Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Lula naar Brussel

door Redactie



President Lula vertrekt vandaag naar Brussel voor de derde bijeenkomst van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (Celac) en de Europese Unie.

De koepel vindt plaats in de Belgische hoofdstad op 17 en 18 juli. Lula werd uitgenodigd door de Spaanse premier Pedro Sánchez die op dit moment aan het hoofd staat van de Europese Unie. Lula daarentegen, is de tijdelijke voorzitter van Mercosur, het blok dat met de EU onderhandelt over een gemeenschappelijk akkoord.

De ontmoeting, de eerste tussen beide blokken sinds 2015, gaat thema's aanpakken die van internationaal belang zijn. Lula heeft daarnaast ook nog enkele andere afspraken, met name tot zeven bilaterale ontmoetingen, een bezoek aan de koning van België en nog een ontmoeting met Ursula von der Leyen (boven op de foto naast Lula bij een eerdere ontmoeting dit jaar, in Brazilië), voorzitster van de Europese commisie.

Onderwerpen die tijdens de top aan de orde komen, zijn onder meer de milieu- en klimaatproblematiek en democratie. Vrijdag was er in Brussel al een bijeenkomst van onderhandelaars van de bij de top betrokken landen. Ze bespreken het ontwerp van de slotverklaring van de top.

Ambassadeur Gisela Padovan, secretaris voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied bij Itamaraty, zei dat het moeilijk is om met zo veel landen te onderhandelen over een lange tekst (het gaat om een totaal van 60 landen: 27 Europese en 33 Latijns-Amerikaanse en Caribische) en dat de verklaring korter zal zijn dan aanvankelijk voorgesteld.

O Globo - G1

Foto: Ricardo Stuckert/PR

Source: https://www.link2brazil.com/post/lula-naar-brussel