula-x-zelensky-waar-een-wil-is-is-een-weg